ponedjeljak, 28. siječnja 2013.

Problem crnih zidova u stanu

Nekvalitetne, nestručne i na brzinu građene građevine osvećuju se svojim vlasnicima već nakon prve jače zime. Naime, već se pojavom jačih "minusa" pogotovo dugotrajnijih u prostorijama (najčešće kuhinje, kupaonice) a i spavaće sobe pojavljuje kondenzacija i stvaranje crnih naslaga najčešće u kutevima i gornjim rubovima plafona i zidova.
Kondenzacija se stvara kad se vlažni zrak u toplim prostorijama dođe u  kontakt sa hladnim površinama zidova.
Da bi spriječili stvaranje gljivica koje je dugotrajan i malo uspješan posao, trebamo pokušati vlagu i kondenzat spriječiti da se upije u zidove. Postoje neki kemijski spojevi koji "ubijaju" gljivice, ali to je više "sveta voda" nego učinkovita stvar. Zato je na vlažne prostore (kuhinja) preporučljivo postaviti kuhinjsku napu, kako bi se suvišna para, i vlaga od kuhanja "izvukla" van prostora.
Za kupaonicu se predlaže ugradnja stropnih ventilatora koji će paru i vlagu izvući van.
Najbolje je prilikom gradnje (ako je to moguće) napraviti "parnu branu" odnosno spriječavanje vlage i hladnoće izvana. Na plafone na tavanu najbolje je napraviti izolaciju od bar 10 cm mineralne vune, PVC folije i betona. To poskupljuje gradnju, ali se već nakon nekoliko godina vraća uz smanjene iznose grijanja i troškove krečenja svakog proljeća.
U najgorem slučaju pomoći će i unutarnja izolacija zidova i plafona gips karton pločama i mineralnom vunom.