utorak, 24. rujna 2013.

Kamo ide planet Zemlja?

Zemlja je jedan od planeta u Sunčevom sustavu planeta. Doduše jedna od manjih ali i jedna od najsjajnijih. Smatralo se da je Venera najsjaniji planet kad se gleda iz svemira. Međutim, Zemlja je sjajnija od Venere a tomu je razlog velika vodena površina koja daje sjaj našem planetu.

Zemljina površina se okreće oko vlastite osi brzinom od 1.600 km na sat. Kao posljedica toga, planet putuje kroz svemir brzinom od 106.700 km na sat. Kako to da ne osjećamo da se naš planet kreće takvim vrtoglavim brzinama? To je zato što se Zemlja okreće stalnom brzinom, a i djelomično je razlog Zemljina gravitacija. 

Točno osam minuta i 20 sekundi treba Sunčevom svjetlu da stigne do Zemlje. To znači da je toplina i svjetlost koju osjećamo i vidimo za toplih, sunčanih dana, zapravo Sunčeva energija od prije osam minuta. 
Razlika u gravitaciji se očituje diljem svijeta, ovisno o udaljenosti lokacije od Zemljine jezgre. To znači da činjenica jesmo li u nekom trenu teži ili lakši ovisi o lokaciji na kojoj se nalazimo na Zemlji, iako to nikada ne osjećamo. 
Točan opis Zemljinog oblika je sferoid spljošten na polovima. Rotiranje Zemlje rezultira centrifugalnom silom koja je uzrok Zemljinom obliku. 
Pojava četiri godišnja doba nije nikako povezana sa Zemljinom udaljenošću od Sunca, nego s činjenicom da se Zemlja naginje ustranu. To naginjanje iznosi 23,4 stupnja i očekuje se da će se promijeniti s vremenom. 
Iako se svemirske misije šalju u svemir već nekoliko desetljeća, ti programi se prvenstveno provode u cilju istraživanja. Još uvijek nema mogućnosti za nastanjivanje, pa čak ni na najbližem planetu – Marsu. 

Za sada, Zemlja je jedino nastanjivo mjesto u cijelome Svemiru. Za sada.