Hobotnica na "Zagorski način" |
Nabavimo svježu hobotnicu od otprilike 3 kile. Očistimo je, iznutricu posebno i odrežemo vrhove krakova. Meso hobotnice stavimo "u pac" (zagorci znaju što je to pac, možda dalmatinci to zovu "marinada", no svrha i način pripreme je isti. Ostavimo oko 2 sata da stoji.
Istovremeno ranije pripremimo boljeg i "jačeg" odojka od cca 15 kila. Očišćenoga, osoljenoga, stavimo na ražanj dok je žar onako idealan za pečenje.
Dok je odojak pri kraju sa pečenjem (otprilike nakon 3 sata okretanja uz dobre hladne gemište), izvadimo hobotnicu iz paca, objesimo je u hladovinu da se dobro ocijedi, te operemo hladnom vodom
kako nebi na njoj ostalo tragova češnjaka, soli i ostalih sastojaka od paca.
Tako se hobotnica cijedi dok odojka skinemo sa ražnja nakon pečenja.
"Pečena hobotnica na zagorski način" |
Mesar "majstor" će vruće pečenog odojka stručno razrezati škarama i sjekirom na stolu i servirati u posude. Uz dobru grah salatu, luk i ohlađene gemište porcije sa slasnim pečenjem spremne su za konzumaciju.
Sigurno se čitatelj pita, a što sa hobotnicom?
Da, prije početka navale na odojka, hobotnicu bacimo iza ograde gdje su se sakupile mačke i psi.
Valjda su i oni zaslužili specijalitet!
Dobar tek!