srijeda, 22. kolovoza 2012.

Kako spavaju dupini?

Oceanski dupin  (Lat. Delphinidae) iz porodice kitova, dakle sisavci koji žive u morima i oceanima.

Dupini su najčešće dužine između 1,5 i 4 m, dok orke dostižu, kao najveći dupini, čak do 8 m. Tijela su im hidrodinamična, prilagođena brzom plivanju. U glavi imaju okrugli organkoji im služi za echo lokaciju . Kod mnogih vrsta je čeljust jasno izražena i tvori izduženi kljun koji ima veliki broj oštrih zubi
Mozak dupina je velik s vrlo kompleksnom moždanom korom, što je razlog da ih  ubrajaju u najinteligentnije životinje
Boja tijela im je u pravilu sastavljena od različitih stupnjeva sive boje, pri čemu je donja strana tijela svjetlija, a leđa su jasno omeđena i tamna. Osim toga, vrste se međusobno razlikuju linijama i poljima u različitim tonovima boja i kontrasta.
Osjetila vida i sluha su im vrlo dobra. Imaju vanjske  otvore, no oni vjerojatno nisu u funkciji. Zvuk im preko donje vilice i srednjeg uha stiže u unutrašnje uho.Oči su im uglavnom prilagođene gledanju pod vodom, ali jako dobro vide i izvan nje. Vrlo važnu ulogu u snalaženju u okolini ima sposobnost eholokacije pomoću ultrazvuka..
(vidi grafički prikaz eholokacije i ultrazvuka)

Dupini su druželjubive i vrlo dobroćudne životinje neopasne čak i za djecu, međutim, treba biti obazriv jer  oni u žaru igre svojim velikim tijelima mogu nehotice ozlijediti čovjeka.

Svi dupini odbacuju vanjske kožne stanice od prilike svaka dva sata. Ova neprekidna regeneracija smanjuje otpor vode i izaziva pažnju znanstvenika koji se bave ljudskom regeneracijom, kao i graditelja brodova.



Dupini na otvorenom moru mogu danima pratiti brodove pa ih pomorci rado hrane na svojim dugim putovanjima. Interesantna je pojava odmaranja i "spavanja" dupina.
Dupini u dubinama dišu na slijedeći način: Udahnu zrak na površini, ali ga ne izdahnu kao ostali sisavci. Oni dah zadržavaju do ponovnog izranjanja.
Međutim, što kada zaspu, ako uopće zaspu?. Dupini nikad ne spavaju potpuno. Jedno njihovo oko uvijek je otvoreno. U stvari jedna strana mozga i suprotno oko su uvijek u funkciji, tako da se nemože dogoditi da dupin pod vodom "zaboravi" da je u vodi pa udahne. Te izmjene lijeve i desne strane mozga i očiju, odvijaju se ciklički svaka 2 sata.