subota, 25. kolovoza 2012.

Zašto smo zahvalni Nikoli Tesli?

Mobilni telefon danas ima gotovo svako dijete, neki i po više komada. Zahvaljujući napretku tehnologije i računarstva, mobilna tehnologija komunikacije razvila se tako daleko da nema točke na kugli Zemaljskoj odakle se nemože telefonirati.
Ipak, mnogi niti ne pomišljaju a neki i neznaju da je sve to nastalo u glavi velikog hrvatskog i svjetskog učenjaka Nikole Tesle.

Naime, upravo je Tesla prvi eksperimentirao sa prijenosom energije bez prisustva žica na daljinu. On je prvi bežično upravljao maketama brodova u Americi.
Prvi je uspio izvesti bežičnu telefonsku komunikaciju i radio signalima spojiti 2 kontinenta.
Ali, krenimo kronološkim redom:
Rodio se 1856 u Ličkom selu Smiljanu u Srpskoj porodici. Osnovnu školu pohađao u Gospiću, a gimnaziju u Karlovcu.
Kasnije dok su ga pitali za porijeklo i nacionalnost on je uvijek govorio ovako: "Ja se ponosim svojim Srpskim porijeklom i svojom Hrvatskom domovinom"
Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Tijekom studija upoznao se s Voltaireovim djelima te je odlučio pročitati sve što je ovaj napisao. U konačnici je pročitao sva njegova djela, ali ne samo to nego ih je i naučio napamet. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama u naredne dvije godine.
Godine 1893 kao tridesetsemogodišnjak, odlazi u SAD i postaje Američki državljanin.
Ovako je izgledala njegova putovnica:

Jednom je izjavio da poštuje inteligentnije i pametnije učenjake od sebe ali da nemože nikako podnijeti podvale i prijevare.

Naime, on je vrlo cijenio Thomasa Alvu Edisona, pronalazača električne sijalice sa žarnom niti.
Međutim, Edison je neke Tesline projekte prisvojio i prijavio ih Komisiji za patente u SAD kao svoje.
Neke projekte Nikole Tesle još nisu uspjeli identificirati:

Prvi je patentirao polifazni (višefazni naponski sustav, poznat kao trofazna struja). Nadalje, patentirao je okretno polje zahvaljujući kojem je proizveden elektromotor sa pomaknutim magnetskim okretnim poljem. Takvi elektromotori su danas nezamislivi bez njegovog patenta.
Za sebe je tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas". Za svoju uspješnost u izumiteljskom poslu sam tvrdio je da zahvaljuje svojoj urođenoj sposobnoti nevjerojatne vizualizacije stvari, procesa i događaja. Sukladno tome sve svoje eksperimente bi prvo osmislio u glavi, a potom ih praktično proveo u djelo. Tvrdio je kako je tu sposobnost imao od malena te da ponekad nije znao razlikovati svoju maštu od stvarnosti. Stoga je prolazio rukom ispred očiju da bi se uvjerio što je stvarnost, a što mašta. Bio je izuzetno visok (199 cm) i nevjerovatne tjelesne kondicije. To vjerno oslikava slučaj kada se jedne zime poskliznuo na zaleđenom njujorškom pločniku i umjesto da padne napravio je salto i dočekao se na noge. Učinti takvo što bio bi problem i nekom mlađem, a ne Tesli koji je tada imao 80 godina. Uz to imao je izražen smisao za lijepo, lijepe manire i govorio je šest jezika.
Umro je u hotelskoj sobi, sam zaboravljen i napušten 1943 u NeW Yorku.
U njegovu čast, jedinica za mjerenje električne indukcije nazvana je "tesla"
Kao poznatom znanstveniku, podignut mu je spomenik i ploča u Smiljanu:

U Beogradu: