nedjelja, 28. travnja 2013.

Kako napraviti dobar ispravljač (regulator napona)?

Svatko tko se bavi imalo nekom djelatnošću oko elektronike ili elektrike, uvijek treba imati u vlasništvu dobar izvor istosmjernog napona. Ukoliko netko nezna, to je napon koji se dobiva pretvaranjem iz izmjeničnog u istosmjerni. Za one koji baš pojma o tome nemaju a htjeli bi nešto znati, evo kratkog tutorijala (naukovanja):
Električni napon (ne struja kako se to popularno naziva) koji se koristi u domaćinstvima iz električne mreže,  (AC)u Evropi (osim UK) iznosi od 220-230V. Kažemo da je to naizmjenični napon iz gradske mreže. Taj se napon koristi za pogon većine strojeva u domaćinstvu (vešmašine, razni alati, kućanski sitni strojevi). Međutim, mali elektični i elektronski uređaji koriste istosmjerni (DC) napon. Obično su to naponi od 5 - 24V. Tada kažemo da je to pretvoreni napon iz AC u DC. Za dobivanje takvog napona služe nam pretvarači napona ili ispravljači ili adapteri.
Industrijski AC DC adapter

 Ti industrijski ispravljači su redom nekoliko miliampera (mA). Ti ispravljači obično napajaju telefone, igračke, mobitele, i ostale sitne potrošačke uređaje.

Za potrebe jačih uređaja koji traže snagu od nekoliko ampera (A), treba imati ispravljač koji će moći dati veliku snagu.
Profesionalni AC DC laboratorijski ispravljač 
Ovakvi ispravljači su veoma skupi, a ujedno za prosječnog korisnika nepotrebni i nedostupni.
Takvi ispravljači se koriste za napajanje snažnijih bušilica, punjači za akumulatore, jače baterije i slično.
Ukoliko se malo zainteresiramo, i imamo bar malo znanja iz elektrike i elektronike, na tržištu postoje danas električne i elektronske komponente koje su veoma jeftine i dostupne.
Na primjeru ću pokazati samogradnju regulatora napona DC, koji se može izraditi upotrebom lemilice i običnog alata koji svako domaćinstvo treba imati u radionici:
LM317 T

Na slici je prikazana shema vrlo jednostavnog i jeftinog regulatora napona koji može dati napone od 2 - 37V, a struju do čak 5 A.
Osnovu za regulator je IC LM 317 koji je u stvari monolitni chip sa svim zaštitama u sebi. Dakle, zažtita od kratkog spoja, od pregrijavanja, od prenapona, te od preopterećenja. Njega je nemoguće spržiti ili uništiti bez obzira što s njime radili. Nekoliko pasivnih elemenata koje treba dodati uz njega su također jeftini. Najskuplja stavka je transformator koji treba definirati prema zahtijevanoj izlaznoj struji.

Shema regulatora napajanja od 2 - 37 V 5A




Shema prikazuje paralelan spoj od 3 ovakova regulatora, koji zajedno daju navedene karakteristike. Ukoliko nam treba samo struja od 1,5 A, dovoljno je staviti samo jedan ovakav regulator. Regulator je obavezno pričvrstiti na hladilo jer prilikom rada isijava znatnu temperaturu (disipacija)
Kompletnu gradnju i postupke po fazama pogledajte OVDJE:

Navedeni regulator LM317 košta u Chipoteci cca 3,50 Kn, a svi ostali dijelovi (pasivne elektronike) ne koštaju više od 30 Kn.

Za sve vrste i sve snage regulatora, ispravljača i punjača javite mi se na E-mail:
mzguitarmaker@gmail.com