ponedjeljak, 16. rujna 2013.

Što kad zakaže bušilica, brusilica?

Ručni električni alati su nam svakodnevica. Međutim, sve što radi se i troši. Tako jednog dana bušilica nam počne "podrhtavati", nepravilno raditi, i jako iskriti.
Don't panic!!!. Te pojave su sasvim normalne. Ukoliko imate križni odvijač, i 30 Kn, problem je riješen. Naravno, ako ne želite uprljati fine prstiće i zezati se sa tim, majstor će vam za to uzeti najmanje 150 Kn.

U čemu je kvaka. Bušilice, brusilice, i većina ručnih električnih alata imaju kolektorske motore.
Što to znači, znači da imaju na rotoru bakrena polja koja su međusobno odvojena električki.
Na ta polja nasjedaju pod pritiskom opruge četkice koje su spojene preko prekidača na električnu mrežu.
Uključenjem napajanja, u statoru se stvara magnetsko okretno polje koje se vraća u rotor i time stvara silu okretanja rotora. Klizanje četkica po rotoru troše se površine sve dok se ne potroše do kraja.
Najbolje je da četkice kupite sami. za to bi trebali imati ogledni primjerak četkice jer vam je uzaludno tražiti četkice za "BOSCH MD 340" ili "ISKRA" ERO BD 33".
 Vjerujte, prodavač će vas gledati kao da imate rogove jelena kapitalca. Naime, oblik četkica (bronzani disk) koji se spaja u kućište bušilice je manje više isti za sve modele. Oblik četkice, ako vam ne odgovara 100 % kao original, vrlo se lako i jednostavno izbrusi finom turpijom.

Postupak izmjene četkica:

Isključite alat iz napona električne mreže.
Poklopac alata (obično je perforiran zbog hlađenja) skinite. Najčešće je to na ručki alata. Njega obično drže 2 ili 3 vijka, Vidit ćete sa svake strane rotora bakelitno pravokutno kućište u kojem su smještene četkice. Nije pravilo da su obadvije isto istrošene. Ipak je preporuka izmijeniti obadvije.
Najprije uglavite disk koji se obično nalazi na jednoj žici sa oprugom.
Nakon toga stavite četkicu u kućište. Pripazite da vam obje četkice "sjednu" na mjesto. To ćete najbolje ustanoviti ako se rotor lagano okreće bez zapinjanja.
Vratite poklopac, zašarafite vijke i VOILA!
To je to.