četvrtak, 30. siječnja 2014.

Slikanje predmeta za prodaju putem oglasnika

Prodavači na Oglasnicima često se služe nečasnim i neodgovornim (čitaj lažnim) podacima o karakteristikama proizvoda koji prodaju.
Ovdje ću posvetiti pažnju na prodaju Mobitela. Puni su novinski članci o tome kako je kupac narućio mobitel a dobio pola kile kave ili vrećicu rezanaca.

Međutim, ako ste u poziciji kupca mobitela, preporučam slijedeće:
1. Nastojte da dogovorena primopredaja novca odnosno robe bude "face to face", odnosno osobna primopredaja. tako vas prodavač neće moći "smuljati" ako znate što kupujete.
Nikada nemojte kupovati nešto o čemu pojma nemate. u tom slučaju, povedite sa sobom osobu koja je upoznata sa predmetom kupoprodaje. naročito ako je vrijednsot veća od 1000 Kn.
2. Nikada ne kupujte "na neviđeno". Ako ne želite da vam se desi OVO
3. Nikada ne uplaćujte mobitel na račun unaprijed (privatne osobe), jer vam se isto može desiti isto kao i pod 2.
4. Od prodavača tražite detaljne podatke, opis, slike, karakteristike, račun.

Ako prodajete mobitel, a kupac od vas traži detaljne slike sa svih pozicija, malo od prodavača ima profesionalni foto studio da bi slikani proizvodi bili kvalitetni a slike bile što kvalitetnije.
Priručni  "foto atellier"

Ako slikate sa bilo kojim mobitelom ili fotoaparatom možete si pomoći da slike budu kvalitetne.

nedjelja, 26. siječnja 2014.

Krvni tlak, što je, kako se očituje i kako se mjeri?

Općenito o krvnom tlaku

Krvni tlak je sila kojom krv pritišće stijenke krvne žile. Mjere se sistolički krvni tlak, kojeg uobičajeno zovemo gornji, te dijastolički ili donji tlak. Sistolički pokazuje koliki je tlak za vrijeme izbacivanja krvi iz srca. Njega očitavamo
kada u slušalicama tlakomjera čujemo prvi zvuk. Dijastolički tlak govori o pritisku krvi na žile kada srce ne radi, tj. između otkucaja srca. On se očitava kada zvuk koji smo čuli u slušalicama tlakomjera nestane.
Tlak se uvijek mora mjeriti na istoj ruci i u isto vrijeme dana.

Moderan digitalni tlakomjer

Visok tlak može biti: 
Lagano visoki tlak i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 140-159 a dijastolički između 90 - 99 mmHg. Mjerite tlak jednom u dva mjeseca. 

Umjereno visoki tlak
 i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 160-179 a dijastolički između 100 - 109mmHg. Mjerite tlak jednom mjesečno.

Ozbiljno visoki tlak i to kada sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) između 180- više a dijastolički između 110 - višemmHg. Mjerite tlak jednom tjedno.



Niski krvni tlak

Nizak tlak je kada:
Sistolički tlak ima vrijednosti (mmHg) ispod 110, a dijastolički ispod 65 mmHg.
Bezopasan, ali neugodan
Ima li išta slađe nego mužu reći 'što ga ide' i pritom ne riskirati da on vama uništi dan, jer je niskotlakaš pa ste ga podizanjem tlaka upravo 'vratili u život'. Iako se u mnogim razvijenim zemljama niski tlak smatra čak poželjnim, sve se češće čuju glasovi koji dolaze iz Njemačke, a govore da je niski tlak bolest. Iako većina stanovništva smatra da nema problema s tlakom, nedavno istraživanje, koje je proveo dr. Thomas Pickering s Mount Sinai School of Medicine, pokazalo je da čak 50 posto zdravih muškaraca i žena ima 'epizode' niskog tlaka koje traju barem sat vremena dnevno. Kako nisu praćene simptomima, za njih se ne bi znalo da ispitanicima nije svakih 30 minuta kroz 24 sata mjeren tlak. No nije problem ovo sporadično snižavanje tlaka koje ne muči oboljelog, već trajno sniženi tlak koji utječe na njegov svakodnevni život.

Sindrom bijele kute
     
Istraživanja pokazuju da mnoge osobe imaju visoki tlak kada ga mjeri liječnik, no ako ga mjere sami kod svoje kuće vrijednosti tlaka su znatno niže. Ovaj fenomen je u medicini poznat kao 'sindrom bijele kute'. Radi se o tome da se većina pacijenata uzbudi kada dođe liječniku, zbog čega im se i povisi krvni tlak. Stoga se preporučuje da pacijenti sami mjere tlak kod kuće. Druga mogućnost je 24-satno mjerenje krvnog tlaka.

Prošle je godine radna skupina sa Zavoda za nefrologiju i arterijsku hipertenziju KBC 'Rebro', na čelu s profesorom Reinerom, izradila Nacionalni program za prevenciju srčanožilnih bolesti u Hrvatskoj. Program je prihvatila Vlada i sada se očekuje njegova primjena. Između ostalog, tim se programom predviđa da svi liječnici u Hrvatskoj, jednom u dvije godine mjere tlak svojim pacijentima. To je jedini način da se visoki tlak otkrije na samom početku, dok još nije uzrokovao ozbiljna oštećenja na krvnim žilama.

Kada oboljeli ima smetnje, najčešće se tuži na glavobolju, otežanu koncentraciju, neugodna lupanja srca te šum u ušima. Obično je takav tlak povezan s viškom tjelesne težine, šećernom bolešću i slabom fizičkom aktivnošću. Često je posljedica prekomjernih uzbuđenja i stresa, no može se pojaviti i za vrijeme izrazito niskih temperatura u okolišu.
Profesionalni tlakomjer sa živom

Istraživanja pokazuju da žene do menopauze rjeđe muči nego muškarce. Kod djece se visoki krvni tlak rijetko pojavljuje, i to uglavnom kao posljedica druge bolesti (npr. bolesti bubrega), a ne kao osnovna bolest.



Kada se dijagnosticira, visoki tlak treba liječiti uporno i dosljedno do kraja života. Postoji 7 grupa lijekova kojima se visoki krvni tlak drži pod kontrolom. Problem je što prevelika doza lijeka može uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje. Naglo snižavanje visokog tlaka može pak kod oboljelog izazvati popratne pojave poput omaglice, boli u prsima... Stoga zbog loše odabranog lijeka ili neodgovarajuće doze, oboljeli često na svoju ruku preskaču uzimanje lijeka. Zbog toga u liječenju visokog krvnog tlaka ne postoje 'šablone' koje pomažu svakom bolesniku, već prepisivanje lijekova ovisi kako o vrijednostima samoga tlaka tako i o drugim mogućim bolestima pacijenta.

No za sve visokotlakaše vrijede dva pravila. Osim uzimanja lijekova, treba promijeniti i način života.
Ta promjena uključuje promjenu načina prehrane, zabranu pušenja i izbjegavanje alkohola. Preporuča se zamjena sjedilačkog načina života dnevnim 30-minutnim šetnjama, plesom, vrtlarenjem... te izbjegavanje stresnih situacija.

Visokotlakaši moraju paziti na dnevni unos tekućine, jer povećane količine tekućina povećavaju volumen krvi pa vode povišenju krvnog tlaka. Stoga se ovisno o dobi i spolu preporučuje uzimanje 1 do 1,5 litre vode dnevno. Nutricionisti kažu da je 1 gram soli dnevno dovoljan za normalan rad našeg organizma. Zbog toga se onima koji se muče s visokim tlakom preporučuje da ne troše više od 1,5 grama soli dnevno. Kada je visoki tlak udružen s debljinom, preporučuje se dovođenje kilograma na 'pravu mjeru' pravilnim izborom namirnica i smanjenom količinom pojedene hrane. Ako oboljelog muči i šećerna bolest, preporučuje se držanje šećera 'pod kontrolom' odgovarajućom prehranom, i ako je potrebno lijekovima. Sve je to važno da bi se spriječile pogubne posljedice visokog krvnog tlaka, od začepljenja krvnih žila do moždanog i srčanog udara.

Iako je visoki krvni tlak najnepoželjniji, jer predstavlja najveći rizik za zdravlje, oboljeli se najteže nose s varijabilim tlakom. Ne samo zato što ga prate neugodni simptomi, koji su 'zbroj' simptoma visokog i niskog tlaka, već stoga što nisu sigurni muči li ih trenutno visoki ili pak niski tlak. Oni koji se 'priviknu' na dijagnozu govore da 'hodaju po svijetu s tlakomjerom u džepu'. On im postaje najveći prijatelj, jer samo tako mogu otkriti je li glavobolja, koja ih muči, posljedica visokog ili niskog tlaka. A bez pravilne dijagnoze ne mogu si pomoći: pijenje kave koje često 'diže' niskotlakaše, može 'uništiti' oboljelog ako ga trenutno muči visoki tlak. I najbezazlenije 'natrpavanje' hranom ili tekućinom može izazvati negodne nuspojave ako je tlak trenutno povišen.

Opasan je kada se približe


Osobe s varijabilnim tlakom često ugrožava približavanje sistoličkog i dijastoličkog tlaka. To je opasno jer tada gotovo nema razlike u tlakovima, pa se srce otežano puni krvlju. Odnosno, kada nema razlike u tlakovima, srce se uopće ne može napuniti krvlju.
Varijabilni tlak podjednako često muči žene i muškarce.
Taj se tlak češće nalazi kod osoba srednje dobi koje su promijenile životnu ili radnu sredinu.
Najčešće od varijabilnog tlaka pate stariji od 60 godina.

četvrtak, 16. siječnja 2014.

Kako pobijediti šećernu bolest (dijabetes)?

Bolest modernog doba (bolest visoke civilizacije) je svakako šećerna bolest (dijabetes, Lat Diabetes Mellitus).
Nezdrav način života, kriva prehrana, nekvalitetne namirnice, a posebice stresni način života dovodi do
promjena u našem tijelu. Dijabetes je "tiha ili puzajuća" epidemija koju je teško otkriti ako se na vrijeme ne provjerava. Obično dijabetičari nemaju nikakve simptome, a dok su simptomi vidljivi, obično je već kasno za izlječenje.
Postoje 2 tipa dijabetesa, Tip1 i Tip 2. Da ne ulazim u opis pojedinih tipova koji se mogu naći na svakom koraku (Google), navesti ću samo osnovne simptome:

- Jaka, neutaživa žeđ, stalna potreba za tekućinom
- često mokrenje, naročito noću
- zamagljen vidni fokus (nejasna vidna slika)
- naglo mršavljenje
- umor i malaksalost organizma
- mogućnost trajnog i potpunog sljepila
- muškarcima erektilna disfunkcija
- trnci i probadanje u perifernim dijelovima tijela (nožni i ručni prsti, pete na nogama)

Ovo su simptomi kroničnog dijabetesa, dok su akutni gotovo potpuno nevidljivi i neosjetljivi.

Osoba koja nema šećer u krvi ako izmjeri GUK (glukoza u krvi) natašte ima vrijednost 5-6 mMol.

Nakon obroka otprilike 2 sata izmjereni šećer će biti nešto viši (6-9), ali se on tijekom dana i aktivnosti tijela
šećer troši i pretvara u energiju koja održava tjelesni metabolizam.
Često se očekuje da će šećer ujutro natašte biti niži nego nakon obroka: Naime, nakon večere, unosom hrane se unosi i šećer, a pošto noću metabolizam miruje, šećer natašte može biti čak i preko 10 Mmol, iako je to potpuno normalno. Najbrža potrošnja (konverzija šećera u energiju) vrši se njegovo trošenje i povratak u normalne okvire  (5 - 6 MMol).je fizička aktivnost bilo koje vrste.
Najjednostavnije je šetnja prije spavanja bar 1 km ili lagano trčanje 10 min.

Dijabetes se liječi tabletama ili inzulinom.
Tabletama se mogu na pravilan način regulirati vrijednost šećera u krvi, čak i u nekim slučajevima potpuno normaliziranje šećera i odbacivanje tableta.
Nažalost, inzulin je doživotna terapija, iako je život dijabetičara danas potpuno normalan uz pretpostavku da se pridržava prehrane, životnog stila, te suradnju sa liječničkim uputama.

Ovdje ću opisati jedan od zdravijih narodnih lijekova koji su jeftini, jednostavni, čak i vrlo ukusni.
Narodni lijek za dijabetičare na bazi cimeta pogledajte OVDJE:
Narodni lijek protiv kolesterola, tlaka I šećera

1 mala (kavena žličica) cimeta u prahu
2 žlice meda
1 iscijeđeni limun

Izmiješati, te po 1 žlicu popiti natašte I 1 žlicu prije spavanja.

Za tjednu potrebu gotovog napitka potrebno je
2 vrećice od 25 g cimeta u prahu
30 dkg meda
5 limuna osrednje veličine

Napitak držati dobro zatvoren (ne u frižideru) na tamnom mjestu.

Garantirano za  6 mjeseci skida šećer u krvi za 3 – 5 jedinica m/mol



utorak, 7. siječnja 2014.

Kako do idealne ljepote?

Žene...žene su uglavnom lijepe, ljepše i one manje lijepe.
Postoji izreka da ne postoji ružna žena, samo uvijek postoji i ljepša. koliko košta idealna ljepota.
Manekenstvo, modne piste, glamour, show business. Sve to zahtijeva "masku". Dakle, sve žene koje se bave tim poslom trebaju izgledati idealno. Taj izgled neke žene imaju prirodno, a one "druge" žele pod svaku cijenu izgledati idealno. Međutim, način na koji to  one žele postići, nije nimalo lak.
Beskrajne dijete, gladovanja, razno razni preparati koji su uglavnom "sveta voda", kasnije postaju zamka iz koje se većina žena teško izvlači. Obično su takve žene kad dođu u godine, izgledaju potpuno  drugačije, gotovo neprepoznatljive. Kozmetika i "fotoshop" donekle ublažuju njihov izgled, međutim kako dugo?
Jedan od najgorih načina "održavanja ljepote" je prekomjerno gladovanje ili čak povraćanje hrane poslije konzumiranja. To dovodi do anoreksije ili još gore do bulimije.
To su bolesti manekenki i pjevačica te osoba koje su u showbiznisu..
Najgore je to što ta stanja iz akutnih pojava prelaze u kronične iz kojih gotovo nema povratka.
Očiti primjeri "originala" i "kopije", odnosno izgleda prije kao normalne osobe i poslije kao živućih kostura.
Evo primjera:
Slavna grčka voditeljica Nana Karagianni  prije i poslije "tretmana":
Cijena slave


Ovako danas izgleda Nana Karagianni:

subota, 4. siječnja 2014.

Regulacija brzine kolektorskih motora.

Neki ručni električni strojevi imaju na sebi regulatore brzine okretaja. To su obično bušilice, brusilice, ubodne pile i još neki alati.

To su takozvani motori sa četkicama (kavezni elektromotori).
Njihovu je brzinu lako moguće kontrolirati i regulirati sa dodatnim uređajem kojima upravlja Trijak.
Ti uređaji se obično zovu dimeri (DIMMER). Dimer je vrlo lako napraviti iz nekoliko pasivnih elemenata koji su na tržištu lako dostupni i jeftini.
Električna shema sklopa

Evo jedne sheme regulatora okreta motora ili smanjenje napona unutar primarnog dijela (AC napon)
Simbol trijaka:

Trijaci, ovisno o snazi dolaze u različitim izvedbama:
Komercijalni tipovi trijaka





Gotov sklop na pločici vrlo je malih dimenzija (3 x 4 cm) pa ga je vrlo lako smjestiti u manju kutiju
OPREZ! sklop je pod naponom od 230V pa treba biti oprezan pri rukovanju!

Gotov sklop (Dimmer)

Kod regulacije brzine okretaja motora treba uzeti u obzir da se smanjenjem brzine smanjuje i hlađenje putem ventilatora rotora pa to treba imati na umu.


Kako napraviti tokarski stroj?


Tokarski strojevi za obradu drva za amatere u prodaji su za oko 700Kn.
Međutim, na otpadu i raznim divljim odlagalištima toliko je veš mašina, koje u 90 % slučaja imaju ispravan motor.
Cijena izrade tokarilice za drvo u vašoj režiji neće preći 100 Kn.
Motor od stroja za pranje rublja poznat je kao asinkroni motor sa 2 funkcije.
Jedan neovisan namot u statoru stroja je za pranje a drugi za centrifugiranje.
Ovaj stroj je idealan za izradu tokarilice za vaše amaterske potrebe.
Ja sam ga napravio, i već duže vrijeme služi kao stroj za tokarenje, i radi izvanredno.

Izgled gotovog stroja za tokarenje drva
Za izradu tokarskog stroja opisat ću postupak i materijal za kompletnu izradu.
Osnovno osim motora morate imati vodilicu po kojoj će kliziti šiljak za učvršćivanje predmeta za tokarenje. Da bi ovo realizirali, trebate imati prijatelja kovinotokara koji će vam napraviti ono što sami nemožete.
Remenicu stroja treba skinuti sa osovine i umjesto nje istokariti nastavak koji će se staviti umjesto remenice.
Na čeoni dio motora gdje se nalazi osovina remenice staviti zaštitu protiv prašine i sitnijih dijelova koja bi ulazila u prostor motora, jer isti mogu začepiti prostor između rotora i namotaja. (vidi detalj na slici).
Na drugoj strani nastavka bit će navoj koji će se ušarafiti u glavu neke stare bušilice za drvo ili metal. Ta glava je stezna koja može prihvatiti svrdlo ili bilo koji predmet sličnog oblika.
Okretni šiljak kiji će okretati predmet koji tokarite bit će napravljen od navojnog vijka m 8 dužine oko 40 mm. Vijku ćete odrezati glavu i taj dio ide u steznu glavu bušilice koja je u našem slučaju nasađena na osovinu motora. Drugi kraj vijka izbrusimo u oštar šiljak.
Na vijak navijemo leptir maticu m 8 kojoj izbrusimo krilca tako da su ona u obliku špice. Šiljak vijka neka bude izbačen oko 5 mm izvan šiljaka leptir matice.
Leptir matice zavarimo za vijak da se ne okreće.
Tokarski stroj vam može poslužiti i kao izvrsna brusilica tako da izvadite trorogi šiljak iz stezne glave i umjesto njega stavite nastavak za brušenje. To će na slici izgledati ovako:
Jedna od namjena, bubanj za brušenje

Taj dodatak za brušenje sam izradio na slijedeći način: Istokario sam okrugli valjak promjera 6 cm duljine oko 10 cm. Na valjak sam iskrojio točno širinu i dužinu brusnog papira.
Brusni papir neka bude na platnu jer bi se običan brzo izderao.
Površinu valjka sam namazao ljepilom UHU (ili neko univerzalno ljepilo), isto tako i papir.
Nakon 5 minuta sušenja, nalijepio sam papir na valjak, pazeći da se spojna mjesta točno poklapaju jedno do drugoga. U protivnom bi se pri brzini rubovi mogli pokidati.
Nakon što se papir izdere, zamijenimo ga novim.
Navedeini dodatak omogućava savršeno brušenje jer predmet koji brusite leži na osloncu za noževe kad tokarimo drvo.
Pomični šiljak za drugi kraj predmeta koji tokarimo mora biti pomičan. Ja sam to riješio sa 2 komada pocinčanih cijevi, jedna od 1 " druga od 3/4 " koja idu tijesno jedna u drugu. Te cijevi klize jedna u drugoj i tako omogućavaju pokretnom šiljku da se izvlači i uvlači, a nemože ispasti.
Ja sam pomični šiljak istokario i uglavio ga u kuglični ležaj tako da se okreće slobodno u ležaju.
Pomična kolica za pričvršćivanje komada za tokarenje
Kondenzatore , preklopnike , osigurač te zaštitu od prenapona stavio sam u kutiju koju sam prišarafio na zid.
Komandni ormar
Pošto su svi motori strojeva za pranje rublja više manje univerzalni, ukoliko su oni sa 5 izvoda žica, na kućištu motora sam napravio šemu spajanja za razne namjene:
Shema spajanja motora




petak, 3. siječnja 2014.

Kako napraviti električnu gitaru?

Proces izrade električne gitare nije nimalo jednostavan posao. Osnovni preduvjeti za izradu su alat, vo
lja, znanje, upornost i materijal. Ukratko, cijeli proces izrade (tvornički proces), prikazan je na ovom videu. Ukoliko netko želi cjelovit prikaz izrade električne gitare, neka pogleda OVDJE