utorak, 28. kolovoza 2012.

Kako prepoznati zrelu lubenicu?

U poplavi ponude na tržnicama, ima svakojakih ponuda i svakojakih proizvoda. Prodavači idu sa onom teorijom "drži vodu dok majstori odu". Lubenica izvana može izgledati po onoj narodnoj" izvana gladac, iznutra jadac"

Lubenica bilo kako da izazovno izgleda, pogotovo ako je prerezana i izazovno izgleda..Mudri trgovci odaberu par najboljih lubenica i prerežu ih kako bi najlješpše izgledale.
Ustvari, unutra je stvar sasvim drugačija.
Svježa i zrela lubenica je krvavocrvene boje, sa crnim košticama, dok je režemo puca po rezu, međutim kako znati kakva je jer trgovci ne dopuštaju prerez pa onda kupovinu.
Uzmite lubenicu u jednu ruku, a drugom člankom prsta kuckajte po njoj sa svih strana.
Dobra, sočna lubenica, zrela, sa tankom korom ima vrlo zvonki zvuk.
Ako joj je zvuk tupi onako kao da kuckate po betonu, ne uzimajte.