utorak, 31. prosinca 2013.

Istina ili mit o svinjskoj masti?

Svinjska mast je namirnica kojom su se odgojile i othranile generacije ljudi sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada se pojavio mit o štetnosti svinjske masti kao uzročnika povećanih masnoća u organizmu.
Zapravo su velike multi kompanije koje su promovirale razna ulja, margarine, umjetne tvorevine kao "zdrave" sastojke ljudske hrane.
Tih vremena gotovo su bile nepoznanice povećanih masnoća u krvi.
Ljudski organizam zapravo treba trigliceride i zasićene masne kiseline kojima obiluje svinjska mast.

Velika je prijevara da zasićene masnoće vode do visokog kolesterola te da on uzrokuje bolesti srca, koje su bile rijetkost početkom 20-tog stoljeća, kada je udio životinjskih masti bio puno veći u našoj prehrani. Povišeni trigliceridi u krvi i bolesti srca ne dolaze iz prehrambenih masnoća, već se proizvode u jetri od prekomjernog šećera iz ugljikohidrata poput rafiniranih šećera, bijelog brašna i iz fruktoze. Ono što pridonosi srčanim bolestima je i prekomjerna potrošnja biljnih ulja i hidrogeniziranih masti u našoj modernoj prehrani. Također,upravo nizak kolesterol vodi do mnogih bolesti te je povezan s visokom stopom smrtnosti.  Znači, upravo pravilna ishrana ispunjena pravilnim masnoćama smanjuje kolesterol te štiti naše zdravlje.
Tako je 1957 Britansko zdravstvo i vlada promovirali proizvodnju i konzumaciju svinjske masti.
Oni su mladi, oni su zaljubljeni, oni jedu svinjsku mast.


Kao dokaz, rezultati meta analize iz 2010. koja je obuhvatila 347.747 ljudi diljem svijeta našli su nedovoljno dokaza koji vežu zasićene masti s bolestima srca. Također, studija iz 1996. koja je pratila 43.757 zdravstvenih djelatnika više od šest godina pokazala je da je veza između njihovog unosa zasićenih masnoća i rizika od srčanih bolesti kod njih postala mnogo slabija jednom kada su uzeli u obzir i druge čimbenike kao što je ukupna prehrana i unos vlakana.
Nus produkt kod proizvodnje svinjske masti topljenjem sala i "špeka" su čvarci.

Nekada su čvarci bacani jer su se smatrali "sirotinjskom" hranom. Danas se pravi slavonski čvarci prodaju kao specijalitet (samo za info, 1 kg kvalitetnih čvaraka prodaje se skuplje od ikakvog mesa, ili čak do 150 Kn/kg)
Stoga, nemajte straha od svinjske masti, već izbjegavajte štetne namirnice poput žitarica, šećera i rafiniranih ulja, margarina i biljnih mrseva jer su oni ti koji vašem tijelu donose bolesti, a kako bi zdravo bazirali svoju prehranu, kompletan vodič o mastima i uljima, te kako i s čim kuhati pogledajte ovdje
Činjenica je da se, usprkos svim naporima farmaceutskih i kemijskih industrija, ljudi polako bude i osvješćuju te traže sve više informacija o zdravijem načinu života, a on se temelji samo na prirodi, stoga povratak iskonskom u svijetlu novih dokaza i razjašnjavanja činjeničnih stanja može biti onaj pravi put ozdravljenja.
***Izvor i linkovi:
http://matrixworldhr.wordpress.com

nedjelja, 15. prosinca 2013.

Kako smo živjeli šezdesetih godina prošlog stoljeća?

Mlađe generacije rođene krajem prošlog stoljeća nemaju predodžbu kakav je bio život u EX YU državi.
Sredinom dvadesetog stoljeća radilo se, gradilo se, gotovo bez nezaposlenih.
Svatko tko je htio imao je siguran posao. Rad na određeno vrijeme bio je vrlo rijedak.
Odgovornost prema poslu doduše bila je manja nego danas jer su nažalost mnogi smatrali onu:
"Nije moje, pa me baš briga za to". Takav način razmišljanja , nažalost postoji još i danas.
Sjećam se popularne poslovice: "Ne mogu oni mene platiti toliko malo, koliko malo ja mogu raditi"
Bilo je ovakovih: "Ako već ne možeš ukrasti, uništi"
Ipak, postojala su vremena kad je bilo novaca, a nije bilo robe (kava, cigarete, benzin, ugljen, cement).

Međutim, tada najstrože čuvane tajne u YU vrhu bila je politika Vojnog vrha JNA. Vojni režim je uvijek bio pod "prijetnjom" vanjskog neprijatelja. Gradile su se kojekakve utvrde, bunkeri, podzemna skladišta.
Obični smrtnici nisu u tome ništa znali.
Našao sam podatke o samo jednom vojnom aerodromu. Naime vojni kompleks aerodroma Željava kod Bihaća, sa svim objektima i opremom građen je od 1954 do 1968.
Za taj objekat je ulupano preko 12 milijardi US dolara.
To je bio kredit USA i Rusije. Ta vrtoglava cifra kako ju je jedan vojni Njemački analitičar opisao i izračunao, mogla je pokriti troškove četvero stazne auto ceste od Austrijske granice do Đevđelije u Makedoniji. Za usporedbu, tom cifrom je tadašnja YU država mogla živjeti 30 godina na razini Austrijskog standarda.
To je samo jedan vojni objekat, iako ću nabrojiti još nekoliko: aerodrom Udbina, Pula, Luka Lora u Splitu.
Da ostale bivše republike EX YU ne spominjem.
Svaki zaposleni je iz plaće izdvajao za odbranu.
Bila je tu i jedna za današnje uvjete poslovanja nezamisliva stvar.
Naime, nije se moglo dogoditi da se isplati plaća a da se ne uplate doprinosi.
Onda će netko reći da je bivša država živjela na trulim temeljima.?

četvrtak, 12. prosinca 2013.

Tako to rade Japanci

Najpoznatija država Dalekog istoka, Zemlja Izlazećeg sunca, Japan, puna je nepoznatih pojmova, svakodnevnog života, običaja, tradicije, a najviše vrlo vrijednih ljudi.
Čovjek koji nije tamo živio ne može imati predodžbu o njihovom životu u odnosu na naš život u RH.
Japan ne da je zemlja druge strane svijeta, to je država sa druge planete, barem za naše uvjete.
Meni se najviše usjekao u pamćenje jedan članak jednog našeg dnevnika. Naime, poslije katastrofe od tsunamija koji je pogodio najviše japanski grad Sendai,ogromni tsunami jednostavno je pomeo taj lučki grad u kojem su poginule desetine tisuća ljudi.
Sendai katastrofalni tsunami

No, japanska tradicija, marljivost i shvaćanje rada i odgovornosti prema radu i svojoj državi dolazi do izražaja u slijedećem.
Tsunami je jednostavno "pomeo oko 500 metara autoceste u blizini Sendaija. Za naše uvjete i naše poimanje radnih obaveza i odgovornosti, marljivi su Japanci razrušenu autocestu jednostavno bagerima "premjestili" par stotina metara i na tom je mjestu za samo mjesec dana niknula nova autocesta sa svim objektima koji su tu bili ranije.Ne treba niti spominjati da je materijal od srušene prometnice uklonjen tako da nije bilo niti traga da je tu bila deponija građevinskog materijala. Tu postoji mala razlika sa našim "cestarima". Polomljeni "šaht" na cesti treba najprije čekati tjedan dana dok se ne napravi studija. Zatim nacrti i projektna dokumentacija čeka se oko mjesec dana.
Onda se netko sjeti da šaht nije dobio uporabnu dozvolu te da ga treba ukloniti.Opet se čekaju papiri oko mjesec dana.
Tada na teren izlazi komisija od 6 članova koja će sastaviti Elaborat da je šaht konačno na svojem mjestu.
Za sve to vrijeme ulica je zatvorena za sav promet.
Ipak mi u Evropi imamo nešto što marljivi Japanci nemaju. Naime njima je nepoznanica veš mašina koja koristi toplu vodu. Zato imaju posebne deterdžente za hladnu vodu. Također nama teško pojmljivo da su im kupaonice toliko velike da u njima ima samo WC školjka i mala tuš kabina, dakle oko 1m2 površine.
Japanci imaju svega 10 dana maksimalno godišnjeg odmora, od čega najčešće koriste samo polovicu.
U slučaju bolesti, pri povratku na posao treba se ispričati ne samo šefovima već i kolegama radnicima. naime, Japanac se moralno osjeća odgovornim što je za njegovog odsustva netko drugi morao raditi njegov posao.
Tokyo-najveći grad na svijetu

Dnevno se u Tokijskom metrou pronađe oko 10.000 mobitela, oko 1500 laptopa, oko 40.000 kišobrana, i bezbroj drugih stvari koje obično zaboravljamo.
Posve je normalno da ćete svoj laptop ili mobitel dobiti na kućnu adresu ako na njemu pišu vaši podaci!!!!
Služba "Izgubljeno-nađeno" će poslati svog dostavljača koji će vam se još duboko nakloniti kad vam donese stvar doma.
Sve ostalo kojem se nemože identificirati vlasnik, čuva se 10 dana a nakon toga se uništava ili poklanja.
Naslovnica knjige

Život i rad u Japanu najviše možete pročitati u knjizi "Japanske Bube" koju možete kupiti u svakoj knjižari.
Tu je opisan 5 godišnji boravak u glavnom Japanskom gradu Tokiju.

nedjelja, 1. prosinca 2013.

Kako uštedjeti na grijanju?

Blagodati grijanja na plin bile su do prije desetak godina značajne u odnosu na današnje stanje.
Danas su se načini i sredstva za zagrijavanje stambenih i radnih prostora gotovo izjednačili.
Grijanje na tekuća goriva (nafta, mazut) gotovo su istisnuta zbog iznimno visokih cijena.
Npr, za jedan stambeni objekat (kuća), godišnje potrebe za grijanje iznose cca 3 - 5000 litara.
Uzevši u obzir cijenu od oko 6 Kn/lit, pomnoženo sa godišnjim potrebama, iznosi cca 25.000 Kn godišnje što je mnogima nedostupno.
Ako imamo prirodni plin kome je cijena (moj distributer 3,66 Kn/m3), prosječna mjesečna potrošnja za zagrijavanje, kuhanje i sanitarna voda mjesečno iznosi 300 m3 (u sezoni grijanja oko 6 mjeseci godišnje)
1800 m3, uvećano za cca 100 m3 u ljetnim mjesecima za kuhanje i sanitarnu vodu, ukupno oko 2000 m3.
Pomnoženo sa cijenom to je godišnja cijena oko 7.500 kn.
Uzevši u obzir da se plin plaća mjesečno, dakle jedini energenat koji plaćamo na rate, dolazi se do činjenice da je plin najisplativiji.
Unutrašnjost Vaillant bojlera

Poanta ovog posta je u mogućnosti znatne uštede plina a da to niti nećemo primijetiti.
Ukoliko imate bojler sa digitalnim displayem, a noviji bojleri to gotovo svi imaju, možete na njemu postaviti vrijednosti koje će vam najbolje odgovarati.

Pogrešno je temperaturu sanitarne vode postavljati na maximum. U tom slučaju voda gotovo vrije, što će povećati potrošnju plina a ujedno i hladne vode zbog razređivanja vode za kupanje (30-37 stupnjeva).

Namjestite temperaturu sanitarne vode na 50 stupnjeva.
Upravljački display na bojleru

Temperaturu vode za grijanje postavite na 65 stupnjeva, osim ako je vani extremno hladno, možete postaviti do 75 stupnjeva. Ako u sobi imate sobni termostat, nemojte ga postavljati više od 22 stupnja.

Upamtite: Smanjenjem temperature u kotlu samo za 2 stupnja, dnevno ćete uštedjeti barem 1 m3 plina, što godišnje iznosi 365 m3 pomnoženo sa 3,66 Kn, izračunajte.
Tisuću kuna godišnje vam je pretplata za TV, dodatno zdravstveno osiguranje, ili nešto slično.

nedjelja, 24. studenoga 2013.

Kako nas varaju ugostitelji?

U sferi kojekakvih obmana i prijevara, ovdje ću napomenuti kako nas konobari u lokalima varaju na jednostavan način?


Ukoliko je gost malo "dublje" provirio u čašicu, nije ga teško prevariti i uzeti mu novac iz džepa.
Kako to konobari rade? Vrlo jednostavno. Ukoliko je gost onako malo više "high" i konzumira skupa pića kako bi se napravio "jack" prema frendovima ili kakvom "komadu", konobar će napraviti slijedeće:
1. U praznu bocu skupocjenog pića će uliti slično jednostavno piće koje je znatno jeftinije.
2. Razrijedit će skupo piće sa vodom
3. U čašu sa pićem stavit će više leda koji će dati dojam da je tekućine više.

Te procedure konobari neće raditi pred vašim očima, pošto po vlastitom ili šefovom nalogu ima već pripremljene sastojke za prijevari.

Da bi bili sigurni da konobar pred vama otvara bocu sa originalnim pićem, najbolje pijte pivo, tu vas (vjerojatno) neće nasamariti, bar ne tako lako.
Međutim, tko će sa "žujom" ostati "jack" pred frendovima ili zbariti kakvog "egzotičnog" komada.
Poanta: vodite u lokal vlastitu ženu, nećete se morati dokazivati pred njom sa skupim i rijetkim pićima.

I Žuja će biti sasvom OK!
Međutim, ne rade ovo konobari svaki dan. i ne baš svi. Ima i poštenih

nedjelja, 17. studenoga 2013.

Kako se povrijeđeni suprug osvetio bivšoj supruzi?

Jedan se povrijeđeni (prevareni )suprug na doviljiv način osvetio svojoj bivšoj supruzi.
Nakon što su se rastali zbog supruzine prijevare sa njegovim najboljim prijateljem, on je odmah do njezine kuće kupio kuću. Da bi njegovoj bivšoj u svakom trenutku kad pogleda kroz prozor spavaće sobe uvijek palo na um razlog njihove rastave, prevareni suprug je u vrtu odmah do njezina prozora dao napraviti veliku skulpturu šake sa ispruženim srednjim prstom.
Osveta prevarenog supruga

Skulptura je visine 3 metra. Da bi efekat bio i u noćnim satima, skulpturu je dao dobro osvijetliti reflektorima.
Supruga je nijekala prijevaru cijelog tijeka razvoda. nakon što je razvod završen, njegov najbolji prijatelj uselio se k bivšoj već treći dan.

srijeda, 13. studenoga 2013.

Uzgoj gljiva u kućanstvu!

Uzgoj gljiva u domaćinstvu je dodatni prihod za hranu u kućanstvu sa vrlo malim izdacima i troškovima.
Ovdje ću opisati samo jedan način ugoja bukovače na panjevima.

Nacjepljivanje panjeva micelijem na drvenim čepovima

Za nacjepljivanje panjeva najpogodniji nosač micelija je posebno obrađeni drveni čep. Micelij na takvom
nosaču je jednostavan za nacjepljivanje i otporan na isušivanje, bolesti i štetočine. Drvo koje se
nacjepljuje treba biti svježe posječeno, najdulje 30 dana prije nacjepljivanja. Nacjepljivanje na stare
panjeve dovodi do pada prinosa ili do njegovog izostanka.

Pribor za nacjepljivanje
Za nacjepljivanje panjeva je potrebno: micelij na drvenim čepovima, svrdlo za metal Ø 11 mm, bušilica,
pinceta i mali čekić

Raspored rupa
Rupe se buše 10 cm ispod ruba panja na razmak 10 cm rupa od rupe. Ukoliko je panj viši od 40 cm
tada se na 20 cm ispod prvog vijenca rupa buši drugi s istim razmakom rupa. Ukoliko se nacjepljuju
oblice tada se na svakih 20 cm ispod prvog vijenca buši novi vijenac rupa s razmakom od 10 cm rupa
od rupe. Za oblicu promjera 15 cm i dužine 100 cm potrebno je izbušiti 5 vijenaca rupa sa po 5 rupa u
svakom vijencu.

Postavljanje čepova
Nakon bušenja čepovi se pincetom postavljaju u rupe. Pincetu je potrebno koristiti jer se čepovi lakše
vade iz bočice te kako se čepovi ne bi uprljali od prljavih ruku.
Nakon postavljanja čepovi se laganim udarcima čekića nabiju potpuno u panj.

Njega nacijepljenih panjeva
Nakon ukucavanja čepova završen je postupak nacjepljivanja i počinje prorastanje. Nacijepljena gljiva
će vrlo brzo iz drvenog čepa urasti u panj te ga početi razgrađivati. Kako bi osigurali pogodnu
mikroklimu panjevi se prekrivaju grančicama crnogorice, koja svojim mirisom tjera potkornjake koji bi se
mogli ubušiti u panj. Panj prekriven grančicama crnogorice potrebno je prekriti crnim najlonom, a može
poslužiti i vreća za smeće. Ovim zamatanjem se sprječava preveliko isušivanje drveta i porast mladica
koji mogu dovesti do neuspjeha nacjepljivanja.

Plodonošenje
Prva plodišta na ovako nacijepljenim i zaštićenim panjevima možemo očekivati u roku od 3 mjeseca, na
mekom drvu, do 6 mjeseci, na tvrdom drvu, nakon nacjepljivanja. Zbog toga je nakon što prođe 3 do 6
mjeseci potrebno ukloniti najlon te grančice crnogorice kako bi plodna tijela gljive mogla nesmetano
rasti.

Iz jednog panja se može u roku od 3 do 5 godina, koliko gljivi treba da ga razgradi, dobiti plodnih tijela
oko 20% od početne težine panja.


subota, 2. studenoga 2013.

Zaštita zidova od ptica!

Možda će mi osobe ili društva ljubitelja životinja zamjeriti na ovom postu ali ptice čine veliku štetu gradeći gnijezda na pročeljima kuća. Ovdje prvenstveno mislim na lastavice koje se gnijezde na fasadama pročelja kuća, nagrđujući fasadu i oštećujući zidove.
Pticama svakako treba omogućiti razmnožavanje i građenje gnijezda ali na takovim zgradama na kojima neće biti štete. Pri tome mislim na šupe, garaže, drvarnice. na tim objektima stoviše treba lastavicama pomoći u gradnji na način da na zid na gornjoj strani zabijemo letve kako bi one lakše napravile gnijezdo.

A sada način na koji ćemo "otjerati" lastavice sa fasada naših kuća. Kuteve na kojima lastavice obično namjeravaju graditi gnijezda treba premazati tekućinom za premazivanje zidova prije farbanja .

Tekućinu razrijedimo sa petrolejem u omjeru 1:1. napominjem da petrolej mora biti vrsta za petrolejske peći, dakle bezbojan. U protivnom sa običnim petrolejem bi ostala mrlja na fasadi.
Miris petroleja će odbijati ptice te ih natjerati da svoja gnijezda savijaju negdje drugdje.
Operaciju premazivanja treba obaviti u proljeće prije dolaska lastavica iz južnih krajeva.
Pojas premazivanja može biti širine oko 30 cm .

Kad roletna na prozoru pukne

Često nam se dešava da je prilikom dizanja roletne na prozoru, traka jednostavno ostane u ruci:



Sustav za podizanje rolete na prozoru sastoji se od osovine na koju se namata roleta, traka za spuštanje i dizanje, te zapinjač za sprečavanje pada rolete.
Uslijed svakodnevnog i višekratnog spuštanja, traka struže po nosaču i kolutu te se s vremenom istroši dok ne pukne.Može se dogoditi i da je jedna lamela roletne puknula.
Zamjena izgleda teško, međutim, svatko može izvršiti izmjenu ili popravak trake. Sav alat koji vam treba za tu operaciju je čekić, kliješta, 2 čavlića.
Puknutu traku, ako nije previše puta mijenjana i ako nije trula i oštećena, netrebamo kupovati novu jer je ista namotana na kolut i ima dovoljno da se namjesti.
Postupak izmjene je slijedeći:  Skinemo poklopac roletne kutije koji ima obično 2 do 4 vijka kojima je poklopac pričvršćen za kutiju. Ručno namotamo roletnu na osovinu i izvadimo iz kutije na stol. Roletnu odmotamo do kraja i kliještima izvadimo čavle kojima su bile pričvršćene trake za podizanje odnosno kojima je bila pričvršćena lamela roletne.
Skinemo oštećenu lamelu izvlačeći je iz druge lamele. Tada odrežemo puknuti dio trake i zabijemo je za osovinu čavlima.
Tada je najvažnije da prije montaže rolete u kutiju namotamo traku za podizanje do kraja. Ostavimo toliko trake da se može izvlačiti traka kod podizanja.
Drgi kraj trake učvrstimo čavlićem za kutiju i namotamo roletu na osovinu.
To je sva mudrost. Posao je gotov za pola sata a ostat će vam najmanje 100 Kn u džepu. Osim toga, vaše zadovoljstvo uspješnog popravka biti će iznad svega.

Nekoliko zabluda iz naše svakodnevice!

1. Prehladit ćete se ako zimi izlazite iz kuće vlažne kose
Zvuči uvjerljivo, ali nema potvrde o povezanosti osjećaja hladnoće i prehlade. Veća je vjerojatnost da ćemo zimi neku hunjavicu ili virozicu uloviti u zatvorenom, toplom prostoru s mnogo ljudi, idealnim uvjetima za širenje virusa. Istraživanja bolesti vezanih uz temperaturne razlike pokazala su da su od rhinovirusa (uzročnika blagih akutnih infekcija gornjih respiratornih putova, uključujući i običnu prehladu) jednako obolijevale osobe koje jesu, kao i one koje nisu bile izložene niskim temperaturama. Štoviše, nova saznanja kažu da niske temperature čak stimuliraju imunološki sustav, pomažući pri zaštititi od kihanja.

2. Čitanje u mraku oštećujete vid 
Čitanjem pri slabom svjetlu naprežete oči, ali nema dokaza o dugoročnim oštećenjima. Kao svaki mišić, tako se i očni umori nastojeći da upije što više svjetla pri fokusiranju sitnih slova u mraku. Oko se pritom može malo isušiti, što ne znači da je riječ o trajnom oštećenju, ukoliko ne čitate uvijek i samo u mraku.
3,Za optimalno zdravlje potrebno je dnevno popiti osam čaša vode
Ova preporuka američkih zdravstvenih službi još iz 1945. širi se i danas, ali pritom mnogi zaboravljaju na to da se mislilo na konzumiranje tekućine, što znači i juhe, voćnih sokova, kave, čaja, piva, variva itd. Većina današnje hrane u sebi ionako sadrži mnogo vode, pa se ne morate pretvoriti u devu da biste bili zdravi. Pravilo stoga glasi: pijte kada ste žedni jer vam tijelo kazuje što mu treba. Ako niste žedni, nemojte.
4. Ne budite mjesečare 
Neka istraživanja pokazuju da je 20 posto populacije sklono mjesečarenju, a opće je uvjerenje da se mjesečare ne smije buditi jer će biti prestrašeni, dezorijentirani, toliko da čak mogu doživjeti srčani udar. Ništa od toga, no ako ih ne želite buditi, a bojite se da će se ozlijediti lunjajući kućom usred noći, odvedite ih nježno u krevet.

5. Najviše tjelesne topline gubite kroz glavu 
Tu nije naodmet malo logike. Ukoliko vam je cijelo tijelo zašuškano, a otkrivena glava, kroz nju ćete izgubiti više topline. Pokrijete li glavu, a ne utoplite ruke i noge, toplina će se gubiti kroz udove. Pretpostavlja se da je ovaj mit izrastao iz nekih starih vojnih ispitivanja o tome kako vojnike najbolje zaštiti od hladnoće. Danas se zna da samo 10 posto topline gubimo kroz glavu, pa je pametnije izići iz kuće bez kape nego bez hlača. Možda ipak vrijedi ona naša stara da čizma glavu čuva, a šubara je kvari.
6. Preskakanje obroka pomaže mršavljenju
Stvarnost kaže: propustite li obrok, nadoknadit ćete ga u sljedećem. Redovito uzimanje obroka znači uredno izgaranje kalorija i pretvaranje hrane u energiju. Kada ne jedete, organizam se prebacuje u stanje mirovanja te, što dulje gladujete, metabolizam radi sporije, rezultirajući na kraju manje učinkovitim sustavom izgaranja kalorija. Preskakanje obroka stoga na dugu stazu može dovesti do – debljanja. Ukoliko to još kombinirate s tjelovježbom, imat ćete za nju manje energije, a time i manji utrošak kalorija, pa će rezultat na vagi biti još jadniji. 

7. Koristimo samo 10 posto mozga

Stvar je u tome da koristimo cijeli mozak, samo ne sav u isto vrijeme. Mit o 10 posto korištenja mozga oboren je rezultatima istraživanja o njegovim oštećenjima koja dokazuju da, bez obzira koji je dio povrijeđen, oštećenje na neki način utječe na njegovu aktivnost. Isto su pokazala i istraživanja tehnologijama tzv. brain-imaginga, tj. snimanjima strukture i funkcije mozga. Inače, ne treba zaboraviti da je do sada istraženo samo pet posto mozga.

8. Pucanje prstima može uzrokovati artritis
Ono što čujete kada netko pucketa prstima nema nikakve veze s kostima. Riječ je o malim mjehurićima plina u zglobovima koji mogu pucati prilikom savijanja, i nema nikakvih dokaza da uzrokuju artritis, najčešći simptom neumitnog starenja, prekomjerne težine ili ranijih povreda. Ali, ako volite pucketati, oprez jer to može dovesti do laganog slabljenja zglobova prstiju.

9. Alkohol ubija stanice mozga
Nakon subotnjeg pijanstva, u nedjeljno jutro možete se osjećati kao da vam se kvocijent inteligencije strmoglavio na nulu, ali ostaje činjenica da alkohol, ukoliko ne pijete samo onaj čisti za dezinfekciju, neće uništiti neurone, tj. stanice mozga. U žestokih alkoholičara može doći do oštećenja komunikacije između neurona, ali ona se uglavnom može oporaviti, što kod izbezumljene jetre baš i nije slučaj.

10. Uzimanje hrane noću deblja
Da se razumijemo: kalorija je kalorija i kalorija ne čeka do šest popodne da se pretvori u noćnog zlikovca koji vam nabija težinu. Debeli ste zato što uzimate više kalorija nego što ih izgorite, a torta od oraha nije kaloričnija noću no što je to ujutro. Problem je u tome što čekate na obrok do kasno navečer i pregladnite, pa na brzinu natrpate želudac do pucanja i razvalite se u naslonjač pred malim ekranom s dodatnim grickalicama

****Izvor:T-portal

utorak, 8. listopada 2013.

Kako se čuvati prevaranata u autosalonima?

Kupnja rabljenog automobila vrlo je popularna u RH zbog dobro poznate situacije u državi.
Što se sve nudi, koliko ima tu istine vrlo je teško sve provjeriti.
Danas su "majstori" za prodaju rabljenih automobila vrlo vješti, uz softificiranu tehnologiju, računala za  promjenu kilometara lako se kupca dovede do zablude o prijeđenim kilometrima.
Međutim, ovdje se iz "aviona" vidi kako je servisna knjižica falsificirana i to vrlo prozirno.l
Naime, vlasnik iz Osječke županije je "redovito" odlazi u Italiju na servis.
Da bude stvar gora, u zadnjih 8 godina mu je ista osoba ovjeravala "servis"

Pogledajte ovdje i sami ćete se osvjedočiti o prijevari.

Ovo je servisna knjižica sa "stvarnim kilometrima":
Obratite pažnju na potpis!!


Koliko je to 1 GB podatkovnog prometa?

Često nam teleoperateri nude Mobilni internet bilo na bonove ili na pretplatu. Tako se smatra da se kupljeni bon za podatkovne promete preko mobilnog interneta od 1 GB (Gigabajta), može potrošiti otprilike za slijedeće:

1. 10.000 WEB stranica. Upamtite da je svako klikanje i otvaranje linka na toj WEB stranici isto kao da ste otvorili web stranicu ispočetka. Ovo vrijedi za tekstualne web stranice bez slika.
2. 3.000 WEB stranica sa slikama.
3. 1.000.000 Email poruka bilo primljenih bilo poslanih
4.  2000 Email stranica sa prilozima (attachment)
5.  200 MP3 pjesama skinutih sa Interneta (prosječno veličine 500 Mb)
6.  2 sata video sadržaja prosječne razlučivosti.
7.  1 sat video sadržaja u visokoj (HD) razlučivosti.

Napominjem da su podaci opcionalni te mogu donekle odstupati od ovih podataka.

Danas za Android mobilne uređaje, tablete, laptope, postoje brojači prometa, količina preostala do isteka vremena ili novaca.

Jedan od Android aplikacija koja se aktivira odmah po uključenju Mobilnog interneta, zove se Veloxity. Može se naći na Android Market internet stranicama, točnije

ovdje:
Tako u svakom trenutku možete znati koliko vam još podatkovnog prometa preostaje.

ponedjeljak, 7. listopada 2013.

Kako utrostručiti WIFI signal?

Što je WIFI? Mnogi koji se bave računalima, naročito prijenosnicima, imaju u njima ugrađene bežične prijemnike za prijem signala za povezivanje na Ineternet. Signal iz telefonske linije dolazi na Modem. (DSL).Modem je ujedno i Router na koji se žičanom vezom računala spajaju na Internet. Žičana veza računala sa modemom je najsigurnija i najstabilnija veza sa Internetom. Međutim, te sve silne žice koje prate umrežavanje, napajanje, miševe, monitore, stvaraju splet kablova koji često stvaraju probleme u radnom prostoru. Upravo zbog toga, u primjeni su bežični uređaji koji funkcioniraju na principu elektro magnetskih valova koji spajaju međusobno više uređaja.
Jedan od takovih uređaja svakako je i bežični modem koji računalo spaja sa linijom (modemom).
Pozadina sa konektorom
Takovi bežični (Wireless) modemi imaju mogućnost spajanja na udaljenosti od nekoliko metara, neki i na nekoliko desetaka metara. Takovi signali prolaze i kroz zidove. Wireless signali emitiraju se na 2.4 Ghz, a njihov prolaz kroz prepreke i na udaljenosti opada. Opadanjem signala opada i kvaliteta prijenosa podataka.

Kao i kod svih uređaja koji rabe bežični signal (TV, Radio), potrebno je taj signal pojačati kako bi se anulirao pad signala zbog udaljenosti i prepreka.  Tada treba nabaviti antenu koja će izgubljeni signal pojačati i tako vezu učiniti kvalitetnu.
Ima mnogo tvorničkih antena za te frekvencije, ali se mogu napraviti i u kućnoj radinosti.
Detaljan postupak izrade Quad antene opisan je na ovom sajtu:
http://martybugs.net/wireless/biquad/
Prednja strana sa kvad elementom
Materijal za izradu možete nabaviti na svakom otpadu ili u dućanu gdje se prodaje bakreni lim za žljebove i oluke.
Ja sam izradio jednu takvu. Kao reflektor signala iskoristio sam jednu rashodovanu električnu svjetiljku.
Kao spoj za kabel iskoristio sam obični BNC konektor za kabel.
Provjereno, antena radi na udaljenosti od 500 metara.
Evo kako ta antena izgleda.

ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Tko su "žderači" baterija?

Baterija na vašem laptopu ili smartphoneu ključni je elemenat za rad istog. Međutim, prema Murphyjevom zakonu (ako će vam se nešto desiti što ne želite, budite sigurni da će vam se desiti u najnezgodnijem trenutku), baterija na vašem ljubimcu otkazat će baš dok dok šaljete Mail, primate neki važni dokumenat ili u nekom ključnom momentu. Da se to nebi desilo treba postupiti na slijedeće načine:

1. Baterija na laptopu ili Iphoneu su litijum polimerske i napravljene su tako da mogu "pretrpjeti" lagane i teške "stresove" koje trebaju odraditi u svim situacijama. Baterija je u svom radnom vijeku izložena takovim stresovima i normalno je da se troši.
Laptop ne treba imati uključen u napajanje jer time baterija ne "doživljava" normalne cikluse napajanja.
Baterija kad se napuni na svoj radni kapacitet se isključuje automatski, međutim u tom trenutku laptop treba isključiti iz napajanja. Dovoljno je izvući priključak odostraga iz laptopa.
Indikator napunjenosti na traci će vam u svakom trenutku pokazivati stanje napunjenosti.
Kad se baterija isprazni na otprilike 80% upozorit će vas zvučnim ili vizualnim indikatorom.
Tada imate još otprilike 10 minuta prije nego "crkne",  kako bi mogli napuniti bateriju za slijedeći ciklus. Trajanje baterije na laptopu ovisi o izvođenju aplikacija, načinu punjenja, i ostalim činjenicama.
 Izvršni direktor tvrtke CADEX Electronics Isidor Buchmannrekao je za magazin Wired da bi idealno bilo kada bi svatko napunio svoju bateriju do razine od 80 posto, a zatim je pustio da se isprazni do razine od 40 posto. Ovo će produljiti život vašim baterijama - u nekim slučajevima za čak četiri puta! 
No, nije samo neprestana električna energija ta koja skraćuje život vašim baterijama. Baterije prirodno degradiraju, ali i toplina također ubrzava tu degradaciju. Velike vrućine mogu uzrokovati da se baterija raširi i eksplodira. 
"Idealno bi bilo da je prijenosno računalo napunjeno do samo 80 posto", kaže Buchmann, "ali ako morate ići na put, možete baterije napuniti i do 100 posto". 

U operativnim sustavima Windows i OS X aplikacije zasad ne postoji nikakva aplikacija koja bi upozoravala korisnika kada mu računalo dosegne 80 posto napunjenosti i 40 posto ispražnjenosti. 


Slična je priča na vašem smartphoneu, ali tu postoje mnoge opcije koje vam skraćuju život bateriji.
Naime, smartphone je u biti računalo u malom, sa bezbroj opcija koje u datom trenutku nisu uopće potrebne. Obično te opcije rade u "backgroundu" (pozadini), pa uopće nisu vidljive. Ima vlasnika koji niti neznaju što im tako brzo "popapa" bateriju. Stoga možete postupiti na slijedeće načine:
Aplikacije koje rade u pozadini najčešće su GPS , WIFI, Mobile internet,E-mail client,Bluetooth,    GPS location service, vibro baterija,automatic screen light option, i neki drugi.
Isključite sve servise koji vam trenutno ne trebaju. Trajanje baterije povećat će vam se i do 3 puta.
Dovoljno je kliknuti na Home tipku dva puta, i maknuti sve trenutno nepotrebne opcije.
Napominjem da su najjači žderači baterije stalno uključen GPS Tracker, Google Maps, Bluetooth.
Sa njima stalno uključenima a da ih uopće ne koristimo, baterija bilo kako jaka i kvalitetna neće izdržati ni jedan dan.

utorak, 24. rujna 2013.

Kamo ide planet Zemlja?

Zemlja je jedan od planeta u Sunčevom sustavu planeta. Doduše jedna od manjih ali i jedna od najsjajnijih. Smatralo se da je Venera najsjaniji planet kad se gleda iz svemira. Međutim, Zemlja je sjajnija od Venere a tomu je razlog velika vodena površina koja daje sjaj našem planetu.

Zemljina površina se okreće oko vlastite osi brzinom od 1.600 km na sat. Kao posljedica toga, planet putuje kroz svemir brzinom od 106.700 km na sat. Kako to da ne osjećamo da se naš planet kreće takvim vrtoglavim brzinama? To je zato što se Zemlja okreće stalnom brzinom, a i djelomično je razlog Zemljina gravitacija. 

Točno osam minuta i 20 sekundi treba Sunčevom svjetlu da stigne do Zemlje. To znači da je toplina i svjetlost koju osjećamo i vidimo za toplih, sunčanih dana, zapravo Sunčeva energija od prije osam minuta. 
Razlika u gravitaciji se očituje diljem svijeta, ovisno o udaljenosti lokacije od Zemljine jezgre. To znači da činjenica jesmo li u nekom trenu teži ili lakši ovisi o lokaciji na kojoj se nalazimo na Zemlji, iako to nikada ne osjećamo. 
Točan opis Zemljinog oblika je sferoid spljošten na polovima. Rotiranje Zemlje rezultira centrifugalnom silom koja je uzrok Zemljinom obliku. 
Pojava četiri godišnja doba nije nikako povezana sa Zemljinom udaljenošću od Sunca, nego s činjenicom da se Zemlja naginje ustranu. To naginjanje iznosi 23,4 stupnja i očekuje se da će se promijeniti s vremenom. 
Iako se svemirske misije šalju u svemir već nekoliko desetljeća, ti programi se prvenstveno provode u cilju istraživanja. Još uvijek nema mogućnosti za nastanjivanje, pa čak ni na najbližem planetu – Marsu. 

Za sada, Zemlja je jedino nastanjivo mjesto u cijelome Svemiru. Za sada. 



nedjelja, 22. rujna 2013.

Kako napraviti korpu od vrbove šibe?

Tehnika pletenja raznih proizvoda od vrbovog pruća u biti izgleda jednostavno nije tako. Postoje razne operacije i tehnike pletenja kao i vrste materijala od kojih se proizvodi izrađuju.
Košare se izrađjuju ručno od šibe i mogu biti izradjene od kuhane, bijeljene i neoguljene odnosno zelene šibe, takodjer se košare mogu raditi u kombinaciji šibe ( kuhane -bijeljene šibe , kuhane - zeleno šibe, bijeljene -zelene šibe ili u kombinaciji sve tri vrste šibe. Košare se mogu proizvoditi i od cijepane šibe koja je inače poznata pod nazivom "vitra" ili "šina". Košare je moguće obojati, postaviti tekstili ili foliju. 

Najvećim dijelom oko 90 % košare se izradjuju od kuhane šibe .
Nakon košnje šibe na plantažama koje se obavlja strojevima, šiba se klasira prema dužini i visine, te se kuha u kotlovima u trajanju 12-15 sati, nakon toga se šiba guli ( skida se tanka kora ) strojevima za guljenje šibe. Oguljena šibe suši se prirodno, na suncu kako bi dobilo prirodnu cvrenkastu boju. 
Da bi se sa šibom moglo plesti, prije same izrade košara, šibu je potrebno namočiti u vodi 1- 2 sata u zavisnosti od tvrdoće, kako bi bi bila meka i savitljiva. Završena košara se pere u vodi, suši i lakira. Košare se lakiraju umakanjem u lak ( eko-lak) koji je na bazi vode razrjedjuje se s vodom u omjeru 1 :2. Lakirane košare se suše u sušari.

Osim košara, od istog materijala se izrađuju sjedalice, klupe, stolovi, police i još mnogo toga.

četvrtak, 19. rujna 2013.

Kako se nekad kažnjavalo đake u školi?

Današnja djeca-učenici nemaju živog pojma kako su njihovi vršnjaci prolazili u školi, odnosno načini kažnjavanja neposluha i nestašluka.

Tako je u moje vrijeme dakle šezdesetih godina prošlog stoljeća u školi zaista nije bilo lako.
Nije bilo tada ni pedagoga ni direktora i savjeta škole. Dakle, učitelj je bio batina i bog.
Učitelj je sam donosio odluku dali smije ili može kazniti neposlušne i zločeste učenike.
Odgojne metode su bile slijedeće:

Stajanje u kutu učionice tijekom cijelog sata. Učenik se nije smio okrenuti prema ostalim učenicima niti pisnuti ni riječi. Ekstremno "jaki" prekršaji čak su se kažnjavali klečanjem u kutu. Ostali učenici su se krišom podsmjehivali "kažnjeniku". Jao nekome ako je "diktator" od prosvjednih osoba uočio da se netko podsmjehuje ili ruga "kažnjeniku", jer ga je trenutno snašla ista sudbina.
Kako su djeca i tada kao i danas bila nestašna i neposlušna, desilo se da pola razreda stoji u kutu, a polovica "prati nastavu".

Čupanje za kosu iznad uha. Naravno "diktatori" su znali gdje najviše boli. Tako se usred nastave moglo čuti djecu kako vrište i plaču od bola, ali to je tada bilo najnormalnije i na to se nitko posebno nije obazirao.

Potvrda o učinjenom "nedjelu u školi" od roditelja. Mislim da je bila najgora metoda. Naime, osim kazne u školi, doma si dobio malo više od onoga u školi.

Šibanje po prstima i dlanovima. Najgora metoda "vaspitanja" kako su tada zvali odgojno-popravne mjere u školi. Zna se i zašto su to tako zvali, zahvaljujući "srpsko-hrvatskom jeziku. Da, upravo tim redoslijedom jezičnog pisma i govora. Netko se tada bio "pobunio", zašto u Hrvatskoj nije bilo obrnuto, hrvatsko-srpskom jeziku. Taj je bio mjesec dana na istraživanju, najprije u Komitetu, a kasnije i dalje.

Zanimljivo je da je svaki učenik u mom razredu bio obavezan donijeti u školu "odgojno-vaspitno sredstvo", (čitaj šibu). Najbolji izbor šibe donosilac je bio nagrađen. Naime,ako je tvoja šiba bila najbolja, dobio si bonus kako tjedan dana za nagradu u slučaju "normalnog" neposluha nećeš biti kažnjavan. Sa druge strane, ako je tvoja šiba bila najslabija, odbacivala bi se i dobivao bi po prstima od donosioca najbolje šibe. Najkvalitetnije šibe bile su one tanke, vitke od vrbove grančice. Ta se savijala, nije pucala prilikom šibanja a dugo je trajala.
Često sam nakon škole doma pisao lijevom rukom jer mi je desna bridjela. Na upit roditelja zašto pišem lijevom, ispalio sam laž kako su nam u školi rekla da moramo znati pisati sa obje ruke.
Naime, da sam priznao da sam dobio batine, neznam  kojom rukom bi onda uopće mogao pisati.

utorak, 17. rujna 2013.

Opasnost vreba iz vinskog podruma!

Sezona je berbe grožđa, prešanje i spremanje mošta u podrume.

Većina ljudi zna kakva opasnost vreba iz zatvorenih podruma. Naime, vrenjem mošta dolazi do kemijskih procesa u kojima se oslobađa plin CO2 (ugljični dioksid). Plin je bez okusa, boje i mirisa, teži od zraka tako da se koncentrira u donje dijelove podruma a time automatski potiskuje kisik u više slojeve podruma. Ukoliko osoba koja radi u podrumu, dođe u situaciju da se nalazi ispod razine na kojoj ima kisika, dolazi do gušenja i smrti. Osoba u tim trenucima nije sposobna zvati u pomoć, reagirati, ili napraviti bilo što kako bi pomogli sama sebi. Ubrzo dolazi do nesvjestice i smrti.

Kako bi spriječili takve događaje, možemo si pomoći sa običnom svijećom.
U podrumu upalite nekoliko svijeća i postavite ih na različite visine. Prilikom ulaska u podrum obavezno nositi svijeću sa sobom. Ukoliko  svijeća gori, nema opasnosti.
 Ukoliko se ugasi, znači da nema kisika potrebnog za gorenje, ODMAH ČIM PRIJE napustiti podrum. Kako bi spriječili pojavu nastanka i koncentracije CO2, podrum treba biti u vrijeme vrenja mošta dobro prozračen sa otvorenim prozorima.
Osobito je važno da osobe pod utjecajem alkohola UOPĆE ne ulaze u podrume za vrijeme vrenja.
Naročito je važno NE VODITI I NE PUŠTATI DJECU SAMU U PODRUM!!

ponedjeljak, 16. rujna 2013.

Što kad zakaže bušilica, brusilica?

Ručni električni alati su nam svakodnevica. Međutim, sve što radi se i troši. Tako jednog dana bušilica nam počne "podrhtavati", nepravilno raditi, i jako iskriti.
Don't panic!!!. Te pojave su sasvim normalne. Ukoliko imate križni odvijač, i 30 Kn, problem je riješen. Naravno, ako ne želite uprljati fine prstiće i zezati se sa tim, majstor će vam za to uzeti najmanje 150 Kn.

U čemu je kvaka. Bušilice, brusilice, i većina ručnih električnih alata imaju kolektorske motore.
Što to znači, znači da imaju na rotoru bakrena polja koja su međusobno odvojena električki.
Na ta polja nasjedaju pod pritiskom opruge četkice koje su spojene preko prekidača na električnu mrežu.
Uključenjem napajanja, u statoru se stvara magnetsko okretno polje koje se vraća u rotor i time stvara silu okretanja rotora. Klizanje četkica po rotoru troše se površine sve dok se ne potroše do kraja.
Najbolje je da četkice kupite sami. za to bi trebali imati ogledni primjerak četkice jer vam je uzaludno tražiti četkice za "BOSCH MD 340" ili "ISKRA" ERO BD 33".
 Vjerujte, prodavač će vas gledati kao da imate rogove jelena kapitalca. Naime, oblik četkica (bronzani disk) koji se spaja u kućište bušilice je manje više isti za sve modele. Oblik četkice, ako vam ne odgovara 100 % kao original, vrlo se lako i jednostavno izbrusi finom turpijom.

Postupak izmjene četkica:

Isključite alat iz napona električne mreže.
Poklopac alata (obično je perforiran zbog hlađenja) skinite. Najčešće je to na ručki alata. Njega obično drže 2 ili 3 vijka, Vidit ćete sa svake strane rotora bakelitno pravokutno kućište u kojem su smještene četkice. Nije pravilo da su obadvije isto istrošene. Ipak je preporuka izmijeniti obadvije.
Najprije uglavite disk koji se obično nalazi na jednoj žici sa oprugom.
Nakon toga stavite četkicu u kućište. Pripazite da vam obje četkice "sjednu" na mjesto. To ćete najbolje ustanoviti ako se rotor lagano okreće bez zapinjanja.
Vratite poklopac, zašarafite vijke i VOILA!
To je to.

petak, 13. rujna 2013.

A moglo je i biti pravilno!

Često možemo vidjeti niz pogrešaka u pravopisu, rasporedu, napisima, naslovima u novinama.
Međutim, i svuda u našoj okolini postoje ploče sa pogrešnim naslovima, greške u pravopisu, pogr,ešne "č" i "ć". Nije tako strašno, nikome to jače ne smeta. Godinama prolazim Varaždinskim ulicama, trgovima, trgovinama, dućanima, parkovima.

Tako je u poznatom Varaždinskom šetalištu i parku Vatroslava Jagića postavljena njegova skulptura.


Spomenik Vatroslavu Jagiću prati nesreća od samog početka. Naime, u čast stogodišnjice rođenja Varaždinci su dali u Zagrebu izraditi spomenik. Prvo je cijena bila viša od planirane. Nakon toga prekoračeni su svi rokovi izrade. Kad je spomenik bio gotov, srušio se zbog vlastite težine na pod i uništio jedan stan u Ilici u Zagrebu. Kip je ostao čitav, ali su ga slomili radnici prilikom preseljenja u Varaždin. Oni su, da bi sakrili svoju pogrešku, stvar uzeli u svoje ruke. Zbog toga je kipu lijeva noga kraća, odnosno stoji u neprirodnom položaju: lijeva noga mu je ispružena, a desna je ispred lijeve također ispružena. Nakon svih problema kip je napokon došao na svoje mjesto. Tek tada je primjećeno da ima ženski kaput s gumbima na lijevoj strani.
Interesantno je da je u ovom parku stablo mamutovca ili sekvoje, jedino takovo drvo u ovom dijelu Europe.
Interesantna je pojava kineskih dućana koji su se poslije domovinskog rata raširili diljem svijeta, pa tako i u Varaždinu.
Jedan od takovih je u blizini Vatrogasnog doma. Nebi to bilo ništa čudno da naslovna ploča iznad ulaza nije napisana kineskim pismom. Još je čudnije da je natpis postavljen NAOPAKO. Naravno, malo je to ljudi primijetilo iz jednostavnog razloga jer malo njih ili gotovo nitko nezna kinesko pismo.
Pardon, nije baš da nitko nezna.
Ima i onih koji to znaju.
Biti COOL danas nije mala stvar. Engleske riječi, izrazi, naslovi sve više potiskuju domaće riječi. Tako je danas sasvim normalno da su na trovinama izvješene ploče "Fashion shop", "Fast food", "Second hand shop", "Music shop" i još more kojekakvih naslova. 
Međutim, njihovi vlasnici kad već postavljaju takve ploče, trebali bi znati onda to pravilno i napisati.
Tako u Varaždinu u Dućanskoj ulici (Gundulićevoj) stoji natpisna ploča.
"Acesoires", umjesto "accessories" što bi značilo, dijelovi, pribor.
Ali, koga to smeta, glavno da je "cool"