subota, 18. kolovoza 2012.

Kako u automobilu bez klime riješiti previsoku temperaturu?

Ovih vrućih ljetnih dana ako ste "sretnik" da vam auti nema klima uređaj, a auto vam cijeli dan stoji na suncu, donekle si možete pomoći bar malo. Naime, ako je automobil na suncu a vanjska temperatura zraka iznosi 30 stupnjeva, u zatvorenom automobilu je tada provjereno 65 stupnjeva. Sjesti u takav automobil je jednostavno neizdrživo a i opasno, Naime, ljudsko tijelo može izdržati temperature od -40 stupnjueva pa sve do +75 stupnjeva, ali samo ako se na te razlike postepeno prilagođava. Ukoliko je taj prijelaz nagao i  ztrenutan, tijelo doživljava šok. Šok izazvan tako naglim promjenama temperature može dovesti i do srčanog udara i smrti.

Da bi spriječili takav slučaj, prije sjedanja u užareni automobil, postupite na slijedeći način:
Na jednoj strani automobila spustite skaklo na vozačevim vratima. Sa druge strane otvarajte i zatvarajte vrata kako bi propuhom "istjerali" zrak van kroz spušteno staklo.

Nije ništa revolucionarno, ali ćete nakon 20-ak zamaha vratima uspjeti izravnati temperaturu u vozilu sa temperaturom vani. Priznajem, nekima će ta vaša operacija izgledati smiješnom, međutim, djeluje. Osobno sam provjerio...probajte i vi.

Sa druge strane, ako imate klimu u automobilu, neka vam klima radi tako da je temperatura u automobilu otprilike 5 do 8 stupnjeva niža od vanjske. Pri dolasku na cilj postepeno isključujte hlađenje tako da kod izlaza iz automobila bude razlika što manja.