subota, 15. lipnja 2013.

Let čovjeka sa 50 kg na leđima!

Poznato je da čovjek samo sa snagom svoga tijela i bez određenih sprava nije u stanju letjeti zrakom, iznimka su razni Batmani, Spidermani i ostali izmišljeni likovi iz filmova i romana.
Da je kojim slučajem obrnuto, odnosno da mu je omogućeno da slobodno leti, dali bi bio to u stanju napraviti da mu se na leđa objesi vreća cementa (50 kg). Vjerojatno nebi.
Ipak postoji životinja koja je u stanju letjeti ako svoje tijelo optereti još sa 50% tereta.
Domaća pčela
Da, to je širom svijeta poznati kukac koji se zove pčela. Pčela dok sakuplja pelud sa cvjetova na dlačice na svojim nogama, u stanju je taj teret ponijeti i do 10 km. Naime poznato je da su pčele u svom letu u stanju otići od košnice i do 10 km daleko, te da se bez ikakvih problema vrate u svoje stanište.
U akciji na cvijetu
Pčele izlaze iz košnica već prvim izlaskom sunca, a vraćaju se i više puta sa teretom peluda u košnicu. Druge pčele se brinu da se taj pelud razmjesti u saće u košnici. Iz toga će se saća određenim postupcima   proizvesti dobro poznati proizvod - med
Saće puno meda
Košnica pletara
. Med je među rijetkim proizvodima koji je potpuno prirodan, nepokvarljiv, trajan prehrambeni proizvod. Poznato je da je u nekim starim grobnicama pronađen med star i nekoliko tisuća godina. Med je JEDINA namirnica koja nije pokvarljiva bez obzira na vremenske uvjete kojim je izložena.