petak, 13. rujna 2013.

A moglo je i biti pravilno!

Često možemo vidjeti niz pogrešaka u pravopisu, rasporedu, napisima, naslovima u novinama.
Međutim, i svuda u našoj okolini postoje ploče sa pogrešnim naslovima, greške u pravopisu, pogr,ešne "č" i "ć". Nije tako strašno, nikome to jače ne smeta. Godinama prolazim Varaždinskim ulicama, trgovima, trgovinama, dućanima, parkovima.

Tako je u poznatom Varaždinskom šetalištu i parku Vatroslava Jagića postavljena njegova skulptura.


Spomenik Vatroslavu Jagiću prati nesreća od samog početka. Naime, u čast stogodišnjice rođenja Varaždinci su dali u Zagrebu izraditi spomenik. Prvo je cijena bila viša od planirane. Nakon toga prekoračeni su svi rokovi izrade. Kad je spomenik bio gotov, srušio se zbog vlastite težine na pod i uništio jedan stan u Ilici u Zagrebu. Kip je ostao čitav, ali su ga slomili radnici prilikom preseljenja u Varaždin. Oni su, da bi sakrili svoju pogrešku, stvar uzeli u svoje ruke. Zbog toga je kipu lijeva noga kraća, odnosno stoji u neprirodnom položaju: lijeva noga mu je ispružena, a desna je ispred lijeve također ispružena. Nakon svih problema kip je napokon došao na svoje mjesto. Tek tada je primjećeno da ima ženski kaput s gumbima na lijevoj strani.
Interesantno je da je u ovom parku stablo mamutovca ili sekvoje, jedino takovo drvo u ovom dijelu Europe.
Interesantna je pojava kineskih dućana koji su se poslije domovinskog rata raširili diljem svijeta, pa tako i u Varaždinu.
Jedan od takovih je u blizini Vatrogasnog doma. Nebi to bilo ništa čudno da naslovna ploča iznad ulaza nije napisana kineskim pismom. Još je čudnije da je natpis postavljen NAOPAKO. Naravno, malo je to ljudi primijetilo iz jednostavnog razloga jer malo njih ili gotovo nitko nezna kinesko pismo.
Pardon, nije baš da nitko nezna.
Ima i onih koji to znaju.
Biti COOL danas nije mala stvar. Engleske riječi, izrazi, naslovi sve više potiskuju domaće riječi. Tako je danas sasvim normalno da su na trovinama izvješene ploče "Fashion shop", "Fast food", "Second hand shop", "Music shop" i još more kojekakvih naslova. 
Međutim, njihovi vlasnici kad već postavljaju takve ploče, trebali bi znati onda to pravilno i napisati.
Tako u Varaždinu u Dućanskoj ulici (Gundulićevoj) stoji natpisna ploča.
"Acesoires", umjesto "accessories" što bi značilo, dijelovi, pribor.
Ali, koga to smeta, glavno da je "cool"