četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Kako štedjeti vodu?



Većina kućanstava je priključena na javnu vodovodnu mrežu, dok svega 3% kućanstava u RH ima vlastite izvore vode (bunari). Ukoliko smo korisnik javne vodovodne opskrbe onda se voda može uštedjeti na nekoliko načina:

1. Prilikom tuširanja nemora mlaz vruće ili tople vode neprekidno biti uključen recimo dok se sapunate
2. Kad peremo zube, većina nas pussti vodu da curi dok četkicom peremo zube
3. WC kotlići su danas modernije izvedbe da se voda može puštati u manjoj ili većoj količini.
   Ako imamo stariji model vodokotlića, on će pritiskom na polugu istočiti vode uvijek isto bez obzira dali trebamo cijelu količinu ili ne. U tom slučaju napravite ovako: Skinite poklopac vodokotlića sa gornje strane.
napunite jednu PVC bocu od mineralne vode (1,5 lit), te je napunite do vrha  vodom i začepite.

Polegnite je tako napunjenu na dno kotlića vodoravno ili uspravno, ali da ne smeta plovku ili zvonu za ispust.
Time ćete spriječiti da se kotlić napuni do vrha za točno 1,5 litara manje vode. Ukoliko treba pustiti veću količinu, puštajte u 2 navrata. Izračun uštede je slijedeći: Četvoročlano domaćinstvo prosječno koristi WC 3 puta dnevno  x 4 člana 365 dana u godinu x 1,5 litara Iznos je nezanemariv iako to isprva ne izgleda tako.

Ušteda na godišnjoj razini iznosi 6.570 litara, dakle 6,5 m3 vode pomnožite x cijene m3 u vašem mjestu, pa ćete dobiti uštedu.

Ukoliko vam "dihtung" na zvonu vodokotlića ne brtvi dobro pa voda onako stalno polako dotječe u WC školjku, ako za 1 sat istekne samo 3 litra vode, a to je provjereno, za godinu dana isteći će vam 2800 litara ili 2,8 m3. Slavina koja onako dosadno kaplje kap po kap i kljucka noću u mozak, ne samo da je užasno dosadna, već i košta. Izračunato je da ako je frekvencija kapanja 1 kap/sec, da je to godišnje 1700 litara vode ili 1,7 m3.
Ukoliko svaki član domaćinstva dnevno pere zube najmanje 2 puta i pritom ne zatvara slavinu dok pere zube već voda curi, godišnje će uzalud iscuriti 4500 lit vode ili 4,5 m3. Ako to zbrojimo, godišnje će to iznositi 15,5 m3 vode što je prosječna potrošnja četveročlanog domaćinstva za pola mjeseca.
Dakle, malom pažnjom i usvajanjem nekih navika štednje, moguće je uštedjeti i vodu i novac.