četvrtak, 5. rujna 2013.

Što ako polijemo tekućinu po laptopu?

Ako nam se desi da polijemo tipkovnicu kao posebni komad "namještaja" nije nekakva frka jer je taj komad vrlo jeftin i ne isplati se ulagati vrijeme u njegovo spašavanje.
Međutim, ako se to desi na laptopu, onda može biti vrlo nezgodno. Naime, sama tipkovnica još i nije kritična ali se tekućina uvuče u unutrašnjost na samu matičnu ploču i komponente.

Kad se desi da je tekućina došla na tipkovnicu ono što NIKAKO nesmijemo napraviti a to je da je sušimo Fenom, Naime, tada se pod djelovanjem zraka tekućina još više uvlači u unutrašnjost.
Najbolje je uvijek ODMAH ugasiti računalo i to "na silu". Okrenite računalo naopačke tako da tipkovnica bude prema dolje. Tako će tekućina najbrže istjecati iz unutrašnjosti.
Odmah također izvadite bateriju, RAM pločice, HDD, sve što se na brzinu može odvojiti, kako bi se vlaga dokopala što manje dijelova.
Po mogućnosti računalo ugurajte u rižu, ili rižu posipajte po mokrim dijelovima.
Naime, riža je vrlo higroskopna (upija vlagu), pa će na sebe "navući" vodene kapljice.
Kada smatrate da je proces sušenja dovoljan, rižu odstranite mekanom četkom za odijela, vrlo oprezno da ne pokidate tanke vodove kojih ima bezbroj u računalu.
Ukoliko koje zrnce i ostane u unutrašnjosti, ne brinite, ono vam nemože nimalo naškoditi.
Ako mislite da je proses "isušivanja" dovoljan, postavite sve na svoje mjesto.
Uključite napajanje, pričekajte da se sustav podigne (ako će se se uopće podići)
Ukoliko je sve u redu, sve će se obaviti kako treba, a ako ne neka vam Bog pomogne!