Svi znamo kako je ljeti uživati vani na svježem zraku, pogotovo u prirodi.
Međutim da sve ne bude idealno pobrinuli su se komarci.
Idealno vrijeme za komarce su vrući i vlažni dani, osobito ako ste u blizini vodenih površina (močvare, kanali, šume).
Komercijalni proizvodi za tjeranje i odbijanje komaraca (repelenti) su uglavnom skupi i ne baš efikasni.
Postoje domaći i besplatni preparati koji odbijaju i tjeraju komarce.
1. Kora od banane.
Bananu oguliti a korom koju obično bacamo namazati dijelove tijela koji su najizloženiji komarcima.
Miris banane odbija i tjera komarce.
2. Lavanda.
Ako išta odbija komarce to je miris lavande. U ulje (maslinovo, baby ili neko drugo) dodati par kapi esencijalnog ulja lavande i time namazati tijelo.
Taj način garantira da vam se komarci neće približiti na 5 metara.
3.Limun i limeta.
Limun ili limeta neće spriječiti dolazak komaraca ali će mjesto uboda biti vrlo efikasno ublaženo ako namažemo taj dio sokom limuna (limete)
Usprkos znanosti, napretku suvremene tehnologije, Googlea, Interneta, Iphonea, i svih blagodati koje nas okružuju, ovdje je jednostavno i ukratko objašnjeno mnoštvo pojmova i pojava koje doduše nisu revolucionarno otkriće, ali, svakako pogledajte, možda će vam dopasti, možda ćete naći nešto što će vas zainteresirati...
srijeda, 11. lipnja 2014.
petak, 6. lipnja 2014.
Automatika za zalijevanje vrta!
Klasično zalijevanje vrta sa kantama, pumpama i "šlaufima" trebalo bi biti sve dalja prošlost.
U eri elektronike i tehnike, malo vještiji "majstor" može sa lemilicom i desetak kuna komponenti, napraviti automatsko punjenje rezervoara, automatsko i vremenski određeno otvaranje slavine na rezervoaru.
Kako to postići?...jednostavno
Potrebna "tehnika".
Timer ("Baumax 30 Kn)...
Od stare vešmašine elektroventil..
nekoliko pasivnih elemenata za elektroniku potrebnu za regulaciju punjenja vodom.
Kako to radi?
Ovako..
Shema jednostavnog uređaja koji kontrolira električnu pumpu i drži razinu vode spremnika između dvije zadane točke. Kada razina vode padne ispod nivoa senzora S2 zatvori se njegov kontakt koji preko T1 i releja upali motor pumpe. Pumpa radi sve dok ne digne razinu vode do senzora S1. S1 i S2 su klasični senzori nivoa s plovkom koje možete vrlo jednostavno napraviti i sami od reed releja i magneta pričvršćenog na komadić plutajućeg materijala.
Evo električne sheme:
Pražnjenje rezervoara vršimo na način da na izlaz rezervoara priključimo elektroventil od vešmašine (ima ih na otpadima na tone).
Kontakte od ventila spojimo sa Timerom koji možemo regulirati vrijeme početka i kraja procesa i to do 4 puta tijekom dana u vremenu od 2 minute do nekoliko sati.
Podesimo vrijeme početka i vrijeme završetka pražnjenja spremnika.
Senzori (mogu biti obični komad bakrene žice) kad naiđe nivo vode kad se spremnik napuni, preko releja isključe pumpu koja puni spremnik.
Isto takav senzor koji je smješten na dnu rezervoara će spuštanje nivoa vode reagirati tako da uključi pumpu preko releja.
U eri elektronike i tehnike, malo vještiji "majstor" može sa lemilicom i desetak kuna komponenti, napraviti automatsko punjenje rezervoara, automatsko i vremenski određeno otvaranje slavine na rezervoaru.
Kako to postići?...jednostavno
Potrebna "tehnika".
Timer ("Baumax 30 Kn)...
Od stare vešmašine elektroventil..
nekoliko pasivnih elemenata za elektroniku potrebnu za regulaciju punjenja vodom.
Kako to radi?
Ovako..
Shema jednostavnog uređaja koji kontrolira električnu pumpu i drži razinu vode spremnika između dvije zadane točke. Kada razina vode padne ispod nivoa senzora S2 zatvori se njegov kontakt koji preko T1 i releja upali motor pumpe. Pumpa radi sve dok ne digne razinu vode do senzora S1. S1 i S2 su klasični senzori nivoa s plovkom koje možete vrlo jednostavno napraviti i sami od reed releja i magneta pričvršćenog na komadić plutajućeg materijala.
Evo električne sheme:
Shema za punjenje i regulaciju nivoa vode u spremniku. Pražnjenje |
Kontakte od ventila spojimo sa Timerom koji možemo regulirati vrijeme početka i kraja procesa i to do 4 puta tijekom dana u vremenu od 2 minute do nekoliko sati.
Podesimo vrijeme početka i vrijeme završetka pražnjenja spremnika.
Digitalna varijanta |
Senzori (mogu biti obični komad bakrene žice) kad naiđe nivo vode kad se spremnik napuni, preko releja isključe pumpu koja puni spremnik.
Isto takav senzor koji je smješten na dnu rezervoara će spuštanje nivoa vode reagirati tako da uključi pumpu preko releja.
srijeda, 14. svibnja 2014.
Što je i čemu služi univerzalni instrument?
Za servisiranje raznih električnih uređaja u kućanstvu, u radionici, ili za održavanje
električnih strojeva u proizvodnim pogonima potrebno je mjeriti struje, napone i otpore. Pošto
je nepraktično nositi više instrumenata napravljen je univerzalni mjerni instrument (naziva se
i multimetar). On je lako prenosiv, mehanički otporan i dovoljno točan za rad na terenu, a
njime se mogu mjeriti istosmjerni i izmjenični naponi i struje, i električni otpor. U prvom dijelu
biće obrađen analogni instrument (instrument sa kazaljkom) a zatim i digitalni instrument sa pokazivačem pomoću LCD (liquid cristal display) ekrana,
Ovako izgleda instrument sa analognim pokazivanjem (kazaljkom)
U analogne univerzalne instrumente se ugrađuje mehanizam sa obrtnim svitkom.
Između polova stalnog magneta ugrađen je svitak na kome je učvršćena kazaljka.
Protjecanje struje kroz svitak stvara magnetno polje. Uzajamno djelovanje ovog magnetnog
polja i polja stalnog magneta dovodi do zakretanja kazaljke i njezin otklon na skalu gdje pokazuje određene vrijednosti već prema određenom području.
Prestankom djelovanja magnetskog polja nema više zakretanja i kazaljka se pomoću spirale vraća na početni položaj.
Ovakvim analognim instrumentom mogu se mjeriti samo istosmjerne struje i naponi.
Kako bi instrument mogao da mjeri i izmjenične veličine u njega se ugrađuje ispravljač sa
dvije ili četiri diode koji izmjeničnu struju i napon pretvori u istosmjernu. Kada se mjere
izmjenične veličine instrument pokazuje efektivnu vrijednost struje i napona.
Prije nego što počnemo da koristimo analogni instrument i uvježbamo rad sa njime na
satovima praktične nastave, moramo upoznati neke važne pojmove.
Mjerni opseg (naziva se i doseg) je najveća vrijednost mjerene veličine koju
instrument može izmjeriti. Mjerni opseg određujemo mi postavljanjem preklopnika u
odgovarajući položaj.
Konstanta instrumenta je broj koji se dobije kada se mjerni opseg podijeli sa brojem
podjeljaka na ljestvici u koju ćemo gledati.
Do rezultata mjerenja se dolazi tako što se broj podjeljaka koji očitamo pomnoži sa
konstantom.
Podjeljak na ljestvici je rastojanje između bilo koje dvije oznake na ljestvici.
električnih strojeva u proizvodnim pogonima potrebno je mjeriti struje, napone i otpore. Pošto
je nepraktično nositi više instrumenata napravljen je univerzalni mjerni instrument (naziva se
i multimetar). On je lako prenosiv, mehanički otporan i dovoljno točan za rad na terenu, a
njime se mogu mjeriti istosmjerni i izmjenični naponi i struje, i električni otpor. U prvom dijelu
biće obrađen analogni instrument (instrument sa kazaljkom) a zatim i digitalni instrument sa pokazivačem pomoću LCD (liquid cristal display) ekrana,
Ovako izgleda instrument sa analognim pokazivanjem (kazaljkom)
Analogni instrument |
U analogne univerzalne instrumente se ugrađuje mehanizam sa obrtnim svitkom.
Između polova stalnog magneta ugrađen je svitak na kome je učvršćena kazaljka.
Protjecanje struje kroz svitak stvara magnetno polje. Uzajamno djelovanje ovog magnetnog
polja i polja stalnog magneta dovodi do zakretanja kazaljke i njezin otklon na skalu gdje pokazuje određene vrijednosti već prema određenom području.
Digitalni univerzalni instrument |
Prestankom djelovanja magnetskog polja nema više zakretanja i kazaljka se pomoću spirale vraća na početni položaj.
Ovakvim analognim instrumentom mogu se mjeriti samo istosmjerne struje i naponi.
Kako bi instrument mogao da mjeri i izmjenične veličine u njega se ugrađuje ispravljač sa
dvije ili četiri diode koji izmjeničnu struju i napon pretvori u istosmjernu. Kada se mjere
izmjenične veličine instrument pokazuje efektivnu vrijednost struje i napona.
Prije nego što počnemo da koristimo analogni instrument i uvježbamo rad sa njime na
satovima praktične nastave, moramo upoznati neke važne pojmove.
Mjerni opseg (naziva se i doseg) je najveća vrijednost mjerene veličine koju
instrument može izmjeriti. Mjerni opseg određujemo mi postavljanjem preklopnika u
odgovarajući položaj.
Konstanta instrumenta je broj koji se dobije kada se mjerni opseg podijeli sa brojem
podjeljaka na ljestvici u koju ćemo gledati.
Do rezultata mjerenja se dolazi tako što se broj podjeljaka koji očitamo pomnoži sa
konstantom.
Podjeljak na ljestvici je rastojanje između bilo koje dvije oznake na ljestvici.
utorak, 13. svibnja 2014.
Zašto mi je Internet tako spor?
Bez obzira na modernu tehnologiju, često nam je internetska veza spora kao puž.
Brzina internetske veze ovisi o nekoliko čimbenika:
- Davatelj internetske usluge (ISP) - ovisi o vašim potrebama, te o cijeni ISP će vam ponuditi nekoliko paketa usluga. Obično je to paket "koliko potrošiš, toliko platiš". Naoko je to privlačan paket jer se plaća po preuzetim količinama "gigabajta prometa". Međutim, pretraživanje Interneta, a pogotovo Youtube, razni portali sa downloadima pjesama filmova, razni forumu "popapat" će vam te gigabajte, dok ste rekli "keks".
Svaka prekoračenje se dodatno plaća i to dvostruko skuplje.
Najbolje je uzeti tzv "flat rate" paket koji nudi neograničenu potrošnju internetskog prometa, uključuje i telefonske razgovore. Jest da je skuplji od gore prije navedenog, ali se u budućnosti isplati.
Naime, računalo ako i miruje, stalno nešto sinhronirira, "petlja" po internetu, pa impulsi i promet rastu.
Zato je flat bezbrižan i najjednostavniji.
- Kućne instalacije, iako je veza od ISP-a brza, spajanje te veze sa računalom ipak ide preko žičane veze.
Ukoliko su telefonske instalacije stare, oksidirane, provedene zajedno sa ostalim nstalacijama (struja), mogući su problemi a time i usporavanje provođenja signala.
- Virusi u računalu mogu bitno usporiti, čak i onemogućiti pravilan rad. Ukoliko primijetite da se računalo čudno ponaša, da vam usmjerava posjet nekim stranicama koje vi niste odabrali, očistite računalo od tih napasti.
- Internet browser (pretraživač). Moguće je loše podešavanje, pokretanje opcija koje ne trebate pri uporabi, nepotrebni start programi koji se učitavaju bez da vam je to potrebno.
Brzina internetske veze ovisi o nekoliko čimbenika:
- Davatelj internetske usluge (ISP) - ovisi o vašim potrebama, te o cijeni ISP će vam ponuditi nekoliko paketa usluga. Obično je to paket "koliko potrošiš, toliko platiš". Naoko je to privlačan paket jer se plaća po preuzetim količinama "gigabajta prometa". Međutim, pretraživanje Interneta, a pogotovo Youtube, razni portali sa downloadima pjesama filmova, razni forumu "popapat" će vam te gigabajte, dok ste rekli "keks".
Svaka prekoračenje se dodatno plaća i to dvostruko skuplje.
Najbolje je uzeti tzv "flat rate" paket koji nudi neograničenu potrošnju internetskog prometa, uključuje i telefonske razgovore. Jest da je skuplji od gore prije navedenog, ali se u budućnosti isplati.
Naime, računalo ako i miruje, stalno nešto sinhronirira, "petlja" po internetu, pa impulsi i promet rastu.
Zato je flat bezbrižan i najjednostavniji.
- Kućne instalacije, iako je veza od ISP-a brza, spajanje te veze sa računalom ipak ide preko žičane veze.
Ukoliko su telefonske instalacije stare, oksidirane, provedene zajedno sa ostalim nstalacijama (struja), mogući su problemi a time i usporavanje provođenja signala.
- Virusi u računalu mogu bitno usporiti, čak i onemogućiti pravilan rad. Ukoliko primijetite da se računalo čudno ponaša, da vam usmjerava posjet nekim stranicama koje vi niste odabrali, očistite računalo od tih napasti.
- Internet browser (pretraživač). Moguće je loše podešavanje, pokretanje opcija koje ne trebate pri uporabi, nepotrebni start programi koji se učitavaju bez da vam je to potrebno.
srijeda, 9. travnja 2014.
Naivni su povjerovali!
Ljudskoj mašti oduvijek je bilo interesantno nešto što je odskakalo od svakodnevice.
tako su se kroz vrijeme najavljivala razna proročanstva. Najviše svakako propast svijeta ili kako su to zvali "Sudnji dan". Postoje mnoge varijante i vemenske odrednice kada je svijet trebao ići "Bogu na račun". I sam sam kao dijete slušao starije koji su razno raznim proročanstvima dosta tada vjerovali.
Mi smo tada vjerovali u to jer alternative je bilo malo.
Najčešće su se "Smakovi svijeta" najavljivali za neke značajnije datume i svetkovine.
Naravno, ništa se nije desilo.
I tako to stoljećima, odnosno unatrag toliko godina za koje postoje sjećanja, pisanih dokumenata ili narodna predanja.
Iz bogate zbirke predviđanja ovdje ću navesti jednu od svakako naoriginalnijih koja zaista ukazuje na nešto što se stvarno i dogodilo.
Naime, ovo što je na crtežu, nastalo je 1992 godine.
Crteži su prema nekima najavili napade na Twinse u New Yorku i State Department u Washingtonu:
Objašnjeno je bilo ovako:
Broj leta Q33 na liniji prema New Yorku, zrakoplov Boeing 767 će se zabiti u WTC tornjeve koji stoje jedan pored drugog. Poginut će mnogo ljudi, proročanstvo je Židovskog porijekla.
Napad se stvarno i dogodio 9 godina kasnije.
Sličnost su zaista velike, jedino "prorok" nije mogao tada znati broj leta "American Airlinesa".
Što je bila prava istina?
Znakovi koji su navedeni samo su fragmenat iz upravo izašlih Windowsa 3.1 Microsoft korporacije, i predstavljaju jedan od vrste fontova Operativnog sustava Windows.
"Proročanstvu" je povjerovalo nevjerojatno mnogo ljudi, naravno onih lakovjernih.
tako su se kroz vrijeme najavljivala razna proročanstva. Najviše svakako propast svijeta ili kako su to zvali "Sudnji dan". Postoje mnoge varijante i vemenske odrednice kada je svijet trebao ići "Bogu na račun". I sam sam kao dijete slušao starije koji su razno raznim proročanstvima dosta tada vjerovali.
Mi smo tada vjerovali u to jer alternative je bilo malo.
Najčešće su se "Smakovi svijeta" najavljivali za neke značajnije datume i svetkovine.
Naravno, ništa se nije desilo.
I tako to stoljećima, odnosno unatrag toliko godina za koje postoje sjećanja, pisanih dokumenata ili narodna predanja.
Iz bogate zbirke predviđanja ovdje ću navesti jednu od svakako naoriginalnijih koja zaista ukazuje na nešto što se stvarno i dogodilo.
Naime, ovo što je na crtežu, nastalo je 1992 godine.
Crteži su prema nekima najavili napade na Twinse u New Yorku i State Department u Washingtonu:
Objašnjeno je bilo ovako:
Broj leta Q33 na liniji prema New Yorku, zrakoplov Boeing 767 će se zabiti u WTC tornjeve koji stoje jedan pored drugog. Poginut će mnogo ljudi, proročanstvo je Židovskog porijekla.
Napad se stvarno i dogodio 9 godina kasnije.
Početak urušavanja WTC |
Sličnost su zaista velike, jedino "prorok" nije mogao tada znati broj leta "American Airlinesa".
Što je bila prava istina?
Znakovi koji su navedeni samo su fragmenat iz upravo izašlih Windowsa 3.1 Microsoft korporacije, i predstavljaju jedan od vrste fontova Operativnog sustava Windows.
"Proročanstvu" je povjerovalo nevjerojatno mnogo ljudi, naravno onih lakovjernih.
nedjelja, 30. ožujka 2014.
Kako učvrstiti posađenu voćku?
Vrijeme je sadnje voćaka i trsova vinove loze. Uz sve "mudrolije" i filozofije kojima barataju ljudi koji se time bave, evo jednog savjeta koji će vam dobro doći.
Prilikom sadnje voćke, kad iskopate rupu, na dno stavite stajski gnoj (ako ga imate), Pokrijte sloj gnoja rahlom zemljom i dobro ugazite
. Nikada nemojte stavljati korijen voćke direktno na sloj gnoja jer će se brzo osušiti uslijed djelovanja dušikovih spojeva (amonijak i dušik).
Važno je da sloj po sloj zemlje kad zatrpavate dobro ugazite kako nebi zrak dolazio u dodir sa korijenom.
Rupu zatrpajte tako da nagažena bude oko 10 cm viša od nivoa zemlje. Sloj će se ionako sleći za neko vrijeme. Bez obzira na vlažnost zemlje, posađenu voćku treba dobro zaliti. Po mogućnosti, svakoj voćki treba dati barem 10 litara vode.
Voćku treba učvrstiti čvrstim kolcima. Najbolje je da svaka voćka ima 2 kolca koja su kad se zabiju visoka koliko i cijela voćka. Kolce treba za voćku svezati elastičnom vezicom, i to na način da se dvostruko omota oko voćke sa jedne strane, isto tako sa druge.Time se spriječava da vjetar naginje voćku na jednu stranu.
Kolci ako je ikako moguće trebaju biti bukovi, kestenovi, a najbolji su kolci od bagrema.
Kolce obavezno treba oguliti od kore. Do koji će biti u zemlji, treba na vatri spaliti, ali tako sve dok vatra ne počinje (nagrizati) drvo. Time ćemo u drvu stvoriti karbonizirani sloj dubine par mm, koji odbija crve i ličinke te će takav kolac potrajati nekoliko godina.
Izbjegavati jelove, bazgove i ostale mekane kolce jer oni brzo istrunu.
Korijen voćke u iskopanoj rupi |
Prilikom sadnje voćke, kad iskopate rupu, na dno stavite stajski gnoj (ako ga imate), Pokrijte sloj gnoja rahlom zemljom i dobro ugazite
Iskopana rupa |
. Nikada nemojte stavljati korijen voćke direktno na sloj gnoja jer će se brzo osušiti uslijed djelovanja dušikovih spojeva (amonijak i dušik).
Zatrpavanje rupe |
Rupu zatrpajte tako da nagažena bude oko 10 cm viša od nivoa zemlje. Sloj će se ionako sleći za neko vrijeme. Bez obzira na vlažnost zemlje, posađenu voćku treba dobro zaliti. Po mogućnosti, svakoj voćki treba dati barem 10 litara vode.
Voćku treba učvrstiti čvrstim kolcima. Najbolje je da svaka voćka ima 2 kolca koja su kad se zabiju visoka koliko i cijela voćka. Kolce treba za voćku svezati elastičnom vezicom, i to na način da se dvostruko omota oko voćke sa jedne strane, isto tako sa druge.Time se spriječava da vjetar naginje voćku na jednu stranu.
Kolci ako je ikako moguće trebaju biti bukovi, kestenovi, a najbolji su kolci od bagrema.
Kolci |
Kolce obavezno treba oguliti od kore. Do koji će biti u zemlji, treba na vatri spaliti, ali tako sve dok vatra ne počinje (nagrizati) drvo. Time ćemo u drvu stvoriti karbonizirani sloj dubine par mm, koji odbija crve i ličinke te će takav kolac potrajati nekoliko godina.
Izbjegavati jelove, bazgove i ostale mekane kolce jer oni brzo istrunu.
četvrtak, 6. ožujka 2014.
Gdje u Hrvatskoj ima ukletih mjesta?
Uklete kuće, pojava duhova u raznim objektima, neobjašnjive pojave, mistične priče, nisu samo plod mašte filmskih režisera i pisaca romana strave.
Ako se sjetimo samo Hitchckokova filam "Psycho", stara kuća čudaka Batesa koji je imao malo prenoćište uz cestu, a žene ubijao na stravičan način.
On je "razgovarao" sa svojom mrtvom majkom, oblačio se u njene haljine.
Take se na francuskom Ebay-u prodaje već duže vrijeme jedna kuća duhova. Iako je cijena kuće samo 1 USA $, kuća do danas nije prodana.
No ako mislite da u Hrvatskoj nema ukletih mjesta, kuća, otoka, prometnica, varate se:
Kako donosi "Večernji list", postoji nekoliko ukletih mjesta na raznim lokacijama u Hrvatskoj.
Ako se sjetimo samo Hitchckokova filam "Psycho", stara kuća čudaka Batesa koji je imao malo prenoćište uz cestu, a žene ubijao na stravičan način.
On je "razgovarao" sa svojom mrtvom majkom, oblačio se u njene haljine.
Take se na francuskom Ebay-u prodaje već duže vrijeme jedna kuća duhova. Iako je cijena kuće samo 1 USA $, kuća do danas nije prodana.
No ako mislite da u Hrvatskoj nema ukletih mjesta, kuća, otoka, prometnica, varate se:
Kako donosi "Večernji list", postoji nekoliko ukletih mjesta na raznim lokacijama u Hrvatskoj.
Stara vila kod Rokovog groblja |
Vila koja se nalazi u blizini križanja Nazorove i Rokove ulice u Zagrebu izgrađena je na nekadašnjem Rokovom groblju, pored mrtvačnice. Dizajnirao ju je arhitektViktor Kovačić, a dugo je zjapila prazna, zapuštena i u ruševnom stanju, dok je napokon nije kupio novi vlasnik. Iako susjedi vole reći da je na idealnom mjestu i da je najbolja nekretnina u blizini, brojni su oni koji se s time ne bi složili jer vjeruju da je ukleta. Oni koji su uspjeli zaviriti u nju kažu da osim znakova propadanja, oljuštenih tapeta i drvenih stepenica u raspadu, ima dodatnu jezivu 'vibru' kojoj moraju pripisati paranormalni ton jer nemaju drugo objašnjenje.
Gizelina kuća |
U podsljemenskoj zoni smještena je Gizelina kuća, u koju nitko osim vlasnice nikad nije ni zakoračio. Gizela je navodno bila udovica, ali naši pradjedovi i prabake znali su je kao staricu u crnini koja se uvijek držala povučeno. Kružile su i priče da je bila vještica, uglavnom zato što su joj se oko kuće okupljale crne mačke, a ona je uvijek mirisala na sumpor, amonijak i trave. Uz pomoć svojih pripravaka, navodno je uspjela nadživjeti nekoliko generacija, a nitko nikad nije zakoračio u njezinu kuću. Početkom '90-ih kuća se jednostavno urušila, ali u ruševinama nije bilo niti traga Gizeli. Na zemljištu je od tada trebalo izniknuti nekoliko stambenih objekata, ali svi su na kraju propali, dok na okolnim lokacijama već desetljećima uredno niču nove kuće i zgrade.
Tunel Učka sa Istarske strane |
Od početka 1988. godine stanovnici Istre i Hrvatskog primorja bili su opsjednuti misterioznom ženom u crnom. U svjedočenjima s mjesta događaja reporteri su se pozivali na medicinsko osoblje Stanice za hitnu pomoć u Pazinu. Navodno su i oni vidjeli misterioznu neznanku. Zaustavljala je automobile koji su prolazili kod današnjeg tunela Učka. U razgovoru s vozačima proricala im je sudbinu, a potom bi misteriozno nestajala iz automobila. Čak je i talijanska televizija snimila dokumentarac o ovoj pojavi, a kasnija nagađanja upućivala su na shizofrenu dvadesetogodišnjakinju iz Istre koja je lunjala uz cestu. U svakom slučaju, s gradnjom tunela kroz Učku fatalnoj tajnovitoj crnki gubi se svaki trag.
Otok Lokrum |
Ovaj prekrasan otok blizu Dubrovnika ima dugu i mračnu prošlost. Iako je služio kao oaza plemićima i bogatašima, izgleda da im nije donio sreću, nego samo smrt i patnju. Prokletstvo Lokruma očitovalo se i u suvremenoj povijesti kad je u samostanu snimljen duh. Ipak, vjerojatno su impresivniji događaji s kraja 19. i početka 20. Jedan od posjetitelja otoka bio je Ludovik II., koji je po povratku u domovinu svrgnut s prijestolja i proglašen ludim. Ništa bolje nije prošao ni prestolonasljednik Rudolf, koji je na Lokrumu proveo medeni mjesec, da bi nakon toga po povratku u domovinu ubio svoju 17-godišnju ljubavnicu, a sebi pucao u glavu. No, vjerojatno je najpotresnija priča ona o Franji Ferdinandu, koji je prije odlaska na Lokrum 'svratio' u Sarajevo, gdje je na njega izvršen atentat, što je dovelo do Prvog svjetskog rata.
Podzemne vode, magnetska polja ili neke daleko mračnije sile, navodno, djeluju na dionici autoceste Zagreb – Slavonski Brod, kod Nove Gradiške. Vozači se redovito žale da upravo na tom mjestu doživljavaju nevjerojatne stvari, poput gašenja radija, osjećaja paralize, gubitka koncentracije i doživljaja kao da im neka sila vuče auto na drugu stranu ceste. Neki od vozača doživjeli su i halucinacije ili možda susrete s duhovima, a jednom prilikom jedan je vozač zaustavio auto jer je vidio malu bebu na jastuku nasred ceste. Kad joj je prišao, jednostavno je nestala. Na mjestu na kojem je i Toše Proeski
Toše Proeski, stradao u prometnoj nesreći kod N. Gradiške |
otišao u legendu, mnogi su putnici ostavili svoje živote, a drugi ponovno pričaju o crnoj prikazi koja se pojavljuje na cesti i nestaje u retrovizoru.
Jedna od vjerojatno najpoznatijih ukletih lokacija, o kojoj se mnogo pisalo, pričalo i istraživalo, kuća je pored Vrbovca, u mjestu Škrinjari.
"Ukleta kuća" Škrinjari kod Vrbovca |
Obiteljski dom navodno je izgradio njemački
gastarbajter za svojeg sina i njegovu obitelj. No, zbog jezive atmosfere, krikova i sličnih pojava, obitelj se nikad nije uselila u kuću. Kuća je do danas nenastanjena jer, unatoč simboličnoj cijeni, nitko nije uspio provesti noć u njoj. Jedno vrijeme nuđena je čak i besplatno ako netko u njoj uspije provesti noć, no ostala je prazna unatoč i takvim nastojanjima. U izazovu se okušala grupa policajaca, grupa taksista i neki pustolovi, a oni koji nisu odustali, završili su u ludnici, neki i s amnezijom. Tako barem kažu priče. Izvor prokletstva navodno je staro groblje na kojem je kuća sagrađena.
gastarbajter za svojeg sina i njegovu obitelj. No, zbog jezive atmosfere, krikova i sličnih pojava, obitelj se nikad nije uselila u kuću. Kuća je do danas nenastanjena jer, unatoč simboličnoj cijeni, nitko nije uspio provesti noć u njoj. Jedno vrijeme nuđena je čak i besplatno ako netko u njoj uspije provesti noć, no ostala je prazna unatoč i takvim nastojanjima. U izazovu se okušala grupa policajaca, grupa taksista i neki pustolovi, a oni koji nisu odustali, završili su u ludnici, neki i s amnezijom. Tako barem kažu priče. Izvor prokletstva navodno je staro groblje na kojem je kuća sagrađena.
***Izvor: Večernji list
nedjelja, 2. ožujka 2014.
Otrovi u našim dvorištima
Dolazi period proljeća, zapravo idućih 6 mjeseci cvatnje i plodonošenja ukrasnih biljaka i cvijeće u našem voćnjaku, dvorištu, vrtu.
Za neke znamo da su otrovne, za neke neznamo, a ima i takovih koje su i smrtnonosne.
Naročito treba posvetiti pažnju djeci koja se igraju vani. najosjetljivija je kategorija djece od 2 do 5 godina koja se mogu otrovati jedući razne bobice, cvijeće ili listove biljaka.
Sa djecom treba ozbiljno porazgovarati, prošetati s njima na mesta gdje postoje takve biljke, i na slikovit način ih upoznati da te biljke nisu za jelo i da im se zapravo netreba ni približavati.
Ovdje ću navesti nekoliko otrovnih, ali i smrtonosnih biljaka, od kojih su gotovo sve sa prekrasni cvjetovima, zamamnim plodovima, divnog mirisa i kao takve su privlačne za djecu.
Đurđica (convalaria majalis), niska biljka zanosnog mirisa, sa bijelim zvončićima.
Izrazito otrovna biljka sa svojim svim dijelovima. Unesena direktno u probavni sustav, izaziva jake grčeve i može zaustaviti rad srca.
Naprstak (Digitalis purpurea) ukras su ladanjskih vrtova i livada.
Otrovna je naročito lukovice. Gorkog su okusa pa ja menje vjerojatno da će ih dijete pojesti, ali mlijeko koje se cijedi iz njih ako dospije u probavu može izazvati otrovanje krvi.
Bršljan (hedera helix), poznata penjačica koja se hvata za zidove i stabla, pa je dekorativna kao ukras i zaštita protiv sunca .
Svi njeni dijelovi su otrovni. Djeluje razarajuće na sluznicu želuca crijeva.
Žutika (berberis), ima veliko trnje, pa se ubodom može jjezin otrov proširiti u tijelo.
Nije smrtonosna ali je iznimno bolna.
Božikovina (berberis), ukrasni zeleni grm sa crvenim plodovima koji su vrlo otrovni.
Glicinija(wisteria sinensis), penjačica sa prekrasnim grozdovima, roze, plave ili bijele boje.
Otrovni su svi njeni sastojci, pogotovo plod mahune koja nastaje u kasnu jesen.
Azaleja i Rododendron, popularne vrtne i sobne biljke, prekrasnih cvjetova, otrovni svi sastojci.
Okus vrlo gorak pa je odbojan
Za neke znamo da su otrovne, za neke neznamo, a ima i takovih koje su i smrtnonosne.
Naročito treba posvetiti pažnju djeci koja se igraju vani. najosjetljivija je kategorija djece od 2 do 5 godina koja se mogu otrovati jedući razne bobice, cvijeće ili listove biljaka.
Sa djecom treba ozbiljno porazgovarati, prošetati s njima na mesta gdje postoje takve biljke, i na slikovit način ih upoznati da te biljke nisu za jelo i da im se zapravo netreba ni približavati.
Ovdje ću navesti nekoliko otrovnih, ali i smrtonosnih biljaka, od kojih su gotovo sve sa prekrasni cvjetovima, zamamnim plodovima, divnog mirisa i kao takve su privlačne za djecu.
Đurđica (convalaria majalis), niska biljka zanosnog mirisa, sa bijelim zvončićima.
Izrazito otrovna biljka sa svojim svim dijelovima. Unesena direktno u probavni sustav, izaziva jake grčeve i može zaustaviti rad srca.
Naprstak (Digitalis purpurea) ukras su ladanjskih vrtova i livada.
Otrovna je naročito lukovice. Gorkog su okusa pa ja menje vjerojatno da će ih dijete pojesti, ali mlijeko koje se cijedi iz njih ako dospije u probavu može izazvati otrovanje krvi.
Bršljan (hedera helix), poznata penjačica koja se hvata za zidove i stabla, pa je dekorativna kao ukras i zaštita protiv sunca .
Svi njeni dijelovi su otrovni. Djeluje razarajuće na sluznicu želuca crijeva.
Žutika (berberis), ima veliko trnje, pa se ubodom može jjezin otrov proširiti u tijelo.
Nije smrtonosna ali je iznimno bolna.
Božikovina (berberis), ukrasni zeleni grm sa crvenim plodovima koji su vrlo otrovni.
Glicinija(wisteria sinensis), penjačica sa prekrasnim grozdovima, roze, plave ili bijele boje.
Otrovni su svi njeni sastojci, pogotovo plod mahune koja nastaje u kasnu jesen.
Azaleja i Rododendron, popularne vrtne i sobne biljke, prekrasnih cvjetova, otrovni svi sastojci.
Okus vrlo gorak pa je odbojan
Tisa (taxus communis), zimzelena biljka ujesen ima primamljive crvene bobice koje su vrlo otrovne..
Obično dolazi kao ukrasno.ogradna biljka ili kao živica.Veća koncentracija može izazvati i smrt.
Obično dolazi kao ukrasno.ogradna biljka ili kao živica.Veća koncentracija može izazvati i smrt.
Kako produljiti trajanje baterije na Mobitelu i Tabletu?
Moderni mobilni telefoni su u principi računala u malom. Da ne govorimo o tabletima koji imaju još i više opcija.
Što je uređaj suvremeniji sa više opcija, to mu baterija više "trpi".
Naročiti potrošači baterija su:
- GPS (ako ih uređaj ima)
- Wireless
- Navigacija.
-Razne notifikacije
Svakako da se ti programi izvršavaju i obavljaju korisne operacije. Međutim, ukoliko neki od njih ne koristimo, ili ih koristimo rijetko, preporučljivo ih je isključiti.
Naroćito je preporučljivo isključiti razne "sinhronizacije" i "notifikacije".
Tako će vijek trajanja baterije biti i dvostruko duži..
Što je uređaj suvremeniji sa više opcija, to mu baterija više "trpi".
Naročiti potrošači baterija su:
- GPS (ako ih uređaj ima)
- Wireless
- Navigacija.
-Razne notifikacije
Svakako da se ti programi izvršavaju i obavljaju korisne operacije. Međutim, ukoliko neki od njih ne koristimo, ili ih koristimo rijetko, preporučljivo ih je isključiti.
Naroćito je preporučljivo isključiti razne "sinhronizacije" i "notifikacije".
Tako će vijek trajanja baterije biti i dvostruko duži..
četvrtak, 27. veljače 2014.
Za radioamatere, kako napraviti jednostavnu VHF/UHF antenu?
Radioamaterstvo je bilo u procvatu sve od 60 godina prošlog stoljeća, pa sve do devedesetih.
Nastalo na temelju CB (Citizend Band), bilo vrlo popularno. Međutim, pojavnom mobilnih telefona, gotovo je zamrlo kao vrsta komunikacije.
Međutim, pravi entuzijasti bežične komunikacije nikad nisu prestali sa radom na tim opsezima.
U današnje doba, cijene uređaja za radiaoamatere dostupne su gotovo svakome.
Radioamateri znaju da su za dobru i kvalitetnu komunikaciju važna 3 osnovna uvjeta:
1. Radiamaterski radio uređaj (radiostanica)
2. Uvjeti u kojima se odvija radiokomunikacija (propagacije)
3. Antena
Ovdje ću se posvetiti home made izradi antene za 2M (VHF ili Very High Frequency) i 70 Cm (UHF ili Ultra High Frequency). To je antena vertikalne uporabe, gdje se radiovalovi šire u eter u svim smjerovima podjednako. To je vrlo jednostavna, jeftina i nadasve efikasna antena.
Cijena takve antene što se tiče materijala ne prelazi 50 Kn.
Antena se sastoji od slijedećih dijelova:
Zračeći elemenat
Radijali za prilagodbu Otpora od 50 Ohm
UHF SO-230 Konektor:
Nosač za učvršćivanje svih elemenata
Nastalo na temelju CB (Citizend Band), bilo vrlo popularno. Međutim, pojavnom mobilnih telefona, gotovo je zamrlo kao vrsta komunikacije.
Vertikalna GP (Ground plane ) antena |
U današnje doba, cijene uređaja za radiaoamatere dostupne su gotovo svakome.
Radioamateri znaju da su za dobru i kvalitetnu komunikaciju važna 3 osnovna uvjeta:
1. Radiamaterski radio uređaj (radiostanica)
2. Uvjeti u kojima se odvija radiokomunikacija (propagacije)
3. Antena
Ovdje ću se posvetiti home made izradi antene za 2M (VHF ili Very High Frequency) i 70 Cm (UHF ili Ultra High Frequency). To je antena vertikalne uporabe, gdje se radiovalovi šire u eter u svim smjerovima podjednako. To je vrlo jednostavna, jeftina i nadasve efikasna antena.
GP antena (mjere u colama (inch), Za decimalne mjere 1 Inch = 2,54 Cm |
Cijena takve antene što se tiče materijala ne prelazi 50 Kn.
Antena se sastoji od slijedećih dijelova:
Zračeći elemenat
Radijali za prilagodbu Otpora od 50 Ohm
UHF SO-230 Konektor:
Nosač za učvršćivanje svih elemenata
subota, 22. veljače 2014.
Kako su nastale kobasice?
Kobasica danas ima na stotine vrsta, oblika, kvaliteta i sastojaka.
Prvi pojavni oblici kobasica nastala je još u davna vremena starog Babilona, negdje prije 3500 godina.
Sam naziv kobasica nastala je od latinske riječi "salsus" (sol) i "preservires" (zaštita). Dakle, meso je trebalo na neki način konzervirati i sačuvati od kvarenja.
Čak i grčki pjesnik Homer u Odiseji spominje "krvavice".
U doba starog Rima za vladavine cara Nerona, kobasice su se služile na raskalašenim Rimskim svečanostima. Pojavom kršćanstva te su svečanosti proglašene bludnim, a kobasice zabranjene.
Tom odredbom Rimom su kolale ilegalne količine kobasica, pa je zakon uskoro ukinut.
Kobasice se danas rade u većini slučajeva od iznutrica, mesa slabije kvalitete sa dodatkom začina, mirodija, soli. Takva se mješavina puni u crijeva industrijski u umjetna crijeva a individualno u crijeva životinjskog porijekla.
Brandirani oblici kobasica (kulen) moraju biti napravljena od najkvalitetnijeg svinjskog mesa jer su zaštićene Evropskim certifikatima o kvaliteti i izvornosti.
Kobasice su upravo zbog svojeg oblika i vrste najstariji oblik ljudske prehrane što se tiče životinjskog porijekla.
Ukoliko se postupa pravilno prilikom izrade kobasica, to je najsigurniji način spremanje mesa. Naime, soljenjem dimljenjem i sušenjem se uništavaju bakterije.
Međutim tu se i krije jedna opasnost. Naime, meso prije prerade mora biti veterinarski pregledano jer postoji opasnost od salmonele.
Salmonela može preživjeti sve uvjete, dok se uništava tek na temperaturi iznad 70 stupnjeva.
Kobasice se dijele na 3 osnovne skupine:
Trajne kobasice prave se iz najkvalitetnijih vrsta mesa. Suše se, dime i podvrgavaju se daljnjem sazrijevanju.
Polutrajne kobasice se prave iz iznutrica, mesa slabije kvalitete. Podvrgavaju se toplinskoj obradi
Obarene kobasice su kratkotrajne (parizer, hrenovke) koje se konzumiraju pečenjem ili kuhanjem.
Prvi pojavni oblici kobasica nastala je još u davna vremena starog Babilona, negdje prije 3500 godina.
Sam naziv kobasica nastala je od latinske riječi "salsus" (sol) i "preservires" (zaštita). Dakle, meso je trebalo na neki način konzervirati i sačuvati od kvarenja.
Čak i grčki pjesnik Homer u Odiseji spominje "krvavice".
U doba starog Rima za vladavine cara Nerona, kobasice su se služile na raskalašenim Rimskim svečanostima. Pojavom kršćanstva te su svečanosti proglašene bludnim, a kobasice zabranjene.
Tom odredbom Rimom su kolale ilegalne količine kobasica, pa je zakon uskoro ukinut.
Kobasice se danas rade u većini slučajeva od iznutrica, mesa slabije kvalitete sa dodatkom začina, mirodija, soli. Takva se mješavina puni u crijeva industrijski u umjetna crijeva a individualno u crijeva životinjskog porijekla.
Brandirani oblici kobasica (kulen) moraju biti napravljena od najkvalitetnijeg svinjskog mesa jer su zaštićene Evropskim certifikatima o kvaliteti i izvornosti.
Kobasice su upravo zbog svojeg oblika i vrste najstariji oblik ljudske prehrane što se tiče životinjskog porijekla.
Ukoliko se postupa pravilno prilikom izrade kobasica, to je najsigurniji način spremanje mesa. Naime, soljenjem dimljenjem i sušenjem se uništavaju bakterije.
Međutim tu se i krije jedna opasnost. Naime, meso prije prerade mora biti veterinarski pregledano jer postoji opasnost od salmonele.
Salmonela može preživjeti sve uvjete, dok se uništava tek na temperaturi iznad 70 stupnjeva.
Kobasice se dijele na 3 osnovne skupine:
Trajne kobasice prave se iz najkvalitetnijih vrsta mesa. Suše se, dime i podvrgavaju se daljnjem sazrijevanju.
Polutrajne kobasice se prave iz iznutrica, mesa slabije kvalitete. Podvrgavaju se toplinskoj obradi
Obarene kobasice su kratkotrajne (parizer, hrenovke) koje se konzumiraju pečenjem ili kuhanjem.
srijeda, 12. veljače 2014.
Kako postaviti laminat?
Postavljanje laminata
Laminat se može postavljati na bilo koju postojeću podlogu kao što su: pločice, beton, glazura,
industrijski podovi, stari parket i slično, bitno je da je pod ravan i čvrst. Postoje dvije vrste laminata
ovisno o njihovom načinu postavljanja: laminati koji se lijepe i laminati koji se postavljaju klik
sistemom. Klik sistem je brži i jednostavniji (ne upotrebljava se ljepilo) te je stoga odmah upotrebljiv
nakon postavljanja.
Laminat se može postavljati na bilo koju postojeću podlogu kao što su: pločice, beton, glazura,
industrijski podovi, stari parket i slično, bitno je da je pod ravan i čvrst. Postoje dvije vrste laminata
ovisno o njihovom načinu postavljanja: laminati koji se lijepe i laminati koji se postavljaju klik
sistemom. Klik sistem je brži i jednostavniji (ne upotrebljava se ljepilo) te je stoga odmah upotrebljiv
nakon postavljanja.
Presjek ploče laminata |
Budući da se drvo “mijenja” ovisno o temperaturi i količini vlage u prostoriji, dobro ga je ostaviti dva do tri dana u prostoriji u kojoj ćemo ga postaviti. Podloga na koju postavljamo laminat mora biti čista, suha i ravna. Prije postavljanja laminata na pod se postavlja folija koja služi za umanjenje buke, najčešće debljine 2 milimetara. Osim folije možete naći i ploče koje su nešto deblje od folije i imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. Na izolacijsku podlogu postavlja se laminat. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmjerena prema izvoru svjetlosti. Na taj način svjetlost pada uzdužno na laminat i skrivaju se sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata. Kako je laminat sklon skupljanju i širenju prilikom promjene temperature, potrebno je ostaviti razmak (10 do 15 milimetara) između fiksnih dijelova prostorije (zid, cijevi, okvir vrata). Prvu ploču laminata postavite u lijevi kut prostorije, sljedeću ploču umetnite u prvu pod kutom i pritiskom prema dolje je spojite (pogledati upute proizvođača) i tako redom do kraja zida. Zadnju ploču prvog reda sigurno morate skratiti, a s ostatkom prvog reda započinjete sljedeći red. Sam postupak spajanja ploča laminata zavisi od proizvođača do proizvođača. Zbog toga je obavezno pročitati upute za postavljanje laminata koje je proizvođač priložio. Kada postavite laminat slijedi postavljanje podne kutne letvice ili popularno; lajsna. Podne kutne letvice imaju samo dekorativnu ulogu, a služe za prikrivanje razmaka između laminata i zida. Podne kutne letvice se spajaju na način koji je propisao proizvođač, jedino što je važno, da se podne kutne letvice uvijek pričvršćuju na zid, a nikada za sam laminat. Time se osigurava slobodno širenje i stezanje laminata ispod podne kutne letvice.
Prednosti laminata
Laminati imaju veliku otpornost na udarce, ogrebotine, habanje i otporni su na temperaturu žara cigareta. Jednostavno se postavljaju i ne trebaju se brusiti niti lakirati, a poslije postavljanja odmah se mogu koristiti. Postavljeni laminat lako se uklanja i može ga se postaviti na drugo mjesto. Može se postavljati na bilo koju suhu, ravnu i čvrstu podlogu, a zahvaljujući svojoj gustoći materijala pogodan je i za postavljanje na podno grijanje. Lako se održava i otporan je na sve kemikalije koje se nalaze u domaćinstvu. Ima veliki izbor dekora od drveta (bukva, trešnja, hrast…) do prirodnih kamena, pločica…
Laminati imaju veliku otpornost na udarce, ogrebotine, habanje i otporni su na temperaturu žara cigareta. Jednostavno se postavljaju i ne trebaju se brusiti niti lakirati, a poslije postavljanja odmah se mogu koristiti. Postavljeni laminat lako se uklanja i može ga se postaviti na drugo mjesto. Može se postavljati na bilo koju suhu, ravnu i čvrstu podlogu, a zahvaljujući svojoj gustoći materijala pogodan je i za postavljanje na podno grijanje. Lako se održava i otporan je na sve kemikalije koje se nalaze u domaćinstvu. Ima veliki izbor dekora od drveta (bukva, trešnja, hrast…) do prirodnih kamena, pločica…
Nedostaci laminata
Jezgra laminata se sastoji od drvenih vlakana koja pri dodiru s većom količinom vlage “bubre“, pa se ploča laminata može deformirati. Neki proizvođači taj problem su riješili na način da ploču i rubove obogaćuju s impregnacijama, najčešće Parafin vosak, koji štiti laminat od prodora vode i vlage do jezgre ploče. Laminat se mora postavljati na ravnu površinu, a sve neravnine veće od 4 milimetara potrebno je ukloniti prije postavljanja laminata.
Jezgra laminata se sastoji od drvenih vlakana koja pri dodiru s većom količinom vlage “bubre“, pa se ploča laminata može deformirati. Neki proizvođači taj problem su riješili na način da ploču i rubove obogaćuju s impregnacijama, najčešće Parafin vosak, koji štiti laminat od prodora vode i vlage do jezgre ploče. Laminat se mora postavljati na ravnu površinu, a sve neravnine veće od 4 milimetara potrebno je ukloniti prije postavljanja laminata.
utorak, 11. veljače 2014.
Kako i zašto iz vešmašine nestaju čarape i maramice?
Često se desi vama neobjašnjiva pojava. Sigurno ste stavili na pranje parove čarapa, i određeni broj maramica. Nakon pranja šok? Jedna od para čarapa misteriozno je nestao, kako?
Odgovor se krije u malom sitnom prorezu između bubnja i kade. Tu se sitniji dijelovi rublja provuku i nestanu u prostoru gdje se sakupljaju sitne čestice koje filter zadržava. Pošto su ti komadi ipak premali da prođu. kroz filter, tamo najčešće i ostanu.
Kako vam se to nebi desilo, te sitne komade rublja (čarape, maramice) zakvačite zihericom, jer se tako neće stvarati hrđa i oštetiti vam sadržaj pranja.
Nemojte međusobno zavezivati, jer se time smanjuje učinak pranja.
Odgovor se krije u malom sitnom prorezu između bubnja i kade. Tu se sitniji dijelovi rublja provuku i nestanu u prostoru gdje se sakupljaju sitne čestice koje filter zadržava. Pošto su ti komadi ipak premali da prođu. kroz filter, tamo najčešće i ostanu.
Kako vam se to nebi desilo, te sitne komade rublja (čarape, maramice) zakvačite zihericom, jer se tako neće stvarati hrđa i oštetiti vam sadržaj pranja.
Nemojte međusobno zavezivati, jer se time smanjuje učinak pranja.
ponedjeljak, 10. veljače 2014.
Kako funkcionira zračni jastuk?
Prvi zračni jastuci su se u automobile počeli ugrađivati još 60-ih godina prošlog stoljeća i to kao vanserijska vozila, Jaguar i Porshe.
Serijska ugradnja počela je 1994 godine u neka japanska vozila, a tek 1996 počinju se ugrađivati u sva novoproizvedena vozila.
Vjerojatno mao vozača zna da u svom vozilu ima TNT eksploziv (Trinitrotoluol). Da, dobro ste pročitali, TNT je važna supstanca koja omogućava djelovanje zračnog jastuka.
Svaki zračni jastuk ima senzor udarca smješten u prednji branik.Osim senzora sustav za okidanje i napuhavanje jastuka reagira na udarac (otprilike oko 20 Km/h). U momentu udarca, u 20 msec (milisekundi) se događa slijedeće: Senzor proslijeđuje informaciju o sudaru sustavu okidanja. Sustav posjeduje vrlo malu količinu TNT eksploziva koji se aktivira, vrši eksploziju i reakciju kemikalija Natrij Azida (NaN3), sa Kalijevim nitratom (KnO3), te silicijevog dioksida SiO2
. Kemijskom reakcijom se oslobađa natrij i dušik. Dušik napuhuje zračni jastuk. Sve se događa vrlo brzo, dovoljno da se spasi ljudski život.
Serijska ugradnja počela je 1994 godine u neka japanska vozila, a tek 1996 počinju se ugrađivati u sva novoproizvedena vozila.
Princip rada zračnog jastuka |
Vjerojatno mao vozača zna da u svom vozilu ima TNT eksploziv (Trinitrotoluol). Da, dobro ste pročitali, TNT je važna supstanca koja omogućava djelovanje zračnog jastuka.
Zračni jastuk u volanu za vozača |
Aktivirani zračni jastuk |
. Kemijskom reakcijom se oslobađa natrij i dušik. Dušik napuhuje zračni jastuk. Sve se događa vrlo brzo, dovoljno da se spasi ljudski život.
subota, 8. veljače 2014.
Najbrže rastuće drvo na svijetu
Paulownia elongata za 7 - 8 godina dobiva 1 m3 po stablu. Riječ je o neinvazivnoj vrsti koja uspijeva i na vrlo škrtom tlu, ali je osjetljiva na insekticide i otrove. Zemljište mora imati pH 5,5 - 8,5 (optimalan pH iznosi 6,5). Zbog visokog udjela tanina razvila je otpornost spram različitih štetočina pa zaštita od kukaca i bolesti gotovo da i nije potrebna, osim zaštite od divljači dok su biljke još mlade. Paulowniju elongatu nazivaju „drvo-feniks“, budući da nakon sječe iz panja potjera novu mladicu koja se iznova može eksploatirati. Riječ je o nesumnjivo najbržerastućem i najisplativijem stablu na Zemlji.
Paulownia elongata je tvrdo drvo, a istodobno najlakše poznato drvo težine 272 – 336 kg/m3 (prosječno 304 kg/m3). Drvo je svijetlo i gotovo bez čvorova s izrazitom otpornošću na savijanje i uvijanje, što ga čini savršenim za rezbarenje. Vatrootporna točka – točka paljenja je dvostruko veća (400 celzija) od borovine, što je posebno zanimljivo za obalna područja koja su ljeti izložena povećanom riziku od požara.
PAULOWNIA ELONGATA U INDUSTRIJI I OBRTNIŠTVU koristi se pri izradi glazbala, brodogradnji, zrakoplovnoj industriji, izradi dasaka za jedrenje, montažnih kuća, građe, stolarije, parketa, furnira, namještaja, igračaka i drugih predmeta od drveta. Vlaknasta struktura sa zračnim porama te otpornost na vlagu uz postojanu formu pri ekstremnim uvjetima, čine je izvrsnim izolacijskim materijalom koji se zbog ovih osobina koristi i pri izradi sauna.
Kubični metar u režimu industrijske sadnje, dostiže nevjerojatnu cijenu od 1200 USD na svjetskim burzama. (Paulownia se na svjetskim burzama najčešće prodaje pod svojim japanskim imenom: Kiri.) Budući da se za industrijske svrhe sadi na razmak 5 x 4 ili 4 x 4 metra, sadi se između 500 i 625 sadnica po hektaru što donosi od 600.000 do 750.000 USD po hektaru svakih 7 – 8 godina.
Hektar zemljišta sa 625 stabala Paulownia elongate za 3 godine donese nevjerojatnih 57 tona drvne mase, a za 7-8 godina čak 190 tona.
U sedmoj-osmoj godini stablo ima prosječno 1 m3 drveta i moguće ga je eksploatirati 3 puta jer će nakon svake sječe potjerati novu mladicu koja kroz 7-8 godina ponovno postiže oko 1 m3 drveta.
PAULOWNIA ELONGATA U ENERGETSKOJ NAMIJENI koristi se za izradu peleta i bioetanola, budući da ima iznimno visoku energetsku vrijednost. U režimu energetske sadnje, sadi se na razmak 2 x 3 ili 2 x 2 metra, dakle između 1600 i 2500 sadnica po hektaru.
Usporedbe radi, topola ima 700 kcal tj. 2933 kJ, a bilo koje tvrdo drvo 2600 kcal tj. 10894 kJ, dok Paulownia elongata u suhoj tvari (13 % vlage) ima čak 4500 kcal tj. 18.828 kJ, čudesnu energetsku vrijednost na razini kvalitetnog ugljena! Osim toga, topola nakon sagorijevanja ima 2,6 kilograma pepela po toni, a Paulownia elongata tek 0,57 kilograma.
Nakon treće godine stablo ima prosječno 0,3 m3 drveta i moguće ga je eksploatirati 8 puta jer će nakon svake sječe potjerati novu mladicu koja kroz 3 godine ponovno postiže oko 0,3 m3 drveta.
PAULOWNIA ELONGATA KAO STOČNA HRANA koristi se zbog visokog udjela bjelančevina (20%) i različitih mikroelemenata, što je čini izuzetno kvalitetnim i probavljivim krmivom. Za proizvodnju stočne hrane sadi se u režimu 4000 biljaka po hektaru koje se kose kada porastu 80-90 centimetara i daju 6 do 7 otkosa na godinu.
PAULOWNIA ELONGATA JE MEDONOSNO DRVO, a cvjetovi se koriste i u farmaceutskoj industriji. Listovi promjera oko 70 centimetara sadrže do 15 % dušika pa se rabe i u proizvodnji kvalitetnog humusa.Med od paulownije je svjetli, jasan, vrlo svijetao i aromatičan, po boji može se usporediti s bagremovim medom. Paulownia ima kvalitetan med. Osim što je ljekovit moze pomoći u liječenju bronhitisa i drugih respiratornih bolesti, a također poboljšati rad žuči i jetre i probave općenito.
Cijela biljka - izuzetno je pogodna za pošumljivanje parcela na rizik od erozije.
Također Paulownia je pogodna za pošumljavanje opožarenih šumskih zemljišta.
Ako postoji stvarno je stablo nazvati "pluća grada" - to je paulownia.
Sjeme paulownije je dosta sitno i relativno brzo proklije (cca 1 tjedan). Sjeme posijte u klijalište koje je na toplom mjestu. Posijte ih u rahlu i propusnu zemlju na dubinu od 0.5 cm. Pobrinite se da je površinski sloj zemlje uvijek vlažan, no isto tako je bitno da klijalište ima i dovoljno zrraka kako bi se umanjila mogućnost razvoja plijesni. (u slučaju da primijetite plijesan, poprskajte blagim fungicidom kako sjemenke ne bi strunule prije nego prokliju). Mlade biljke presađujte po potrebi. Preporučam da biljku prve zime držite u tegli kako biste je mogli skloniti od mraza, a zatim je posadite na sunčano mjesto u zavjetrini. Biljku možete posaditi i blizu kuće budući da glavninu korijena razvija u dubinu, a ne u širinu.
U roku od osam - devet godina može dosegnuti do 20 m visine. Promjer stabla do 50 cm.
Paulownia u punom cvatu |
Paulownia elongata je tvrdo drvo, a istodobno najlakše poznato drvo težine 272 – 336 kg/m3 (prosječno 304 kg/m3). Drvo je svijetlo i gotovo bez čvorova s izrazitom otpornošću na savijanje i uvijanje, što ga čini savršenim za rezbarenje. Vatrootporna točka – točka paljenja je dvostruko veća (400 celzija) od borovine, što je posebno zanimljivo za obalna područja koja su ljeti izložena povećanom riziku od požara.
PAULOWNIA ELONGATA U INDUSTRIJI I OBRTNIŠTVU koristi se pri izradi glazbala, brodogradnji, zrakoplovnoj industriji, izradi dasaka za jedrenje, montažnih kuća, građe, stolarije, parketa, furnira, namještaja, igračaka i drugih predmeta od drveta. Vlaknasta struktura sa zračnim porama te otpornost na vlagu uz postojanu formu pri ekstremnim uvjetima, čine je izvrsnim izolacijskim materijalom koji se zbog ovih osobina koristi i pri izradi sauna.
Kubični metar u režimu industrijske sadnje, dostiže nevjerojatnu cijenu od 1200 USD na svjetskim burzama. (Paulownia se na svjetskim burzama najčešće prodaje pod svojim japanskim imenom: Kiri.) Budući da se za industrijske svrhe sadi na razmak 5 x 4 ili 4 x 4 metra, sadi se između 500 i 625 sadnica po hektaru što donosi od 600.000 do 750.000 USD po hektaru svakih 7 – 8 godina.
Sva ljepota paulownie |
Hektar zemljišta sa 625 stabala Paulownia elongate za 3 godine donese nevjerojatnih 57 tona drvne mase, a za 7-8 godina čak 190 tona.
U sedmoj-osmoj godini stablo ima prosječno 1 m3 drveta i moguće ga je eksploatirati 3 puta jer će nakon svake sječe potjerati novu mladicu koja kroz 7-8 godina ponovno postiže oko 1 m3 drveta.
PAULOWNIA ELONGATA U ENERGETSKOJ NAMIJENI koristi se za izradu peleta i bioetanola, budući da ima iznimno visoku energetsku vrijednost. U režimu energetske sadnje, sadi se na razmak 2 x 3 ili 2 x 2 metra, dakle između 1600 i 2500 sadnica po hektaru.
Usporedbe radi, topola ima 700 kcal tj. 2933 kJ, a bilo koje tvrdo drvo 2600 kcal tj. 10894 kJ, dok Paulownia elongata u suhoj tvari (13 % vlage) ima čak 4500 kcal tj. 18.828 kJ, čudesnu energetsku vrijednost na razini kvalitetnog ugljena! Osim toga, topola nakon sagorijevanja ima 2,6 kilograma pepela po toni, a Paulownia elongata tek 0,57 kilograma.
Nakon treće godine stablo ima prosječno 0,3 m3 drveta i moguće ga je eksploatirati 8 puta jer će nakon svake sječe potjerati novu mladicu koja kroz 3 godine ponovno postiže oko 0,3 m3 drveta.
PAULOWNIA ELONGATA KAO STOČNA HRANA koristi se zbog visokog udjela bjelančevina (20%) i različitih mikroelemenata, što je čini izuzetno kvalitetnim i probavljivim krmivom. Za proizvodnju stočne hrane sadi se u režimu 4000 biljaka po hektaru koje se kose kada porastu 80-90 centimetara i daju 6 do 7 otkosa na godinu.
PAULOWNIA ELONGATA JE MEDONOSNO DRVO, a cvjetovi se koriste i u farmaceutskoj industriji. Listovi promjera oko 70 centimetara sadrže do 15 % dušika pa se rabe i u proizvodnji kvalitetnog humusa.Med od paulownije je svjetli, jasan, vrlo svijetao i aromatičan, po boji može se usporediti s bagremovim medom. Paulownia ima kvalitetan med. Osim što je ljekovit moze pomoći u liječenju bronhitisa i drugih respiratornih bolesti, a također poboljšati rad žuči i jetre i probave općenito.
Cijela biljka - izuzetno je pogodna za pošumljivanje parcela na rizik od erozije.
Također Paulownia je pogodna za pošumljavanje opožarenih šumskih zemljišta.
Ako postoji stvarno je stablo nazvati "pluća grada" - to je paulownia.
Sjeme paulownije je dosta sitno i relativno brzo proklije (cca 1 tjedan). Sjeme posijte u klijalište koje je na toplom mjestu. Posijte ih u rahlu i propusnu zemlju na dubinu od 0.5 cm. Pobrinite se da je površinski sloj zemlje uvijek vlažan, no isto tako je bitno da klijalište ima i dovoljno zrraka kako bi se umanjila mogućnost razvoja plijesni. (u slučaju da primijetite plijesan, poprskajte blagim fungicidom kako sjemenke ne bi strunule prije nego prokliju). Mlade biljke presađujte po potrebi. Preporučam da biljku prve zime držite u tegli kako biste je mogli skloniti od mraza, a zatim je posadite na sunčano mjesto u zavjetrini. Biljku možete posaditi i blizu kuće budući da glavninu korijena razvija u dubinu, a ne u širinu.
U roku od osam - devet godina može dosegnuti do 20 m visine. Promjer stabla do 50 cm.
petak, 7. veljače 2014.
Kako napraviti saunu?
Dakle, odlučili smo se za izradu saune površine 4 m2.
Uvjet je da se ta prostorija može kvalitetno obložiti i da ima priključak vode-. Dakle, počnimo od poda.
Najbolji je pod od teraco pločica , pvc ili keramike.
Druga važna karakteristika i uvjet je dobar dovod i odvod zraka iz saune.
Ulaz zraka mora biti ispod peći koji kroz kanal ulazi iz druge prostorije te omogućava dobro upuhivanje zraka u prostor za peč.
Peć mora biti u posebnom prostoru ali ne odvojena vratima od kabine saune.
Odvodni zrak odvodi se pomoću posebne cijevi direktno u otvoreni prostor.
Materijal za saunu
Drvo je jedini materijal prikladan za oblaganje saune iznutra.
Drvo je toplinski slab provodnik, a osim toga dobro upija vlagu iz okoline.
Zbog velike temperature i vlage, potrebno je dobro izolirati zidove i plafon u kabini saune.
Na vanjskoj strani kabine mora biti folija koja blokira difuziju vodene pare.
To je obično alu folija koja propušta vlagu van a ne dozvoljava hladnom zraku u unutrašnjost.
Mineralna vuna mora biti obložena folijom i dobro pričvršćena da vlaga i para ne prodiru u mineralnu vunu.
Sve instalacije moraju se nalaziti izvana , odnosno sa vanjske strane toplinske izolacije.
Ležajeve treba izraditi od blanjanih dasaka položenim na poprečne grede.
Širina ležaja treba biti minimalno 60 cm.
Vrlo je važno da svi spojevi vijcima budu od ispod ili jako upušteni, jer se vijci jako zagrijavaju i može doći do opeklina.
Montaža unutrašnjosti kabine
Na pod od ploča montiramo drvenu podlogu od dasaka.
Zidove i plafon također oblažemo daskama i izolacijom.
Peć postavljamo na slobodno mjesto gdje neće smetati. Ispod peći mora biti kanal za dovod čistog zraka.
Podaci o peći, grijanju i podešavanju trebaju se nalaziti u uputama koja dolazi sa peći.
utorak, 4. veljače 2014.
Zašto peć "ne vuče"?
Da bi peć dobro "vukla" a i da bi se priključenje obavilo prema sigurnosnim propisima, treba poznavati određena pravila i zakone.
Većina peći bilo da su predviđena za loženje na plin, drva, loživo ulje ili otpacima, treba propisano i sigurnosno priključiti na dimovodnu cijev.
Time ćemo osigurati pravilno odveđenje štetnih dimnih plinova iz peći, dobro sagorijevanje goriva te sigurnost u prostoriji gdje se vrši loženje.
Sve radnje oko tih peći možemo izvršiti sami, osim priključenja plinskih peći na zemni plin, koje treba izvršiti stručnjak i ovlašteni izvođač.
Produkt sagorijevanja, dim prolazi kroz dimovodnu cijev i izlazi kroz dimnjak u atmosferu.
Tada se u dimnjaku stvara podtlak koji hladan zrak vuče u ložište.
Što su dimni plinovi hladniji, podtlak je manji pa je i manja količina usisanog zraka. Drugim riječima, nema dobrih uvjeta za sagorijevanje, pa kažemo da peć "ne vuče".
Osnovni razlozi za takova stanja su slijedeći:
- u dimovodnu cijev ulazi zraz sa strane i hladi dimne plinove
- spriječen odvod dimovodnih plinova i njihovo sabijanje u cijevi, zbog nakupljene čađi, stranih predmeta ili otpale žbuke .
Peć treba priključiti što je moguće bliže dimnjaku, dakle cijev za priključenje neka bude što kraća.
Treba izbjegavati po mogućnossti suvišna koljena.
Ukoliko ipak imamo slučaj da su cijevi dulje, vodoravni dio treba biti uvijek u uzlazu prema gore.
Priključak dimovodne cijevi na dimnjak treba biti tako izvedeno da nema ootvora sa strane .
Ukoliko su 2 peći spojene na isti dimnjak, ulazi cijevi nikada ne smiju biti u istoj razini.
Ulaz cijevi u dimnjak, mora biti tako izvedeno da cijev ne ulazi u dimovodni prostor iza zida unutarnjeg dijela u dimnjaku.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)