utorak, 14. kolovoza 2012.

Zašto mačkama u mraku sjaje oči?



Ljudsko oko vidi na svijetlu dana dok se intenzitet vida smanjuje kako nestaje svjetla.
Tako je naglašeno da čovjek dobrog vida vidi donekle u sumraku kod osvjetljenja otprilike 5 luxa. dok je vidljivost kod manje od 1 luxa potpuno onemogućena.

To nije slučaj kod nekih životinja a pogotovo kod mačaka i životinja srednjih mačkama (lavovi, tigrovi, leopardi). Njihova evolucijska prilagodba nastala je na temelju života mačaka koje u pravilu najviše love noću, dok danju najčešće spavaju u hladovini ili u nekom drugom zaklonu.
Tako mačke vide ono što čovjek apsolutno nemože vidjeti, tako da je otprilike mačja vidljivost  3 puta jača od ljudske. U uvjetima slabe vidljivosti, mačje se zjenice maksimalno šire, a pri jarkoj svjetlosti se maksimalno sužavaju.

 Tako kod mačaka postoje mišići u oku koji poput roleta zatvaraju  rožnice.. Leće u oku su im jače zaobljene od ljudskih, tako da imaju jači fokus a time i oštriji vid. Mačje oči imaju mrežnicu presvučenu posebnim slojem koji reflektira svjetlo i služi kao zrcalo, te kod manje svjetla reflektira svjetlost natrag u zjenicu oka.. Upravo ta refleksija daje mačjim očima svjetlost ako im se neki izvor svjetlosti uperi prema očima.