ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Kako održavati zglobna garažna vrata?

Zglobna (segmentna) garažna vrata, uslijed uporabe, mogu se iskriviti ili objesiti, te se neujednačeno dižu ili spuštaju.
Suvremena zglobna garažna podizna vrata
Ukoliko su vrata nejednako smještena u okvir te se prilikom spuštanja jedna strana prije spusti od druge, trebamo napraviti jedan zahvat kako bi to otklonili.
Potrebno je odviti vijke koji drže zglobove, te podesitit nagib segmenta kako bi oba kraja segmenta bila ujednačena.
Ukoliko je osovina na kojoj je pregib segmenta istrošen što se rijeđe javlja, ali je ipak moguće, izvaditi ga i zamijeniti novim.
Ukoliko su vrata na podizanje pomoću RF sustava (daljinsko upravljanje), povremeno provjeriti lanac za podizanje i spuštanje, koji se možda olabavio pa se vrata ne spuste do kraja ili se spuste previše pa motor zapinje.
Najsuvremenija vrata imaju senzor u donjem segmentu, pa čim vrata dotaknu pod, motor se zaustavlja bez obzira dali su spuštena do kraja ili ne.
Spojeve između segmenata vrata povremeno očistiti od prašine četkom te nauljiti klizače te kotačiće za klizanje vrata.
Ako imate bočne senzore za dojavu prepreke između dovratnika (štokova) povremeno ih očistiti krpicom namočenom u sredstvo za čišćenje.
Ne rabiti nitro razređivač ili benzin.
Povremeno provjeriti sistem za ručno podizanje vrata jer se isti može napuniti prašinom ili čak zahrđati.
Nauljiti ga motornim uljem.

subota, 1. veljače 2014.

Kako hraniti ptice u zimi?

Zimi dok je vani hladno, padne snijeg, hrana pticama nije tako lako dostupna kao ljeti. Da bi pomogli pticama i omogućili im hranjenje, možemo na vrlo jednostavan način napraviti hranilice.
Hranilica za ptice

Nije potrebno raditi kućice za hranjenje ako nemamo alat n materijala. Jednostavnim načinom napravit ćemo efikasnu hranilicu.
Uzmemo običnu mrežicu u kojoj se prodaje krumpir, razrežemo je i iz nje napravimo valjkasti dio koji sašijemo tako da ostane valjak dimenzija cca 30 x 5 cm.

Na jednom kraju vrećicu zavežemo jakom tankom špagom. Sadržaj vrećice napunimo smjesom koju napravimo na slijedeći način:

100 g konopljinih sjemenki, 50 g lanenih sjemenki, 50 g suncokretovih sjemenki.
Sjemenke izmiješamo u jednakomjernu smjesu. Uzmemo 500 g goveđeg loja te ga oblikujemo veličini i obliku vrećice. Loj ostavimo na hladnom (ne u škrinji) da bude krut.
Sjemenke razvaljamo u taj valjak tako da se izvana uhvate sjemenke.
Valjak uguramo u vrećicu te ga zavežemo i na drugom kraju.
Takvu hranilicu objesimo na povišeno mjesto gdje nije na dohvatu mačaka.
Ptice će ubrzano pronaći hranu i veselo se njome koristiti.

četvrtak, 30. siječnja 2014.

Slikanje predmeta za prodaju putem oglasnika

Prodavači na Oglasnicima često se služe nečasnim i neodgovornim (čitaj lažnim) podacima o karakteristikama proizvoda koji prodaju.
Ovdje ću posvetiti pažnju na prodaju Mobitela. Puni su novinski članci o tome kako je kupac narućio mobitel a dobio pola kile kave ili vrećicu rezanaca.

Međutim, ako ste u poziciji kupca mobitela, preporučam slijedeće:
1. Nastojte da dogovorena primopredaja novca odnosno robe bude "face to face", odnosno osobna primopredaja. tako vas prodavač neće moći "smuljati" ako znate što kupujete.
Nikada nemojte kupovati nešto o čemu pojma nemate. u tom slučaju, povedite sa sobom osobu koja je upoznata sa predmetom kupoprodaje. naročito ako je vrijednsot veća od 1000 Kn.
2. Nikada ne kupujte "na neviđeno". Ako ne želite da vam se desi OVO
3. Nikada ne uplaćujte mobitel na račun unaprijed (privatne osobe), jer vam se isto može desiti isto kao i pod 2.
4. Od prodavača tražite detaljne podatke, opis, slike, karakteristike, račun.

Ako prodajete mobitel, a kupac od vas traži detaljne slike sa svih pozicija, malo od prodavača ima profesionalni foto studio da bi slikani proizvodi bili kvalitetni a slike bile što kvalitetnije.
Priručni  "foto atellier"

Ako slikate sa bilo kojim mobitelom ili fotoaparatom možete si pomoći da slike budu kvalitetne.

nedjelja, 26. siječnja 2014.

Krvni tlak, što je, kako se očituje i kako se mjeri?

Općenito o krvnom tlaku

Krvni tlak je sila kojom krv pritišće stijenke krvne žile. Mjere se sistolički krvni tlak, kojeg uobičajeno zovemo gornji, te dijastolički ili donji tlak. Sistolički pokazuje koliki je tlak za vrijeme izbacivanja krvi iz srca. Njega očitavamo
kada u slušalicama tlakomjera čujemo prvi zvuk. Dijastolički tlak govori o pritisku krvi na žile kada srce ne radi, tj. između otkucaja srca. On se očitava kada zvuk koji smo čuli u slušalicama tlakomjera nestane.
Tlak se uvijek mora mjeriti na istoj ruci i u isto vrijeme dana.

Moderan digitalni tlakomjer

Visok tlak može biti: 
Lagano visoki tlak i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 140-159 a dijastolički između 90 - 99 mmHg. Mjerite tlak jednom u dva mjeseca. 

Umjereno visoki tlak
 i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 160-179 a dijastolički između 100 - 109mmHg. Mjerite tlak jednom mjesečno.

Ozbiljno visoki tlak i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 180- više a dijastolički između 110 - višemmHg. Mjerite tlak jednom tjedno.



Niski krvni tlak

Nizak tlak je kada:
Sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) ispod 110, a dijastolički ispod 65 mmHg.
Bezopasan, ali neugodan
Ima li išta slađe nego mužu reći 'što ga ide' i pritom ne riskirati da on vama uništi dan, jer je niskotlakaš pa ste ga podizanjem tlaka upravo 'vratili u život'. Iako se u mnogim razvijenim zemljama niski tlak smatra čak poželjnim, sve se češće čuju glasovi koji dolaze iz Njemačke, a govore da je niski tlak bolest. Iako većina stanovništva smatra da nema problema s tlakom, nedavno istraživanje, koje je proveo dr. Thomas Pickering s Mount Sinai School of Medicine, pokazalo je da čak 50 posto zdravih muškaraca i žena ima 'epizode' niskog tlaka koje traju barem sat vremena dnevno. Kako nisu praćene simptomima, za njih se ne bi znalo da ispitanicima nije svakih 30 minuta kroz 24 sata mjeren tlak. No nije problem ovo sporadično snižavanje tlaka koje ne muči oboljelog, već trajno sniženi tlak koji utječe na njegov svakodnevni život.

Sindrom bijele kute
     
Istraživanja pokazuju da mnoge osobe imaju visoki tlak kada ga mjeri liječnik, no ako ga mjere sami kod svoje kuće vrijednosti tlaka su znatno niže. Ovaj fenomen je u medicini poznat kao 'sindrom bijele kute'. Radi se o tome da se većina pacijenata uzbudi kada dođe liječniku, zbog čega im se i povisi krvni tlak. Stoga se preporučuje da pacijenti sami mjere tlak kod kuće. Druga mogućnost je 24-satno mjerenje krvnog tlaka.

Prošle je godine radna skupina sa Zavoda za nefrologiju i arterijsku hipertenziju KBC 'Rebro', na čelu s profesorom Reinerom, izradila Nacionalni program za prevenciju srčanožilnih bolesti u Hrvatskoj. Program je prihvatila Vlada i sada se očekuje njegova primjena. Između ostalog, tim se programom predviđa da svi liječnici u Hrvatskoj, jednom u dvije godine mjere tlak svojim pacijentima. To je jedini način da se visoki tlak otkrije na samom početku, dok još nije uzrokovao ozbiljna oštećenja na krvnim žilama.

Kada oboljeli ima smetnje, najčešće se tuži na glavobolju, otežanu koncentraciju, neugodna lupanja srca te šum u ušima. Obično je takav tlak povezan s viškom tjelesne težine, šećernom bolešću i slabom fizičkom aktivnošću. Često je posljedica prekomjernih uzbuđenja i stresa, no može se pojaviti i za vrijeme izrazito niskih temperatura u okolišu.
Profesionalni tlakomjer sa živom

Istraživanja pokazuju da žene do menopauze rjeđe muči nego muškarce. Kod djece se visoki krvni tlak rijetko pojavljuje, i to uglavnom kao posljedica druge bolesti (npr. bolesti bubrega), a ne kao osnovna bolest.



Kada se dijagnosticira, visoki tlak treba liječiti uporno i dosljedno do kraja života. Postoji 7 grupa lijekova kojima se visoki krvni tlak drži pod kontrolom. Problem je što prevelika doza lijeka može uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje. Naglo snižavanje visokog tlaka može pak kod oboljelog izazvati popratne pojave poput omaglice, boli u prsima... Stoga zbog loše odabranog lijeka ili neodgovarajuće doze, oboljeli često na svoju ruku preskaču uzimanje lijeka. Zbog toga u liječenju visokog krvnog tlaka ne postoje 'šablone' koje pomažu svakom bolesniku, već prepisivanje lijekova ovisi kako o vrijednostima samoga tlaka tako i o drugim mogućim bolestima pacijenta.

No za sve visokotlakaše vrijede dva pravila. Osim uzimanja lijekova, treba promijeniti i način života.
Ta promjena uključuje promjenu načina prehrane, zabranu pušenja i izbjegavanje alkohola. Preporuča se zamjena sjedilačkog načina života dnevnim 30-minutnim šetnjama, plesom, vrtlarenjem... te izbjegavanje stresnih situacija.

Visokotlakaši moraju paziti na dnevni unos tekućine, jer povećane količine tekućina povećavaju volumen krvi pa vode povišenju krvnog tlaka. Stoga se ovisno o dobi i spolu preporučuje uzimanje 1 do 1,5 litre vode dnevno. Nutricionisti kažu da je 1 gram soli dnevno dovoljan za normalan rad našeg organizma. Zbog toga se onima koji se muče s visokim tlakom preporučuje da ne troše više od 1,5 grama soli dnevno. Kada je visoki tlak udružen s debljinom, preporučuje se dovođenje kilograma na 'pravu mjeru' pravilnim izborom namirnica i smanjenom količinom pojedene hrane. Ako oboljelog muči i šećerna bolest, preporučuje se držanje šećera 'pod kontrolom' odgovarajućom prehranom, i ako je potrebno lijekovima. Sve je to važno da bi se spriječile pogubne posljedice visokog krvnog tlaka, od začepljenja krvnih žila do moždanog i srčanog udara.

Iako je visoki krvni tlak najnepoželjniji, jer predstavlja najveći rizik za zdravlje, oboljeli se najteže nose s varijabilim tlakom. Ne samo zato što ga prate neugodni simptomi, koji su 'zbroj' simptoma visokog i niskog tlaka, već stoga što nisu sigurni muči li ih trenutno visoki ili pak niski tlak. Oni koji se 'priviknu' na dijagnozu govore da 'hodaju po svijetu s tlakomjerom u džepu'. On im postaje najveći prijatelj, jer samo tako mogu otkriti je li glavobolja, koja ih muči, posljedica visokog ili niskog tlaka. A bez pravilne dijagnoze ne mogu si pomoći: pijenje kave koje često 'diže' niskotlakaše, može 'uništiti' oboljelog ako ga trenutno muči visoki tlak. I najbezazlenije 'natrpavanje' hranom ili tekućinom može izazvati negodne nuspojave ako je tlak trenutno povišen.

Opasan je kada se približe


Osobe s varijabilnim tlakom često ugrožava približavanje sistoličkog i dijastoličkog tlaka. To je opasno jer tada gotovo nema razlike u tlakovima, pa se srce otežano puni krvlju. Odnosno, kada nema razlike u tlakovima, srce se uopće ne može napuniti krvlju.
Varijabilni tlak podjednako često muči žene i muškarce.
Taj se tlak češće nalazi kod osoba srednje dobi koje su promijenile životnu ili radnu sredinu.
Najčešće od varijabilnog tlaka pate stariji od 60 godina.

četvrtak, 16. siječnja 2014.

Kako pobijediti šećernu bolest (dijabetes)?

Bolest modernog doba (bolest visoke civilizacije) je svakako šećerna bolest (dijabetes, Lat Diabetes Mellitus).
Nezdrav način života, kriva prehrana, nekvalitetne namirnice, a posebice stresni način života dovodi do
promjena u našem tijelu. Dijabetes je "tiha ili puzajuća" epidemija koju je teško otkriti ako se na vrijeme ne provjerava. Obično dijabetičari nemaju nikakve simptome, a dok su simptomi vidljivi, obično je već kasno za izlječenje.
Postoje 2 tipa dijabetesa, Tip1 i Tip 2. Da ne ulazim u opis pojedinih tipova koji se mogu naći na svakom koraku (Google), navesti ću samo osnovne simptome:

- Jaka, neutaživa žeđ, stalna potreba za tekućinom
- često mokrenje, naročito noću
- zamagljen vidni fokus (nejasna vidna slika)
- naglo mršavljenje
- umor i malaksalost organizma
- mogućnost trajnog i potpunog sljepila
- muškarcima erektilna disfunkcija
- trnci i probadanje u perifernim dijelovima tijela (nožni i ručni prsti, pete na nogama)

Ovo su simptomi kroničnog dijabetesa, dok su akutni gotovo potpuno nevidljivi i neosjetljivi.

Osoba koja nema šećer u krvi ako izmjeri GUK (glukoza u krvi) natašte ima vrijednost 5-6 mMol.

Nakon obroka otprilike 2 sata izmjereni šećer će biti nešto viši (6-9), ali se on tijekom dana i aktivnosti tijela
šećer troši i pretvara u energiju koja održava tjelesni metabolizam.
Često se očekuje da će šećer ujutro natašte biti niži nego nakon obroka: Naime, nakon večere, unosom hrane se unosi i šećer, a pošto noću metabolizam miruje, šećer natašte može biti čak i preko 10 Mmol, iako je to potpuno normalno. Najbrža potrošnja (konverzija šećera u energiju) vrši se njegovo trošenje i povratak u normalne okvire  (5 - 6 MMol).je fizička aktivnost bilo koje vrste.
Najjednostavnije je šetnja prije spavanja bar 1 km ili lagano trčanje 10 min.

Dijabetes se liječi tabletama ili inzulinom.
Tabletama se mogu na pravilan način regulirati vrijednost šećera u krvi, čak i u nekim slučajevima potpuno normaliziranje šećera i odbacivanje tableta.
Nažalost, inzulin je doživotna terapija, iako je život dijabetičara danas potpuno normalan uz pretpostavku da se pridržava prehrane, životnog stila, te suradnju sa liječničkim uputama.

Ovdje ću opisati jedan od zdravijih narodnih lijekova koji su jeftini, jednostavni, čak i vrlo ukusni.
Narodni lijek za dijabetičare na bazi cimeta pogledajte OVDJE:
Narodni lijek protiv kolesterola, tlaka I šećera

1 mala (kavena žličica) cimeta u prahu
2 žlice meda
1 iscijeđeni limun

Izmiješati, te po 1 žlicu popiti natašte I 1 žlicu prije spavanja.

Za tjednu potrebu gotovog napitka potrebno je
2 vrećice od 25 g cimeta u prahu
30 dkg meda
5 limuna osrednje veličine

Napitak držati dobro zatvoren (ne u frižideru) na tamnom mjestu.

Garantirano za  6 mjeseci skida šećer u krvi za 3 – 5 jedinica m/mol



utorak, 7. siječnja 2014.

Kako do idealne ljepote?

Žene...žene su uglavnom lijepe, ljepše i one manje lijepe.
Postoji izreka da ne postoji ružna žena, samo uvijek postoji i ljepša. koliko košta idealna ljepota.
Manekenstvo, modne piste, glamour, show business. Sve to zahtijeva "masku". Dakle, sve žene koje se bave tim poslom trebaju izgledati idealno. Taj izgled neke žene imaju prirodno, a one "druge" žele pod svaku cijenu izgledati idealno. Međutim, način na koji to  one žele postići, nije nimalo lak.
Beskrajne dijete, gladovanja, razno razni preparati koji su uglavnom "sveta voda", kasnije postaju zamka iz koje se većina žena teško izvlači. Obično su takve žene kad dođu u godine, izgledaju potpuno  drugačije, gotovo neprepoznatljive. Kozmetika i "fotoshop" donekle ublažuju njihov izgled, međutim kako dugo?
Jedan od najgorih načina "održavanja ljepote" je prekomjerno gladovanje ili čak povraćanje hrane poslije konzumiranja. To dovodi do anoreksije ili još gore do bulimije.
To su bolesti manekenki i pjevačica te osoba koje su u showbiznisu..
Najgore je to što ta stanja iz akutnih pojava prelaze u kronične iz kojih gotovo nema povratka.
Očiti primjeri "originala" i "kopije", odnosno izgleda prije kao normalne osobe i poslije kao živućih kostura.
Evo primjera:
Slavna grčka voditeljica Nana Karagianni  prije i poslije "tretmana":
Cijena slave


Ovako danas izgleda Nana Karagianni:

subota, 4. siječnja 2014.

Regulacija brzine kolektorskih motora.

Neki ručni električni strojevi imaju na sebi regulatore brzine okretaja. To su obično bušilice, brusilice, ubodne pile i još neki alati.

To su takozvani motori sa četkicama (kavezni elektromotori).
Njihovu je brzinu lako moguće kontrolirati i regulirati sa dodatnim uređajem kojima upravlja Trijak.
Ti uređaji se obično zovu dimeri (DIMMER). Dimer je vrlo lako napraviti iz nekoliko pasivnih elemenata koji su na tržištu lako dostupni i jeftini.
Električna shema sklopa

Evo jedne sheme regulatora okreta motora ili smanjenje napona unutar primarnog dijela (AC napon)
Simbol trijaka:

Trijaci, ovisno o snazi dolaze u različitim izvedbama:
Komercijalni tipovi trijaka





Gotov sklop na pločici vrlo je malih dimenzija (3 x 4 cm) pa ga je vrlo lako smjestiti u manju kutiju
OPREZ! sklop je pod naponom od 230V pa treba biti oprezan pri rukovanju!

Gotov sklop (Dimmer)

Kod regulacije brzine okretaja motora treba uzeti u obzir da se smanjenjem brzine smanjuje i hlađenje putem ventilatora rotora pa to treba imati na umu.


Kako napraviti tokarski stroj?


Tokarski strojevi za obradu drva za amatere u prodaji su za oko 700Kn.
Međutim, na otpadu i raznim divljim odlagalištima toliko je veš mašina, koje u 90 % slučaja imaju ispravan motor.
Cijena izrade tokarilice za drvo u vašoj režiji neće preći 100 Kn.
Motor od stroja za pranje rublja poznat je kao asinkroni motor sa 2 funkcije.
Jedan neovisan namot u statoru stroja je za pranje a drugi za centrifugiranje.
Ovaj stroj je idealan za izradu tokarilice za vaše amaterske potrebe.
Ja sam ga napravio, i već duže vrijeme služi kao stroj za tokarenje, i radi izvanredno.

Izgled gotovog stroja za tokarenje drva
Za izradu tokarskog stroja opisat ću postupak i materijal za kompletnu izradu.
Osnovno osim motora morate imati vodilicu po kojoj će kliziti šiljak za učvršćivanje predmeta za tokarenje. Da bi ovo realizirali, trebate imati prijatelja kovinotokara koji će vam napraviti ono što sami nemožete.
Remenicu stroja treba skinuti sa osovine i umjesto nje istokariti nastavak koji će se staviti umjesto remenice.
Na čeoni dio motora gdje se nalazi osovina remenice staviti zaštitu protiv prašine i sitnijih dijelova koja bi ulazila u prostor motora, jer isti mogu začepiti prostor između rotora i namotaja. (vidi detalj na slici).
Na drugoj strani nastavka bit će navoj koji će se ušarafiti u glavu neke stare bušilice za drvo ili metal. Ta glava je stezna koja može prihvatiti svrdlo ili bilo koji predmet sličnog oblika.
Okretni šiljak kiji će okretati predmet koji tokarite bit će napravljen od navojnog vijka m 8 dužine oko 40 mm. Vijku ćete odrezati glavu i taj dio ide u steznu glavu bušilice koja je u našem slučaju nasađena na osovinu motora. Drugi kraj vijka izbrusimo u oštar šiljak.
Na vijak navijemo leptir maticu m 8 kojoj izbrusimo krilca tako da su ona u obliku špice. Šiljak vijka neka bude izbačen oko 5 mm izvan šiljaka leptir matice.
Leptir matice zavarimo za vijak da se ne okreće.
Tokarski stroj vam može poslužiti i kao izvrsna brusilica tako da izvadite trorogi šiljak iz stezne glave i umjesto njega stavite nastavak za brušenje. To će na slici izgledati ovako:
Jedna od namjena, bubanj za brušenje

Taj dodatak za brušenje sam izradio na slijedeći način: Istokario sam okrugli valjak promjera 6 cm duljine oko 10 cm. Na valjak sam iskrojio točno širinu i dužinu brusnog papira.
Brusni papir neka bude na platnu jer bi se običan brzo izderao.
Površinu valjka sam namazao ljepilom UHU (ili neko univerzalno ljepilo), isto tako i papir.
Nakon 5 minuta sušenja, nalijepio sam papir na valjak, pazeći da se spojna mjesta točno poklapaju jedno do drugoga. U protivnom bi se pri brzini rubovi mogli pokidati.
Nakon što se papir izdere, zamijenimo ga novim.
Navedeini dodatak omogućava savršeno brušenje jer predmet koji brusite leži na osloncu za noževe kad tokarimo drvo.
Pomični šiljak za drugi kraj predmeta koji tokarimo mora biti pomičan. Ja sam to riješio sa 2 komada pocinčanih cijevi, jedna od 1 " druga od 3/4 " koja idu tijesno jedna u drugu. Te cijevi klize jedna u drugoj i tako omogućavaju pokretnom šiljku da se izvlači i uvlači, a nemože ispasti.
Ja sam pomični šiljak istokario i uglavio ga u kuglični ležaj tako da se okreće slobodno u ležaju.
Pomična kolica za pričvršćivanje komada za tokarenje
Kondenzatore , preklopnike , osigurač te zaštitu od prenapona stavio sam u kutiju koju sam prišarafio na zid.
Komandni ormar
Pošto su svi motori strojeva za pranje rublja više manje univerzalni, ukoliko su oni sa 5 izvoda žica, na kućištu motora sam napravio šemu spajanja za razne namjene:
Shema spajanja motora




petak, 3. siječnja 2014.

Kako napraviti električnu gitaru?

Proces izrade električne gitare nije nimalo jednostavan posao. Osnovni preduvjeti za izradu su alat, vo
lja, znanje, upornost i materijal. Ukratko, cijeli proces izrade (tvornički proces), prikazan je na ovom videu. Ukoliko netko želi cjelovit prikaz izrade električne gitare, neka pogleda OVDJE



utorak, 31. prosinca 2013.

Istina ili mit o svinjskoj masti?

Svinjska mast je namirnica kojom su se odgojile i othranile generacije ljudi sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada se pojavio mit o štetnosti svinjske masti kao uzročnika povećanih masnoća u organizmu.
Zapravo su velike multi kompanije koje su promovirale razna ulja, margarine, umjetne tvorevine kao "zdrave" sastojke ljudske hrane.
Tih vremena gotovo su bile nepoznanice povećanih masnoća u krvi.
Ljudski organizam zapravo treba trigliceride i zasićene masne kiseline kojima obiluje svinjska mast.

Velika je prijevara da zasićene masnoće vode do visokog kolesterola te da on uzrokuje bolesti srca, koje su bile rijetkost početkom 20-tog stoljeća, kada je udio životinjskih masti bio puno veći u našoj prehrani. Povišeni trigliceridi u krvi i bolesti srca ne dolaze iz prehrambenih masnoća, već se proizvode u jetri od prekomjernog šećera iz ugljikohidrata poput rafiniranih šećera, bijelog brašna i iz fruktoze. Ono što pridonosi srčanim bolestima je i prekomjerna potrošnja biljnih ulja i hidrogeniziranih masti u našoj modernoj prehrani. Također,upravo nizak kolesterol vodi do mnogih bolesti te je povezan s visokom stopom smrtnosti.  Znači, upravo pravilna ishrana ispunjena pravilnim masnoćama smanjuje kolesterol te štiti naše zdravlje.
Tako je 1957 Britansko zdravstvo i vlada promovirali proizvodnju i konzumaciju svinjske masti.
Oni su mladi, oni su zaljubljeni, oni jedu svinjsku mast.


Kao dokaz, rezultati meta analize iz 2010. koja je obuhvatila 347.747 ljudi diljem svijeta našli su nedovoljno dokaza koji vežu zasićene masti s bolestima srca. Također, studija iz 1996. koja je pratila 43.757 zdravstvenih djelatnika više od šest godina pokazala je da je veza između njihovog unosa zasićenih masnoća i rizika od srčanih bolesti kod njih postala mnogo slabija jednom kada su uzeli u obzir i druge čimbenike kao što je ukupna prehrana i unos vlakana.
Nus produkt kod proizvodnje svinjske masti topljenjem sala i "špeka" su čvarci.

Nekada su čvarci bacani jer su se smatrali "sirotinjskom" hranom. Danas se pravi slavonski čvarci prodaju kao specijalitet (samo za info, 1 kg kvalitetnih čvaraka prodaje se skuplje od ikakvog mesa, ili čak do 150 Kn/kg)
Stoga, nemajte straha od svinjske masti, već izbjegavajte štetne namirnice poput žitarica, šećera i rafiniranih ulja, margarina i biljnih mrseva jer su oni ti koji vašem tijelu donose bolesti, a kako bi zdravo bazirali svoju prehranu, kompletan vodič o mastima i uljima, te kako i s čim kuhati pogledajte ovdje
Činjenica je da se, usprkos svim naporima farmaceutskih i kemijskih industrija, ljudi polako bude i osvješćuju te traže sve više informacija o zdravijem načinu života, a on se temelji samo na prirodi, stoga povratak iskonskom u svijetlu novih dokaza i razjašnjavanja činjeničnih stanja može biti onaj pravi put ozdravljenja.
***Izvor i linkovi:
http://matrixworldhr.wordpress.com

nedjelja, 15. prosinca 2013.

Kako smo živjeli šezdesetih godina prošlog stoljeća?

Mlađe generacije rođene krajem prošlog stoljeća nemaju predodžbu kakav je bio život u EX YU državi.
Sredinom dvadesetog stoljeća radilo se, gradilo se, gotovo bez nezaposlenih.
Svatko tko je htio imao je siguran posao. Rad na određeno vrijeme bio je vrlo rijedak.
Odgovornost prema poslu doduše bila je manja nego danas jer su nažalost mnogi smatrali onu:
"Nije moje, pa me baš briga za to". Takav način razmišljanja , nažalost postoji još i danas.
Sjećam se popularne poslovice: "Ne mogu oni mene platiti toliko malo, koliko malo ja mogu raditi"
Bilo je ovakovih: "Ako već ne možeš ukrasti, uništi"
Ipak, postojala su vremena kad je bilo novaca, a nije bilo robe (kava, cigarete, benzin, ugljen, cement).

Međutim, tada najstrože čuvane tajne u YU vrhu bila je politika Vojnog vrha JNA. Vojni režim je uvijek bio pod "prijetnjom" vanjskog neprijatelja. Gradile su se kojekakve utvrde, bunkeri, podzemna skladišta.
Obični smrtnici nisu u tome ništa znali.
Našao sam podatke o samo jednom vojnom aerodromu. Naime vojni kompleks aerodroma Željava kod Bihaća, sa svim objektima i opremom građen je od 1954 do 1968.
Za taj objekat je ulupano preko 12 milijardi US dolara.
To je bio kredit USA i Rusije. Ta vrtoglava cifra kako ju je jedan vojni Njemački analitičar opisao i izračunao, mogla je pokriti troškove četvero stazne auto ceste od Austrijske granice do Đevđelije u Makedoniji. Za usporedbu, tom cifrom je tadašnja YU država mogla živjeti 30 godina na razini Austrijskog standarda.
To je samo jedan vojni objekat, iako ću nabrojiti još nekoliko: aerodrom Udbina, Pula, Luka Lora u Splitu.
Da ostale bivše republike EX YU ne spominjem.
Svaki zaposleni je iz plaće izdvajao za odbranu.
Bila je tu i jedna za današnje uvjete poslovanja nezamisliva stvar.
Naime, nije se moglo dogoditi da se isplati plaća a da se ne uplate doprinosi.
Onda će netko reći da je bivša država živjela na trulim temeljima.?

četvrtak, 12. prosinca 2013.

Tako to rade Japanci

Najpoznatija država Dalekog istoka, Zemlja Izlazećeg sunca, Japan, puna je nepoznatih pojmova, svakodnevnog života, običaja, tradicije, a najviše vrlo vrijednih ljudi.
Čovjek koji nije tamo živio ne može imati predodžbu o njihovom životu u odnosu na naš život u RH.
Japan ne da je zemlja druge strane svijeta, to je država sa druge planete, barem za naše uvjete.
Meni se najviše usjekao u pamćenje jedan članak jednog našeg dnevnika. Naime, poslije katastrofe od tsunamija koji je pogodio najviše japanski grad Sendai,ogromni tsunami jednostavno je pomeo taj lučki grad u kojem su poginule desetine tisuća ljudi.
Sendai katastrofalni tsunami

No, japanska tradicija, marljivost i shvaćanje rada i odgovornosti prema radu i svojoj državi dolazi do izražaja u slijedećem.
Tsunami je jednostavno "pomeo oko 500 metara autoceste u blizini Sendaija. Za naše uvjete i naše poimanje radnih obaveza i odgovornosti, marljivi su Japanci razrušenu autocestu jednostavno bagerima "premjestili" par stotina metara i na tom je mjestu za samo mjesec dana niknula nova autocesta sa svim objektima koji su tu bili ranije.Ne treba niti spominjati da je materijal od srušene prometnice uklonjen tako da nije bilo niti traga da je tu bila deponija građevinskog materijala. Tu postoji mala razlika sa našim "cestarima". Polomljeni "šaht" na cesti treba najprije čekati tjedan dana dok se ne napravi studija. Zatim nacrti i projektna dokumentacija čeka se oko mjesec dana.
Onda se netko sjeti da šaht nije dobio uporabnu dozvolu te da ga treba ukloniti.Opet se čekaju papiri oko mjesec dana.
Tada na teren izlazi komisija od 6 članova koja će sastaviti Elaborat da je šaht konačno na svojem mjestu.
Za sve to vrijeme ulica je zatvorena za sav promet.
Ipak mi u Evropi imamo nešto što marljivi Japanci nemaju. Naime njima je nepoznanica veš mašina koja koristi toplu vodu. Zato imaju posebne deterdžente za hladnu vodu. Također nama teško pojmljivo da su im kupaonice toliko velike da u njima ima samo WC školjka i mala tuš kabina, dakle oko 1m2 površine.
Japanci imaju svega 10 dana maksimalno godišnjeg odmora, od čega najčešće koriste samo polovicu.
U slučaju bolesti, pri povratku na posao treba se ispričati ne samo šefovima već i kolegama radnicima. naime, Japanac se moralno osjeća odgovornim što je za njegovog odsustva netko drugi morao raditi njegov posao.
Tokyo-najveći grad na svijetu

Dnevno se u Tokijskom metrou pronađe oko 10.000 mobitela, oko 1500 laptopa, oko 40.000 kišobrana, i bezbroj drugih stvari koje obično zaboravljamo.
Posve je normalno da ćete svoj laptop ili mobitel dobiti na kućnu adresu ako na njemu pišu vaši podaci!!!!
Služba "Izgubljeno-nađeno" će poslati svog dostavljača koji će vam se još duboko nakloniti kad vam donese stvar doma.
Sve ostalo kojem se nemože identificirati vlasnik, čuva se 10 dana a nakon toga se uništava ili poklanja.
Naslovnica knjige

Život i rad u Japanu najviše možete pročitati u knjizi "Japanske Bube" koju možete kupiti u svakoj knjižari.
Tu je opisan 5 godišnji boravak u glavnom Japanskom gradu Tokiju.

nedjelja, 1. prosinca 2013.

Kako uštedjeti na grijanju?

Blagodati grijanja na plin bile su do prije desetak godina značajne u odnosu na današnje stanje.
Danas su se načini i sredstva za zagrijavanje stambenih i radnih prostora gotovo izjednačili.
Grijanje na tekuća goriva (nafta, mazut) gotovo su istisnuta zbog iznimno visokih cijena.
Npr, za jedan stambeni objekat (kuća), godišnje potrebe za grijanje iznose cca 3 - 5000 litara.
Uzevši u obzir cijenu od oko 6 Kn/lit, pomnoženo sa godišnjim potrebama, iznosi cca 25.000 Kn godišnje što je mnogima nedostupno.
Ako imamo prirodni plin kome je cijena (moj distributer 3,66 Kn/m3), prosječna mjesečna potrošnja za zagrijavanje, kuhanje i sanitarna voda mjesečno iznosi 300 m3 (u sezoni grijanja oko 6 mjeseci godišnje)
1800 m3, uvećano za cca 100 m3 u ljetnim mjesecima za kuhanje i sanitarnu vodu, ukupno oko 2000 m3.
Pomnoženo sa cijenom to je godišnja cijena oko 7.500 kn.
Uzevši u obzir da se plin plaća mjesečno, dakle jedini energenat koji plaćamo na rate, dolazi se do činjenice da je plin najisplativiji.
Unutrašnjost Vaillant bojlera

Poanta ovog posta je u mogućnosti znatne uštede plina a da to niti nećemo primijetiti.
Ukoliko imate bojler sa digitalnim displayem, a noviji bojleri to gotovo svi imaju, možete na njemu postaviti vrijednosti koje će vam najbolje odgovarati.

Pogrešno je temperaturu sanitarne vode postavljati na maximum. U tom slučaju voda gotovo vrije, što će povećati potrošnju plina a ujedno i hladne vode zbog razređivanja vode za kupanje (30-37 stupnjeva).

Namjestite temperaturu sanitarne vode na 50 stupnjeva.
Upravljački display na bojleru

Temperaturu vode za grijanje postavite na 65 stupnjeva, osim ako je vani extremno hladno, možete postaviti do 75 stupnjeva. Ako u sobi imate sobni termostat, nemojte ga postavljati više od 22 stupnja.

Upamtite: Smanjenjem temperature u kotlu samo za 2 stupnja, dnevno ćete uštedjeti barem 1 m3 plina, što godišnje iznosi 365 m3 pomnoženo sa 3,66 Kn, izračunajte.
Tisuću kuna godišnje vam je pretplata za TV, dodatno zdravstveno osiguranje, ili nešto slično.

nedjelja, 24. studenoga 2013.

Kako nas varaju ugostitelji?

U sferi kojekakvih obmana i prijevara, ovdje ću napomenuti kako nas konobari u lokalima varaju na jednostavan način?


Ukoliko je gost malo "dublje" provirio u čašicu, nije ga teško prevariti i uzeti mu novac iz džepa.
Kako to konobari rade? Vrlo jednostavno. Ukoliko je gost onako malo više "high" i konzumira skupa pića kako bi se napravio "jack" prema frendovima ili kakvom "komadu", konobar će napraviti slijedeće:
1. U praznu bocu skupocjenog pića će uliti slično jednostavno piće koje je znatno jeftinije.
2. Razrijedit će skupo piće sa vodom
3. U čašu sa pićem stavit će više leda koji će dati dojam da je tekućine više.

Te procedure konobari neće raditi pred vašim očima, pošto po vlastitom ili šefovom nalogu ima već pripremljene sastojke za prijevari.

Da bi bili sigurni da konobar pred vama otvara bocu sa originalnim pićem, najbolje pijte pivo, tu vas (vjerojatno) neće nasamariti, bar ne tako lako.
Međutim, tko će sa "žujom" ostati "jack" pred frendovima ili zbariti kakvog "egzotičnog" komada.
Poanta: vodite u lokal vlastitu ženu, nećete se morati dokazivati pred njom sa skupim i rijetkim pićima.

I Žuja će biti sasvom OK!
Međutim, ne rade ovo konobari svaki dan. i ne baš svi. Ima i poštenih

nedjelja, 17. studenoga 2013.

Kako se povrijeđeni suprug osvetio bivšoj supruzi?

Jedan se povrijeđeni (prevareni )suprug na doviljiv način osvetio svojoj bivšoj supruzi.
Nakon što su se rastali zbog supruzine prijevare sa njegovim najboljim prijateljem, on je odmah do njezine kuće kupio kuću. Da bi njegovoj bivšoj u svakom trenutku kad pogleda kroz prozor spavaće sobe uvijek palo na um razlog njihove rastave, prevareni suprug je u vrtu odmah do njezina prozora dao napraviti veliku skulpturu šake sa ispruženim srednjim prstom.
Osveta prevarenog supruga

Skulptura je visine 3 metra. Da bi efekat bio i u noćnim satima, skulpturu je dao dobro osvijetliti reflektorima.
Supruga je nijekala prijevaru cijelog tijeka razvoda. nakon što je razvod završen, njegov najbolji prijatelj uselio se k bivšoj već treći dan.

srijeda, 13. studenoga 2013.

Uzgoj gljiva u kućanstvu!

Uzgoj gljiva u domaćinstvu je dodatni prihod za hranu u kućanstvu sa vrlo malim izdacima i troškovima.
Ovdje ću opisati samo jedan način ugoja bukovače na panjevima.

Nacjepljivanje panjeva micelijem na drvenim čepovima

Za nacjepljivanje panjeva najpogodniji nosač micelija je posebno obrađeni drveni čep. Micelij na takvom
nosaču je jednostavan za nacjepljivanje i otporan na isušivanje, bolesti i štetočine. Drvo koje se
nacjepljuje treba biti svježe posječeno, najdulje 30 dana prije nacjepljivanja. Nacjepljivanje na stare
panjeve dovodi do pada prinosa ili do njegovog izostanka.

Pribor za nacjepljivanje
Za nacjepljivanje panjeva je potrebno: micelij na drvenim čepovima, svrdlo za metal Ø 11 mm, bušilica,
pinceta i mali čekić

Raspored rupa
Rupe se buše 10 cm ispod ruba panja na razmak 10 cm rupa od rupe. Ukoliko je panj viši od 40 cm
tada se na 20 cm ispod prvog vijenca rupa buši drugi s istim razmakom rupa. Ukoliko se nacjepljuju
oblice tada se na svakih 20 cm ispod prvog vijenca buši novi vijenac rupa s razmakom od 10 cm rupa
od rupe. Za oblicu promjera 15 cm i dužine 100 cm potrebno je izbušiti 5 vijenaca rupa sa po 5 rupa u
svakom vijencu.

Postavljanje čepova
Nakon bušenja čepovi se pincetom postavljaju u rupe. Pincetu je potrebno koristiti jer se čepovi lakše
vade iz bočice te kako se čepovi ne bi uprljali od prljavih ruku.
Nakon postavljanja čepovi se laganim udarcima čekića nabiju potpuno u panj.

Njega nacijepljenih panjeva
Nakon ukucavanja čepova završen je postupak nacjepljivanja i počinje prorastanje. Nacijepljena gljiva
će vrlo brzo iz drvenog čepa urasti u panj te ga početi razgrađivati. Kako bi osigurali pogodnu
mikroklimu panjevi se prekrivaju grančicama crnogorice, koja svojim mirisom tjera potkornjake koji bi se
mogli ubušiti u panj. Panj prekriven grančicama crnogorice potrebno je prekriti crnim najlonom, a može
poslužiti i vreća za smeće. Ovim zamatanjem se sprječava preveliko isušivanje drveta i porast mladica
koji mogu dovesti do neuspjeha nacjepljivanja.

Plodonošenje
Prva plodišta na ovako nacijepljenim i zaštićenim panjevima možemo očekivati u roku od 3 mjeseca, na
mekom drvu, do 6 mjeseci, na tvrdom drvu, nakon nacjepljivanja. Zbog toga je nakon što prođe 3 do 6
mjeseci potrebno ukloniti najlon te grančice crnogorice kako bi plodna tijela gljive mogla nesmetano
rasti.

Iz jednog panja se može u roku od 3 do 5 godina, koliko gljivi treba da ga razgradi, dobiti plodnih tijela
oko 20% od početne težine panja.


subota, 2. studenoga 2013.

Zaštita zidova od ptica!

Možda će mi osobe ili društva ljubitelja životinja zamjeriti na ovom postu ali ptice čine veliku štetu gradeći gnijezda na pročeljima kuća. Ovdje prvenstveno mislim na lastavice koje se gnijezde na fasadama pročelja kuća, nagrđujući fasadu i oštećujući zidove.
Pticama svakako treba omogućiti razmnožavanje i građenje gnijezda ali na takovim zgradama na kojima neće biti štete. Pri tome mislim na šupe, garaže, drvarnice. na tim objektima stoviše treba lastavicama pomoći u gradnji na način da na zid na gornjoj strani zabijemo letve kako bi one lakše napravile gnijezdo.

A sada način na koji ćemo "otjerati" lastavice sa fasada naših kuća. Kuteve na kojima lastavice obično namjeravaju graditi gnijezda treba premazati tekućinom za premazivanje zidova prije farbanja .

Tekućinu razrijedimo sa petrolejem u omjeru 1:1. napominjem da petrolej mora biti vrsta za petrolejske peći, dakle bezbojan. U protivnom sa običnim petrolejem bi ostala mrlja na fasadi.
Miris petroleja će odbijati ptice te ih natjerati da svoja gnijezda savijaju negdje drugdje.
Operaciju premazivanja treba obaviti u proljeće prije dolaska lastavica iz južnih krajeva.
Pojas premazivanja može biti širine oko 30 cm .

Kad roletna na prozoru pukne

Često nam se dešava da je prilikom dizanja roletne na prozoru, traka jednostavno ostane u ruci:



Sustav za podizanje rolete na prozoru sastoji se od osovine na koju se namata roleta, traka za spuštanje i dizanje, te zapinjač za sprečavanje pada rolete.
Uslijed svakodnevnog i višekratnog spuštanja, traka struže po nosaču i kolutu te se s vremenom istroši dok ne pukne.Može se dogoditi i da je jedna lamela roletne puknula.
Zamjena izgleda teško, međutim, svatko može izvršiti izmjenu ili popravak trake. Sav alat koji vam treba za tu operaciju je čekić, kliješta, 2 čavlića.
Puknutu traku, ako nije previše puta mijenjana i ako nije trula i oštećena, netrebamo kupovati novu jer je ista namotana na kolut i ima dovoljno da se namjesti.
Postupak izmjene je slijedeći:  Skinemo poklopac roletne kutije koji ima obično 2 do 4 vijka kojima je poklopac pričvršćen za kutiju. Ručno namotamo roletnu na osovinu i izvadimo iz kutije na stol. Roletnu odmotamo do kraja i kliještima izvadimo čavle kojima su bile pričvršćene trake za podizanje odnosno kojima je bila pričvršćena lamela roletne.
Skinemo oštećenu lamelu izvlačeći je iz druge lamele. Tada odrežemo puknuti dio trake i zabijemo je za osovinu čavlima.
Tada je najvažnije da prije montaže rolete u kutiju namotamo traku za podizanje do kraja. Ostavimo toliko trake da se može izvlačiti traka kod podizanja.
Drgi kraj trake učvrstimo čavlićem za kutiju i namotamo roletu na osovinu.
To je sva mudrost. Posao je gotov za pola sata a ostat će vam najmanje 100 Kn u džepu. Osim toga, vaše zadovoljstvo uspješnog popravka biti će iznad svega.

Nekoliko zabluda iz naše svakodnevice!

1. Prehladit ćete se ako zimi izlazite iz kuće vlažne kose
Zvuči uvjerljivo, ali nema potvrde o povezanosti osjećaja hladnoće i prehlade. Veća je vjerojatnost da ćemo zimi neku hunjavicu ili virozicu uloviti u zatvorenom, toplom prostoru s mnogo ljudi, idealnim uvjetima za širenje virusa. Istraživanja bolesti vezanih uz temperaturne razlike pokazala su da su od rhinovirusa (uzročnika blagih akutnih infekcija gornjih respiratornih putova, uključujući i običnu prehladu) jednako obolijevale osobe koje jesu, kao i one koje nisu bile izložene niskim temperaturama. Štoviše, nova saznanja kažu da niske temperature čak stimuliraju imunološki sustav, pomažući pri zaštititi od kihanja.

2. Čitanje u mraku oštećujete vid 
Čitanjem pri slabom svjetlu naprežete oči, ali nema dokaza o dugoročnim oštećenjima. Kao svaki mišić, tako se i očni umori nastojeći da upije što više svjetla pri fokusiranju sitnih slova u mraku. Oko se pritom može malo isušiti, što ne znači da je riječ o trajnom oštećenju, ukoliko ne čitate uvijek i samo u mraku.
3,Za optimalno zdravlje potrebno je dnevno popiti osam čaša vode
Ova preporuka američkih zdravstvenih službi još iz 1945. širi se i danas, ali pritom mnogi zaboravljaju na to da se mislilo na konzumiranje tekućine, što znači i juhe, voćnih sokova, kave, čaja, piva, variva itd. Većina današnje hrane u sebi ionako sadrži mnogo vode, pa se ne morate pretvoriti u devu da biste bili zdravi. Pravilo stoga glasi: pijte kada ste žedni jer vam tijelo kazuje što mu treba. Ako niste žedni, nemojte.
4. Ne budite mjesečare 
Neka istraživanja pokazuju da je 20 posto populacije sklono mjesečarenju, a opće je uvjerenje da se mjesečare ne smije buditi jer će biti prestrašeni, dezorijentirani, toliko da čak mogu doživjeti srčani udar. Ništa od toga, no ako ih ne želite buditi, a bojite se da će se ozlijediti lunjajući kućom usred noći, odvedite ih nježno u krevet.

5. Najviše tjelesne topline gubite kroz glavu 
Tu nije naodmet malo logike. Ukoliko vam je cijelo tijelo zašuškano, a otkrivena glava, kroz nju ćete izgubiti više topline. Pokrijete li glavu, a ne utoplite ruke i noge, toplina će se gubiti kroz udove. Pretpostavlja se da je ovaj mit izrastao iz nekih starih vojnih ispitivanja o tome kako vojnike najbolje zaštiti od hladnoće. Danas se zna da samo 10 posto topline gubimo kroz glavu, pa je pametnije izići iz kuće bez kape nego bez hlača. Možda ipak vrijedi ona naša stara da čizma glavu čuva, a šubara je kvari.
6. Preskakanje obroka pomaže mršavljenju
Stvarnost kaže: propustite li obrok, nadoknadit ćete ga u sljedećem. Redovito uzimanje obroka znači uredno izgaranje kalorija i pretvaranje hrane u energiju. Kada ne jedete, organizam se prebacuje u stanje mirovanja te, što dulje gladujete, metabolizam radi sporije, rezultirajući na kraju manje učinkovitim sustavom izgaranja kalorija. Preskakanje obroka stoga na dugu stazu može dovesti do – debljanja. Ukoliko to još kombinirate s tjelovježbom, imat ćete za nju manje energije, a time i manji utrošak kalorija, pa će rezultat na vagi biti još jadniji. 

7. Koristimo samo 10 posto mozga

Stvar je u tome da koristimo cijeli mozak, samo ne sav u isto vrijeme. Mit o 10 posto korištenja mozga oboren je rezultatima istraživanja o njegovim oštećenjima koja dokazuju da, bez obzira koji je dio povrijeđen, oštećenje na neki način utječe na njegovu aktivnost. Isto su pokazala i istraživanja tehnologijama tzv. brain-imaginga, tj. snimanjima strukture i funkcije mozga. Inače, ne treba zaboraviti da je do sada istraženo samo pet posto mozga.

8. Pucanje prstima može uzrokovati artritis
Ono što čujete kada netko pucketa prstima nema nikakve veze s kostima. Riječ je o malim mjehurićima plina u zglobovima koji mogu pucati prilikom savijanja, i nema nikakvih dokaza da uzrokuju artritis, najčešći simptom neumitnog starenja, prekomjerne težine ili ranijih povreda. Ali, ako volite pucketati, oprez jer to može dovesti do laganog slabljenja zglobova prstiju.

9. Alkohol ubija stanice mozga
Nakon subotnjeg pijanstva, u nedjeljno jutro možete se osjećati kao da vam se kvocijent inteligencije strmoglavio na nulu, ali ostaje činjenica da alkohol, ukoliko ne pijete samo onaj čisti za dezinfekciju, neće uništiti neurone, tj. stanice mozga. U žestokih alkoholičara može doći do oštećenja komunikacije između neurona, ali ona se uglavnom može oporaviti, što kod izbezumljene jetre baš i nije slučaj.

10. Uzimanje hrane noću deblja
Da se razumijemo: kalorija je kalorija i kalorija ne čeka do šest popodne da se pretvori u noćnog zlikovca koji vam nabija težinu. Debeli ste zato što uzimate više kalorija nego što ih izgorite, a torta od oraha nije kaloričnija noću no što je to ujutro. Problem je u tome što čekate na obrok do kasno navečer i pregladnite, pa na brzinu natrpate želudac do pucanja i razvalite se u naslonjač pred malim ekranom s dodatnim grickalicama

****Izvor:T-portal

utorak, 8. listopada 2013.

Kako se čuvati prevaranata u autosalonima?

Kupnja rabljenog automobila vrlo je popularna u RH zbog dobro poznate situacije u državi.
Što se sve nudi, koliko ima tu istine vrlo je teško sve provjeriti.
Danas su "majstori" za prodaju rabljenih automobila vrlo vješti, uz softificiranu tehnologiju, računala za  promjenu kilometara lako se kupca dovede do zablude o prijeđenim kilometrima.
Međutim, ovdje se iz "aviona" vidi kako je servisna knjižica falsificirana i to vrlo prozirno.l
Naime, vlasnik iz Osječke županije je "redovito" odlazi u Italiju na servis.
Da bude stvar gora, u zadnjih 8 godina mu je ista osoba ovjeravala "servis"

Pogledajte ovdje i sami ćete se osvjedočiti o prijevari.

Ovo je servisna knjižica sa "stvarnim kilometrima":
Obratite pažnju na potpis!!