Pečenje na ražnju može biti dosta naporno ako se ražanj okreće ručno. Ako uzmemo u obzir da ražanj treba okretati čak do 4 sata (ovisi što pečemo, sa kakvim drvima i u kakvom okruženju).
Da bi izbjegli muku uz vrelinu vatre, možemo si pripomoći uz malo znanja, alata, volje i materijala.
Najpopularniji je motor za okretanje brisač vjetrobran aod "fiće".ili "Yuga"
|
Motor brisača |
Toga se na otpadima i auto otpadima još uvijek može pronači. Ako baš nema od toga, bilo koji 12 V motor brisača će biti dovoljan. osim toga, treba prilagoditi i veliki zupčanik koji će izvršiti redukciju okretaja ražnja. Najpogodniji stupanj prijenosa je oko 6 do 10.okretaja u minuti.Najjednostavniji "reduktor" biti će zupčanici od bicikla, onaj na pedalama i onaj na kotaču. Sav takav pribor možete kupiti "na kile" na nekom otpadu.
Malo umješnosti, i uštedjet ćete i više od 1000,00 Kn koliko traže za gotov ražanj.Ovakav tvornički ražanj košta 1500 Kn,
|
Inox ražanj |
Za pogon motora preporučam ispravljač - punjač akumulatora koji može dati najmanje 3A struje. Ne preporuča se akumulator pogotovo onaj manji jer neće izdržati cijeli ciklus pečenja.