utorak, 18. prosinca 2012.

Kako uštedjeti na grijanju?

U eri visoikh računa za grijanje, postoji dosta načina kako se značajno može smanjiti iznos mjesečnih računa za grijanje prostora. Razlika u ponašanju pri štednji neće se gotovo ni primijetiti a uštede će biti znatne.

1. Smanjite temperaturu u prostoriji gdje boravite samo za 1 stupanj. To znači ako vam je sobni termostat podešen na 23 stupnja, smanjite za jednu "recku". Nećete to ni osjetiti a ušteda će vam biti dnevno za oko 1 m3.
2. Ne boravite u stanu u kratkim rukavima
3. Provjetravajte sobu širom otvorenog prozora svakog sata po 1 minutu a nikako da vam bude prozor "kipnut" cijelo vrijeme.
4. Gasite grijanje sat prije odlaska na spavanje. Izuzetak od ovog je ako je vani jako zima (-10 i niže), ostavite termostat da se cijevi ne zamrznu.
5. Zabrtvite prozore i vrata gumenim ili spužvastim brtvama.
6. Prostori koji se ne griju potrebno ih je zagrijati zbog opasnosti od pucanja cijevi zbog zanrzavanja.

Upamtite, cijevi koje su u zidu bez vanjske fasade smrznut će se ako je vani temperatura -5, stupnjeva 5 dana uzastopce.. Ukoliko je termo fasada na zgradi, smrzavanje će nastupiti kad je temperatura vani -15 stupnjeva.
Ukoliko imate termo ventile na radijatorima, nema brige, oni otvaraju protok vode ako u cijevima voda dostigne 0 stupnjeva.
Idealna temperatura u pojedinim prostorijama u stanu je:
24 stupnja u kupaonici
20 stupnjeva u dnevnom boravku
17 stupnjeva u spavaćoj sobi
15 stupnjeva u hodniku

Gore navedeno je provjereno na više načina tijelkom 3 godine. Ukoliko tako postupite, garantiram uštedu od 30% na godišnjoj razini.

ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Ako radijator "prelijeva", šumi ili puckeće

Vlasnici centralnog grijanja često slušaju pucketanje ili "prelijevnaje" u radijatoru. Obično tada radijator i slabije grije a karakteristično je da je radijator hladan dijagonalno od donjeg izlaznog dijela do ulaznog dijela gdje se nalazi ventil.
Princip rada centralnog grijanja je slijedeći: U sistemu koji je zatvoren (najčešči su zatvoreni), pod tlakom se nalazi voda. Uz kontrolu manometra, sustav se napuni iz gradske mreže do otprilike 1,5 Bar, na hladno. Pritom se odzračuje sustav na svakom radijatoru ukoliko nema sustav izveden odzračnik na jednom povišenom mjestu. Odzračivanje se vrši na slijedeći način. Priključak na mrežu se polako otvara i pušta voda sve dok se na odzračnom ventilu svakog radijatora ne pojavi mlaz vode bez zraka.
Pritom pri punjenju sustava moraju biti 2 osobe.
Kad je sustav pun, zatvori se dovod vode i zarvore se odzračni ventili na radijatorima.
Kako se voda u sustavu grije tako se povećava tlak u sustavu. Da nebi došlo do porasta tlaka i probijanja zaštitnog ventila u bojleru, brine se ekspanzijska posuda. To je jedan spremnik koji u unutrašnjosti ima običan balon sličan automobilskoj zračnici kotača. Kako se voda širi, taj balon amortizira pritisak koji uvijek ostaje isti, odnosno pritisak varira u opsegu do 0,5 bara.

Ponekad kod punjenja u gradskoj vodovodnoj mreži ima uvijek zraka pa on punjenjem ulazi u sustav.
Kako je voda netlačiv elemenat, ulazi u radijator i zrak koji je ušao punjenjem potiskuje taj zrak prema van. Zračni prostor ne dozvoljava vodi da ispuni cijeli radijator i on djelomično ostaje neispunjen.
Da bi se istjerao zrak treba postupiti na slijedeći način.
Zatvoriti rad bojlera (peći) na način da se ugasi cirkulaciona pumpa. Otvoriti radijator koji "prelijeva", te lagano odvrnuti odzračni ventil (nalazi se na suprotnoj strani od glavnog ventila u istoj razini)
Lagano odvrnuti ventil a ispod postaviti plastičnu posudu (najbolje od jogurta). Pustiti da izađe zrak, a to će se čuti tako da on izlazi šišteći. Čim zrak izađe početi će isticati voda u mlazu.
Kad taj mlaz bude potpuno bez šištanja, znak je da više nema zraka u radijatoru. OPREZ!!
Ako odzračujete radijator koji grije voda može biti vruća pa se možete opeći.
Preporučam odzračivanje na hladno. Nakon dovršetka sustav opet nadopuniti, tako da manometar na hladno pokazuje pritisak od 1 BAR.

četvrtak, 13. prosinca 2012.

Kad Laptop "gmiže kao puž"

Desi se dosta često da laptop odjednom uspori, "gmiže", sustav se diže u nedogled, aplikacije se učitavaju vrlo sporo. Tada su nam najprije krivi ISP (Internet Service Provider), ili što bi se po naški reklo "dobavljači internet usluga". Tada se prilazi nazivanju, žalopojkama, i svemu što "je krivo" za takovu sporost. Međutim , prije nego svalimo krivce na sve druge, obratimo pažnju na našu okolinu i mjesto gdje držimo laptop.
Laptop je obično smješten na stolu, i sa donje strane je smještena mrežica koja usisava zrak za hlađenje procesora. Istovremeno je sa zadnje bočne strane izveden otvor za "ispuh" toplog zraka. Nažalost, tehničkim rješenjem je ovaj otvor ispod izveden malo nespretno, jer se na površini sakuplja prašina koja je "smrt" za brzinu laptopa. Podignite laptop i okrenite ga, vidjet ćete čitavu gomilu prašine kako viri iz mrežice. Ta prašina kad se nakupi i potpuno zatvori otvor ventilatora, laptop će usporiti jer se procesor zagrijava. Ujedno ako je potpuno začepljen, temperaturna zaštita će proraditi i onemogućit će potpuno pokretanje laptopa. Rješenje je slijedeče: Najbolje je kompresorom pročistiti otvore za ventilaciju ali ne bilo kako. Nikako ne upuhivati mlaz zraka ispod prema bočno vani, već upravo suprotno. Sa bočne strane prema unutra, tako da prašina izađe ispod van . Pritom budite oprezni!!. Ukoliko pod pritiskom od 5 - 8 bara upuhujete iz blizine zrak u računalo, recite "zbogom" ventilatoru koji hladi procesor, jer će ta silna količina zraka jednostavno iščupati ventilator iz ležišta. Najbolje bi bilo ako imate kompresor, skinuti poklopac sa dna laptopa kako bi imali pristup do procesora. U tom slučaju držite prstom ventilator da se ne okreće dok ispuhujete okolinu.
Ako ne skidate poklopac onda čačkalicom (ne nikako iglom) kroz mrežicu zablokirajte  ventilator dok ispuhujete. Pošto kompresor nema baš svatko, možete si pomoći vrlo jednostavnim trikom.
Obična pumpa za bicikl (ona kineska za 30 Kn) odlično će poslužiti. Kupite za par kuna i onaj kompletić koji služi za napuhivanje luftmadraca, malih bazena i lopti. Upravo onaj nastavak sa šiljkom za loptu stavite na izlaz crijeva pumpe. Ne zanemarite tih tridesetak kuna, jer ako laptop odnesete u servis, "majstori" će vam naći desetke razloga da vam naplate od 200-400 kn za ovaj posao koji možete napraviti zabadava. Preporučam svakih 2 tjedna prekontrolirati stanje ventilatora.

ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

Komično, ali da vam se ne desi!

Vic ide ovako:  Vozač je zbog prazne gume bio primoran stati uz zid jedne zgrade jer je jedino tu bilo mjesta za parking. Podigao je auto na dizalicu, skinuo kotač i uz rubnik složio 4 vijka koji drže kotač.
kako je u blizini bio šaht od kanalizacije, proradio je "Murphyjev Zakon". Ako netko nezna što taj zakon govori, evo objašnjenja: "Ako vam nešto pođe po zlu, budite sigurni da će vam se to baš desiti kad se najmanje nadate". Kako je vozač prtljao nešto oko rezervnog kotača, nogom je nehotice odgurnuo vijke i oni nestadoše u šahtu par metara duboko.

Vozač očajan   u beznađu kako da nastavi posao, osvrne se i na zidu opazi dvojicu muškaraca.
Nije obraćao pažnju na njih jer su se čudno ponašali i cerekali su se i dobacivali neslane šale na račun nesretnog vozača. On je pak sav očajan smišljao način što da radi. U blizini nije bilo telefonske govornice a u to doba nije bilo mobitela.

Vozač je prišao na ulaz u zgradu i na portirnici zamolio vratara da se posluži telefonom. U tom času na tabli na zidu je uočio veliki crveni natpis: "Psihijatrijska bolnica Vrapče".

Dok se vratio do automobila, jedan od dvojice na zidu ga upita:"Gospon, mogu vam ja nekaj predložiti"? Mo'š mislit, pomislio je vozač, da mi tu neki koji je u psihijatriji daje savjete.
Ali, ipak, pomisli on, neka kaže što misli, od toga mi se nemože ništa desiti.
Ajd' reci što imaš.
Pa, gospon, sa svakog kotača skinite jedan šaraf i zašarafite na taj kotač, sa tri šarafa na svakom kotaču se budete dopelali do mehaničara.
Hm...reče vozač, ali dajte mi recite zakaj ste vi uopće tu?
Gospon, reče ovaj na zidu, ja im već 20 godina to tumačim ovdje al me niko ne shvaća ozbiljno.

A sad, ozbiljno o gore navedenom. Ako vas zadesi slična situacija, imate ideju ako vam šarafi padnu u šaht. Ako ste pokraj šahta budite sigurni da će vam se to desiti.

Prirodni insekticid

Nastoječi u proizvodnju povrća i voća uvesti što više ekologije, nažalost još nedovoljno se koriste prirodni insekticidi. Jedan od zaboravljenih insekticida je buhač, mediteranska biljka koja se prije pedesetak godina koristila kao insekticid.   
Buhač je biljka sa debelom stabljikom i bijelim velikim cvjetovima.
Buhač je nazivan još i dalmatinska krizantema ili ivančica, a dalmatinsko područje klimatski je najpovoljnije za njegov rast. Na našem području uzgajao se do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su ga iz upotrebe istisnuli jeftiniji i praktičniji sintetički insekticidi. Međutim, svjetski trend povratka organskom, ekološkom i zdravom uzgoju biljaka i zdravom načinu života, vratio je život i ovoj zaboravljenoj korisnoj biljci. Samljeveni buhač uništava sve biljne i životinjske nametnike bez lošeg učinka na ljude i životinje, odbija kukce, brzo se razgrađuje i njegovom upotrebom na prirodan i nesintetički način nestaju svi nametnici koji smetaju u organskoj proizvodnji voća, povrća i biljaka. Cvijet buhača raste na stabljici visokoj oko šezdeset centimetara, korijen je razgranat dosta duboko, ne treba je zalijevati, ne treba poboljšavati zemlju gdje raste, jer je u stvari i nastala na škrtom dalmatinskom tlu.

Drugi način primjene prirodnog insekticida je obična kopriva. Koprivu u punom cvatu (6 i 7 mjesec) treba pobrati, i namočiti je u plastičnu ili metalnu posudu od oko 30 - 50 litara.
Otopinu ostaviti na suncu 3 dana na najvišoj temperaturi što je moguće više.
Dolazi do fermentacije koprive i otapanjem njenog otrova (mravlje kiseline) i ostalih sastojina kojima je kopriva bogata.
Nakon 3 dana otopina će biti crne boje, masna na dodir i vrlo smrdljiva.
Takovom otopinom prskaju se voćke i povrće protiv lisnih ušiju i ostalih nametnika.

Indikator stanja auto akumulatora

Poznato je da auto akumulator zakaže baš uvijek u najnezgodnije vrijeme i najnezgodnijem mjestu.
da bi vozač u svakom trenu mogao znati u kakvom je stanju akumulator u vozilu, pokazat će ovaj indikator stanja baterije.
LED1 (crvena) zasvijetlit će ako vam je akumulator prazan, odnosno ako mu je napon pao na 10,6 V.
Tako prazan akumulator treba čim prije napuniti kako nebi došlo do sulfatizacije ćelija a time i do trajnog uništenja akumulatora.
LED2 (zelena) svijetlit će stalno, odnosno tako dugo dok je napon akumulatora idealan (oko 12,8-13,6V). Pločicu montirajte na skriveno mjesto, a žice sa LED diodama izvucite na vidljivo mjesto.
Neka vas ne smeta ako u trenutku paljenja motora zasvijetli crvena LED. Naime, elektropokretač u trenutku paljenja "povuče " veliku struju a time i trenutno padne napon na akumulatoru.
U trenu kad se pokrene motor, zelena LED treba opet zasvijetliti.

Regulirani ispravljač i stabilizator napajanja

Ova shema pokazuje jednostavan regulator napajanja koji se može potenciometrom regulirati u rasponu od 1,25 do 25 V i dati struju do 3 A. Osnova regulatora je IC LM 350, sa nekoliko dodatnih elemenata koji pasivno daju regulaciju. Sklop ima u sebi sve zaštite od kratkog spoja, preopterećenja i pogrešnog polariteta. kako se pri niskim naponima javlja zagrijavanje IC, obavezno ga montirati na hladnjak.
Napon na izlazu se regulira potenciometrom od 2,5 - 5 K.
Cijeli sklop se može montirati u PVC kutiju sa mrežnim kablom na jednoj strani a priključnim klemama za + i - napajanje na drugoj strani.

Punjač baterija iz računala

Svako moderno računalo danas ima nekoliko USB utora za priključak raznih uređaja (slušalica, tipkovnica, mobitela). USB utičnice daju +5 V DC napona otprilike 50 mA struje.
Da bi dobili napon iz USB utora, trebamo imati USB kabel od nekog nerabljenog uređaja, najbolje iz stare potrošene tipkovnice. Odrezati treba kabel na tipkovnici. Tamo ima od 3 do 5 žica koje treba ispitati OHM metrom (univerzalnim ispitivačem). Trebamo naći 2 žice koje daju pozitivni napon od 5 V. Ostale žice ne trebamo.

Baterije punimo tako da ih priključimo serijski. Pošto su punjive baterije napona 1,2V, priključimo 4 komada što daje 4,8V.

PAŽNJA!!! puniti se mogu samo baterije za punjenje. Obične alkalne baterije NE SMIJU SE PUNITI, jer može doći do pregrijavanja i eksplozije.

Dioda D1 označena na shemi služi od pogrešnog polariteta spajanja (zaštita ako se baterija nepravilno spoji na punjač, odnosno zamijene + i - polovi na bateriji.)
Otpornik R1 služi za ograničenje struje punjenja, koji ovisi o broju baterija koje se pune.

230 V iz auto akumulatora!

Iako danas na tržištu ima mnogo tipova invertora (pretvarača) napona iz 12V na 230V,  osobe sa  minimum znanja i alata mogu napraviti izvor napona od 230 V tamo gdje nema mreže.
Shema DC AC Pretvarača

Sa malo dijelova,(cijena ukupno ispod 150 Kn), lemilicom i malo znanja moguće je napraviti ovaj pretvarač. najveća stavka je trafo. Ostali dijelovi (IC, tranzistori, otpori i kondenzatori ) su vrlo jeftini.
Trafo mora imati 2 x 10 V na sekundarnoj strani i mrežni namotaj od 230V na primarnoj strani.
Primarni i sekundarni namot transformatora

Ako imate strpljenja i neki trafo koji ima mrežni namotaj (uglavnom svaki trafo iz nekog aparata koji koristi AC 230V ima taj namotaj).
Rastavite trafo sve do primarnog namotaja te sekundarni namotajte  sa CU lakiranom žicom promjera 0,8 mm, tako da ima 3 izvoda. Srednji je namotaj zajednički a ostala 2 trebaju dati 10 V na izlazu.
Ukoliko nemate pri ruci takav trafo, možete ga nabaviti u prodavaonicama ili naručiti kod elektroinstalatera koji se bave namatanjem transformmatora.
Navedeni oređaj može dati oko 50 VA (50W snage).
Uporabom jačih tranzistora i većim presjekom žice u sekundaru transformatora mogu se dobiti i pretvarači čak do 500 VA.

Kako napraviti punjač akumulatora?

Tvornički punjači ol
ovnih automobilskih akumulatora su dosta skupi, a gotovo nijedan iz te grupe nema ugrađenu elektroniku za zaštitu od prepunjavanja.

Ukoliko uzmemo u obzir Ohmov zakon, struja punjenja, (ne napon)  linearno pada kako se penje napon na klemama akumulatora. Međutim, kod potpuno punog akumulatora (14,8 V), struja nije potpuno isključena, već može doći do prepunjavanja, a time i "kuhanja" elektrolita u ćelijama.
da bi se to spriječilo, možemo si to sami napraviti u DIY (Do It Yourself) ili u "sam svoj majstor" izvedbi. Potrebno je napraviti mali elektronički sklop koji će regulirati struju punjenja.

Sklop je vrlo malih dimenzija, te može biti kao dodatni sklop k punjaču, ali je najbolje ga ugraditi u već tvorničku kutiju punjača u kojoj ima dovoljno mjesta.
Sklop sačinjavaju Graetz most, nekoliko dioda IC 7805, par otpornika i tranzistor.
Sklop djeluje na slijedeći način:
Punjač puni maksimalnom snagom od cca 5 A sve dok napon na klemama ne dostigne prag od 13,5 V.
Otpornikom R2 (eksperimentirati), određuje se početak i kraj punjenja (12,5 - 14,8V)
Tada, se kroz D1 smanjuje napon za 0,7V i struja punjenja se smanjuje za 1A, sve do zadnje D3 kada je napon blizu 15V. Struja punjenja je tada 0 A.
Punjač možete držati na akumulatoru bez iskapčanja, ako je akumulator izvađen preko zime.
Ne postoji opasnost od prepunjavanja, jer ako napon uslijed zime padne, proces punjenja će se ponavljati. Tranzistor i IC treba montirati na hladnjak jer se u radu griju.

srijeda, 5. prosinca 2012.

Kako uživo pratiti let zrakoplova na nebu?

Boeing 737
Mnogo puta nam pogled odluta u nebeske  visine i beskrajna plavetnila iznad nas. Često nam u oči upadnu bijeli tragovi zrakoplova koji na velikim visinama plove na svoja odredišta. Često nas i zanima odakle leti, kuda leti, čiji je, na kojoj je visini.
Donedavno smo mogli samo maštati o tim podacima.
Airbus A319
Odnedavno, samo jednim klikom miša zrakoplov koji leti iznad vas možete detektirati i to, naziv leta, kompanija, vrsta zrakoplova, tip, visina leta, zemljopisni položaj, polazna i odredišna zračna luka, brzina leta, i gotovo svi podaci.
Interesantno je da možete pratiti zrakoplov od polijetanja do slijetanja (naravno nećete pratiti let iz Londona do Sydneya) jer bi to trajalo 2 dana, ali na kraćim linijama pogotovo na domaćim, možete vidjeti gotovo sve. Tako ćete biti sigurno da su putnici među kojima su i vaši namiliji sretno stigli na odredište.
Da bi to sve mogli pratiti, kliknite  OVDJE....
Kliknite gore desno na Jump To Area, odaberite Europe, i klizite stisnutim mišem na vaše područje. Ako kliknete na plavu točku Zagreb Airport, pokazat će vam trenutno kamo iz Zagreba lete zrakoplovi (Outbound)  te odakle slijeću u Zagreb (Inbound). Kliknite na ON na desnoj strani, i vidjet ćete gdje se trenutno nalaze zrakoplovi koji trebaju sletjeti i oni koji su uzletjeli.
Mogućnost Delaya je prikazan na desnoj strani. Najviše se može odsupiti 5 minuta.

petak, 23. studenoga 2012.

Čemu služi strujni limitator?

Sam naziv "limitator" znači sprava koja nešto ograničava, spriječeva . U slučaju strujnog ili naponskog limitatora podrazumijeva se uređaj koji se ugrađuje na razvodnu ploču gdje se nalaze osigurači i zaštitna sklopka FID.
Limitator prema svojim karakteristikama ima zadaću da u momentu prekoračenja potrošnje struje, isključuje napon. Prije ugradnje limitatora trebamo izračunati ukupnu angažiranu snagu svih potrošača u kući ili radionici. Dakle, uključenjem svih potrošača istovremeno, doći ćemo do neke cifre koja pokazuje snagu svih potrošača. To znači da ako je npr snaga svih potrošača 8 kW, onda ćemo dimenzionirati tako i limitator. Idealno bi bilo da je snaga limitatora 6 kW. Ta snaga će spriječiti korištenje svih uređaja istovremeno što mu je i svrha. Prekoračenjem snage od 6 kW, isključit će limitator i time nas upozoriti da smo "pretjerali" sa snagom.

Evo prikaza najvećih potrošača snage u kućanstvu.


  1. Glačalo                        1200 W 
  2. Sušilo za kosu (FEN)       2000 W
  3. Štednjak (pećnica)         2000 W
  4. Štednjak (Ploča)            1000 W
  5. Vešmašina (iskuhavanje)  1500 W
  6. Perilica suđa (grijanje)    1500 W
Dakle, ukoliko imamo ugrađen limitator od 5 ili 6 kW, trebamo izračunati koje ćemo aparate i kada uključivati.

Napomena: Računica se odnosi na jednofaznu instalaciju.

srijeda, 21. studenoga 2012.

Najveća legla bakterija u vašem stanu.

Obično se kao najprljavije mjesto gdje ima najviše bakterija smatra WC školjka.
Varate se, to je samo uvriježeno mišljenje ali najčešće netočno. Nravno ne misli se tu kao onaj prizor WC-a iz filma "Desperados", već na prosječno čistu WC školjku. Međutim, u vašem stanu ima izvora bakterija više i na više raznih mjesta. Prema nekim istraživanjima, Chuck Gerba, profesor mikrobiologije na sveučilištu u Arizoni, proučava prenošenje bolesti u okolini. To njegovo istraživanje podrazumijeva i mjerenje koliko bakterija sadrži koja površina u kućanstvu. Uglavnom je u potrazi za bakterijama poput E. coli ili stafilokoka. poredak "izvora" bakterija u vašem stanu najčešće izgleda ovako:

  1. Daska za rezanje mesa  oko 1000000 bakterija/červorni inch
  2. Spužva za suđe ili  čišćenje umivaonika oko 700000
  3. Odvodi kade i sudopera oko 400000
  4. WC školjka oko 150000
  5. Vaš mobitel oko 50000
  6. Vaša usna šupljina oko 25000
Redovitim čišćenjem ova koncentracija će se smanjiti. Najčišće sredine i predmete koje sam nabrojio imaju Kanada i Australija.

ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Podaci o nepoznatim filmovima

Koliko puta ste gledali neki film, pa vam nikako na pamet nije mogla pasti ideja kako se zove glavni glumac. Da o datumu snimanja filma te ostalim glumcima i ne govorimo.

Google će pronaći mnogo podataka, ali toliko podataka o svim filmovima, serijama, kazališnim i ostalim predstavama nigdje nećete naći kao na ovom mjestu.
Mnogima će se ovo činiti deplasirano, ali ima mnogo ljudi koji neznaju gdje tražiti podatke koji ih interesiraju. Pogodili ste, radi se o IMDB (Internet Movies Database) WEB portalu, na kojem je pohranjeno na milijune filmskih naslova, podataka o njima.

Osim svjetskih filmskih brojeva, ima tu i Hrvatskih te EX YU produkcija.

Za pronalazak željenog filmskog broja dovoljno je u Google-u upisati IMDB i dobit ćete ovo:

http://www.imdb.com/

Dobit ćete tematski popis filmova, zatim najviše pozivanih, najpopularnijih u doba prikazivanja.





Kako "zapaliti" ženu?

Teorije kako prići ženi, kako je zainteresirati za sebe, postoje otkad je svijeta i vijeka. Moderni načini ophođenja i zavođenja su sve suvremeniji, sve moderniji i bazirani na tehnologiji a sve manje na šarmu.

Svaki muškarac ima svoj način ophođenja, zavođenja žene.

Ipak, ovaj prikazan na videu je jedinstven. Pritom je uporabljena i sila i tehnologija ona benzinska.
Drvosječe će najprije prodrijeti u tajne takvog načina zavođenja.

Pogledajte, poslije zavođenja, stvorio se i dim kao popratna pojava..

Ready to start make love!


subota, 17. studenoga 2012.

Kako izbrisati neželjeni blog?

Era pisanja blogova zbog vlastite promocije, neke sitne zarade ili nekih drugih razloga danas je omiljena zabava i starih i mladih. Međutim, u toj namjeri često ili nema dovoljno inspiracija ili ih ima previše, pa se tu nađe svega i svačega. Obično dođe neka ideja ali nakon nekoliko postova nema više niti volje, ali ni sadržaja. Takav Blog nije od neke koristi ni čitateljima ni autoru, pa samo zauzima nepotrebne domene na Serverima. Neželjeni Blog ili Blog koji ste pogrešno postavili može se ukloniti.
Takav način može biti trajno ili privremeno izbrisani sadržaji Bloga.
Pošto ima danas mnogo upita o uklanjanju Blog sadržaja i cijele domene sa različitim i dobronamjernim i zloonamjernim odgovorima, nastojat ću ovdje odgovoriti kako najbezbolnije uklanjanje cijelog Bloga sa Servera.  Postupak je slijedeći:
Logirajte se u blogger.com  na vašu domenu. Dakle, na kartici s lijeve strane "Postavke", kliknite "Ostalo" (skroz dolje sa lijeve strane). Gore desno (vidi sliku) otkrit će vam se opcija "Brisanje Bloga". Razmislite prije dali stvarno želite obrisati, jer se time uklanja sav sadržaj.
Ipak, Google je razmislio o tome , pa je ostavio mogućnost vraćanja Bloga. Skrivene postavke i sadržaji neće biti vidljivi na Serveru, ali će biti u roku 90 dana moguće sve vratiti natrag.

Neko vrijeme će još uvijek biti sadržaj vidljiv čitateljima jer se dio sadržaja pohranjuje u kolačiće "Cookies". Kako bi i to maknuli, potrebno je u Browseru u kartici "povijest" (history), izbrisati kućicu sa kolačićima. Ne zaboravite da će biti izbrisani svi kolačići, ne samo od Bloga.













četvrtak, 15. studenoga 2012.

Što ako se elektromotor vrti unatrag?

Elektromotori sa kaveznim sustavom  (asinhroni motori) vrte se uvijek u određenom pravcu. Jednofazni motori (npr od vešmašine) se mogu vrtjeti na obje strane, što ovisi o spoju namotaja sa kondenzatorom.
Međutim, trofazni motori se isto vrte na oba načina ali za njihovo pokretanje nije potreban kondenzator.
Jednofazni motori imaju napon napajanja 230 V AC

, dok trofazni motori imaju napon napajanja 380 V AC. Jednofazni motori se napajaju faznim i Neutralnim vodičem, dok za trofazni nije potreban neutralni vodič. To zbog toga što je napon između Faznog i Nultog vodiča 230V, a između različitih faznih vodiča napon je 380V. Ukoliko npr elektromotor za kružnu pilu (cirkular) uključimo i on se vrti u suprotnom smjeru, ispravan smjer vrtnje ćemo postići ako 2 krajnje žice međusobno zamijenimo.

nedjelja, 11. studenoga 2012.

Zašto automobil troši ulje?

Mnogi vozači se hvale kako njihov automobil ne troši ulje. Potpuno netočno, svaki auto mobil treši ulje jer je namjena ulja da zaštiti površine koje su podložne trenju, Dakle, u svom radu motor troši male količine ulja, negdje optimalno 1 dcl /2000 km. Ova potrošnja ovisi od vrste automobila, stanju motora, način vožnje.


Zašto motor troši ulje? Površine u motoru koje se taru, moraju biti nauljene da se spriječi grijanje i oštećivanje površina.
Motorno ulje hladi tarne površine unutar cilindara i klipova.
Ulje brtvi, spriječava prolaz plinova između stijenki cilindra i klipova.
Ulje spriječava začepljenje utora od gareži između klipnih prstenova.
Svaki automobil ima tvorničku deklaraciju kojom je određena količina ulja koje će motor potrošiti na određeni broj kilometara. Neka prosječna potrošnja unutar  5.000 km je oko 0,4 do 0,7, lit.
Prekomjerna potrošnja ulja kod automobila rezultira istrošenim automobilom, itrošenim klipnim prstenovima, oštećenim gumicama na ventilima.
Takovo prekomjerno trošenje ulja očituje se bijelim dimom iz ispušne cijevi, te intenzivnim oštrim mirisom iz automobila koji troši ulje.

Kako radi izmjenična naponska sklopka?

 Često imamo potrebu da se jedna svjetiljka pali sa 2 različita mjetsa, npr na početku i kraju stepeništa.
Tada se ugrađuju izmjenični prekidači kojim se takva svjetiljka pali sa 2 mjesta

Takva sklopka izgleda izvana kao i svaka druga, osim što s druge strane osim 2 kleme za žice ima 3.
Njeno ime govori da se izmjeničnim paljenjem i gašenjem može paliti sijalica sa 2 mjesta .
Za funkcioniranje izmjeničnih sklopki, potrebno je da u priključnoj kutiji u zidu imamo 3 žice.
Jedna od tih žica obavezno treba biti Fazni vodič a druge dvije slobodne. Nulti vodič se u sijalicu vodi direktno iz RO (Razvodni ormar).
 
Prije ikakovih intervencija na žicama, isključimo FID sklopku (ne osigurače).
Razdvojimo žice tako da su sve 3 odvojene. u obje priključne kutije.
Nakon toga uključimo napon i faznim ispitivačem ustanovimo koji je fazni vodič.
Prema standardima on bi trebao biti crne ili smeđe boje. Ostale 2 žice bi trebale biti druge boje ali da budu iste. Na primjer, ako je fazni vodič crne boje, ostale 2 žice bi trebale biti smeđe.
 
U prvoj priključnoj kutiji na srednju klemu sklopke spojimo fazni vodič, a na druge dvije ostale žice.
U drugoj priključnoj kutiji slobodnu žicu (ne fazu) spojimo na srednju klemu, fazu na jednu a ostalu slobodnu klemu drugu žicu.
Ako smo dobro spojili, uključimo napon.
Svjetlo bi se trebalo paliti i gasiti na oba mjesta.
U prilogu dajem električnu shemu spoja izmjeničnih sklopki.


Kako ispeći janjca ili odojka na ražnju?

Janjetina i odojak, autohtoni su "hrvatski" prehrambeni proizvod. Kad se razvije diskusija o tome dali je bolja janjetina ili odojak, uvijek ima "pro et contra" za jedno ili drugo. Bez obzira dali netko više voli prasca ili janjca, važno je znati kako ga pripremiti i ispeći.

  • Janjetina se priprema za ražanj na način da se oguljeni i očešćeni janjac (idealno očišćeni težine do 20 kg) osgtavi da se ocijedi i osuši cca 2 sata. Tada se nasoli iznutra i izvana. Neki preporučuju soljenje krupnom solju, iako vlada mišljenje da sitna sol bolje ulazi u tkivo tako da se bolje rasporedi. Za jedno janje od cca 15 kg, treba otprilike 1,5 kg soli. Nasoliti najprije iznutra zako da sol dospije po mogućnosti u sve dijelove iznutra. Nasoliti i izvana, dobro utrljati sol te janjca zašiti špagom ili to neki čine i sitnim kostima od rebara.  Janje se najkvalitetnije ispeče u dobrim krušnim pećima koje se moraju dobro zagrijati do cca 230 stupnjeva. Kako ćemo odrediti otprilike koja je to temperatura?. Vrlo lako. Kad u peći više nema drva koje gori nego je sam žar, u peć stavljamo novinski papir koji lagano izgužvamo. Ako papir odmah plane, temperatura je previsoka, sve dok papir ne nestane ali bez plamena. Tada janjca stavimo u peć na pladanj, ali tako da cijeli stane na pladanj da mast ne kaplje direktno u žar. Ulaz peći zazidamo ciglom, ili još bolje da izrežemo komad tvrde mineralne vune na dimenzije otvora peći te da ploču omotamo alufolijom. Treba imati iskustva sa pečenjem jer se peć tijekom procesa nesmije otvarati. Ako smo postupili prema naprijed navedenom, peć ćemo otvoriti nakon 2,5 sati. Za to vijeme će pečenje biti idealno pečeno izvana i iznutra.
  • Odojka pečemo na isti način i istim postupkom, samo vrijeme pečenja produžimo na 3 sata.
Pečenje na ražnju, dakle na otvorenom prostoru razlikuje se po tome što se proces pečenja nadzire i proba tijekom cijelog postupka pećenja. Ražanj na kojem se nalazi janjac ili odojak treba osigurati tako da se pečenje ne okreće dok se peče. To se postiže na način da ražanj drveni ili metalni ima 2 "križa" obrnuto stavljena koji iznutra spriječavaju dase pečenje ne vrti na samom ražnju. Ispod pečenja staviti veliku kadu za otjecanje mati koja kaplje sa pečenja. Ložište se založi dobrim i kvalitetnim drvima (bukva, grab) Izbjegavati drvo koje ima u sebi tanin (kesten) a u svakom slučaju izbjegavati četinjače koje sadrže kalofonij i smole. Kad se nakupi dosta žara isti se nakupi ispod ili najbolje malo sa strane mesa koje se peče. NIKAKO meso ne peći u dodiru sa plamenom.
kako se žar polako gasi, a drva koja izgaraju sa strane, povremeno žar lopaticom nanesti bliže pečenju.
Okretanje ražnja je danas obično električnim načinom a sama izvedba motora će biti opisano u slijedećem postu. Može se okretati i ručno ali tada treba biti više osoba kako bi se mijenjali. To nije nikakav problem jer je pečenje ražnja manifestacija kojoj obično prisustvuje mnogo ljudi.
Proces pečenja ovisi o više faktora, kao masa koja se peče, kvaliteti drva, kvaliteti ražnja (pečenjare)
starosti mesa.

srijeda, 31. listopada 2012.

Kako zaraditi na internetu?

Bespuća Interneta danas sa svih svojih stranica bombardiraju posjetioce WEB-a kojekakvim ponudama.
Ima tu svega i svačega, poštenih a najčešće nepoštenih i onih kojih se treba čuvati. Neoprezni i nevješti čitatelji će nasjesti na slatkorječive i primaljive ponude i garancije u smislu "Zaradite na brzinu velike novce". Najčešće su to slatkorrječive reklame i ponude u kojima trebate izvršiti registraciju, uplatiti "neku simboličnu" svotu od $30 na neki sumnjiv račun, kupiti "čarobnu E-knjigu koja garantira brzu zaradu uz minimalne učinke.

Svaki rad ako se radi pošteno, nije lak, nema brze zarade, nema zarade preko noći. Napominjem ako se "radi pošteno i u okvirima Zakona" Vaš administrator tj. moja malenkost se ovime bavi godinama, prošao je sito i rešeto, "popušio" i neke sitne prijevare i "diplomirao" na Internetskom faxu.
Što to znači, to znači da sam tri puta premjerio prije nego sam odrezao. U vrijeme dok sam započinjao sa Google poslovima (adsense i adwords), prijevare su bile rijetke, ali i bilo nas je i više naivnih.

Sreća moja što u obitelji imam stručnjake koji se time profesionalno bave pa su me svojim savjetima i pomoći vodili i odvraćali od kojekakvih "primamljivih" ponuda o brzoj zaradi. Hvala V. i S...!!!

Vrijeme od 2006 god sam otvorio  tri WEB sitea, od kojih najstariji ima već blizu 3 milijuna posjeta, dobru posjećenost (u najboljim mjesecima i preko 1300 dnevno, što mi donosi sa ostala 2 sitea solidnu mjesečnu zaradu (što znači solidnu, znači  što je meni uz redovne prihode, dostatno za život.)

Evo, ovdje ću biti slobodan podijeliti svoja osobna iskustva sa Google Adsense i Adwardsom

Preporuka za zaradu na internetu.

Postoje blogovi koje mogu pisati svi, znači već gotovi predlošci (templates) za pisanje bloga, sa više tematskih i općih sadržaja prilagođenih vašim interesima i sadržajima.

Preporučam....uplatite $10 za registraciju .com domene. najsigurnije je i vremenski traje godinu dana.
Registracija je sigurna, trenutno je gotova i pouzdana. nema nikakve prijevare, trebate imati kreditnu karticu (Amex, Visu, Mastercard). Nema bojazni od prijevare, jer Google ipak nije firma koja vas ima namjeru prevariti.
Za pisanje bloga, koja će nakon kupnje domene imati ovakav izgled:

www.nazivmogbloga.com

Naravno, Google će vas prije registracije obavijestiti dali je naziv koji ste odabrali dostupan, odnosno dali već netko nema naziv s tim naslovom. Ne brinite, nemože se desiti da imate naziv bloga koji je već u uporabi. Google će vas voditi do prvog slobodnog naziva koji je slobodan.
E..tu sad postoji mala zavrzlama. Nije svejedno koji ćete naziv dati vašem siteu. Ovisi o tematici koju ćete obrađivati. Za primjer...opet ću sam sebe "pohvaliti". mozgao sam danima o čemu ću pisati..
Nije dovoljno napisati 5 članaka i sad će vam Google "sipati" lovu. Moj najstariji site ima preko 1200 članaka tematike koja je naslov samog portala. Drugi je iz glazbene sfere ima trenutno 210 članaka, a "najmlađi" koji opisuje načine, kako, zašto, gdje, s kime, o čemu i koliko ima trenutno 219 članaka.
Što to znači, znači da trebate odlučiti koje će se ključne riječi uporabiti i prikazati kad slučajni posjetitelj klikne na Google npr: sa svojim zahtjevom kojeg zanima automobil i tehnike.
Ukoliko posjetilac klikne na Googleu "kako napuniti akumulator", "kako startati automobil sa praznim akumulatorom", "kako zazidati zid u vrtu", kako napraviti pekmez od šljiva", "kako napisati oporuku",
Google će to odmah indeksirati sa ključnom riječju "kako"!!!
Nebih se reklamirao, pokušajte otkucati jednu od opcija, vidjet ćete kamo će vas odvesti  ta ključna riječ?
Prema sadržaju vaše stranice, nakon što se prijavite na Google adseense, tako da Googleu date podatke o nazivu vaše stranice, Google će provjeriti sadržaj vašeg sitea, te ovisno o tematici o kojoj pišete postaviti oglase od firmi koje su Googleu platile da se na vašim stranicama oglašavaju.
Što to znači?, znači ako je tematika vašeg članka automobil, Google će indeksirati vaš članak o automobilu i "potražiti" u svojoj bazi oglas a sve što se odnosi na njemu plaćene oglase o automobilu i taj oglas postaviti na vašu WEB stranicu. To znači da se na vaš članak o automobilima neće prikazivati oglasi kako se pravi jogurt, ili kako se kopa vinograd.
Čim posjetilac dođe na vašu stranicu i potraži, npr "kako pognojiti vrt", Google će munjevitim manevrom "izvući" njemu plaćeni oglas o vrstama umjetnih gnojiva, sadnica, načinu gnojenja i slično.
Ako posjetilac klikne na oglas koji se vrti na vašim stranicama, vama to Google plaća.
Iznos koji je plaćen po kliku, te na koji je oglas posjetilac kliknuo, nećete nikad saznati..pogodite zašto?
U pregledu "Google Adsense" koji ćete dobiti registracijom i prijavom na ADSENSE. u svakom ćete momentu moći vidjeti koliko klikova imate, kolika vam je zarada, te pojedinačno po siteovima (ako ih imate više). Istovremeno, vidit ćete koliko posjetilaca dnevno dolazi na vaš site, koliko ima novih, a koliko "recidiva".
Toliko o Google adsensu. Postoji i Google Adwords, ali tu vi morate plaćati vlastite oglase koji će se vrtiti na vašim stranicama, a postotak od klikova posjetilaca, dolazi vama kao zarada.

Upozorenje!!!!!

Google je svemoćna organizacija koja budno prati događaje u svezi sa Adsensom, zaradom, klikovima i svim akcijama koje se dešavaju na vašim stranicama.
Njih možete prevariti trenutno, ali vrlo kratko. Pristupom na Adsense ugovor,potpisujete uvjete i način rada sa Adsense programom. Tim potpisom prihvaćate ono što je strogo zabranjeno!

  • klikati na oglase koji se prikazuju na vašim stranicama
  • nagovor drugih osoba da klikaju na isto 
  • priključivati se svojim računalom na drugom IP mjestu, zašto, zato jer vaše računalo ima "cookies", i IP koji zadržava te Google može u svakom trenutku detektirati odakle se spajate.
  • postavljati "pokazatelje" na vašem siteu na koje reklame klikati.

Takav način i postupak rezultira skidanje vas sa Adsense programa za sva vremena. Razmislite o tome.
Zarada neće biti u početku zadovoljavajuća, nećete pronaći Eldorado, odnosno prvi kamen koji ćete preokrenuti neće sakrivati zlatni grumen.

Apsolutno izbjegavati!
Razno-razne  "pogodnosti" koje vas bombardiraju u pristiglim E-mailovima, laka zarada "preko noći", bilo kakve kupnje uputstava, knjiga, uplata, i svega što treba plaćati prije nego ste nešto zaradilii.
Takovih napasnika se vrlo teško riješiti. Postoji jednostavan način kako ćete se zauvijek riješiti tih koji vam nude laku i brzu zaradu. ja to rješavam na način:
Pošaljem E-mail sa slijedećim sadržajem:
"Your IP address has been detected, E-mail sended to Interpol".
Iako to nema veze sa stvarnošću, riješili ste se napasnika za sva vremena.


utorak, 30. listopada 2012.

Kako se obrezuju ruže?

Vrtne ruže su lijepi ukras vrta i dvorišta. Međutim, ruže zahtijevaju dosta posla, njege i posla.
Redovito se trebaju njegovati, formirati im oblik, zalijevati i čistiti im okoliš od trave i korova.
Ruže se trebaju prskati protiv lisnih ušiju, i ostalih nametnika.

Ruže u tijeku godine treba obrezivati 2 puta. U predjelima gdje su oštrije zime i snijeg vrlo je važno prije zime obrezati kako bi se spriječilo da snijeg, vjetar i nevrijeme polomi granje ruža. To se popularno naziva "preventivno" obrezivanje. Obrezivanju ne treba pridavati veliku pažnju jer je namjena samo zaštita od snijega.

Proljetno obrezivanje ili "kreativno" obrezivanje zahtijeva punu pažnju i mnogo više vremena za taj posao. Proljetno obrezivanje treba se obaviti pri pojavi prvih pupova (obično već u 3 mjesecu, što ovisi o vremenskim uvjetima). Tada se treba svaka grančica koja se smrznula ili slomila, odrezati, a stabljiku pozorno formirati za rast. Sve suhe grane, treba odrezati sve do svježe sadržine, kako bi pri pojavi vegetacije ravnomjerno došlo do cvatnje ili tjeranja listova. Neke grane iako izgledale svježe neće prolistati. Nakon što izrastu mladice i novo lišće, a ta grana ostane bez izboja, treba ju odrezati.

Pažnju vrtlara ili cvjećara ruže će  vlasniku zahvaliti lijepim raznobojnim cvjetovima sve do pojave prvih mrazeva.

ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Kako upaliti automobil "na guranje"?

Na hrvatskim cestama se nažalost nalazi sve više starih automobila. Još je žalosnija činjenica da se na našim prometnicama kreće čak 39 % neregistriranih vozila. To znači da ta vozila nisu tehnički pregledana a još gore što nisu osigurana.
Takva stara vozila (kod nas je posjek starosti vozila 11 godina), često ostanu na cesti iz bilo kakovih razloga. Najčešći kvarovi kad se treba vozilo "pošlepati" ili tegliti su otkazivanje akumulatora, kvar elektropokretača "anlasera", kvar brave za paljenje. Uzroci takovih kvarova su slijedeći:

stari akumulator, olabavljene kleme na stupovima akumulatora, nedostatak elektrolita u ćelijama koji dovodi do desulfatizacije olovnih ploča te kratkog spoja ćelija. U tom slučaju akumulator nije za uporabu i mora se zamijeniti. Ako je akumulator samo sa niskim nivoom elektrolita (vode i kiseline u ćelijama) a koji se prazni naročito ljeti, treba mu dolijati destiliranu vodu do nivoa od 1 cm ispod čepa akumulatora. Akumulator se može isprazniti i ako se ostave svjetla ili radio na duže vrijeme. Rješenje je akumulator napuniti na punjaču.
  • Elektropokretač "anlaser" je  elektromehanički uređaj koji svojim zupčanikom a poslije spajanja na istosmjerni napon iz akumulatora pokrene zamašnjak na motoru i time pokrene automobil. Najčešći kvarovi na njemu su istrošene "čahure" na rotoru, kvar na mehanizmu za izbacivanje zupčanika "bendiks", te istrošene četkice na statoru. Elektropokretač se gotovo u 100% slučajeva kvara može popraviti kod autoelektričara.
Brava za paljenje, je zapravo mehanizam koji se odgovarjućim ključem okrene, time se zatvara strujni krug akumulator-brava-elektropokretač. Kvar  brave gotovo uvijek rezultira zamjenom za novu ili generičku ali postoji "caka" kojom se može izbjeći zamjena brave. To se može izvesti ugradnjom dodatnog tipkala koje će izvršiti kontakt umjesto brave. Bravom se u tom slučaju samo doda "kontakt", a tipkalo ima ulogu daljnjeg spoja od akumulatora na elektropokretač.
Kada se treba auto upaliti "na guranje", postoje određena pravila. Treba znati dali motor u glavi motora ima zupčasti remen ili lanac. Naime, ako ima lanac za razvod ventila, može se šlepati bez problema.
U slučaju zupčastog remena pri naglom kretanju remen može preskočiti na zupčaniku i tada se mogu uništiti ventili, cilindri i ostalo što je vrlo skup popravak. Postupak paljenja "na guranje"je slijedeći:
Automobil koji se treba upaliti dati ključem "kontakt". Najbolje je brzinu staviti "u rikverc" ako je moguće. Polako pogurati, a osoba koja sjedi u automobilu treba stisnuti pedalu spojke.Kad je auto dobio na brzini, lagano pustiti spojku "kuplung".
Na ovom videu "majstori" ovako pale auto!

Nakon paljenja motora, nastaviti vožnju, do prvog sevisa koji će dijagnosticirati i otkloniti kvar.

Lijepi, otrovni a ljekoviti?

Sam naslov možda će mnoge zbuniti. Navedena kombinacija je čudna, ali ipak moguća.
Neke biljke, cvijeće ili ukrasno grmlje koje se nalazi u našoj svakodnevnoj blizini, nisu baš onako bezazlene kako izgledaju. Neki možda i neznaju što skrivaju u sebi i kako sa njima postupati.
Takovih ima u prirodi i oko nastambi mnogo, ali navest ću samo najčešće i najpoznatije s kojima se susrećemo.

Oleandar (Nerium Oleandar L)

Sadrži 2 vrlo otrovne supstance, u lišću oleandrin i nirin, a u kori i cvijetu rosagin. Porijeklom iz Sredozemlja, staništa su mu u cijelom svijetu pa i u kontinentalnim dijelovima, gdje sredna dnevna temperatura ne pada ispod -5 stupnjeva.
Uzgaja se i u hladnijim područjima u teglama ali ga zimi treba pospremati u prostore gdje se ne smrzava. Ima vrlo jijepe cvjetove roze, crvene, bijele ili kombiniranih boja.

Njegov otrov je smrtonosan ,ili sa  sa trajnim posljedicama ovisno od količine koja je unesena u tijelo. Interesantno je da pčele, ose i ostali medari vrlo rado posjećuju njegove cvjetove te da pelud nije otrovan. Od njegovih cvjetova i listova sprema se tinktura koja služi kao lijek. Cvjjetovi i listovi se suše na toplom prozračnom mjestu (ne na suncu).
U narodnoj medicini se tinkturama liječe bolesti i slabosti srca, bolesti kože, ženske bolesti, te izazivanje pobačaja. S njime treba vrlo oprezno postupati, te se ne preporuča osobama koje nisu sigurne u njegovo ljekovito ali i otrovno djelovanje.


Mrazovac ( Colchicum autumnate L)

 poznat kao "Biljni arsen", jesenska biljka koja ima stanište na vlažnim livadama, proplancima uz potoke. Ružičasti šiljasti cvjetovi koji strše uvis. Vrlo slična šafranu koja cvate u proljeće.

Izrazito otrovna biljka, tako da samo 5 g njenog lista, cvijeta ili korijena izaziva smrt. Nema neki poseban miris. Životinje je obilaze u širokom luku. Lukovica iz koje se razvija cvijet je kroz zimu i ljeto sakrivena u zemlji. Smrzavanje joj ne smeta i vrlo je otporna. Za pripremu tunkture, sakupljaju se lukovice i sjemenke koje se formiraju iz peluda i cvijeta, dakle u vrlo kasnu jesen prije nego cvijet nestane pod snijegom.  Iz sastava biljke otrovan je kolhicin koji uništava kapilare u tijelu. Ljekovito djelovanje mrazovac ima samo pod liječničkom kontrolom, a upotreba osoba koje ne poznaju biljku i djelovanje je vrlo opasno. Njime se liječi giht, artritis, reumatizam. Nesmije se davati trudnicama ni u kojem obliku jer kolhicin izaziva mogućnost pobačaja. Također se može primjenjivati i u veterinarstvu za reumatske i probavne bolesti u životinja.

 


nedjelja, 28. listopada 2012.

Kada se pojavio prvi CD?


Glazbeni medij Compact Disk (popularno CD), prvi puta je ugledao svjetlo dana 1. listopada 1982 godine u Japanu. Još prije toga, sredinom 70-ih, Sony u Japanu i Philips u Nizozemskoj su počeli sa koncepcijom tog novog proizvoda. Razvoj je bio neovisan jer su te tvrtke bile konkurentske.
Ideja je došla u Japanu kako bi se stvorio optički čitač, koji bi zamijenio kazetu i vinil ploču.
Ipak, 1979 Philips i Sony su udružili tehnologiju u pamet i zajedno izdali CD glazbeni album Billyja Joela sa "52nd Street". Ta produkcija se zvala "Red Book" (Crvena Knjiga) sa audio standardom kompaktnog diska (CD).

Godinu dana kasnije u uskom krugu predstavljen je CD sa "Alpskom Simfonijom" Richarda Straussa.
Od tog je trenutka započela glazbena revolucija.
Prvi CD mediji su tada bili vrlo skupi a i bilo je malo uređaja (CD čitača ) na kojima su se mogli reproducirati.
Danas su CD i DVD mediji vrlo jeftini i njihova je uporaba polako na zalasku sa pojavom novih chipova.


subota, 27. listopada 2012.

Kako se zaštititi i riješiti krpelja?


Krpelji (ixodidae), parazitski je kukac koji se hrani na domaćinu (čovjek, životinja) na način da mu siše krv na način da svojim vrlo oštrim rilcem probija kožu i tako se priljubi da ga se vrlo teško riješiti.
Nažalost, životinje nemožemo zaštitit, ali čovjek se može zaštititi na način da se obuje i obuče na adekvatan način prije izlaska u prirodu. Krpelji su naročito aktivni u proljeće i rano ljeto. Prilikom izlaska u prirodu u šumu, polje ili park, treba biti oprezan kako bi izbjegli da vas "zakvači" krpelj.
Nisu svi krpelji zaraženi, opasno ih može biti tek oko 5 % koji prenose zarazu od koje je najteža upala moždane ovojnice.
Kako bi se zaštitili, treba pažljivo pregledati dijelove tijela na koje se krpelji najčešće zavlače, pazuhe, iz uha, s unutarnje starne butina, među genitalije, uglavnom tamo gdje je mjesto nepristupačno ili nevidljivo.
Naročito treba brižljivo pregledavati djecu. U slučaju da ste pronašli krpelja, treba postupiti na slijedeći način: 
Krpeljima se mogu zaraziti svi ljudi koji se kreću u prirodi, te životinje kao što su psi, mačke, goveda i sl.
Nakon što pronađete nametnika na svojoj koži ili u krznu vašega ljubimca, lagano razmaknite krzno oko nametnika. Potom jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju sa dva prsta (sa glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van.
Za skidanje krpelja sa psa postoje i specijalna -pinceta. Njih se možete nabaviti u trgovini kućnim ljubimcima. Pinceta u obliku kemijske olovke je svinuta tako da zaobiđe tijelo krpelja i uhvati ga odmah uz kožu za glavu. Lagano uvrtanje lijevo-desno je dovoljno da se krpelj otpusti, nakon čega ga lagano povučete van.
Krpelji se ne "zakopavaju" spiralno, već imaju rilce kao harpun. Vaditi ih kružnim pokretima nije praktično.
Ako prilikom vađenja u koži ostane glava krpelja, lako ju je kasnije izvaditi steriliziranom iglom.
Krpelje nikako ne valja gušiti uljem (bez zraka mogu dosta dugo opstati), trovati insekticidima, omamljivati benzinom i alkoholom, pržiti cigaretnim žarom i sl. Mažući ga alkoholom ili nekim drugim hlapljivim sredstvom se postiže da se krpelj otpusti i da ga se bez problema može odstraniti, no popuštajući zahvat za kožu krpelj se cijeli opusti, a budući da je napet (ponaša se kao balon) - povraća utrobu u domaćina.

Kako legalizirati bespravno sagrađeni objekat?

Bespravno sagrađenih, dograđenih, adapriranih ili prenamijenjenih objekata u RH kako se procjenjuje ima oko 350.000. Od toga broja ima objekata koji su sagrađeni prije 15.2.1968. i kako takovi se smatraju legalno sagrađenim.
Međutim od takvih objekata mnogo njih nema nikakvih dokumenata, iako su priključeni na infrastrukturu (struja voda, plin). da bi se ti objekti doveli u stanje potpune legalizacije, treba ih prijaviti nadležnim tijelima na području kojih se nalaze.
Za njihovu legalizaciju potrebni su dokumenti kao:

- rješenje o izvedenom stanju (dakle smještaj i oblik te položaj na parceli)
- geodetski situacijski plan
- projekt od objekta
- geodetski elaborat
- rješenje o korištenju u prostoru (kazna za neprijavljeni objekat)
- komunalna naknada
- vodoprivredna naknada.

Uglavnom za jedan objekat u unutrašnjosti za cca 100 m2 trebat će oko 30 tisuća kuna.
Objekti koji su sagrađeni do 21.6.2011, i snimljeni ortofoto snimkama od strane DGU, mogu se legalizirati uz iznimke.
Svi ostali objekti koji su sagrađeni poslije toga bez odgovarajućih dokumenata o gradnji bit će srušeni.

petak, 26. listopada 2012.

Kako sastaviti oporuku?

Prema Zakonu o nasljeđivanju, imovina iza pokojne osobe prelazi na njegove nasljednike prema zakonskom redu u nasljeđivanju. Tako je prvi zakonski nasljedni red, suprug/supruga, djeca.
Drugi nasljedni red su roditelji, a treći braća i sestre.
Međutim, ukoliko je pokojna osoba sastavila zakonski valjanu oporuku, tada nasljedni redovi ne važe.
Dakle, oporuka pod broj 1 a nasljedstvo po nasljednom redu pod br. 2.
Pokojnik može svoju imovinu ostaviti bilo kome bez obzira dali mu je to obitelj, prijatelji, ljubavnik/ljubavnica, susjedi. Postoje slučajevi da je neki američki milijunaš cijeli svoj imetak ostavio za dobrobit životinja u tamošnjem ZOO.
Oporuka mora sadržavati predmet ostavine kojoj je ostavitelj vlasnik/suvlasnik, te će se tako i podijeliti
Bitna je samo 1 stvar kod oporuke koja je najbitnija.
U oporuci mora biti vrlo jasno određeno "da je osoba oporuku napisala osoba pri punoj svijesti, bez opterećenja od bilo koga ili čega, bez prislile, nagovora ili prijetnje, te da je to njegova/njezina osobna volja"
Oporuku  moraju potpisati barem 2 pouzdana svjedoka. Najbolje bi bilo da oporuku napravi kvalificirana osoba koja poznaje elemente nasljednog prava.
Ukoliko je oporuka sastavljena na gore opisani način, gotovo nemoguće ju je pobiti ili izmijeniti.
Oporuka mora obavezno biti datirana kako bi se kod eventualnih više oporuka znalo koja je posljednja.
U slučaju više oporuka, najnovija pobija sve prethodne.
Oporuka se može pohraniti na Sudu, Odvjetnika ili JBU.

Ovdje je predložak Oporuke, pisane pred svjedocima:



Ja, (ime i prezime), rođen (datum), iz (mjesto, adresa), JMBG ili OIB: ___________________, odlučio sam pri punoj svijesti i svojom slobodnom voljom raspoložiti svom svojom imovinom za slučaj svoje smrti.
Moja imovina kojom ću raspolagati ovom oporukom sastoji se od:


  1. NEKRETNINA

*****Navesti svu imovinu, odnosno dio ako ostavitelj želi dio imovine raspodijeliti prema nasljednom redu, koji dio nije predmet osobne oporuke***

  1. POKRETNINA


- osobno vozilo marke: __________, model ___, tip ___, godište ____, broj šasije ________
- lovačka puška marke _____________, model ____________, kalibar _____________, tvornički broj ________________________


  1. POTRAŽIVANJA
  • Iznosi tekuće mjesečne mirovine
  • Iznosi s osnove tzv. Umirovljeničkog duga
  • Tekući račun broj ________________ u (banka) ______________ d.d
  • Oročeni štedni ulog na računu broj _________________ u (banka) ______________ d.d




Poslije svoje smrti gore navedene nekretnine ostavljam svojoj supruzi (ime i prezime), rođenoj (datum), iz (mjesto, adresa).
Osobno vozilo i sva potraživanja ostavljam sinu (ime i prezime), rođen (datum), iz (mjesto, adresa).
Lovačku pušku ostavljam (ime i prezime), rođen (datum), iz (mjesto, adresa), svom prijatelju iz lovačke udruge.
Svoju kćerku (ime i prezime), rođeu (datum), iz (mjesto, adresa), isključujem iz nasljedstva, budući da se odala neradu i nepoštenom životu, te je fizički zlostavljala moju suprugu, zbog čega je i kazneno osuđena.


Ostalu imovinu koju nisam poimence naveo u ovoj oporuci, ostavljam svojoj supruzi.
To je moja posljednja volja i molim da se u cijelosti poštuje poslije moje smrti.


U _____________________ dana ____________________






Potpis oporučitelja:


_________________




Potpis svjedoka 1: __________________________


Potpis svjedoka 2: __________________________

Kako sastaviti Ugovor o dosmrtnom (doživotnom) uzdržavanju?

Starije osobe koje nemaju sredstava za uzdržavanje ili bliskih osoba koje bi se brinule o njima, često posižu za načinom za njihovo uzdržavanje. To se postiže pravljenjem Ugovora o dosmrtnom odnosno doživotnom uzdržavanju.

Iako su ta dva Ugovora sličnog naziva, razlikuju se jako bitno iako se osobe (najčešće one koje primaju uzdržavanje- Primatelj) ne snalaze u tome ili tom činu pristupaju u neznanju ili neinformiranosti.
Takav postupak donosi vrlo teške traume i posljedice ukoliko se ne poznaje pravna materija.

U čemu je razlika?

Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju predmet Ugovora (najčešće nekretnina ili novčani iznosi na računima) samim činom potpisivanja Ugovora prelazi u vlasništvo osobe koja pruža uzdržavanje.
Ugovorom o doživotnom uzdržavanju ta imovina prelazi na Davatelja tek poslije smrti Primatelja uzdržavanja.
 bilježnička
Tako je Ugovor bilo da je jedan ili drugi ako je uredno potpisan, ovjeren od Primatelja i Davatelja (preporučaju se i 2 svjedoka koja nebi trebala biti u rodbinskoj vezi ni sa jednom stranom), ovjeren kod Suda ili JBU (Javno bilježnička ustanova), pred Zakonom potpuno regularan i ispravan.
Zakon ne priznaje neznanje niti neinformiranost. Takovi Ugovori se u načelu nemogu pobiti osim u slučaju da se ustanovi prijevara sa identitetom obje strane ili samo jedne od njih.

Ovdje se nalazi špranca (predložak-template) o izgledu Ugovora:


UGOVOR O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU


sklopljen između:


Primatelja uzdržavanja: (ime, prezime), iz (adresa), rođene (datum rođenja), JMBG: _____________ ili OIB: ____________,


Davateljice uzdržavanja: (ime, prezime), iz (adresa), rođene (datum rođenja), JMBG: _____________ ili OIB: ____________ ,




I.
Primatelj uzdržavanja u cijelosti je vlasnik nekretnine:
***** nabrojiti nekretnine/pokretnine/novčana sredstva koja su predmet Ugovoraj.


II.
Primatelj uzdržavanja, nekretnine opisane pod točkom I., knjižno vlasništvo, kao i tamo nalazeće pokretnine, odmah prenosi u vlasništvo Davateljici uzdržavanja, koja mu je nećaka, u cijelosti, s time da zadržava pravo doživotnog uživanja i stanovanja.


III.
Davateljica uzdržavanja obvezuje se uzdržavati Primatelja uzdržavanja do njegove smrti.


IV.
U izvršavanju svoje obveze iz čl. III. ovog Ugovora, Davateljica uzdržavanja dužna je Primatelja uzdržavanja stambeno zbrinuti u svom domu ili u odgovarajućoj ustanovi na svoj trošak, te pružati mu svu pomoć u kućanstvu, održavati okućnicu, voditi brigu o odijevanju i osobnoj higijeni, osigurati mu liječenje i njegu, a poslije njegove smrti pristojno ga pokopati, o svome trošku, u skladu s mjesnim i vjerskim običajima.


V.
Ovim ugovorom Primatelj uzdržavanja dopušta Davateljici uzdržavanja, da bez ikakva daljnjeg pitanja i privoljenja, u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Osijeku, Zemljišno-knjižnom odjelu, kao i u drugim javnim knjigama ishodi upis prava vlasništva na nekretninama iz čl. I. ovog Ugovora, sa imena i vlasništva Primatelja uzdržavanja na ime i vlasništvo Davateljice uzdržavanja.
Ovim ugovorom Primatelj uzdržavanja je ovlašten, da bez ikakva daljnjeg pitanja i privoljenja, u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Osijeku, Zemljišno-knjižnom odjelu, kao i u drugim javnim knjigama ishodi upis prava doživotnog plodoživanja i stanovanja na nekretninama iz čl. I. ovog Ugovora.
VI.
Ugovorne stranke u znak prihvaćanja svih prava i obveza iz ovog Ugovora, isti vlastoručno potpisuju.


U ________________, dana __________________.


PRIMATELJ UZDRŽAVANJA: _____________________________
DAVATELJ UZDRŽAVANJA: ______________________________

Da li je uvijek potreban odvjetnik?

U poplavi raznoraznih papira, Zakona, zahtjeva, i ostalih peripetija s kojima se svakodnevno susrećemo, posebne zahtjeve trebamo pri pokretanju raznih zahtjeva sudu, tužbi, molbi, i ostalih neprilika koje su nas zadesile. Ti dokumenti uglavnom zahtijevaju stručno znanje (čitaj odvjetnika).
kako su odvjetnici strahovito skupi (cca 500 kn/sat), možemo si donekle pomoći ako se malo snalazimo sa računalom. U ovom članku prikazati ću nekoliko najčešće pojavljivanih dokumenata koji trebamo:

Svaki dokumenat biti će prikazan odvojeno.
Napominjem da su dokumenti napisani sa izmišljenim podacima i služe samo kao ogledni primjerci. Svaka sličnost sa osobama, i ostalim podacima je sasvim slučajna, nenamjerna.

Tko je pobijedio kod OK Corrala?


Na današnji dan, 26. listopada  1881 god, odigrao se legendarni obračun na Divljem Zapadu, onaj kod O.K. Corrala. 

o tom obračunu snimljeno je dosta filmova, napisano romana, i događaj je zapravo dosta falsificiran i razlikuje se od stvarnog događaja.

Jedna od rijetkih originalni snimki braća Earp:

Prije svega, okršaj se uopće nije dogodilo u samom gradiću Tumbstoneu, već nekoliko milja dalje gdje je taj koral stvarno i postojao. Filmovi i romani prikazuju 2 kategorije neprijatelja koji su se sukobili toga dana. Oni dobri (good guys, braća Earp i Doc Holliday)

Snimka Doca Hollydaya

 te oni loši (bad guys, Braća Clanton i braća Mclaury.) U načelu to su bile iste bande koje su se borile za prevlast nad tim teritorijem Arizone.
Jedina razlika što su Earpovi nosili značke a Clantonovi nisu.

U filmu i romanu sam sukob traje dosta dugo, dok se stvrani obračun odvijao manje od pola minute.
U filmovima je ispaljeno na sanduke municije dok je u stvarnosti ispaljeno samo 29 metaka.
U sukobu su poginula braća Clanton osim vođe bande Ike-a Clantona koji je pobjegao. Interesantno je da je Ike pobjegao prije same pucnjave i sakrivao se dugo.
Odustao je od revolveraških obračuna i pljački i ostatak života je proveo na jednom ranču.