nedjelja, 12. kolovoza 2012.

Zašto je more plavo ili zeleno?



Samom pomisli na more, pogotovo na naš Jadran, gotovo uvijek nam dođe nekako poznati pridjev "Plavi Jadran". No, dali znamo odakle taj atribut "plavi"? 

Odgovor će dat doajen Hrvatske glazbe Ivo Robić (Mr. Morgen). Poslušajte kako on opisuje naše more:

. Morske dubine su prepune života, planktoni,  morska trava, ribe, rakovi, školjke. Međutim za pravu boju mora, bila ona plava ili zelena, zaslužni su ponajviše planktoni te sunčeva svjetlost koja svojom refleksijom i spektrom stvara takovu plavu ili zelenu boju. Zelena boja mora dolazi pretežno tamo gdje na dnu ima morskog raslinja, trave, mahovine na stijenama. Pogrešna je teorija da je žuta boja mora produkt pijeska koje donose rijeke, jer pijesak se brzo taloži na dnu. Isto tako je nevjerojatna teorija da je Crveno more rezultat koralja koji se nalaze na njegovim liticama.


Tako bi vjerojatno Crno More bilo puno ugljena ili katrana???
Pravilo je da je intenzitet boje jači što je more dublje. Tako se sa satelita ili zrakoplova lijepo može ustanoviti dubina mora. Tako se more dublje od 300 m prelama u gotovo crnoj boji, jer se sunčane zrake nemogu probiti do dna i reflektirati sadržaje koje se tu nalaze. Boja mora u urbanim priobaljima nažalost sve je samo ne plava. Otpadne vode, industrijska postrojenja, ljudski su produkti, nemar, nebriga za naše buduće naraštaje.
Jer, jednoga dana, tko zna dali će more biti plavo ili nekakvo drugačije. Sve dok je plavo....dobro je.