četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Kako štedjeti električnu energiju?

Električna energija je blagodat civilizacije, bez koje se danas nebi mogao zamisliti moderan život.
Električna energija se dobiva primarno iz elektrna bilo da su one na vodu (hidroelektrane), ugljen , (termoelektrane), ili na atomska goriva (nuklearke). Izvori energije bilo kojeg porijekla nisu neiscrpni, pa je postalo pitanje štednje električne energije.


Električna energija se može uštedjeti na više primarnih i sekundarnin načina.
Primarno se energija štedi zamjenom klasičnih balon žarulja za štednje (živine žarulje). Cijena štednih žarulja je oko 5 do 10 puta viša ali je njihova ušteda isplativa nakon vrlo kratkog vremena.

Evo primjera jednostavne računice:

Klasična žarulja od 100W svoj rad dijeli na 2 dijela, emitiranje svjetlosti oko 12%, a toplinski dio na oko 88%. Potrošnju na godišnjoj razini možemo izračunati ovako: Prosječno upaljena sijalica od 100W ako gori dnevno 6 sati, godišnje potroši cca 2200 sati rada, što iznosi oko 200 KW. Ako u stanu imamo 5 takovih sijalica, prosječna potrošnja godišnje iznosit će 1000 KW.

Uporabom štedne žarulje od 20W, dobit ćemo isti intenzitet rasvjete ali 5 x manju potrošnju električne energije. Novi tip štedne žarulje

Stariji tip štedne žarulje




Pogled u unutrašnjost štedne žarulje
 


Osim sijalica, u kućanstvima danas ima bezbroj elektičnih i elektronskih uređaja koje doduše gasimo kad ih netrebamo, ali samo u "Stand by" mode. Što je stand by mode?. To je u stvari samo prividno gašenje uređaja kad procesori smanjuju svoju aktivnost na minimum, iako nisu uređaji ugašeni do kraja.
Postoje neke studije da svaki takav uređaj ako je u "Stand by" modu godišnje može potrošiti oko 20 KW električne energije. Pomnožite to sve skupa sa količinom potrošene energije pa puta cijena. dobit ćete iznose od kojih će vam se zavrtiti u glavi.

Rashladni uređaji (škrinje i hladnjaci), štednjaci i pećnice, mašine za pranje rublja, starijih datuma su obično C ili čak D energetskih razreda. Najnoviji takvi uređaji i aparati su mahom A ili rjeđe B energetskog razreda.
Naročito se osjeća razlika između tih razreda kod aparata sa hlađenjem (škrinje i hladnjaci).

Osobno sam testirao, starija škrinja koja još sasvim dobro radi se u istim uvjetima uključivala 4 puta tijekom 60 minuta. Nova škrinja A razreda, samo jednom. Obje škrinje su iste snage ž, postavljene jedna do druge nam istom mjestu u jednakim uvjetima.
Mnogi ne vjeruju u to i odmahuju rukom.Osobno sam iskusio te razlike, i vjerujte, zaista su enormne.