ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.

Zašto je more slano?

Ogromne količine vode koje se nalaze u morskim prostranstvima sadrže u sebi otopljene minerale koji se milijunima godina koncentriraju na njegovom dnu, na stijenama i uopće u samoj vodi.
najviše tih minerala su slanog porijekla, iako ima i drugih, pa tako prevladava slani okus.



Zbog količine soli otopljene u morskoj vodi, voda nije za piće.
Ipak, sol koja se nalazi u vodi ima prednosti i donosi veliku korist od eksploatacije soli. Sol se eksploatira iz mora na način da se pušta u plitke bazene na obali u kojima uslijed toplog zraka, vjetra i Sunca voda isparava a kristali soli ostaju na dnu. Sol se tada sakuplja i dalje prerađuje u pogonima solane.
Soli sa dodaju aditivi, čisti se od nečistoća i melje u prašinu, ili se prodaje kao krupna sol.

Dio soli se koristi kao tehnička sol za salamurenje mesa ili ona nečista za posipanje cesta u zimskom periodu.
Koncentracija soli u morskoj vodi varira od područja do područja, tako da južnija topla mora imaju veću koncentraciju soli od srednje toplih ili hladnih mora.

Isto tako mora sa jakim strujama imaju manju koncentraciju soli.
Morska voda zbog gustoće soli u sebi omogućava plutanje predmeta na površini, pa se neplivači mnogo brže nauče plivati nego u slatkim vodama.


Jadransko more sadrži otprilike koncentraciju soli u prosjeku oko 33 promila što znači da je otprilike 33 g soli otopljeno u 1 litri vode.
Južna dalmacija ima najviše soli dok sjeverni Jadran najmanje.
Možda ste primijetili ako ste boravili u Dubrovniku ili Poreču, koliko će vam soli ostati na tijelu nakon sušenja.