nedjelja, 26. siječnja 2014.

Krvni tlak, što je, kako se očituje i kako se mjeri?

Općenito o krvnom tlaku

Krvni tlak je sila kojom krv pritišće stijenke krvne žile. Mjere se sistolički krvni tlak, kojeg uobičajeno zovemo gornji, te dijastolički ili donji tlak. Sistolički pokazuje koliki je tlak za vrijeme izbacivanja krvi iz srca. Njega očitavamo
kada u slušalicama tlakomjera čujemo prvi zvuk. Dijastolički tlak govori o pritisku krvi na žile kada srce ne radi, tj. između otkucaja srca. On se očitava kada zvuk koji smo čuli u slušalicama tlakomjera nestane.
Tlak se uvijek mora mjeriti na istoj ruci i u isto vrijeme dana.

Moderan digitalni tlakomjer

Visok tlak može biti: 
Lagano visoki tlak i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 140-159 a dijastolički između 90 - 99 mmHg. Mjerite tlak jednom u dva mjeseca. 

Umjereno visoki tlak
 i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 160-179 a dijastolički između 100 - 109mmHg. Mjerite tlak jednom mjesečno.

Ozbiljno visoki tlak i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 180- više a dijastolički između 110 - višemmHg. Mjerite tlak jednom tjedno.



Niski krvni tlak

Nizak tlak je kada:
Sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) ispod 110, a dijastolički ispod 65 mmHg.
Bezopasan, ali neugodan
Ima li išta slađe nego mužu reći 'što ga ide' i pritom ne riskirati da on vama uništi dan, jer je niskotlakaš pa ste ga podizanjem tlaka upravo 'vratili u život'. Iako se u mnogim razvijenim zemljama niski tlak smatra čak poželjnim, sve se češće čuju glasovi koji dolaze iz Njemačke, a govore da je niski tlak bolest. Iako većina stanovništva smatra da nema problema s tlakom, nedavno istraživanje, koje je proveo dr. Thomas Pickering s Mount Sinai School of Medicine, pokazalo je da čak 50 posto zdravih muškaraca i žena ima 'epizode' niskog tlaka koje traju barem sat vremena dnevno. Kako nisu praćene simptomima, za njih se ne bi znalo da ispitanicima nije svakih 30 minuta kroz 24 sata mjeren tlak. No nije problem ovo sporadično snižavanje tlaka koje ne muči oboljelog, već trajno sniženi tlak koji utječe na njegov svakodnevni život.

Sindrom bijele kute
     
Istraživanja pokazuju da mnoge osobe imaju visoki tlak kada ga mjeri liječnik, no ako ga mjere sami kod svoje kuće vrijednosti tlaka su znatno niže. Ovaj fenomen je u medicini poznat kao 'sindrom bijele kute'. Radi se o tome da se većina pacijenata uzbudi kada dođe liječniku, zbog čega im se i povisi krvni tlak. Stoga se preporučuje da pacijenti sami mjere tlak kod kuće. Druga mogućnost je 24-satno mjerenje krvnog tlaka.

Prošle je godine radna skupina sa Zavoda za nefrologiju i arterijsku hipertenziju KBC 'Rebro', na čelu s profesorom Reinerom, izradila Nacionalni program za prevenciju srčanožilnih bolesti u Hrvatskoj. Program je prihvatila Vlada i sada se očekuje njegova primjena. Između ostalog, tim se programom predviđa da svi liječnici u Hrvatskoj, jednom u dvije godine mjere tlak svojim pacijentima. To je jedini način da se visoki tlak otkrije na samom početku, dok još nije uzrokovao ozbiljna oštećenja na krvnim žilama.

Kada oboljeli ima smetnje, najčešće se tuži na glavobolju, otežanu koncentraciju, neugodna lupanja srca te šum u ušima. Obično je takav tlak povezan s viškom tjelesne težine, šećernom bolešću i slabom fizičkom aktivnošću. Često je posljedica prekomjernih uzbuđenja i stresa, no može se pojaviti i za vrijeme izrazito niskih temperatura u okolišu.
Profesionalni tlakomjer sa živom

Istraživanja pokazuju da žene do menopauze rjeđe muči nego muškarce. Kod djece se visoki krvni tlak rijetko pojavljuje, i to uglavnom kao posljedica druge bolesti (npr. bolesti bubrega), a ne kao osnovna bolest.



Kada se dijagnosticira, visoki tlak treba liječiti uporno i dosljedno do kraja života. Postoji 7 grupa lijekova kojima se visoki krvni tlak drži pod kontrolom. Problem je što prevelika doza lijeka može uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje. Naglo snižavanje visokog tlaka može pak kod oboljelog izazvati popratne pojave poput omaglice, boli u prsima... Stoga zbog loše odabranog lijeka ili neodgovarajuće doze, oboljeli često na svoju ruku preskaču uzimanje lijeka. Zbog toga u liječenju visokog krvnog tlaka ne postoje 'šablone' koje pomažu svakom bolesniku, već prepisivanje lijekova ovisi kako o vrijednostima samoga tlaka tako i o drugim mogućim bolestima pacijenta.

No za sve visokotlakaše vrijede dva pravila. Osim uzimanja lijekova, treba promijeniti i način života.
Ta promjena uključuje promjenu načina prehrane, zabranu pušenja i izbjegavanje alkohola. Preporuča se zamjena sjedilačkog načina života dnevnim 30-minutnim šetnjama, plesom, vrtlarenjem... te izbjegavanje stresnih situacija.

Visokotlakaši moraju paziti na dnevni unos tekućine, jer povećane količine tekućina povećavaju volumen krvi pa vode povišenju krvnog tlaka. Stoga se ovisno o dobi i spolu preporučuje uzimanje 1 do 1,5 litre vode dnevno. Nutricionisti kažu da je 1 gram soli dnevno dovoljan za normalan rad našeg organizma. Zbog toga se onima koji se muče s visokim tlakom preporučuje da ne troše više od 1,5 grama soli dnevno. Kada je visoki tlak udružen s debljinom, preporučuje se dovođenje kilograma na 'pravu mjeru' pravilnim izborom namirnica i smanjenom količinom pojedene hrane. Ako oboljelog muči i šećerna bolest, preporučuje se držanje šećera 'pod kontrolom' odgovarajućom prehranom, i ako je potrebno lijekovima. Sve je to važno da bi se spriječile pogubne posljedice visokog krvnog tlaka, od začepljenja krvnih žila do moždanog i srčanog udara.

Iako je visoki krvni tlak najnepoželjniji, jer predstavlja najveći rizik za zdravlje, oboljeli se najteže nose s varijabilim tlakom. Ne samo zato što ga prate neugodni simptomi, koji su 'zbroj' simptoma visokog i niskog tlaka, već stoga što nisu sigurni muči li ih trenutno visoki ili pak niski tlak. Oni koji se 'priviknu' na dijagnozu govore da 'hodaju po svijetu s tlakomjerom u džepu'. On im postaje najveći prijatelj, jer samo tako mogu otkriti je li glavobolja, koja ih muči, posljedica visokog ili niskog tlaka. A bez pravilne dijagnoze ne mogu si pomoći: pijenje kave koje često 'diže' niskotlakaše, može 'uništiti' oboljelog ako ga trenutno muči visoki tlak. I najbezazlenije 'natrpavanje' hranom ili tekućinom može izazvati negodne nuspojave ako je tlak trenutno povišen.

Opasan je kada se približe


Osobe s varijabilnim tlakom često ugrožava približavanje sistoličkog i dijastoličkog tlaka. To je opasno jer tada gotovo nema razlike u tlakovima, pa se srce otežano puni krvlju. Odnosno, kada nema razlike u tlakovima, srce se uopće ne može napuniti krvlju.
Varijabilni tlak podjednako često muči žene i muškarce.
Taj se tlak češće nalazi kod osoba srednje dobi koje su promijenile životnu ili radnu sredinu.
Najčešće od varijabilnog tlaka pate stariji od 60 godina.