petak, 9. kolovoza 2013.

Kako i kada nastaje tuča (grad,led)?

Kako nastaje tuča
Tuča je najkrupnija vrsta padalina koja dolazi iz atmosfere.
Kristali leda
 U kišnom oblaku, pogotovo ljeti, dolazi do velikih razlika u temperaturi i tlaku te jakih uzlaznih i silaznih struja zraka u samom oblaku. Tuča nastaje nakon višestrukog nakupljanja vodenih kapljica na kristalima leda u gornjim slojevima, gdje su izrazito niske temperature (može biti čak do -40 stupnjeva). Jake uzlazne struje u početku sprječavaju padanje ledenih zrna. No, neprestanim kruženjem gore i dolje, zrna rastu i debljaju se dok ne dosegnu toliku težinu da se više ne mogu opirati gravitaciji te se obrušavaju na zemlju u obliku tuče. Tuča obično pada u obliku nepravilnih kuglica promjera od 0,5 do 5 cm.
Led na površini zemlje
 Uglavnom je proizvode oblaci kumulonimbusi i to na prednjoj fronti olujnog sustava.
Radarski centar Puntijarka na Sljemenu
 Pokretač „umjetnog djelovanja na vrijeme“ bio je nobelovac dr. Irving Langmuir iz SAD-a1946. godine. Prvim eksperimentom godinu dana kasnije dokazano je kako zasijavanje oblaka uzrokuje njihovo raspadanje nakon 15-20 minuta.
Tipičan izgled tučonosnog oblaka: Premda mnogi misle da su tučonosni oblaci mrko crni, nisu. Oni malo žućkasti prema nižem horizontu, sa karakterističnim "pramenovima" iz oblaka prema zemlji.
Tučonosan oblak


Stihovi poznate srpske spisateljice Desanke Maksimović:

"Kao tučonosni oblak
seje oko sebe rane,
gazi pšenicu prvu,
negaženu vodu i travu;
ne boji se da stane
ni pticama na krilo,
ni zrikavcima na glavu."