srijeda, 22. kolovoza 2012.

Kako je Gibraltar dobio ime?

Gibraltar je teritorij pod jurisdikcijom UK. Smješten je na samom jugu Pirinejskog poluotoka, i tjesnaca koji razdvaja Mediteran i Atlantik. Veoma je važan pomorski prolaz u Sredozemlje, pa je oduvijek bio meta sukoba. Istovremeno taj tjesnac odvaja dva kontinenta, Afriku i Evropu. Gibraltar zauzima cca 7.000 km2. na sjeveru graniči sa Španjolskom. Danas je to veoma važna pomorska baza i jedna od glavnih baza UK mornarice.


Po istraživanjima iz 2008. godine, u kojima je mjerena stabilnost 235 država, teritorija i političkih entiteta u svijetu, Gibraltar je zauzeo 5. mjesto najstabilnijih teritorija svijeta, te je najbolje plasirana britanska teritorija. Mjerenja su bila zasnovana na pet osnovnih pokazatelja: politička, socijalna, ekonomska, vanjska i vojna sigurnost
Stanovništvo gibraltara čine Španjolci,  Portugalci, Maltežani i Britanci
Španjolci odavna polažu na pravo za Gibraltarskim tjesnacem, ali nikad nisu u tome uspjeli unatoč, brojnim 
sporovima.
Arapska riječ tariq znači "put" ili "trag". gibraltarska stijena tako je mogla biti i "jabal tariq", odnosno "planina puta", kao simbol puta, odnosno širenja islama na iberskom poluotoku.
kako se muslimani, na vrhuncu svojih religijskih dostignuća, nisu usuđivali imenovati planine prema osobama koje su ih pronašle ili osvojile, već bi radije to radili u ime svoje religije, vrlo je vjerojatno da je to i ovdje bio slučaj.