srijeda, 15. kolovoza 2012.

Kako je otkrivena Amerika


Ploveći Atlantikom 1492 godine, Kristofor Kollumbo je doplovivši do prvog velikog kopna uzviknuo "Mislim da je ovo Indija". Naravno, nije znao da je otkrio američki kontinent.

Tijekom 15 i 16 stoljeća doba je intenzivnog istraživanja morskih i zemaljskih prostranstava. Tijekom stoljeća evropski istraživači oplovili su gotovo cijelu kuglu zemaljsku. tada su to bili podvizi vrijedni divljenja, jer u to doba jedina navigacija bili su Sunce, Mjesec i kompas. Danas bi gotovo nevjerojatno bili izvršiti takve podvige bez modernih pomagala (sonari, satelitska navigacija, internet, digitalne karte).
 Stoga se doba velikih geografskih otkrića smatra granicom kojom završava razdoblje srednjeg vijeka, i početak novog vijeka. Njaslavniji istraživači i moreplovci toga doba svakako su bili Kristofor Kolumbo, 

 Fernando Magellan 
 Vasco Da Gamma
Kristofer Kolumbo se 1492 godine otisnuo na put u nepoznato na svojem brodu "Santa Maria"
sa ovom kartom, jer se vjerovalo da je ta arapska karta baš pravo stanje svijeta i morskih puteva.
Međutim tek, ovom kartom fra Maura iz 1459, prikazuje se donekle realno stanje mora i kopna, iako je to još dosta daleko do realnosti.

Tek kasnije su ta velika geografska otkrića doprinijela razvoju ideja i novih tehnologija, kartografije i navigacije, te modernom brodogradnjom uspjela omogućiti lakše i naprednije plovidbe te otkrićem svih današnjih poznatih morskih puteva i kontinenata.