utorak, 14. kolovoza 2012.

Kako je nastalo pivo?


Pivo je alkoholno piće, u nekim državama se tretira kao hrana (Hrvatska). Otuda poznati vic "Razgovaraju dva pijanca, i prvi kaže:"Idemo u krčmu na pivu". Drugi već prilično nakresan odgovara: Sve mi je jasno, ako za pivu kažu da je hrana a ne alkohol, ja što više jedem sve sam jače pijan"
U nekim zemljama pivo se smatra alkoholnim pićem pa mu je reklamiranje zabranjeno.

Osnovna sirovina za proizvodnju piva je pivski ječam. Sjećam se jedne ankete gdje je postavljeno pitanje."Koja je osnovna sastojina piva, najveći dio ispitanika je odgovorio "hmelj", iako je to sastojina bez kojeg pivo nebi bilo pivo, jer daj e poznatu gorčinu a hmelj sudjeluje samo sa 3 % udjela u pivskom "tropu". Dakle, pivski ječam je sličan običnom stočnom ječmu samo je malo krupniji i izdašniji.
Nadalje, voda je sirovina koje ima najviše u sastavu piva.
O kvaliteti  vode ovisi i kvaliteta piva.

S obzirom da je ovdje zabranjeno reklamirati proizvođače piva, navesti ću samo da je jedno pivo iz ex YU, bilo iz Nikšića (Montenegro) baš zbog izvrsne gorske vode. Nadalje, jedna od boljih vrsta piva je ona iz grada "Na 4 rijeke" koja ima izvrsnu vodu.
Slijedeći sastav piva su pivski kvasci koji uzrokuju fermetaciju ostalih sastojaka. Tim postupkom se rastvara šećer iz slada i rastvara se na alkohol i CO2 (ugljični dioksid)
U pivo se još stavlja kukuruzno brašno, pa vjerovali ili ne gips. Gips se stvara tamo gdje je voda siromašna mineralima.
Sadržaj alkohola u pivu je od 4 do 7% alkohola.

Prva pojava proizvodnje piva javlja se još u davnoj Mezopotamiji, Egiptu i Kini.
Sadržaj 1 litra kvalitetnog piva od 4,5 % alkohola, ekvivalent je energetskoj vrijednosti 1 litre punomasnog mlijeka. sad je jasno zašto je korisnije popiti pivo nego mlijeko (ili obrnuto)
Prema starim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina p.n.e. Imali su 16 sorti piva, a za vrenje su koristili ječmeni šećer i pšenicu. Odavde se prenijela proizvodnja piva u stari EgipatPerziju,Grčku i druge zemlje.