nedjelja, 19. svibnja 2013.

Kako nakon pečenja očistiti roštilj?


Nakon svakog dobrog druženja i fine klope, slijedi čišćenje. A ako nešto ne volite čistiti, onda je to roštilj. Slijedite li ove savjete, uvelike ćete si olakšati posao.

Lijepo vrijeme, priroda, društvo, pivica i miris roštilja. Uživancija za dušu, tijelo i želudac. I dok su svi složni oko roštilja dok se meso peče, kad ga treba očistiti, bježe k'o muhe bez glave. Taj zadatak nekako uvijek zapadne vas. Evo kako ćete ga riješiti brzo,  i 'bezbolno'. 


Donosimo šest korisnih savjeta za čišćenje roštilja: 

1. Napunite sudoper ili kadu (ovisno o veličini rešetke) vodom i octom. Uronite masnu rešetku roštilja i pustite da odstoji nekoliko minuta. Umjesto octa možete koristiti i sapunicu, no u tom slučaju pustite da odstoji pet minuta duže. 


2. Dok se rešetka namače, uzmite žičanu spužvicu i s ostatka roštilja lagano odstranite ostatke hrane, masnoće i pepela. Ako imate plinski roštilj, oslobodite put do plamenika i dobro ga očistite. 

3. Kad ste ga dobro očistili i uklonili sve ostatke hrane i nakupine masnoća, sastavite roštilj. 

4. Tada žičanu spužvicu iskoristite za čišćenje rešetke. Jako upirući skinite svu masnoću i pritom pazite da imate pristup svakom utoru. Kod plinskog roštilja budite oprezni da ne oštetite neki dio. 

5. Kad ste završili s čišćenjem, ostavite roštilj 15-ak minuta na zraku da se dobro posuši. 

6. Kako biste kod idućeg korištenja dobro ispekli meso i još lakše očistili roštilj, prije spremanja rešetku premažite tankim slojem ulja.