utorak, 20. kolovoza 2013.

Kako se riješiti virusa GVU Trojana?

U posljednje vrijeme Internetom kruži virus koji je sadržan u razno raznim prevaranskim ponudama kako preko Interneta brzo zaraditi novac. Ako pristanete da preuzmete aplikaciju "kako se brzo obogatiti", riskirate GVU Trojan virus. U biti ne radi se o klasičnom Trojanu jer ovaj blokira računalo i ne dozvoljava nikakvu aktivnost na računalu. Uglavnom se u poruci naglašava da ste posjetili nedozvoljene sadržaje (pedofilija, nelegalne i nezakonite radnje). Traži se da uplatite 500 Kn putem PAY SAFE transfera na određeni račun, a tada će vam policija odblokirati račun. Naravno, Policija nema veze sa ovime iako su u zaglavlju slike, brojevi i ostali podaci Ministarstva unutarnjih poslova i Policije. Interesantno je da PAYSAFE uopće u Hrvatskoj nije poznat način plaćanja.

Policija upozorava da građani ne nasjedaju na takve prijevare i da Mailove prijave Policiji.
Neki akteri u Šibeniku su već osuđeni zbog Kaznenog djela prijevare.

Ukoliko ipak nemožete odoljeti i primite Mail poruku, da bi odblokirali računalo, postupite na slijedeći način: Što napraviti ako dobijete Trojana
Umjesto da platite, slučaj prijavite policiji, možete potražiti pomoć informatičkog 
stručnjaka ili jednostavno virus uklonite sami, uz pomoć upute:
– pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8, odabrati strelicama opciju ‘Safe mode with Networking’ te pritisnuti ENTER; logirati se na računalo; pokrenuti Internet Explorer i downloadati program  http://www.2spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala; po završetku ponovno pokrenuti računalo.


Istina ili mit o grofu Drakuli?

Mrtvački sanduk se otvara, na zidnom satu otkucava ponoć, škripa lijesa nagovješćuje izlazak grofa Drakule. Visok starac, glatko obrijan s iznimkom vrlo dugačkih brkova, odjeven u crno od glave do pete, bez ijedne mrlje bilo kakve boje na sebi, žurnim koracima odlazi iz svojeg transilvanijskog dvorca put pustih, zagonetnih i mračnih ulica.U navedenom dvorcu niti u jednoj sobi nema ni jednog jedinog ogledala. 
 Ovako počinje mnogo filmskih priča o izuzetno popularnom i nadaleko čuvenom grofu Drakuli, rumunjskoj legendi, o kojem je roman napisao irski pisac Bram Stoker.
 
Dvorac grofa Drakule u Transilvaniji

Drakula na rumunjskom znači 'zmaj' ili 'vrag'

Vampirski mit, valjda star koliko i čovječanstvo, očito je vrlo inspirativan jer je na tu temu napisano mnoštvo stripova i knjiga te snimljeno nebrojeno mnogo filmova i glazbe.
Jedan od filmskih likova grofa Drakule
Drakula je i danas opći sinonim strave i užasa. Stvarnost je ipak malo drugačija. Vlaški vladar Vlad Tepeš tijekom života zaslužio je nadimak Drakula, a to na rumunjskom znači “zmaj” ili “vrag”. 

Vlad je bio bez milosti, smaknuo je 30.000 ljudi

Rumunji tvrde da ga je dobio po ocu koji je, kao i Tepeš, bio vrlo surov i okrutan. Tijekom šestogodišnje vladavine svaku je neposlušnost kažnjavao vrlo okrutno i brutalno. Procjenjuje se da je smaknuo 30.000 ljudi. Nije bilo milosti.
Vampirska slika grofa Drakule
Vlad Drakula za turske je vojnike bio gotovo demon jer ih je na svakom koraku izluđivao otrovnim slavinama, uništenim usjevima i vojnicima, koji su u gluho doba noći ispaljivali otrovne strelice. 

Turske vojnike razapinjao ili ih nabijao na kolac

Nije bila neobična slika da sa svake strane dva metra širokog puta, koji vodi do dvorca Bran, razapeti ili nabijeni na kolac više tijela turskih vojnika. 
Sve te priče nagnale su tursku vojsku i lokalno stanovništvo da prošire mit o vladaru demonskog podrijetla koji neprijateljima pije krv. 
I danas su među Rumunjima mišljenja podijeljena.

Što ako nam mobitel padne u vodu?

Kod ulaska tekućine u kućište mobitela dolazi do kratkog spoja. Čim primijetite da je mobitel došao u kontakt sa tekućinom, odmah izvadite bateriju, SIM karticu, ako imate i memorijsku karticu i otvorite sve bočne utore na mobitelu. Smartphone čija baterija se ne može izvaditi je malo veći problem, pa barem izvadite SIM karticu i odnesite uređaj na servis.
Nije preporučjivo rastavljati mobitel na dijelove, osim ako niste stručnjak. Također, nipošto ne koristite fen jer će on samo protjerati tekućinu u dijelove uređaja koji možda prije toga nisu bili ugroženi. Možete eventualno koristiti usisivač, ali pri slabijoj usisnoj snazi. Također, ne stavljajte mobitel na sunce kako bi se brže osušio.
Nakon toga, možete ga zatvoriti u zdjelu sa suhom rižom, a još bolje je ako imate Silica Gel. U tom slučaju, stavite uređaj u plastičnu vrećicu i zatvorite ju dok Silica Gel ne upije tekućinu.
Nakon 20-tak sati (nikako ne i prije), ako mislite da se mobitel osušio, vratite bateriju i probajte ga uključiti. Ako vam to ne uspije, ili pak uspije na način da uređaj djelomično radi, svakako ga što prije odnesite na servis.

petak, 9. kolovoza 2013.

Kako i kada nastaje tuča (grad,led)?

Kako nastaje tuča
Tuča je najkrupnija vrsta padalina koja dolazi iz atmosfere.
Kristali leda
 U kišnom oblaku, pogotovo ljeti, dolazi do velikih razlika u temperaturi i tlaku te jakih uzlaznih i silaznih struja zraka u samom oblaku. Tuča nastaje nakon višestrukog nakupljanja vodenih kapljica na kristalima leda u gornjim slojevima, gdje su izrazito niske temperature (može biti čak do -40 stupnjeva). Jake uzlazne struje u početku sprječavaju padanje ledenih zrna. No, neprestanim kruženjem gore i dolje, zrna rastu i debljaju se dok ne dosegnu toliku težinu da se više ne mogu opirati gravitaciji te se obrušavaju na zemlju u obliku tuče. Tuča obično pada u obliku nepravilnih kuglica promjera od 0,5 do 5 cm.
Led na površini zemlje
 Uglavnom je proizvode oblaci kumulonimbusi i to na prednjoj fronti olujnog sustava.
Radarski centar Puntijarka na Sljemenu
 Pokretač „umjetnog djelovanja na vrijeme“ bio je nobelovac dr. Irving Langmuir iz SAD-a1946. godine. Prvim eksperimentom godinu dana kasnije dokazano je kako zasijavanje oblaka uzrokuje njihovo raspadanje nakon 15-20 minuta.
Tipičan izgled tučonosnog oblaka: Premda mnogi misle da su tučonosni oblaci mrko crni, nisu. Oni malo žućkasti prema nižem horizontu, sa karakterističnim "pramenovima" iz oblaka prema zemlji.
Tučonosan oblak


Stihovi poznate srpske spisateljice Desanke Maksimović:

"Kao tučonosni oblak
seje oko sebe rane,
gazi pšenicu prvu,
negaženu vodu i travu;
ne boji se da stane
ni pticama na krilo,
ni zrikavcima na glavu."

utorak, 6. kolovoza 2013.

Kako ispravno kositi vrtnom kosilicom?

Vrtna kosilica
Vrtna motorna kosilica je stroj obično opremljen četverotaktnim motorom, vrlo rijetko danas dvotaktnim. Da bi kosilica trajala dugo, treba ju održavati. Najbolje je kositi kada nema rose, ali može se kositi i po rosi ali preporučam onda skinuti korpu za sakupljanje trave. Ukoliko je rosa ili trava vlažna, kosilicu podići na razinu više kako nebi rezala previše, a s time i spriječavamo gušenje mokrom travom ispod poklopca.

Nož kosili ce mora UVIJEK biti dobro naoštren. Upamtite da će se nož prije zatupiti ako njime "režete" zemlju, nego ako par puta zagrebete o neki manji kamen ili drvo.
Preporuke o sigurnosti košnje i čuvanja motora kosilice.
Pogled ispod poklopca


Kosilica u radu rotira brzinom oko 2800 RPM (O/min). Nailaskom noža na prepreku ako je mekana (krtičnjak, busen stare trave, zemlja) nož će se zaustaviti i kosilica prisilno ugasiti.
Međutim, ako nož zapne za veći komad drva, kamen, ili o neki veći metalni predmet, doći će do oštećivanja osovine radilice. Takav kvar odnosno popravak, često nadmašuje vrijednost same kosilice pa je neisplativ. da bi to izbjegli napravit ovo:

Na prednju čeonu stranu kosilice zašarafite ili navarite komad lima koji će imati visinu otprilike za 1 cm nižu od razine noža. To utvrdite na ravnoj najbolje betonskoj podlozi.
Nailaskom kosilice na predmet na koji bi inače naišao rotirajući nož, kosilica će zapeti i neće doći do oštećenja noža.

Ulje u bloku motora kosilice mijenjajte prema potrebi, najbolje početkom svake sezone košenja.
Kosilicu čistite od ostataka trave poslije svake košnje:
PAŽNJA! Kosilicu ne naginjite previše kako nebi iscurilo ulje. Pranje mlazom vode vršite tek poslije hlađenja motora. Kosilicu pospremite tek kad je suha.

petak, 2. kolovoza 2013.

Kako ključ otključava bravu?

Gotovo svakodnevno baratamo sa raznim ključevima i bravama. Postoje razne vrsta brava, obične, cilindrične, specijalne, elektronske. Sve te brave rade na gotovo identičan način.
Okretanjem ključa u bravi zatvara se ili otvara poluga unutar bave koja zapinje za dovratak i tako onemogućava otvaranje vrata. Dakako da su to najjednostavnije brave koje se postavljaju na mjesta koja čuvaju manje vrijedne stvari i imovinu.

Elektronske brave funkcioniraju na principu magnetizma kada se određenom kombinacijom brojeva stvara magnetsko polje koje blokira otvaranje vrata. Takva vrta nije moguće otvoriti bez odeđene šifre brojeva i slova.. Protuprovalne brave se temelje na jednostavnom principu ali se zatvaraju u više točaka,
Te brave imaju specijalne ključeve koji se ne mogu napraviti kao obični ključevi.
Pogledajte kako funkcionira cilindrična brava:
Princip rada cilindrične brave
Osobno sam vidio bravu izrađenu svu od drva, Nalazi se u Podravini, u jednom vinogradu,
Stara drvena klijet ima preko 100 godina. Vrata od hrastovine a brava neotvoriva osim onoga tko poznaje "šifru". A šifra je kombinacija točno određenih pokreta rukom.
Naime, u vratima je okrugla rupa tolika da može ruka do ramena. Unutra postoje razne poluge koje treba pomaknuti, ali ne bilo kako već točno određenim redoslijedom.
Ukoliko pomaknemo krivu polugu ili u pogrešnom poretku dolazi do zaključavanja i nemože se dalje pokušavati otvoriti. Vlasnik ju je rukom otvorio za samo 4 sekunde.



četvrtak, 1. kolovoza 2013.

Kako odsvirati uvodni "Riff" na "A Hard Days Night"

Prvi akord pjesme "A Hard Day's Night" The Beatlesa jedan je od najljepših i najslavnijih na svijetu. Istovremeno i najzagonetniji jer više od 40 godina nitko nije uspijevao dokučiti o kojem je akordu riječ.
Prema nekim procjenama, u svijetu postoji oko 2.000 The Beatles tribute bendova (samo u Liverpoolu ih je navodno 200) i činjenica da ama baš nitko od njihovih članova nije bio u stanju identično reproducirati čuveni 'twaaannnngggg' itekako je zanimljiva. Glazbenici, muzikolozi, školarci, studenti, gitaristi i mnogi drugi pokušavali su odsvirati ga onako kako zvuči na snimci. Međutim, unatoč njihovom trudu, talentu i znanju, prvi akord je i dalje zvučao jednostavno pogrešno.
"A Hard Day's Night" pjesma je napisana 1964. za prvi, istoimeni film The Beatlesa. Ono što je čini nepogrešivo prepoznatljivom početni je zvuk Rickenbackera 360/12, dvanaesterožičane gitare Georgea Harrisona nakon kojeg malo tko automatski ne zapjeva "It's been a hard day's night / And I've been working like a dog".

Nevjerojatno je da jedan jedini akord u trajanju od jedva tri sekunde izazove takvu pomutnju i angažira hrpu stručnjaka, osobito kada se uzme u obzir da su pjesme The Beatlesa secirane uzduž i poprijeko. No kako je vrijeme prolazilo, broj teorija je samo rastao: neki su govorili da je to G9sus4/D, neki da je Dm11 (ali bez 9), neki da je 'superakord' između D-mola, F-dura i G-dura... A onda je u veljači 2001. George Harrison prekinuo sva nagađanja i rekao kako je to Fadd9 (F-dur kojem je pridodan ton G) i znakovito dodao "ali morat ćete pitati Paula što je odvirao na basu kako biste dobili cijelu sliku."
Odjednom više nije bio bitan samo Harrison i njegov akord, već se počelo istraživati što su uz njega odsvirali ostali. Jasno, dokučiti što je odsvirao Ringo bila je laka zadaća, no koji je ton uhvatio Paul? Koji je akord odsvirao Lennon?

Kako iz lopate napraviti gitaru?

Gitare u svojoj povijesti imaju različite oblike, karakteristike i veličine. Ipak, ljudskoj domišljatosti nema kraja.
Napraviti gitaru od obične lopate dobra je zamisao, iako nekima graniči s ludošću. Ipak, evo, jedan je Rus došao na ideju da se lopatom nemora samo obrađivati vrt, već se može nastupati i na gitarističkom koncertu.
Izgled gotove gitare:
Rus je na njoj odsvirao poznati riff iz Deep Purple's "Smoke On The Water":
Faze izrade možete pogledati OVDJE:
Kritičari kažu pomalo u šali da gitara zvuči fantastično i da njezin zvuk zvuči "metalno".