Nakon svakog dobrog druženja i fine klope, slijedi čišćenje. A ako nešto ne volite čistiti, onda je to roštilj. Slijedite li ove savjete, uvelike ćete si olakšati posao.
Donosimo šest korisnih savjeta za čišćenje roštilja:
1. Napunite sudoper ili kadu (ovisno o veličini rešetke) vodom i octom. Uronite masnu rešetku roštilja i pustite da odstoji nekoliko minuta. Umjesto octa možete koristiti i sapunicu, no u tom slučaju pustite da odstoji pet minuta duže.
2. Dok se rešetka namače, uzmite žičanu spužvicu i s ostatka roštilja lagano odstranite ostatke hrane, masnoće i pepela. Ako imate plinski roštilj, oslobodite put do plamenika i dobro ga očistite.
3. Kad ste ga dobro očistili i uklonili sve ostatke hrane i nakupine masnoća, sastavite roštilj.
4. Tada žičanu spužvicu iskoristite za čišćenje rešetke. Jako upirući skinite svu masnoću i pritom pazite da imate pristup svakom utoru. Kod plinskog roštilja budite oprezni da ne oštetite neki dio.
5. Kad ste završili s čišćenjem, ostavite roštilj 15-ak minuta na zraku da se dobro posuši.
6. Kako biste kod idućeg korištenja dobro ispekli meso i još lakše očistili roštilj, prije spremanja rešetku premažite tankim slojem ulja.