subota, 8. rujna 2012.

Najviša građevina na svijetu izgrađena za 16 mjeseci

Najviša građevina u Evropi sve do 1930 godine bio je Eifelov toranj u Parizu.

 Ujedno je to bila i najviša građevina na svijetu. Amerikanci su dugo težili da Evropljanima uzmu primat u gradnji najviše zgrade na svijetu. Tada je 1928 počela gradnja Cryslerovog tornja (Chrysler Building) u New Yorku.



Jedan od simbola New York-a. Zgrada sa 77 katova (319m), napravljena za Chrysler Corporation i otvorena za javnost u svibnju 1930-e godine. Chryslerova zgrada je bila najveca zgrada na svijetu do 1931. Titulu najviše zgrade nosila je svega godinu dana jer je u to vrijeme već počela gradnja Empire State Buildinga sa 381 m visine.


Zgrada je primjer Art Deco arhitektonskog stila . Tada je to bio vrhunski način i tehnologije gradnje visokih objekata. Detalji koji krase zgradu su bazirani na karakteristikama chryslerovih automobila, koji su se proizvodili u to vrijeme.
Toranj ima 14 liftova koji su se na 72 kat popeli za samo 1 minutu (bez zaustavljanja).
Na 72 katu su posebne prostorije observatoriji sa kojih se lijepo vidi Manhattan i veći dio NY.
Na ovoj slici se vidi Chryslerov toranj u pozadini, dok radnik "šarafa" vijak na 90 katu u trenutku gradnje ESB (Empire State Buildinga). Sjedi na rubu konstrukcije i izgleda nije uopće vezan. (vjerojatno je imao dobru plaću -:)

Chryslerov toranj isprva nije bio toliko visok. Naime, toranj na vrhu zgrade visine 48 m koji služi kao komunikacijski toranj naknadno je podignut. Toranj je nadograđen na platformu i u roku samo 24 sata dizalicama podignut i učvršćen na noseći plato.
Mnogi građani New Yorka nisu danima primijetili novinu, jer je tih vremena bio vrhunac ekonomske krize u SAD i u svijetu.