utorak, 20. kolovoza 2013.

Kako se riješiti virusa GVU Trojana?

U posljednje vrijeme Internetom kruži virus koji je sadržan u razno raznim prevaranskim ponudama kako preko Interneta brzo zaraditi novac. Ako pristanete da preuzmete aplikaciju "kako se brzo obogatiti", riskirate GVU Trojan virus. U biti ne radi se o klasičnom Trojanu jer ovaj blokira računalo i ne dozvoljava nikakvu aktivnost na računalu. Uglavnom se u poruci naglašava da ste posjetili nedozvoljene sadržaje (pedofilija, nelegalne i nezakonite radnje). Traži se da uplatite 500 Kn putem PAY SAFE transfera na određeni račun, a tada će vam policija odblokirati račun. Naravno, Policija nema veze sa ovime iako su u zaglavlju slike, brojevi i ostali podaci Ministarstva unutarnjih poslova i Policije. Interesantno je da PAYSAFE uopće u Hrvatskoj nije poznat način plaćanja.

Policija upozorava da građani ne nasjedaju na takve prijevare i da Mailove prijave Policiji.
Neki akteri u Šibeniku su već osuđeni zbog Kaznenog djela prijevare.

Ukoliko ipak nemožete odoljeti i primite Mail poruku, da bi odblokirali računalo, postupite na slijedeći način: Što napraviti ako dobijete Trojana
Umjesto da platite, slučaj prijavite policiji, možete potražiti pomoć informatičkog 
stručnjaka ili jednostavno virus uklonite sami, uz pomoć upute:
– pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8, odabrati strelicama opciju ‘Safe mode with Networking’ te pritisnuti ENTER; logirati se na računalo; pokrenuti Internet Explorer i downloadati program  http://www.2spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala; po završetku ponovno pokrenuti računalo.