Sezona je berbe grožđa, prešanje i spremanje mošta u podrume.
Većina ljudi zna kakva opasnost vreba iz zatvorenih podruma. Naime, vrenjem mošta dolazi do kemijskih procesa u kojima se oslobađa plin CO2 (ugljični dioksid). Plin je bez okusa, boje i mirisa, teži od zraka tako da se koncentrira u donje dijelove podruma a time automatski potiskuje kisik u više slojeve podruma. Ukoliko osoba koja radi u podrumu, dođe u situaciju da se nalazi ispod razine na kojoj ima kisika, dolazi do gušenja i smrti. Osoba u tim trenucima nije sposobna zvati u pomoć, reagirati, ili napraviti bilo što kako bi pomogli sama sebi. Ubrzo dolazi do nesvjestice i smrti.
Kako bi spriječili takve događaje, možemo si pomoći sa običnom svijećom.
U podrumu upalite nekoliko svijeća i postavite ih na različite visine. Prilikom ulaska u podrum obavezno nositi svijeću sa sobom. Ukoliko svijeća gori, nema opasnosti.
Ukoliko se ugasi, znači da nema kisika potrebnog za gorenje, ODMAH ČIM PRIJE napustiti podrum. Kako bi spriječili pojavu nastanka i koncentracije CO2, podrum treba biti u vrijeme vrenja mošta dobro prozračen sa otvorenim prozorima.
Osobito je važno da osobe pod utjecajem alkohola UOPĆE ne ulaze u podrume za vrijeme vrenja.
Naročito je važno NE VODITI I NE PUŠTATI DJECU SAMU U PODRUM!!