srijeda, 31. listopada 2012.

Kako zaraditi na internetu?

Bespuća Interneta danas sa svih svojih stranica bombardiraju posjetioce WEB-a kojekakvim ponudama.
Ima tu svega i svačega, poštenih a najčešće nepoštenih i onih kojih se treba čuvati. Neoprezni i nevješti čitatelji će nasjesti na slatkorječive i primaljive ponude i garancije u smislu "Zaradite na brzinu velike novce". Najčešće su to slatkorrječive reklame i ponude u kojima trebate izvršiti registraciju, uplatiti "neku simboličnu" svotu od $30 na neki sumnjiv račun, kupiti "čarobnu E-knjigu koja garantira brzu zaradu uz minimalne učinke.

Svaki rad ako se radi pošteno, nije lak, nema brze zarade, nema zarade preko noći. Napominjem ako se "radi pošteno i u okvirima Zakona" Vaš administrator tj. moja malenkost se ovime bavi godinama, prošao je sito i rešeto, "popušio" i neke sitne prijevare i "diplomirao" na Internetskom faxu.
Što to znači, to znači da sam tri puta premjerio prije nego sam odrezao. U vrijeme dok sam započinjao sa Google poslovima (adsense i adwords), prijevare su bile rijetke, ali i bilo nas je i više naivnih.

Sreća moja što u obitelji imam stručnjake koji se time profesionalno bave pa su me svojim savjetima i pomoći vodili i odvraćali od kojekakvih "primamljivih" ponuda o brzoj zaradi. Hvala V. i S...!!!

Vrijeme od 2006 god sam otvorio  tri WEB sitea, od kojih najstariji ima već blizu 3 milijuna posjeta, dobru posjećenost (u najboljim mjesecima i preko 1300 dnevno, što mi donosi sa ostala 2 sitea solidnu mjesečnu zaradu (što znači solidnu, znači  što je meni uz redovne prihode, dostatno za život.)

Evo, ovdje ću biti slobodan podijeliti svoja osobna iskustva sa Google Adsense i Adwardsom

Preporuka za zaradu na internetu.

Postoje blogovi koje mogu pisati svi, znači već gotovi predlošci (templates) za pisanje bloga, sa više tematskih i općih sadržaja prilagođenih vašim interesima i sadržajima.

Preporučam....uplatite $10 za registraciju .com domene. najsigurnije je i vremenski traje godinu dana.
Registracija je sigurna, trenutno je gotova i pouzdana. nema nikakve prijevare, trebate imati kreditnu karticu (Amex, Visu, Mastercard). Nema bojazni od prijevare, jer Google ipak nije firma koja vas ima namjeru prevariti.
Za pisanje bloga, koja će nakon kupnje domene imati ovakav izgled:

www.nazivmogbloga.com

Naravno, Google će vas prije registracije obavijestiti dali je naziv koji ste odabrali dostupan, odnosno dali već netko nema naziv s tim naslovom. Ne brinite, nemože se desiti da imate naziv bloga koji je već u uporabi. Google će vas voditi do prvog slobodnog naziva koji je slobodan.
E..tu sad postoji mala zavrzlama. Nije svejedno koji ćete naziv dati vašem siteu. Ovisi o tematici koju ćete obrađivati. Za primjer...opet ću sam sebe "pohvaliti". mozgao sam danima o čemu ću pisati..
Nije dovoljno napisati 5 članaka i sad će vam Google "sipati" lovu. Moj najstariji site ima preko 1200 članaka tematike koja je naslov samog portala. Drugi je iz glazbene sfere ima trenutno 210 članaka, a "najmlađi" koji opisuje načine, kako, zašto, gdje, s kime, o čemu i koliko ima trenutno 219 članaka.
Što to znači, znači da trebate odlučiti koje će se ključne riječi uporabiti i prikazati kad slučajni posjetitelj klikne na Google npr: sa svojim zahtjevom kojeg zanima automobil i tehnike.
Ukoliko posjetilac klikne na Googleu "kako napuniti akumulator", "kako startati automobil sa praznim akumulatorom", "kako zazidati zid u vrtu", kako napraviti pekmez od šljiva", "kako napisati oporuku",
Google će to odmah indeksirati sa ključnom riječju "kako"!!!
Nebih se reklamirao, pokušajte otkucati jednu od opcija, vidjet ćete kamo će vas odvesti  ta ključna riječ?
Prema sadržaju vaše stranice, nakon što se prijavite na Google adseense, tako da Googleu date podatke o nazivu vaše stranice, Google će provjeriti sadržaj vašeg sitea, te ovisno o tematici o kojoj pišete postaviti oglase od firmi koje su Googleu platile da se na vašim stranicama oglašavaju.
Što to znači?, znači ako je tematika vašeg članka automobil, Google će indeksirati vaš članak o automobilu i "potražiti" u svojoj bazi oglas a sve što se odnosi na njemu plaćene oglase o automobilu i taj oglas postaviti na vašu WEB stranicu. To znači da se na vaš članak o automobilima neće prikazivati oglasi kako se pravi jogurt, ili kako se kopa vinograd.
Čim posjetilac dođe na vašu stranicu i potraži, npr "kako pognojiti vrt", Google će munjevitim manevrom "izvući" njemu plaćeni oglas o vrstama umjetnih gnojiva, sadnica, načinu gnojenja i slično.
Ako posjetilac klikne na oglas koji se vrti na vašim stranicama, vama to Google plaća.
Iznos koji je plaćen po kliku, te na koji je oglas posjetilac kliknuo, nećete nikad saznati..pogodite zašto?
U pregledu "Google Adsense" koji ćete dobiti registracijom i prijavom na ADSENSE. u svakom ćete momentu moći vidjeti koliko klikova imate, kolika vam je zarada, te pojedinačno po siteovima (ako ih imate više). Istovremeno, vidit ćete koliko posjetilaca dnevno dolazi na vaš site, koliko ima novih, a koliko "recidiva".
Toliko o Google adsensu. Postoji i Google Adwords, ali tu vi morate plaćati vlastite oglase koji će se vrtiti na vašim stranicama, a postotak od klikova posjetilaca, dolazi vama kao zarada.

Upozorenje!!!!!

Google je svemoćna organizacija koja budno prati događaje u svezi sa Adsensom, zaradom, klikovima i svim akcijama koje se dešavaju na vašim stranicama.
Njih možete prevariti trenutno, ali vrlo kratko. Pristupom na Adsense ugovor,potpisujete uvjete i način rada sa Adsense programom. Tim potpisom prihvaćate ono što je strogo zabranjeno!

  • klikati na oglase koji se prikazuju na vašim stranicama
  • nagovor drugih osoba da klikaju na isto 
  • priključivati se svojim računalom na drugom IP mjestu, zašto, zato jer vaše računalo ima "cookies", i IP koji zadržava te Google može u svakom trenutku detektirati odakle se spajate.
  • postavljati "pokazatelje" na vašem siteu na koje reklame klikati.

Takav način i postupak rezultira skidanje vas sa Adsense programa za sva vremena. Razmislite o tome.
Zarada neće biti u početku zadovoljavajuća, nećete pronaći Eldorado, odnosno prvi kamen koji ćete preokrenuti neće sakrivati zlatni grumen.

Apsolutno izbjegavati!
Razno-razne  "pogodnosti" koje vas bombardiraju u pristiglim E-mailovima, laka zarada "preko noći", bilo kakve kupnje uputstava, knjiga, uplata, i svega što treba plaćati prije nego ste nešto zaradilii.
Takovih napasnika se vrlo teško riješiti. Postoji jednostavan način kako ćete se zauvijek riješiti tih koji vam nude laku i brzu zaradu. ja to rješavam na način:
Pošaljem E-mail sa slijedećim sadržajem:
"Your IP address has been detected, E-mail sended to Interpol".
Iako to nema veze sa stvarnošću, riješili ste se napasnika za sva vremena.


utorak, 30. listopada 2012.

Kako se obrezuju ruže?

Vrtne ruže su lijepi ukras vrta i dvorišta. Međutim, ruže zahtijevaju dosta posla, njege i posla.
Redovito se trebaju njegovati, formirati im oblik, zalijevati i čistiti im okoliš od trave i korova.
Ruže se trebaju prskati protiv lisnih ušiju, i ostalih nametnika.

Ruže u tijeku godine treba obrezivati 2 puta. U predjelima gdje su oštrije zime i snijeg vrlo je važno prije zime obrezati kako bi se spriječilo da snijeg, vjetar i nevrijeme polomi granje ruža. To se popularno naziva "preventivno" obrezivanje. Obrezivanju ne treba pridavati veliku pažnju jer je namjena samo zaštita od snijega.

Proljetno obrezivanje ili "kreativno" obrezivanje zahtijeva punu pažnju i mnogo više vremena za taj posao. Proljetno obrezivanje treba se obaviti pri pojavi prvih pupova (obično već u 3 mjesecu, što ovisi o vremenskim uvjetima). Tada se treba svaka grančica koja se smrznula ili slomila, odrezati, a stabljiku pozorno formirati za rast. Sve suhe grane, treba odrezati sve do svježe sadržine, kako bi pri pojavi vegetacije ravnomjerno došlo do cvatnje ili tjeranja listova. Neke grane iako izgledale svježe neće prolistati. Nakon što izrastu mladice i novo lišće, a ta grana ostane bez izboja, treba ju odrezati.

Pažnju vrtlara ili cvjećara ruže će  vlasniku zahvaliti lijepim raznobojnim cvjetovima sve do pojave prvih mrazeva.

ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Kako upaliti automobil "na guranje"?

Na hrvatskim cestama se nažalost nalazi sve više starih automobila. Još je žalosnija činjenica da se na našim prometnicama kreće čak 39 % neregistriranih vozila. To znači da ta vozila nisu tehnički pregledana a još gore što nisu osigurana.
Takva stara vozila (kod nas je posjek starosti vozila 11 godina), često ostanu na cesti iz bilo kakovih razloga. Najčešći kvarovi kad se treba vozilo "pošlepati" ili tegliti su otkazivanje akumulatora, kvar elektropokretača "anlasera", kvar brave za paljenje. Uzroci takovih kvarova su slijedeći:

stari akumulator, olabavljene kleme na stupovima akumulatora, nedostatak elektrolita u ćelijama koji dovodi do desulfatizacije olovnih ploča te kratkog spoja ćelija. U tom slučaju akumulator nije za uporabu i mora se zamijeniti. Ako je akumulator samo sa niskim nivoom elektrolita (vode i kiseline u ćelijama) a koji se prazni naročito ljeti, treba mu dolijati destiliranu vodu do nivoa od 1 cm ispod čepa akumulatora. Akumulator se može isprazniti i ako se ostave svjetla ili radio na duže vrijeme. Rješenje je akumulator napuniti na punjaču.
  • Elektropokretač "anlaser" je  elektromehanički uređaj koji svojim zupčanikom a poslije spajanja na istosmjerni napon iz akumulatora pokrene zamašnjak na motoru i time pokrene automobil. Najčešći kvarovi na njemu su istrošene "čahure" na rotoru, kvar na mehanizmu za izbacivanje zupčanika "bendiks", te istrošene četkice na statoru. Elektropokretač se gotovo u 100% slučajeva kvara može popraviti kod autoelektričara.
Brava za paljenje, je zapravo mehanizam koji se odgovarjućim ključem okrene, time se zatvara strujni krug akumulator-brava-elektropokretač. Kvar  brave gotovo uvijek rezultira zamjenom za novu ili generičku ali postoji "caka" kojom se može izbjeći zamjena brave. To se može izvesti ugradnjom dodatnog tipkala koje će izvršiti kontakt umjesto brave. Bravom se u tom slučaju samo doda "kontakt", a tipkalo ima ulogu daljnjeg spoja od akumulatora na elektropokretač.
Kada se treba auto upaliti "na guranje", postoje određena pravila. Treba znati dali motor u glavi motora ima zupčasti remen ili lanac. Naime, ako ima lanac za razvod ventila, može se šlepati bez problema.
U slučaju zupčastog remena pri naglom kretanju remen može preskočiti na zupčaniku i tada se mogu uništiti ventili, cilindri i ostalo što je vrlo skup popravak. Postupak paljenja "na guranje"je slijedeći:
Automobil koji se treba upaliti dati ključem "kontakt". Najbolje je brzinu staviti "u rikverc" ako je moguće. Polako pogurati, a osoba koja sjedi u automobilu treba stisnuti pedalu spojke.Kad je auto dobio na brzini, lagano pustiti spojku "kuplung".
Na ovom videu "majstori" ovako pale auto!

Nakon paljenja motora, nastaviti vožnju, do prvog sevisa koji će dijagnosticirati i otkloniti kvar.

Lijepi, otrovni a ljekoviti?

Sam naslov možda će mnoge zbuniti. Navedena kombinacija je čudna, ali ipak moguća.
Neke biljke, cvijeće ili ukrasno grmlje koje se nalazi u našoj svakodnevnoj blizini, nisu baš onako bezazlene kako izgledaju. Neki možda i neznaju što skrivaju u sebi i kako sa njima postupati.
Takovih ima u prirodi i oko nastambi mnogo, ali navest ću samo najčešće i najpoznatije s kojima se susrećemo.

Oleandar (Nerium Oleandar L)

Sadrži 2 vrlo otrovne supstance, u lišću oleandrin i nirin, a u kori i cvijetu rosagin. Porijeklom iz Sredozemlja, staništa su mu u cijelom svijetu pa i u kontinentalnim dijelovima, gdje sredna dnevna temperatura ne pada ispod -5 stupnjeva.
Uzgaja se i u hladnijim područjima u teglama ali ga zimi treba pospremati u prostore gdje se ne smrzava. Ima vrlo jijepe cvjetove roze, crvene, bijele ili kombiniranih boja.

Njegov otrov je smrtonosan ,ili sa  sa trajnim posljedicama ovisno od količine koja je unesena u tijelo. Interesantno je da pčele, ose i ostali medari vrlo rado posjećuju njegove cvjetove te da pelud nije otrovan. Od njegovih cvjetova i listova sprema se tinktura koja služi kao lijek. Cvjjetovi i listovi se suše na toplom prozračnom mjestu (ne na suncu).
U narodnoj medicini se tinkturama liječe bolesti i slabosti srca, bolesti kože, ženske bolesti, te izazivanje pobačaja. S njime treba vrlo oprezno postupati, te se ne preporuča osobama koje nisu sigurne u njegovo ljekovito ali i otrovno djelovanje.


Mrazovac ( Colchicum autumnate L)

 poznat kao "Biljni arsen", jesenska biljka koja ima stanište na vlažnim livadama, proplancima uz potoke. Ružičasti šiljasti cvjetovi koji strše uvis. Vrlo slična šafranu koja cvate u proljeće.

Izrazito otrovna biljka, tako da samo 5 g njenog lista, cvijeta ili korijena izaziva smrt. Nema neki poseban miris. Životinje je obilaze u širokom luku. Lukovica iz koje se razvija cvijet je kroz zimu i ljeto sakrivena u zemlji. Smrzavanje joj ne smeta i vrlo je otporna. Za pripremu tunkture, sakupljaju se lukovice i sjemenke koje se formiraju iz peluda i cvijeta, dakle u vrlo kasnu jesen prije nego cvijet nestane pod snijegom.  Iz sastava biljke otrovan je kolhicin koji uništava kapilare u tijelu. Ljekovito djelovanje mrazovac ima samo pod liječničkom kontrolom, a upotreba osoba koje ne poznaju biljku i djelovanje je vrlo opasno. Njime se liječi giht, artritis, reumatizam. Nesmije se davati trudnicama ni u kojem obliku jer kolhicin izaziva mogućnost pobačaja. Također se može primjenjivati i u veterinarstvu za reumatske i probavne bolesti u životinja.

 


nedjelja, 28. listopada 2012.

Kada se pojavio prvi CD?


Glazbeni medij Compact Disk (popularno CD), prvi puta je ugledao svjetlo dana 1. listopada 1982 godine u Japanu. Još prije toga, sredinom 70-ih, Sony u Japanu i Philips u Nizozemskoj su počeli sa koncepcijom tog novog proizvoda. Razvoj je bio neovisan jer su te tvrtke bile konkurentske.
Ideja je došla u Japanu kako bi se stvorio optički čitač, koji bi zamijenio kazetu i vinil ploču.
Ipak, 1979 Philips i Sony su udružili tehnologiju u pamet i zajedno izdali CD glazbeni album Billyja Joela sa "52nd Street". Ta produkcija se zvala "Red Book" (Crvena Knjiga) sa audio standardom kompaktnog diska (CD).

Godinu dana kasnije u uskom krugu predstavljen je CD sa "Alpskom Simfonijom" Richarda Straussa.
Od tog je trenutka započela glazbena revolucija.
Prvi CD mediji su tada bili vrlo skupi a i bilo je malo uređaja (CD čitača ) na kojima su se mogli reproducirati.
Danas su CD i DVD mediji vrlo jeftini i njihova je uporaba polako na zalasku sa pojavom novih chipova.


subota, 27. listopada 2012.

Kako se zaštititi i riješiti krpelja?


Krpelji (ixodidae), parazitski je kukac koji se hrani na domaćinu (čovjek, životinja) na način da mu siše krv na način da svojim vrlo oštrim rilcem probija kožu i tako se priljubi da ga se vrlo teško riješiti.
Nažalost, životinje nemožemo zaštitit, ali čovjek se može zaštititi na način da se obuje i obuče na adekvatan način prije izlaska u prirodu. Krpelji su naročito aktivni u proljeće i rano ljeto. Prilikom izlaska u prirodu u šumu, polje ili park, treba biti oprezan kako bi izbjegli da vas "zakvači" krpelj.
Nisu svi krpelji zaraženi, opasno ih može biti tek oko 5 % koji prenose zarazu od koje je najteža upala moždane ovojnice.
Kako bi se zaštitili, treba pažljivo pregledati dijelove tijela na koje se krpelji najčešće zavlače, pazuhe, iz uha, s unutarnje starne butina, među genitalije, uglavnom tamo gdje je mjesto nepristupačno ili nevidljivo.
Naročito treba brižljivo pregledavati djecu. U slučaju da ste pronašli krpelja, treba postupiti na slijedeći način: 
Krpeljima se mogu zaraziti svi ljudi koji se kreću u prirodi, te životinje kao što su psi, mačke, goveda i sl.
Nakon što pronađete nametnika na svojoj koži ili u krznu vašega ljubimca, lagano razmaknite krzno oko nametnika. Potom jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju sa dva prsta (sa glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van.
Za skidanje krpelja sa psa postoje i specijalna -pinceta. Njih se možete nabaviti u trgovini kućnim ljubimcima. Pinceta u obliku kemijske olovke je svinuta tako da zaobiđe tijelo krpelja i uhvati ga odmah uz kožu za glavu. Lagano uvrtanje lijevo-desno je dovoljno da se krpelj otpusti, nakon čega ga lagano povučete van.
Krpelji se ne "zakopavaju" spiralno, već imaju rilce kao harpun. Vaditi ih kružnim pokretima nije praktično.
Ako prilikom vađenja u koži ostane glava krpelja, lako ju je kasnije izvaditi steriliziranom iglom.
Krpelje nikako ne valja gušiti uljem (bez zraka mogu dosta dugo opstati), trovati insekticidima, omamljivati benzinom i alkoholom, pržiti cigaretnim žarom i sl. Mažući ga alkoholom ili nekim drugim hlapljivim sredstvom se postiže da se krpelj otpusti i da ga se bez problema može odstraniti, no popuštajući zahvat za kožu krpelj se cijeli opusti, a budući da je napet (ponaša se kao balon) - povraća utrobu u domaćina.

Kako legalizirati bespravno sagrađeni objekat?

Bespravno sagrađenih, dograđenih, adapriranih ili prenamijenjenih objekata u RH kako se procjenjuje ima oko 350.000. Od toga broja ima objekata koji su sagrađeni prije 15.2.1968. i kako takovi se smatraju legalno sagrađenim.
Međutim od takvih objekata mnogo njih nema nikakvih dokumenata, iako su priključeni na infrastrukturu (struja voda, plin). da bi se ti objekti doveli u stanje potpune legalizacije, treba ih prijaviti nadležnim tijelima na području kojih se nalaze.
Za njihovu legalizaciju potrebni su dokumenti kao:

- rješenje o izvedenom stanju (dakle smještaj i oblik te položaj na parceli)
- geodetski situacijski plan
- projekt od objekta
- geodetski elaborat
- rješenje o korištenju u prostoru (kazna za neprijavljeni objekat)
- komunalna naknada
- vodoprivredna naknada.

Uglavnom za jedan objekat u unutrašnjosti za cca 100 m2 trebat će oko 30 tisuća kuna.
Objekti koji su sagrađeni do 21.6.2011, i snimljeni ortofoto snimkama od strane DGU, mogu se legalizirati uz iznimke.
Svi ostali objekti koji su sagrađeni poslije toga bez odgovarajućih dokumenata o gradnji bit će srušeni.

petak, 26. listopada 2012.

Kako sastaviti oporuku?

Prema Zakonu o nasljeđivanju, imovina iza pokojne osobe prelazi na njegove nasljednike prema zakonskom redu u nasljeđivanju. Tako je prvi zakonski nasljedni red, suprug/supruga, djeca.
Drugi nasljedni red su roditelji, a treći braća i sestre.
Međutim, ukoliko je pokojna osoba sastavila zakonski valjanu oporuku, tada nasljedni redovi ne važe.
Dakle, oporuka pod broj 1 a nasljedstvo po nasljednom redu pod br. 2.
Pokojnik može svoju imovinu ostaviti bilo kome bez obzira dali mu je to obitelj, prijatelji, ljubavnik/ljubavnica, susjedi. Postoje slučajevi da je neki američki milijunaš cijeli svoj imetak ostavio za dobrobit životinja u tamošnjem ZOO.
Oporuka mora sadržavati predmet ostavine kojoj je ostavitelj vlasnik/suvlasnik, te će se tako i podijeliti
Bitna je samo 1 stvar kod oporuke koja je najbitnija.
U oporuci mora biti vrlo jasno određeno "da je osoba oporuku napisala osoba pri punoj svijesti, bez opterećenja od bilo koga ili čega, bez prislile, nagovora ili prijetnje, te da je to njegova/njezina osobna volja"
Oporuku  moraju potpisati barem 2 pouzdana svjedoka. Najbolje bi bilo da oporuku napravi kvalificirana osoba koja poznaje elemente nasljednog prava.
Ukoliko je oporuka sastavljena na gore opisani način, gotovo nemoguće ju je pobiti ili izmijeniti.
Oporuka mora obavezno biti datirana kako bi se kod eventualnih više oporuka znalo koja je posljednja.
U slučaju više oporuka, najnovija pobija sve prethodne.
Oporuka se može pohraniti na Sudu, Odvjetnika ili JBU.

Ovdje je predložak Oporuke, pisane pred svjedocima:



Ja, (ime i prezime), rođen (datum), iz (mjesto, adresa), JMBG ili OIB: ___________________, odlučio sam pri punoj svijesti i svojom slobodnom voljom raspoložiti svom svojom imovinom za slučaj svoje smrti.
Moja imovina kojom ću raspolagati ovom oporukom sastoji se od:


  1. NEKRETNINA

*****Navesti svu imovinu, odnosno dio ako ostavitelj želi dio imovine raspodijeliti prema nasljednom redu, koji dio nije predmet osobne oporuke***

  1. POKRETNINA


- osobno vozilo marke: __________, model ___, tip ___, godište ____, broj šasije ________
- lovačka puška marke _____________, model ____________, kalibar _____________, tvornički broj ________________________


  1. POTRAŽIVANJA
  • Iznosi tekuće mjesečne mirovine
  • Iznosi s osnove tzv. Umirovljeničkog duga
  • Tekući račun broj ________________ u (banka) ______________ d.d
  • Oročeni štedni ulog na računu broj _________________ u (banka) ______________ d.d




Poslije svoje smrti gore navedene nekretnine ostavljam svojoj supruzi (ime i prezime), rođenoj (datum), iz (mjesto, adresa).
Osobno vozilo i sva potraživanja ostavljam sinu (ime i prezime), rođen (datum), iz (mjesto, adresa).
Lovačku pušku ostavljam (ime i prezime), rođen (datum), iz (mjesto, adresa), svom prijatelju iz lovačke udruge.
Svoju kćerku (ime i prezime), rođeu (datum), iz (mjesto, adresa), isključujem iz nasljedstva, budući da se odala neradu i nepoštenom životu, te je fizički zlostavljala moju suprugu, zbog čega je i kazneno osuđena.


Ostalu imovinu koju nisam poimence naveo u ovoj oporuci, ostavljam svojoj supruzi.
To je moja posljednja volja i molim da se u cijelosti poštuje poslije moje smrti.


U _____________________ dana ____________________






Potpis oporučitelja:


_________________




Potpis svjedoka 1: __________________________


Potpis svjedoka 2: __________________________

Kako sastaviti Ugovor o dosmrtnom (doživotnom) uzdržavanju?

Starije osobe koje nemaju sredstava za uzdržavanje ili bliskih osoba koje bi se brinule o njima, često posižu za načinom za njihovo uzdržavanje. To se postiže pravljenjem Ugovora o dosmrtnom odnosno doživotnom uzdržavanju.

Iako su ta dva Ugovora sličnog naziva, razlikuju se jako bitno iako se osobe (najčešće one koje primaju uzdržavanje- Primatelj) ne snalaze u tome ili tom činu pristupaju u neznanju ili neinformiranosti.
Takav postupak donosi vrlo teške traume i posljedice ukoliko se ne poznaje pravna materija.

U čemu je razlika?

Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju predmet Ugovora (najčešće nekretnina ili novčani iznosi na računima) samim činom potpisivanja Ugovora prelazi u vlasništvo osobe koja pruža uzdržavanje.
Ugovorom o doživotnom uzdržavanju ta imovina prelazi na Davatelja tek poslije smrti Primatelja uzdržavanja.
 bilježnička
Tako je Ugovor bilo da je jedan ili drugi ako je uredno potpisan, ovjeren od Primatelja i Davatelja (preporučaju se i 2 svjedoka koja nebi trebala biti u rodbinskoj vezi ni sa jednom stranom), ovjeren kod Suda ili JBU (Javno bilježnička ustanova), pred Zakonom potpuno regularan i ispravan.
Zakon ne priznaje neznanje niti neinformiranost. Takovi Ugovori se u načelu nemogu pobiti osim u slučaju da se ustanovi prijevara sa identitetom obje strane ili samo jedne od njih.

Ovdje se nalazi špranca (predložak-template) o izgledu Ugovora:


UGOVOR O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU


sklopljen između:


Primatelja uzdržavanja: (ime, prezime), iz (adresa), rođene (datum rođenja), JMBG: _____________ ili OIB: ____________,


Davateljice uzdržavanja: (ime, prezime), iz (adresa), rođene (datum rođenja), JMBG: _____________ ili OIB: ____________ ,




I.
Primatelj uzdržavanja u cijelosti je vlasnik nekretnine:
***** nabrojiti nekretnine/pokretnine/novčana sredstva koja su predmet Ugovoraj.


II.
Primatelj uzdržavanja, nekretnine opisane pod točkom I., knjižno vlasništvo, kao i tamo nalazeće pokretnine, odmah prenosi u vlasništvo Davateljici uzdržavanja, koja mu je nećaka, u cijelosti, s time da zadržava pravo doživotnog uživanja i stanovanja.


III.
Davateljica uzdržavanja obvezuje se uzdržavati Primatelja uzdržavanja do njegove smrti.


IV.
U izvršavanju svoje obveze iz čl. III. ovog Ugovora, Davateljica uzdržavanja dužna je Primatelja uzdržavanja stambeno zbrinuti u svom domu ili u odgovarajućoj ustanovi na svoj trošak, te pružati mu svu pomoć u kućanstvu, održavati okućnicu, voditi brigu o odijevanju i osobnoj higijeni, osigurati mu liječenje i njegu, a poslije njegove smrti pristojno ga pokopati, o svome trošku, u skladu s mjesnim i vjerskim običajima.


V.
Ovim ugovorom Primatelj uzdržavanja dopušta Davateljici uzdržavanja, da bez ikakva daljnjeg pitanja i privoljenja, u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Osijeku, Zemljišno-knjižnom odjelu, kao i u drugim javnim knjigama ishodi upis prava vlasništva na nekretninama iz čl. I. ovog Ugovora, sa imena i vlasništva Primatelja uzdržavanja na ime i vlasništvo Davateljice uzdržavanja.
Ovim ugovorom Primatelj uzdržavanja je ovlašten, da bez ikakva daljnjeg pitanja i privoljenja, u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Osijeku, Zemljišno-knjižnom odjelu, kao i u drugim javnim knjigama ishodi upis prava doživotnog plodoživanja i stanovanja na nekretninama iz čl. I. ovog Ugovora.
VI.
Ugovorne stranke u znak prihvaćanja svih prava i obveza iz ovog Ugovora, isti vlastoručno potpisuju.


U ________________, dana __________________.


PRIMATELJ UZDRŽAVANJA: _____________________________
DAVATELJ UZDRŽAVANJA: ______________________________

Da li je uvijek potreban odvjetnik?

U poplavi raznoraznih papira, Zakona, zahtjeva, i ostalih peripetija s kojima se svakodnevno susrećemo, posebne zahtjeve trebamo pri pokretanju raznih zahtjeva sudu, tužbi, molbi, i ostalih neprilika koje su nas zadesile. Ti dokumenti uglavnom zahtijevaju stručno znanje (čitaj odvjetnika).
kako su odvjetnici strahovito skupi (cca 500 kn/sat), možemo si donekle pomoći ako se malo snalazimo sa računalom. U ovom članku prikazati ću nekoliko najčešće pojavljivanih dokumenata koji trebamo:

Svaki dokumenat biti će prikazan odvojeno.
Napominjem da su dokumenti napisani sa izmišljenim podacima i služe samo kao ogledni primjerci. Svaka sličnost sa osobama, i ostalim podacima je sasvim slučajna, nenamjerna.

Tko je pobijedio kod OK Corrala?


Na današnji dan, 26. listopada  1881 god, odigrao se legendarni obračun na Divljem Zapadu, onaj kod O.K. Corrala. 

o tom obračunu snimljeno je dosta filmova, napisano romana, i događaj je zapravo dosta falsificiran i razlikuje se od stvarnog događaja.

Jedna od rijetkih originalni snimki braća Earp:

Prije svega, okršaj se uopće nije dogodilo u samom gradiću Tumbstoneu, već nekoliko milja dalje gdje je taj koral stvarno i postojao. Filmovi i romani prikazuju 2 kategorije neprijatelja koji su se sukobili toga dana. Oni dobri (good guys, braća Earp i Doc Holliday)

Snimka Doca Hollydaya

 te oni loši (bad guys, Braća Clanton i braća Mclaury.) U načelu to su bile iste bande koje su se borile za prevlast nad tim teritorijem Arizone.
Jedina razlika što su Earpovi nosili značke a Clantonovi nisu.

U filmu i romanu sam sukob traje dosta dugo, dok se stvrani obračun odvijao manje od pola minute.
U filmovima je ispaljeno na sanduke municije dok je u stvarnosti ispaljeno samo 29 metaka.
U sukobu su poginula braća Clanton osim vođe bande Ike-a Clantona koji je pobjegao. Interesantno je da je Ike pobjegao prije same pucnjave i sakrivao se dugo.
Odustao je od revolveraških obračuna i pljački i ostatak života je proveo na jednom ranču.

četvrtak, 25. listopada 2012.

Kako napraviti saunu?


Kućna sauna je mjesto za relaksaciju i opuštanje, te prema nekima mjesto za rješavanje suvišnih materija iz tijela. Može se napraviti u SAM opciji ako imamo materijal, volju, novca i vremena.
Dakle, ovdje opisujem izgradnju kućne saune površine oko 5 m2 (2 x 2,5 m).

Gradnja prostorije:

Početi ćemo od temelja, odnosno poda. Temelji za saunu nisu ništa posebno, niti specijalni jer će konstrukcija i krov biti drveni. Temelji su betonski dubine oko 40 cm debljine do 30 cm. Pod po mogućnosti treba biti od teraco pločica ili keramike.
Prostorija mora biti od 2 dijela, manji dio oko 1m2 treba biti za smještaj peći, te osvojena od prostora za paru, ali nikako zatvorena vratima. Peć koja je smještena u odvojenom prostoru treba u podu imati kanal za dovod svježeg zraka kako bi se omogućilo gorenje. Taj kanal treba imati ventilator sa regulacijom dovoda zraka prema potrebi.

Materijal:


Prostor kabine saune treba biti građen kao "sendwich" zid. dakle, drvena konstrukcija napravljena od drvenih greda 100x100 mm visine do plafona 2 metra. Kabina može imati i kose konture tako da se krovne grede oblače u drvo. Dakle, sa vanjske strane ćemo obložiti kabinu sa OSB Pločama debljine 12 mm. Vanjska strana treba biti obložena ALU folijom koja dobro propušta paru a ne dozvoljava ulaz hladnog zraka. U sredinu stavljamo mineralnu vunu debljine 120 mm, a sa unutarnje strane kabinu oblažemo istim pločama ili suhim brodskim podom debljine 21 mm. Drvo je slab provodnik topline i dobro upija vlagu. OSB ploče su povoljne jer su vodootporne, a još ih dodatno premažemo lakom za čamce (sintetički lak) u 3 premaza. tako im vodena para i vlaga neće smetati. U plafonu ostavimo ventilacijske kanale sa ventilatorima kako bi para mogla cirkulirati i izlaziti u slobodan prostor prema potrebi. Ti kanali moraju biti projektirani tako da se mogu zatvarati i otvarati.
Instalacije koje su postavljene u kabini moraju biti nepropusne za vodu i paru (brodske svjetiljke, siluminski prekidači ) Nikakve utičnice nisu dozvoljene u kabini saune. Sve instalacije moraju biti smještene u sendviču zida i plafona ili sa vanjske strane kabine.
Od unutarnje opreme saune trebamo 2 klupe - ležaja dimenzija 600x 1800 mm. Ležaji treba da su izblanjani i položeni na poprečne grede.
Unutrašnjost kabine i svi elementi trebaju biti spojeni bez metalnih spojnica (čavala, klamerica).
Pod saune treba da je od drvenih rešetkastih ploča, debljine 50 mm dužine i širine prema potrebi

Podaci o peći, gorivu, montaži i materijalu za rad ovdje neću pisati jer ih ima nekoliko vrsta a uputstva dolaze uz same peći.


Prema nekim grubim proračunima, cijena ovakve saune (bez peći) kretala bi se od 20 - 40 tisuća kuna.

Kako radi "Pauk" služba?

Nepopularna služba koja nam "digne" vozilo na ulici samo radi svoj posao. Oni su u pravu, zakon im je to dozvolio. No kako oni to rade, i dali je sve uvijek po zakonu slijedi ovdje:

Istek parkiranja na javnom parkingu koje se plaća po satu išlo je ovako.

Osoba "A" dolazi na parkirno mjesto, plaća parkirnu kartu od 5 Kn/sat na automatu i stavlja je na vidljivo mjesto, u unutrašnjost vozila. U tom času točno je vrijeme 19:02. Vrijeme parkinga  ističe u 20:02.

Subota je i parkiranje se naplaćuje od 8-20 sati. Osoba "A" bezbrižno odlazi na koncert, jer nije u obavezi produžiti parkiranje.
Vlasnik odlazi na koncert koji traje od 19:30 - 22:00 sata. Točno je 20:00 sati, dolazi kontrolor parkinga, čeka 3 minute i tada počinje njegov "igrokaz". Slika vozilo, i lijepi mu kaznu od 100 Kn na staklo. Vlasnik pri povratku primijeti kaznu, bijesan je cijepa i baca u smeće, nadajući se da mu po Zakonu neće odrapiti kaznu. Ali, ne lezi vraže. Nakon 4 mjeseca dolazi od prekršajnog suda kazna od 340 Kuna. bez opomene, bez pardona.
Znajući da  ne treba sa sudom i policijom tjerati "mak na konac", osoba "A" plaća prekršaj.

Eto, kako smo precizna država, držimo se Zakona ko pijan plota. Možda će ovo pročitati i Ministar pravosuđa, ili Ministar financija..tko zna...

srijeda, 24. listopada 2012.

Prednost Linuxa pred Windowsima!

Odmah na početku, ovaj napis je moje osobno mišljenje, i nije nikakva anketa niti mišljenje drugih.
Operativni sustav na koji smo svi navikli najčešće su popularni Windowsi.
Raazvili su se 1995 sa legendarnom platformom Win95.
To su prvi Windowsi sa GUI interfaceom (Graphic User Interface), po domaće, Prikaz grafičkog sučelja na ekranu.
Raniji Windowsi 3.0 i 3.1 imali su nešto slično ali daleko ispod mogućnosti Win95.
Važno je napomenuti da su prvi Windowsi imali mogućnost Multitaskinga (odnosno otvaranja više prozora sa različitim programima koji su mogli raditi neovisno jedan od drugog)

Kasnije su razvijane suvremenije inačice Windowsa, pa tako do danas postoje slijedeći:
Windows98, Windows2000, WindowsME, WindowsXP, Windows7, Windows8.

No, o čemu želim ovdje napisati su prednosti Linuxa pred Windowsima. Linus se razvio na osnovu platforme UNIX, na kojem su razvijani i testirani popularni IBM kompjuteri davnih 70-ih godina.
Dakle, Unix je platforma na kojoj se razvijao Linux, tekstualna varijanta koja nije imala grafičko sučelje. Linux je razvio više grafičkih sučelja i više platformi i distribucija.
Svakako najpopularnija distribucija je Ubuntu. Ima više izdanja od Ubuntu8 do Ubuntu12.10 (najnovija).
Linux (Ubuntu) se bitno razlikuje od Windowsa, iako se vrlo lako priviknuti. Ima prepoznatljivo sučelje, a navest ću samo nekoliko prednosti pred Windozama.


  • Besplatna distribucija (Open source),  netreba nikakvih licenci, dozvola te je kao takav pogodan za sve uzraste i korisnike.
  • Nema rušenja sustava koji karakterizira Windows OS.
  • Radi i na računalima sa skromnim hardwerskim zahtjevima. Tako će sasvim pristojno raditi i na 1GB Ram. Svakako, više rama determinira brzinu rada.
  • Moguće ga je instalirati sa svakog CD, DVD, USB sticka. Kad ubacite medij u računalo, dovoljno je pritisnuti Start tipku, i računalo vas za daljnje postupke uopće ne pita.
  • Preveden na hrvatski jezik, sa svim programima koji  mu u defaultu pripadaju.
  • Pripada mu kompletan Office paket (ovdje se zove Libre Office), koji je indentičan sa Officeom iz Windowsa
  • Najvea prednost pred Windowsima je ta što netreba lutati bespućima Interneta u potrazi za potrebnim programima. Svi Ubuntu programi (a ima ih na tisuće) nalaze se na jednom mjestu (Ubuntu software center). Željeni program treba samo odabrati, kliknuti na Install, a Ubuntu to sve odradi bez ikakovih pitanja.
  • Najveća prednost Ubuntua, nema virusa. naime svi napisani virusi su 95 % pisani za Windowse, svega 2% za Linux, 2% za Mac a ostali za mobilne uređaje.
  • Kod Linuxa su alati za otkrivanje virusa daleko naprijed pred virusima, obrnuto od Windowsa. Ja dosad u godinu dana korištenja nisam naišao na nit jednog jedinog. 

Gotovo 95 % programa koji ste imali za Windowse, postoje i za Linux.

ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Zašto se od 3 do 13 rujna nije dogodilo ništa?.

 Malo je nevjerojatno povjerovati da postoji dekada (deset dana) za koje vrijeme se ništa, ali ništa nije dogodilo

Ustvari tih deset dana, 3 - 13 rujna.1752 godine u Engleskoj nije niti postojalo?

Kako..naime, do tog dana zemlje su se služile samo Julijanskim kalendarom koji raspodijeljen unutar jedne kalendarske godine nije iznosio 365 dana, već preračunato 365,25 dana. Te godine 1752, promijenio se Zakon koji je prihvatio i Gregorijanski kalendar. Taj kalendar koji je donio 1582 Papa Gregor XIII, ima raspored dana u tijeku 12 mjeseci koji je dnevno kraći za 11 minuta od Julijanskog.

Primjenom gregorijanskog kalendara, period u Engleskoj između 3 i 14 rujna je jednostavno nestao, tako da se ništa nije moglo ni desiti.

U nekim dijelovima su nastali neredi jer su ljudi smatrali da im je ukradeno 11 dana u njihom životu.

nedjelja, 21. listopada 2012.

Jedna od najvećih prijevara potrošača.

U moru kojekakvih prijevara kojima nas svakodnevno bombardiraju na TV ekranima, novinama, Internetu, raznim reklamnim časopisima je prijevara sa običnom vodom koja se u bocama i bičicama prodaje u trgovinama, na ulicama, zračnim lukama, kinima, tržnicama, marketima.

U čemu je prijevara? Naime ta prijevara je u našoj državi sasvim legalna, i nitko se na to ne obazire niti ne buni. da ne nabrajam, mnogi su se obogatili u biznisu sa pakovanjem obične vode iz slavine u boce, bočice, galone. Računica je vrlo jednostavna.

Metar kubni (m3) vode iz slavine u mojem gradu stoji malo manje od 3 kn sa svim davanjima, i porezima, nametima, doprinosima i ostalim daćama za koje  ni dragi Bog na računu nezna što sve plaća.

Ok, reći ćemo.. iz 1 m3 (1000 lit) u flašice od 1/2 litra  izađe 2000 (slovom i brojkom 2 tisuće flašica) pakovanja koje ćete vi kupiti. košta prosječno 4 Kn. Ako to pomnožimo sa brojem pakovanja, dođemo do stravičnog saznanja ii cifre od 8000 (slovom i brojkom 8000 kuna). Trošak proizvodne 1 bočice dođe cca 25 lipa/kom u velikim serijama. Dakle trošak ambalaže iznosi oko 500 Kn za tu količinu.
Netreba biti pametan pa shvatiti o kakvoj je enormnoj zaradi riječ.
Naravno, nitko nas ne sili da kupujemo ako ne želimo.
Još samo za informaciju, voda koja se nalazi u bočici ne razlikuje se od one iz slavine, a priče o tome kako je ta voda obogaćena svime i svačime te je potpuno zdrava, je obična prijevara #2.

Najnovija prijevara potrošača: o tome pogledajte ovdje
:http://danas.net.hr/hrvatska/na-najbolji-se-nacin-osvetila-nakon-sto-su-joj-majci-uvalili-ekokuglu

Gdje se nalaze najviši planinski vrhovi svijeta?

Gotovo svako školarac zna da je najviši planinski vrh na svijetu Mount Everest. Njegova visina je 8848 metara n/v (nadmorske visine). Vrh se nalazi u Nepalu. Njegovih 1800 metara najviših se nalazi pod vječnim snijegom i ledom. Na njega se penju mnoge svjetske ekspedicije, među njima i Hrvatska ekspedicija na čelu sa Stipom Božićem.
Manje je poznato gdje se nalaze ostali vrhovi i koliko su visoki.

Ovdje donosim popis lokacija i visina 10 najviših svjetskih planinskih vrhova

1. Mount Everest /Nepal/Azija                                        8848 m
2. Chogori (Godwin Austen)/Pakistan/Azija                   8661 m
3 .Kangchengjunga/Nepal/Azija                                     8585 m
4. Lhotse/Nepal/Azija                                                     8501 m
5 Makalu /Nepal/Azija                                                    8481 m
6 Akonkagua/Chile/J. Amerika                                       6962 m
7 McKinley/USA                                                            6194 m
8 Kilimanjaro/Afrika                                                       5895 m
9. Elbrus/Rusija                                                               5638 m
10 Vinson/Antarktika                                                      5140 m

petak, 19. listopada 2012.

Gdje je ženi najbolje mjesto?

Postoje mnoge priče o ženama kao vozačima, pilotima, na mjestu direktorica raznih poduzeća, voditeljicama velikih projekata i bezbroj drugim odgovorim poslovima.

Ipak, od iskona je žena bila nositelj poslova u kući, oko kuće, te se bez razloga ne priča kako je "žena 3 ugla kuće". Žene su oduvijek prve kad treba čuvati djecu, brinuti se za djecu, kuhati, prati, i uglavnom sve što muškarci "neznaju" raditi.

S vremenom, ta se uvjerenja i "pravila " mijenjaju, pa su muškarci postali "ravnopravni" sa ženama.
Muškarci su sve više na porodiljskim dopustima, čuvaju djecu, kuhaju, i uglavnom "ravnopravno"sudjeluju u kućanskim poslovima.
Da li je stvarno tako, i gdje je mjesto ženama, pogledajte što misli svemoćni "Google"?

Ukucajte u tražilicu samo ovo "ženi je"...vidjet ćete što većina nas muškaraca misli gdje je ženama mjesto!

Kako prepoznati prevarante na Internetu?

Internet donosi sve i svašta, korisno i štetno. Ipak, kako saznati što i koje su štetne i  opasne stvari što se tiče prijevara?

U današnje krizno doba kod nas, prevaranti su u "svom elementu". Sve više očajnih ljudi pronalazi izlaz iz teških i nemogućih životnih situacija. To je našlo plodno tlo za različite tipove lopova, prevaranata i muljatora koji žele zaraditi na vašoj nesreći.
Među najagresivnijima i najuvjerljivijima su slijedeći "oglašivači" i "stručnjaci"

  • oni koji prodaju knjige, časopise, medije, i razne stvari pomoću kojih ćete se obogatiti "na tri-četiri". Za tjedan dana "zaradit ćete 1200 EUR"
  • oni koji nude posao na internetu nudeći basnoslovne zarade doslovno preko noći. Rad je do "1 sat dnevno iz tople sobe u kratkim rukavima" (njihov citat). Trebate uraditi samo sitnicu. Poslati prijavu i uplatu od 30 EUR za aktivaciju.
  • oni koji prodaju razne stvari preko interneta (ne odnosi se na Ebay jer tamo su osobe sa visokim postotkom Feedbacka (pouzdanosti). Osobno sam dosta kupovao na E-bayu i nikad problema nije bilo. Treba se posebno čuvati osoba koje traže unaprijed novac za kupnju automobila, tehničke robe, vrijednijih stvari.
Kratak rezime "poštenih namjera" osoba koje na ovakav način žele izvršiti prijevaru a da okom ne trepnu je slijedeći:

Ne nasjedajte onima koji UNAPRIJED traže novac za kojekakve papire, knjige, usluge. Sve su to prevaranti. jer ako uporabite malo logike: "Ako netko ima način kako će zaraditi mukte 2000 EUR-a tjedno, čuvat će to kao zmija rep. Zar bi vi da znate gdje ima zlatni rudnik koji ste otkrili negdje u šumi, izašli na ulicu i tražili druge javno da vam taj rudnik pomognu eksploatirati"
Još jedno zlatno pravilo za zaštitu od prijevara.
Nikada nemojte vjerovati nekome da će vam nešto dati zabadava.

Pogledajte Mail koji sam ja dobio:  Trebao bi se smilovati na jadnika koji je ostao razbaštenjen jer mu "stolnjak" nije ostavio svu imovinu već "samo" $22,000,000. Jadnik je Samaritanac i meni hoće pomoći pa mi dati 40% od toga.. Suze su mi odmah navalile..smilovat ću mu se..


Joseph Wong j.wong@cpll.cn
14:59 (Prije 2 h)

Odgovori
za mene
Dear Friend,

First of all I want to thank you for considering my proposal. One aspect I will like to talk about is PARTNERSHIP. I strongly believe in the power and spirit of Partnership in business. Partnership, it is all about mutual understanding, mutual efforts /contribution and mutual benefits for all parties involved in the partnership. On this note, I would want us to work as a team in pursuit of this interest with utmost professionalism, transparency, commitment and confidentiality.

The first thing I will do is to get you acquainted with the complete details (a general overview) of this transaction so as to give you a foundation on which to make a concrete decision. I actually got your email contact from a friend of mine who works at the Chambers of Commerce here in the Hong Kong, I went to him with the zeal of locating a possible business partner overseas who will assist me in this project but note that I did not specify the nature of this business to him due to the nature of the business.

I contacted you concerning a deceased customer Aziz Musa Numan (An Iraqi Crude oil merchant), and an investment he placed under our banks management. Once again I would respectfully request that you keep the contents of this mail confidential and respect the integrity of the information you come by as a result of this mail.  I am contacting on you independently and no one is informed of this communication I would like to intimate you with certain facts that I believe would be of interest to you.

In June 2001, Aziz Musa Numan came to our bank to engage in business discussions with our private banking division. He informed us that he had a financial portfolio of 18.3 million United States dollars, which he wished to have us turn over (invest) on his behalf. I was the officer assigned to his case because of his high net worth profile; I made numerous suggestions in line with my duties as the de-facto Chief Operations Officer of the private banking sector, especially given the volume of funds he wished to put into our bank. We met on numerous occasions prior to any investments being placed. I encouraged him to consider various growth funds with prime ratings. The favoured route in my advice to customers is to start by assessing data on 600 traditional stocks and bond managers and 300 managers of alternative investments. Based on my advice, we spun the money around various opportunities and made attractive margins for our first months of operation, the accrued profit and interest stood at this point at 22.5 million United States dollars, this margin was not the full potential of the fund but he desired low risk guaranteed returns on investments.

Upon maturity several notice was sent to him, even during the war (U.S and Iraqi war), Nine years ago (2003). Again after the war another notification was sent and still no response came from him. I immediately passed the task of locating him to the internal investigations department of Hang Seng Bank Ltd. Information started to trickle in that Aziz Musa Numan and his family had been killed during the war in a bomb blast that hit his home at Mukaradeeb where his personal oil well was. The bank immediately launched an investigation into possible surviving next of kin to alert about the situation and also to come forward to claim his estate. If you are familiar with private banking affairs, those who patronize our services usually prefer anonymity, but also some levels of detachment from conventional processes.

In his bio-data form, he listed no next of kin. In the field of private banking, opening an account with us means no one will know of its existence. Accounts are rarely held under a name; depositors use numbers and codes to make the accounts anonymous. This bank even gives the choice to depositors of having their mail sent to them or held at the bank itself, ensuring that there are no traces of the account and as I said, rarely do they nominate next of kin. Private banking clients apart from not nominating next of kin also usually in most cases leave wills in our care, in this case; our now deceased client died in-testate. In line with our internal processes for account holders who have passed away, we instituted our own investigations in good faith to determine who should have right to claim the estate. This investigation has for the past months been unfruitful. We have scanned every continent and used our private investigation affiliate companies to get to the root of the problem. It is quite clear now that our dear client died with no known or identifiable family member.

This leaves me as the only person with the full picture of what the prevailing situation is in relation to the portfolio and the late beneficiary of the deposit. According to practice, the Private banking sector will by the end of this year broadcast a request for statement of claim to Hang Seng Bank Ltd, failing to receive viable claims they will most probably revert the deposit to Management of Hang Seng Bank Ltd. This will result in the money entering the Hang Seng accounting system and the portfolio will be out of my hands and out of the private banking division. What bothers me most is that according to the laws of my country at the expiration of Nine {9} years the funds will revert to the ownership of the Hong Kong Government if nobody applies to claim the funds. This will not happen if I have my way.

What I wish to relate to you will smack off unethical practice but I want you to understand something. It is only an outsider to the banking world who finds the internal politics of the banking world aberrational. The world of private banking especially is fraught with huge rewards for those who sit upon certain chairs and oversee certain portfolios. You should have begun by now to put together the general direction of what I propose. There is US $22,500,000.00 deposit just lying unclaimed. This bank has spent great amounts of money trying to track the deceased's family; they have investigated for several months and have found no identifiable family member. The investigation has come to an end.

My proposal; I am prepared to furnish the necessary details to you as the closest surviving relation. I am also proposing that after successful execution of the business deal and the money in your account, the funds be disbursed in the ratio 40/60; 40% of the funds will go to you for offering yourself as the next of kin and providing a foreign account especially an offshore account for safe transfer of the funds and 60% will be for me. Please let me know in your next correspondence if the above sharing ratio is okay by you because we can fine-tune this based on our interactions incase you have any problem with it. Following the master plan for this deal I am looking at a bank that have transaction understanding with my bank as first point of transfer to put off eyebrows that may be raised or to avoid unnecessary questioning.

I am aware of the consequences of this proposal.  Once more, I ask that if you find no interest in this project that you should discard this mail and forget I ever contacted you, I ask that you do not be vindictive and destructive. Do not destroy my career because you do not approve of my proposal. I am not a criminal and what I do, I do not find against good conscience, this may be hard for you to understand, but the dynamics of my industry dictates that I make this move. Such opportunities only come one's way once in a lifetime. I cannot let this chance pass me by. For once I find myself in total control of my destiny. This chance won't pass me by and please do not let me miss my chance, if you will not work with me let me know and let me move on with my life. I am a family man and this is an opportunity to provide them with new opportunities. I have evaluated the risks and the only risk I have here is from you refusing to work with me and alerting my bank.  If you give me positive signals, I will give you the relevant modus operandi to initiate this process towards a conclusion.

I send you this mail not without a measure of fear as to what the consequences, but I know within me that nothing ventured is nothing gained and that success and riches never come easy or on a platter of gold. This is the one truth I have learned from my private banking clients. Do not betray my confidence. I await your response.

Sincerely,
Joseph WONG

srijeda, 17. listopada 2012.

CB (Citizend Band) druženja.





Građanski val ili popularno CB je način bežičnog komuniciranja pomoću radiovalova koji se prostiru u atmosferi. Za takav rad potrebna je CB postaja, antena i nešto malo znanja.
Sredinom prošlog stoljeća   nije se na valu gdje emitiraju CB stanice (27Mhz) moglo naći slobodnih kanala jer je gotovo svaki imao stanicu i bilo je mnogo operatera. Za takvu vrstu komunikacije nisu trebale nikakve dozvole, osim pravila o dozvoljenim frekvencijama i kulturi komunikacije.
Pojavom računala i načina digitalne komunikacije (Packet Radio), opsesija za CB-om je opala, a pojavom mobilnih telefona gotovo i sasvim nestala.
Međutim, ostali su stari CB entuzijasti koji nikad nisu nikad pospremili CB stanice u ormare.
Vjetrovi i nevrijeme su im potrgali antene na krovovima. Danas je rijetkost naći CB zaljubljenika u tu vrstu komunikacije. Ipak, tu i tamo se čuju pozivi na 27 Mhz.
Danas su te stanice veoma jeftine, tako da su antene skuplje od uređaja.
Ja sam nekad imao 3 stanice (President Jackson, Lafayete, i General Electric), Sjećam se jedne od mojih prvih CB stanica Sommerkamp T300, to je bio uređaj koji je koštao preko 3 tisuće DEM davnih sedamdesetih godina.
Svaki operator je sam sebi dodjeljivao pozivni znak (CB Tarzan, CB Orao, CB Jednooki Jack, CB Prosjak , CB G ricko, i još mnogo takvih) Sve je bilo dobro dok se CB operateri nisu našli na zajedničkom druženju gdje se našlo i po 10 CB Tarzana. Naime, u direktnom se dometu nisu nikad čuli pa nisu ni znali jedni za druge.
Bila su to divna vremena.


utorak, 16. listopada 2012.

Kako je poginuo Dražen Petrović?

Dražen Petrović, košarkaški mag, najbolji košarkaš Hrvatske svih vremena, igrać najvećih stranih klubova, tragično je nastradao u prometnoj nesreći 7.  lipnja 1993 godine.Nesreću je prouzročila vozačica Klara Szalanty, Draženova djevojka. Postavljalo se dugo pitanje, zašto je Dražen uz svoj sportski status, materijalno stanje i ostalo što si je mogao priuštiti, iz Njemačke u Zagreb htio otputovati automobilom a ne avionom.
Onamo je hrvatska reprezentacija doputovala iz Poljske gdje je igrala kvalifikacije za Europsko prvenstvo iste godine. Umjesto da s ostatkom momčadi sjedne na zrakoplov za Zagreb, Petrović je, nošen čežnjom da vidi svoju ljubav, odlučio putovati automobilom. 
O tim je događajima nakon 19 godina odlučila za javnost progovoriti Hilal Edelbal turska košarkašica koja je tada imala 23 godine. Naime, ta osoba koja je bila na stražnjem sjedištu, bila je od strane policije i novinara bila okarakterizirana kao 53-godišnja žena nepoznatog identiteta??? Razlozi za takav postupak nisu poznati, budući da je ona ostala živa, iako teško povrijeđena. Ona opisuje kako je točno došlo do nesreće.
Vozač kamiona iz suprotnog smjera, prešao je na suprotni trak, probio metalnu ogradu i prešao na trak iz suprotnog smjera. Vozač kamiona je ostao neozlijeđen, zaustavio kamion i trčao u suprotnom pravcu mašući rukama i signalizirajući nesreću.
Pošto se na njemačkim cestama vozi bez ograničenja brzine, vozačica crvenog Golfa, u kojima je bio Dražen i njegova djevojka zajedno sa autoricom ovog članka, nije uopće smanjivala brzinu, već se svom snagom zabila u zaustavljeni kamion.
Dražen nije bio vezan?????i izletio je kroz prednje staklo, te poginuo na licu mjesta.
Hilal je sa zadnjeg sjedišta poletjela naprijed i zabila se u prednje sjedalo, te čudom ostala živa iako joj je nestalo pamćenje (amnezija), te se dugo nije mogla ničega sjetiti.
Vozačica je prošla samo sa lakšim ozljedama bez ikakvih posljedica.
Nakon 15 godišnjeg oporavka Hilal je odlučila progovoriti.

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Kada je nastala električna gitara?

U vrijeme takozvanih „big bandova“ (velikih grupa), akustična gitara je počela gubiti bitku sa ostalim instrumentima poput saksofona te udaraljki iz jednostavnog razloga jer je bila pretiha.
Prve električne gitare su bile zapravo akustične gitare na koje je bio postavljen „pickup“. Prve gitare su izrađivali rijetki obrtnici i entuzijasti, a nerijetko i sami glazbenici . Među pionirima izrade električne gitare bili su Amerikanci  Adolph Rickenbacker i George Beachamp. Osnovali su društvo za proizvodnju gitara "Rickenbacker", koja je prerasla u korporaciju koja i danas postoji.



Prve električne gitare imale su jednostavan pickup, otprve samo 1 dok je kasnije dodano još jedan ili 2. Izborom pozicije pickupa, gitara je dobivala na soundu, jer pozicija pickupa na tijelu određuje boju i kvalitetu zvuka.
Prve električne gitare bile su beskorisne bez pojačala, odnosno uređaja koji je taj tihi zvuk koji je dolazio iz pickupa pojačavao i pretvarao ga u glasni ton čujan za publiku.
Prva pojačala su bila isto tako jednostavna i vrlo male snage.
Razvojem tehnologije, gitare i pojačala su dovedeni do savršenstva, a njihova uporaba jednostavna i efikasna.