petak, 21. rujna 2012.

Kako uštedjeti na grijanju?


Dolaskom jeseni i zime rastu i iznosi na računima za grijanje. A kad im se još dodaju najave poskupljenja, mnogi građani od same pomisli na račune dobiju glavobolju. Kako bismo vam barem malo ublažili muke, donosimo nekoliko savjeta kako možete smanjiti račune za grijanje.



  •  Odjenite se toplije. Iako se ovo čini smiješnim savjetom, mnogi ljudi vole u stanu i usred zime šetati u kratkim rukavima. Istovremeno zaboravljaju da im računi zahvaljujući tome skaču. Ljetna odjeća traži toplinu, a toplina usred zime vrele radijatore, pa samim time stižu i veliki računi. 
  •  Postavite termostat kojim možete regulirati toplinu u stanu. U slučaju da odlazite u krevet i da ste, naravno, pod poplunom, nema potrebe za visokim temperaturama. U slučaju da imate termostat, možete smanjiti temperaturu. Najbolja opcija je nabaviti termostat koji se može programirati tako da se grijanje samo gasi u trenutku kad je temperatura prešla onu koja je postavljena. Nažalost, oni koji se griju preko toplane na takvu opciju štednje ne mogu računati.

Rupe na stolariji

  •  Zatvorite sve propuste na stolariji. Učinit ćete to tako da provjerite ima li prostora između vrata i prozora i štokova. U slučaju da ima, pronašli ste mjesta kroz koja ulazi hladan zrak i puše vjetar. Stoga se potrudite zatvoriti ih kako bi vam bilo toplije. 
  •  Koristite se zonama grijanja. To znači da grijete samo one prostorije u kojima boravite, a ne cijelu kuću. Ili pak u prostoriji u kojoj jeste uključite peć koja će jače grijati dok u ostatku kuće možete grijati samo onoliko koliko vam je neophodno da ne bi došlo do zamrzavanja cijevi
  •  U slučaju da imate sustav grijanja zrakom, ne zatvarajte ventile u sobama koje ne koristite. To je trik koji se inače čini kako bi se uštedjela toplina, no ne funkcionira. Istraživanja su pokazala da to u stvari povećava potrošnju energije. 
Kombinacijom ovih savjeta trebali biste uspjeti smanjiti račune i uštedjeti nešto novca na grijanju.