utorak, 31. prosinca 2013.

Istina ili mit o svinjskoj masti?

Svinjska mast je namirnica kojom su se odgojile i othranile generacije ljudi sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada se pojavio mit o štetnosti svinjske masti kao uzročnika povećanih masnoća u organizmu.
Zapravo su velike multi kompanije koje su promovirale razna ulja, margarine, umjetne tvorevine kao "zdrave" sastojke ljudske hrane.
Tih vremena gotovo su bile nepoznanice povećanih masnoća u krvi.
Ljudski organizam zapravo treba trigliceride i zasićene masne kiseline kojima obiluje svinjska mast.

Velika je prijevara da zasićene masnoće vode do visokog kolesterola te da on uzrokuje bolesti srca, koje su bile rijetkost početkom 20-tog stoljeća, kada je udio životinjskih masti bio puno veći u našoj prehrani. Povišeni trigliceridi u krvi i bolesti srca ne dolaze iz prehrambenih masnoća, već se proizvode u jetri od prekomjernog šećera iz ugljikohidrata poput rafiniranih šećera, bijelog brašna i iz fruktoze. Ono što pridonosi srčanim bolestima je i prekomjerna potrošnja biljnih ulja i hidrogeniziranih masti u našoj modernoj prehrani. Također,upravo nizak kolesterol vodi do mnogih bolesti te je povezan s visokom stopom smrtnosti.  Znači, upravo pravilna ishrana ispunjena pravilnim masnoćama smanjuje kolesterol te štiti naše zdravlje.
Tako je 1957 Britansko zdravstvo i vlada promovirali proizvodnju i konzumaciju svinjske masti.
Oni su mladi, oni su zaljubljeni, oni jedu svinjsku mast.


Kao dokaz, rezultati meta analize iz 2010. koja je obuhvatila 347.747 ljudi diljem svijeta našli su nedovoljno dokaza koji vežu zasićene masti s bolestima srca. Također, studija iz 1996. koja je pratila 43.757 zdravstvenih djelatnika više od šest godina pokazala je da je veza između njihovog unosa zasićenih masnoća i rizika od srčanih bolesti kod njih postala mnogo slabija jednom kada su uzeli u obzir i druge čimbenike kao što je ukupna prehrana i unos vlakana.
Nus produkt kod proizvodnje svinjske masti topljenjem sala i "špeka" su čvarci.

Nekada su čvarci bacani jer su se smatrali "sirotinjskom" hranom. Danas se pravi slavonski čvarci prodaju kao specijalitet (samo za info, 1 kg kvalitetnih čvaraka prodaje se skuplje od ikakvog mesa, ili čak do 150 Kn/kg)
Stoga, nemajte straha od svinjske masti, već izbjegavajte štetne namirnice poput žitarica, šećera i rafiniranih ulja, margarina i biljnih mrseva jer su oni ti koji vašem tijelu donose bolesti, a kako bi zdravo bazirali svoju prehranu, kompletan vodič o mastima i uljima, te kako i s čim kuhati pogledajte ovdje
Činjenica je da se, usprkos svim naporima farmaceutskih i kemijskih industrija, ljudi polako bude i osvješćuju te traže sve više informacija o zdravijem načinu života, a on se temelji samo na prirodi, stoga povratak iskonskom u svijetlu novih dokaza i razjašnjavanja činjeničnih stanja može biti onaj pravi put ozdravljenja.
***Izvor i linkovi:
http://matrixworldhr.wordpress.com