Zapravo su velike multi kompanije koje su promovirale razna ulja, margarine, umjetne tvorevine kao "zdrave" sastojke ljudske hrane.
Tih vremena gotovo su bile nepoznanice povećanih masnoća u krvi.
Ljudski organizam zapravo treba trigliceride i zasićene masne kiseline kojima obiluje svinjska mast.
Velika je prijevara da zasićene masnoće vode do visokog kolesterola te da on uzrokuje bolesti srca, koje su bile rijetkost početkom 20-tog stoljeća, kada je udio životinjskih masti bio puno veći u našoj prehrani. Povišeni trigliceridi u krvi i bolesti srca ne dolaze iz prehrambenih masnoća, već se proizvode u jetri od prekomjernog šećera iz ugljikohidrata poput rafiniranih šećera, bijelog brašna i iz fruktoze. Ono što pridonosi srčanim bolestima je i prekomjerna potrošnja biljnih ulja i hidrogeniziranih masti u našoj modernoj prehrani. Također,upravo nizak kolesterol vodi do mnogih bolesti te je povezan s visokom stopom smrtnosti. Znači, upravo pravilna ishrana ispunjena pravilnim masnoćama smanjuje kolesterol te štiti naše zdravlje.
Tako je 1957 Britansko zdravstvo i vlada promovirali proizvodnju i konzumaciju svinjske masti.
Tako je 1957 Britansko zdravstvo i vlada promovirali proizvodnju i konzumaciju svinjske masti.
Oni su mladi, oni su zaljubljeni, oni jedu svinjsku mast. |
Kao dokaz, rezultati meta analize iz 2010. koja je obuhvatila 347.747 ljudi diljem svijeta našli su nedovoljno dokaza koji vežu zasićene masti s bolestima srca. Također, studija iz 1996. koja je pratila 43.757 zdravstvenih djelatnika više od šest godina pokazala je da je veza između njihovog unosa zasićenih masnoća i rizika od srčanih bolesti kod njih postala mnogo slabija jednom kada su uzeli u obzir i druge čimbenike kao što je ukupna prehrana i unos vlakana.
Nus produkt kod proizvodnje svinjske masti topljenjem sala i "špeka" su čvarci.
Nekada su čvarci bacani jer su se smatrali "sirotinjskom" hranom. Danas se pravi slavonski čvarci prodaju kao specijalitet (samo za info, 1 kg kvalitetnih čvaraka prodaje se skuplje od ikakvog mesa, ili čak do 150 Kn/kg)
Stoga, nemajte straha od svinjske masti, već izbjegavajte štetne namirnice poput žitarica, šećera i rafiniranih ulja, margarina i biljnih mrseva jer su oni ti koji vašem tijelu donose bolesti, a kako bi zdravo bazirali svoju prehranu, kompletan vodič o mastima i uljima, te kako i s čim kuhati pogledajte ovdje
Činjenica je da se, usprkos svim naporima farmaceutskih i kemijskih industrija, ljudi polako bude i osvješćuju te traže sve više informacija o zdravijem načinu života, a on se temelji samo na prirodi, stoga povratak iskonskom u svijetlu novih dokaza i razjašnjavanja činjeničnih stanja može biti onaj pravi put ozdravljenja.
***Izvor i linkovi:http://matrixworldhr.wordpress.com