subota, 15. rujna 2012.

Što treba znati prije unajmljivanja stana?

Svake godine vojska studenata, radnika, zaposlenika, i ostalih kreće ne samo put Zagreba već se iz provincjskih sredina slijevaju u gradove zbog studiranja, rada, preseljenja i ostalih razloga. Obično večina njih nađe ono što mislie da je najbolje, odnosno,  da su izabrali najbolje i najpovoljnije.

 

Mnogi od njih već nakon par mjeseci shvati da su izigrani. Koje se zamke kriju prilikom ugovaranja cijene stana i onog što se dobiva za tu cijenu.   Da se izbjegnu takve situacije postoje osnovna pravila kojih se treba držati prije useljenja.

  • Nemojte nasjedati na objavljene fotografije u Oglasniku. Danas postoje toliki računalni programi za "ušminkavanje " slika tako da prema potrebi i običan svinjac može izgledati kao soba u "Westinu". Iz oglasnika izaberite nekoliko stanova na pozicijama koje vam odgovaraju.

     Sa vlasnikom dogovorite susret kako bi detaljno pregledali sobu ili stan koji vam je ponuđen. Pravilo je da uzmite stan koji je što bliže vašem poslu, fakultetu, školi. Javni prijevoz nije nimalo jeftin uz sve peripetije koje on sa sobom nosi.

    • Nekretninu dobro razgledajte svakako u prisutnosti iznajmitelja. Na nedostatke iznesite prigovor ali nemojte biti cjepidlaka pa da prigovarate na flek ako se na zidu pokakala muha. Prigovarajte na oštećenja zidova, podova, keramike, rasvjetnih tijela, sanitarija, zavjesa. Svakako budite objektivni bez cjepidlačenja. Svako oštećenje može vam donijeti "plus poene" odnosno na tome možete skinuti najamninu. Sve nedostatke dobro popišite, po mogućnosti poslikajte. Najmodavac vam se obavezno potpiše na vaš popis opažanja. Raspitajte se obavezno o režijama koja su u pravilu dodatni trošak. Najmodavac vam treba dati prosječne troškove grijanja, struje i vode. Naravno da točni iznosi neće biti realni sa potrošnjom, ali da ne ispadne da vam "gazdarica" tvrdi kako je rata grijanja prošle zime bila 300 Kn, a onda vam najednom dođe da platite 1000 Kn.

      • Ugovorite dinamiku i način plaćanja. Ugovorenu cijenu stavite na Ugovor o najmu. Na spominjanje Ugovora gazde u pravilu prave kisele "face" ali ako ne pristaju na najam po Ugovoru, slobodno  se zahvalite i krenite dalje. Iako su kazne za sivu ekonomiju izuzetno visoke, još ima načina kako izbjeći plaćanje poreza. Svakako u Ugovor stavite članak o prestanku ugovorne obaveze i o načinu prekida Ugovora. Obično se stavlja rok nakon kojega stanar mora napustiti stan (otkazni rok).

        Ovdje pogledajte kako izgleda kako izgleda "špranca" Ugovora o najmu stana:

        http://www.iusinfo.hr/Tools/Pdf/Ugovor%20o%20nđenjeajmu%20stana.pdf

        •  Ako trebate priključak na Internet, dogovorite ga svakako na svoje ime, Nikako nemojte nasjesti na prijedlog da vam "gazda" uzme Internet na njegovo ime, jer ćete osim vaših impulsa platiti i njegove. Ne zaboravite da danas postoji WIFI tehnologija (bežični internet) gdje je moguće da se sa jednog RUTERA signal može povezati sa desetak računala gdje zidovi nemaju nikakve prepreke.

           Tako vam se može dogoditi da vlasnik ima još par stanara u zgradi i svi se spajaju na njega a vama nije moguće kontrolirati impulse. Cijena Interneta (Optima telekom) je oko 120 Kn/mj zajedno sa telefonskim troškovima, a uvođenje traje svega par minuta.

          • Svakako dogovorite način i oblik sigurnosti vaših stvari u stanu. Vlasnik stana nemora imati ključ od vaših vratiju ako tako dogovorite. U tom slučaju, ako se desi nezgoda u stanu a vlasnik nema pristup, vi odgovarate i plaćate sve troškove i svu štetu nastalu prilikom nezgode (požar, poplava, provala, krađa)

            Nakon preuzimanja stana, izmijenite bravu na vratima a vlasniku trebate vratiti staru bravu sa ključevima.

        Ovdje je bilo riječi o pravima stanonajmoprimca. Dakle da osoba koja unajmljuje stan ima i određene obveze i pravila ponašanja.

        • Imajte na umu da  stan u kojem živite nije vaš, ali se prema njemu trebate ponašati kao da je vaš. Prema tome, trebate čuvati opremu, namještaj, aparate, podove, zidove, instalacije kao da su vaši. Trebate paziti na kućni red zgrade koji obvezno trebate pročitati u predvorju zgrade. Naravno  da nećete moći spriječiti djecu da plaču, ali im nećete dozvoliti da remete red i mir, skaču po namještaju,  te da uništavaju inventar.

          Imajte na umu da ćete svu štetu morati nadoknaditi kod raskida Ugovora.