nedjelja, 7. travnja 2013.

Čišćenje kamenca sa keramičkih površina


Zvuči nevjerojatno, ali kombinacijom 4 volumna dijela octa (9%) i jednog volumnog dijela limunske kiselinedobivate sredstvo za skidanje kamenca sa keramike, emajla, rostfrei-a i drugog. Sredstvo koje ćemo nazvati "OLS" se u probnom roku pokazalo dobrim. Ne nagriza rostfrei i emajl na kadama. Neka sredstva, koja se mogu nabaviti u prodavaonicama, mogu vam lako uništiti emajliranu kadu i kromirane pipe (provjereno u praksi).
Moramo vas ipak upozoriti da OLS nagriza mesing i bakar te ga nije preporučljivo koristiti na takvim i sličnim metalima. Također OLS u kombinaciji sa kuhinjskom soli nagriza i rostfrei.

Prednost OLS-a je u cijeni i poznatom sastavu. Komponente za OLS su barem duplo jeftinije od tvorničkih sredstava za skidanje kamenca u domaćinstvu. Limunska kiselina se može jeftino kupiti u pakovanju od 200 grama (AGZ 5,7kn). Od jedne litre octa (ARO 4,25kn) se odlije 2 dl i zamijeni sa 200 grama limunske kiseline. Time dobivate 1L OLS-a za 9,95kn. Slična tvornička sredstva koštaju 18..32kn po litri. OLS se dozira kao i ostala tvornička sredstva za skidanje kamenca (jednako je djelotvoran i brz). Osim toga, budući da je to ocat i limunska kiselina, čak i da ga popijete (gutljaj) nećete se otrovati.

Evo i malog trika kojim će te povećati uštedu OLS te time još profitirati. Za čišćenje pločica, umivaonika, kade, čaša i pipa koristite raspršivač. Raspršivačem stvarate finu maglicu koja se dobro lijepi za površinu. Nemojte pretjerivati jer previše maglice izaziva grupiranje u kapljice i otjecanje sredstva. Staklene čaše pošpricajte i ostavite preko noći da se čiste. Pipe prešpricajte i nakor par minuta isperite (kada se radi o redovitom tjednom čišćenju). Za deblje slojeve preporučam povremeno došpricavanje.
Oklopljeni kromirani plašt od tuša možete također očistiti sa OLS-om. Postupak će najvjerojatnije trebati nekoliko puta ponavljati kada su deblji slojevi kamenca. Druga metoda je da ga preko noći uronite u obični ocat. Treba pritisnuti cijev sa nemetalnim pritiskačem da bi ostala potpuno u octu. Posuda mora biti plastična. Pritiskač ne smije biti udubljen odozdo !!
OLS kontinuirano koristimo od 01.07.2007. i pokazao se izvrsnom zamjenom za skupa tvornička sredstva.
Upozorenje: OLS nagriza kožu te preporučamo izbjegavati dulji kontakt sa sredstvom za čišćenje. Kod djelovanja OLS-a na većoj površini potrebno je provjetravati prostoriju (npr. kod pranja kade).
OLS koristite na vlastitu odgovornost. Za moguće štete ne preuzimamo odgovornost.