nedjelja, 26. kolovoza 2012.

Kako do struje tamo gdje je nema?

Električna struja, blagodat naše civilizacije, danas je dostupna gotovo na svakom mjestu.
Ipak, postoje i područja tamo gdje nema električne energije. kako si pomoći.

Napon gradske mreže od 230V snage od 50 do 500W, moguće je dobiti na svakom mjestu gdje je moguć pristup automobilom. Naime, za proizvodnju električne energije potreban nam je auto akumulator, i pretvarač (inverter). Napon gradske mreže dobiva se na način da se na DC ulaz invertera spoje kleme sa auto akumulatora. Na sekundarnoj strani, pojavit će se napon gradske mreže od 230 V, snage ovisne vrsti i kvaliteti pretvarača. Međutim, pretvarač nije svemoguć, kako i akumulator nije bez ograničenja potrošnje:

Pretvarač od otprilike 400 W, dati će snagu potrošača 10A, ako je akumulator kapaciteta
60 Ah. Ta konfiguracija biti će za dostatna za slijedeće:
-Rasvjetu sa 3 štednje žarulje od 15W (živine žarulje), prema računici: 3 x 15 W =45W x 7 sati, Nakon toga potrebno će biti dopunit akumulator.

- Punjenje 3 mobitela - neograničeno
- Slušanje tranzistorskog radioaparata od 10 W cca 20 sati
Pritom budite vrlo oprezni kako vam se nebi desilo iznenađenje! Naime ako ste malo pažljivi, pretvarač će vam LED diodom pokazati stanje akumulatora.
Zelena dioda - akumulator pun (cca 12,8V)
Žuta dioda - akumulator za punjenje (cca 10,6V-12V)
Crvena dioda - akumulator prazan (ispod 10,6V). Takvo stanje akumulatora  zahtijeva hitno punjenje, u protivnom dolazi do sulfatizacije ćelija i kratkog spoja, tada će akumulator biti neupotrebljiv.
Zato treba imati uza sebe kablove za startanje, ako slučajno zaboravite, da možete startati automobil. Automobilu će biti dovoljno da prevali 1 do 2 km pod jačim "Gasom", da se napuni.