ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Pčelinji med - ili kako nas trgovci varaju!

Pravi pčelinji med kako je poznato je jedina namirnica koja je nepokvarljiva. Ni visoke ni niske temperature nemogu ga učiniti nejestivim, jedino mu ponekad mogu promijeniti agregatno stanje.
Prirodni pčelinji med

Naime, pravi pčelinji med ponekad će kristalizirati ali to ne umanjuje njegovu kvalitetu i hranjivost.

Ako želimo ed dovesti opet u stanje gela, stavimo limenku u toplu vodu na +40 stupnjeva.

Sasvim je druga pjesma što nam sve podvaljuju u trgovinama, specijalno stranim trgovačkim lancima.

Hrvatski med koji se izvozi ili u EU ili izvan nje, mora proći biološke, kemijske i zdravstvene analize.
Međutim kod uvoza, naročito iz EU nema nikakve kontrole, dok je kontrola izvan EU samo svedena na zdravstvenu kontrolu, dok je sastav nažalost nepoznat..

Provjera sa 100% sigurnošću može se ustanoviti jedino DNK analizom.

Evo, kako ćemo lako (barem sa postojećim "rekvizitima" prepoznati pravi od lažnog meda.

Žlicu meda u fluidnom stanju (gel) stavimo na papirnati ručnik (ubrus).
Ako je med pravi, neće probiti sloj papira, a ako je "fake" voda iz njega zajedno sa razrijeđenim šećerom brzo će probiti sloj papira.

Drugi način je ako žličicu meda kapnemo u čašu sa mlakom vodom.
Pravi med će potonuti na dno, dok će krivotvorena plutati na površini vode.