nedjelja, 22. rujna 2013.

Kako napraviti korpu od vrbove šibe?

Tehnika pletenja raznih proizvoda od vrbovog pruća u biti izgleda jednostavno nije tako. Postoje razne operacije i tehnike pletenja kao i vrste materijala od kojih se proizvodi izrađuju.
Košare se izrađjuju ručno od šibe i mogu biti izradjene od kuhane, bijeljene i neoguljene odnosno zelene šibe, takodjer se košare mogu raditi u kombinaciji šibe ( kuhane -bijeljene šibe , kuhane - zeleno šibe, bijeljene -zelene šibe ili u kombinaciji sve tri vrste šibe. Košare se mogu proizvoditi i od cijepane šibe koja je inače poznata pod nazivom "vitra" ili "šina". Košare je moguće obojati, postaviti tekstili ili foliju. 

Najvećim dijelom oko 90 % košare se izradjuju od kuhane šibe .
Nakon košnje šibe na plantažama koje se obavlja strojevima, šiba se klasira prema dužini i visine, te se kuha u kotlovima u trajanju 12-15 sati, nakon toga se šiba guli ( skida se tanka kora ) strojevima za guljenje šibe. Oguljena šibe suši se prirodno, na suncu kako bi dobilo prirodnu cvrenkastu boju. 
Da bi se sa šibom moglo plesti, prije same izrade košara, šibu je potrebno namočiti u vodi 1- 2 sata u zavisnosti od tvrdoće, kako bi bi bila meka i savitljiva. Završena košara se pere u vodi, suši i lakira. Košare se lakiraju umakanjem u lak ( eko-lak) koji je na bazi vode razrjedjuje se s vodom u omjeru 1 :2. Lakirane košare se suše u sušari.

Osim košara, od istog materijala se izrađuju sjedalice, klupe, stolovi, police i još mnogo toga.