utorak, 6. kolovoza 2013.

Kako ispravno kositi vrtnom kosilicom?

Vrtna kosilica
Vrtna motorna kosilica je stroj obično opremljen četverotaktnim motorom, vrlo rijetko danas dvotaktnim. Da bi kosilica trajala dugo, treba ju održavati. Najbolje je kositi kada nema rose, ali može se kositi i po rosi ali preporučam onda skinuti korpu za sakupljanje trave. Ukoliko je rosa ili trava vlažna, kosilicu podići na razinu više kako nebi rezala previše, a s time i spriječavamo gušenje mokrom travom ispod poklopca.

Nož kosili ce mora UVIJEK biti dobro naoštren. Upamtite da će se nož prije zatupiti ako njime "režete" zemlju, nego ako par puta zagrebete o neki manji kamen ili drvo.
Preporuke o sigurnosti košnje i čuvanja motora kosilice.
Pogled ispod poklopca


Kosilica u radu rotira brzinom oko 2800 RPM (O/min). Nailaskom noža na prepreku ako je mekana (krtičnjak, busen stare trave, zemlja) nož će se zaustaviti i kosilica prisilno ugasiti.
Međutim, ako nož zapne za veći komad drva, kamen, ili o neki veći metalni predmet, doći će do oštećivanja osovine radilice. Takav kvar odnosno popravak, često nadmašuje vrijednost same kosilice pa je neisplativ. da bi to izbjegli napravit ovo:

Na prednju čeonu stranu kosilice zašarafite ili navarite komad lima koji će imati visinu otprilike za 1 cm nižu od razine noža. To utvrdite na ravnoj najbolje betonskoj podlozi.
Nailaskom kosilice na predmet na koji bi inače naišao rotirajući nož, kosilica će zapeti i neće doći do oštećenja noža.

Ulje u bloku motora kosilice mijenjajte prema potrebi, najbolje početkom svake sezone košenja.
Kosilicu čistite od ostataka trave poslije svake košnje:
PAŽNJA! Kosilicu ne naginjite previše kako nebi iscurilo ulje. Pranje mlazom vode vršite tek poslije hlađenja motora. Kosilicu pospremite tek kad je suha.