srijeda, 17. travnja 2013.

Električna struja, dobar sluga ali loš gospodar!

U današnje  vrijeme biti bez električne energije gotovo je nezamislivo. Ipak, električna struja koliko je korisna, još je više opasna.
Naime, u dodiru ljudskog tijela sa izvorom električne energije ona prolazi tijelom, vrši grčrnje mišića, pogotovo srčanih, sužavanje arterija, pad tlaka i često dovodi do tragičnih posljedica.
Osim toga, struja stvara opekline koje ovise od jačine napona, struje i otpora ljudskog tijela.
Neće svaka struja djelovati isto na svakog čovjeka.
Otporniji ljudi lakše će izdržati udar. Posljedice udara električne struje ovise o slijedećem:
- Visini napona (izražena u Voltima). Obično je izmjenični napon u Hrvatskoj i većini zemalja Evrope iznosi 220-240V.

- Jačino struje (izražene u Amperima)
- Otpornosti ljudskog tijela  (izraženo u Omima)
- Vremeno dodira tijela sa izvorom električne energije.

Ovdje ću navesti nekoliko primjera koje NIKADA i na bilo koji način nebi smjeli raditi:

- Izvor električnog napona izmjenične struje (jednofazni napon) sastoji se od faznog i nultog vodiča.
Napon izmjeren između ta dva vodiča iznosi gore navedenih 230V. A Ako je taj napon izveden u trofaznom sustavu onda napon mjeren između pojedinih faza iznosi 380V, a između svake faze i nultog vodiča 230V. Električni udar se dešava ako se dotakne neizolirani vodič.

NIKADA nemojte pristupati električnim vodovima ako su pod naponom. Prije svake intervencije isključite FID sklopku. NEMOJTE vjerovati da ste sigurni ako samo isključite osigurač. Naime, osigurači su vezani samo na fazni vodič dok je nulti još uvijek pod naponom.
Njegova induktivna sprega može biti također vrlo opasna. Ako isključite FID (diferencijalnu sklopku), nema napona iz te sklopke, i vaš rad je siguran.

Također NI POD KOJU CIJENU ne baratajte električnim vodovima sa mokrim rukama ili bosim nogama stojeći na betonu ili keramičkim pločicama.
Uvijek nastojte imati obuću na nogama, pa makar i obične papuče.
Uvijek dva puta provjerite dali ste isključili sklopku.
Nemojte imati na radnom stolu više razno raznihz električnih kablova.
Uvijek postoji mogućnost da vam je krivi uključen pa se može desiti katastrofa.
Najpogibeljnija opasnost od udara električne struje, a koji se danas vrlo često bez razmišljanja događa je električno sušilo (FEN) u kupaonici ili električna grijalica.
Ako je kada za kupanje blizu nemojte NIKAKO sjediti u kadi i sušiti kosu.
Naime, postoji mogućnost da vam se Fen izmakne i padne u kadu sa vodom. Nažalost, tada je smrt gotovo 100% sigurna. Isto tako ako imate električnu grijalicu blizu kade, ista može nepažnjom pasti u kadu. Nemojte djecu ostavljati bez nadzora u kupaonici bez obzira na to što su oni "već odrasli" da ih mama kupa.
U tom slučaju, oduzmite im sušilo za kosu dok su sami u kupaonici.

Nadalje, električni aparati koji imaju metalna kućišta ili dijelove, moraju obavezno biti uključeni u "šuko" priključnicu. To znači da je ista opremljena uzemljenim vodom (žuto-zelena žica) koja je spojena na metalni dio uređaja.
To se zove zaštita od dodirnog napona. Praksa je danas kod novijih gradnji da se sve priključnice izvo
de sa zaštitom od dodirnog napona.

srijeda, 10. travnja 2013.

Legalizacija nekretnina, kako i zašto?

Zakon o legalizaciji nekretnina donesen 13. srpnja 2012 godine nije samo puka formalnost.
Naime, usklađivanje Zakona RH sa Zakonima EU, bilo je potrebno prići ogromnom poslu.
Hrvatske nekretnine dosada su bile u totalnom rasulu i nemaru.
Poglerdajte tekst zakona Ovdje
Napomenut ću samo da se katastarska izmjera kojom se donedavno koristila DGU (Državna geodetska uprava), primjenjivala još iz doba carice Marije Terezije. Nepregledne, stare, ofucane knjižurine.kojima su se služile službe u DGU i gruntovnicama, sada su već gotovo 100% prošlost.
Katastar je digitaliziran, zemljišne knjige su javna isprava gdje svatko bez ograničenja može vidjeti stanje svake nekretnine u RH, natavno ako ima broj katastarske općine i broj k.č. (katastarske čestice).
Katastar u digitalnom obliku možete vidjeti Ovdje
Zakonom o legalizaciji nekretnina, koji je gore spomenut nalaže se da svaka zgrada mora biti ozakonjena. Što to znači?. To znači sa se u RH gradilo u zadnjih stotinjak godine bez ikakvog reda, kontrole ili dozvola. Postoje izuzeci kod vlasnika koji su željeli imati čisto stanje nekretnina.
Ogroman broj čestica, objekata i površina je šezdesetih godina prošlog stoljeća uređen u katastru, kako bi se mogao razrezati porez na zemlju.
Iako je svaki vlasnik na temelju katastarskog lista bio obavezan to unijeti i u zamljišne knjige, većina je smatrala da to nije potrebno.
Danas postoje čestice na kojima ima i stotinjak vlasnika (suvlasnika, od kojih su većina mrtvi već desetljećima). Pravi problemi dolaze tek njihovim nasljerdnicima kada nešto treba kupiti, prodati ili pokloniti te ako se želi dovesti na čisto stanje vlasništvo. Tada to zahtijeva ogromne troškove geodeta, mjernika, arhitekata, razno raznih doprinosa, taksi, odvjetnika, javnih bilježnika i sudaca.
Znam iz iskustva da je osoba po ostavinskoj raspravi od pokojne majke naslijedio kuću na moru vrijednosti cca 50.000 EUR. Problem je bio što je na toj kući bio i suvlasnik njegov ujak, njegova djeca i sestra pokojne majke. Pošto je kuća bila na atraktivnom položaju, osoba je pokrenula zahtjev za vlasništvom. Nakon svih peripetija (odustajanjem od suvlasništva, isplatom nekima suvlasnicima, rješavanjem svih papira za čisto vlasništvo, čovjek bi morao platiti ukupno oko 150.000 kuna)

Dakle sve to zbog nemara oko vođenja nekretnine u knjigama.
Velika većina naših ljudi niti nezna što znači legalizacija kuća, stanova, štala, farmi, vikendica)
Mnogi tvrde:"Ja imam građevinsku dozvolu i baš me briga za zakon i za legalizaciju".
Ali nije to tako. Zakon kaže:"Objekat sagrađen prije 15.2.1968, iako nema nikakve dokumente o gradnji, niti dozvolu, smatra se da ima građevinsku dozvolu".
Da bi objekat dobio Uporabnu dozvolu, vlasnik treba priložiti slijedeće dokumente:
- Nalaz vještaka koji će utvrditi prema materijalu kojim je građena kuća, da je građena prije navedenog datuma, to će vlasnika koštati cca 5000,00 Kn
- Izvedbeno stanje (geodetski nacrt objekta u prostoru)  cijena oko 4000,00 Kn
- Nacrt građevine od ovlaštenog arhitekta ili inžinjera građevine, minimalno 12.000 Kn.
- Naknada za neovlašteno smještanje objekta u prostoru (ovisi i površini) minimum 5000,00 Kn
- Komunalni doprinos koji prema općinama prosječno iznosi oko 20 Kn/m3 zapremine prostora (Ne površina već volumen objekta) Za kuću 10x 7 m  cca 200 m3. iznosi oko 4000,00 Kn
- Vodni doprinos u iznosu oko 40 Kn/m3. što iznosi 8000,00 Kn
- Geodetski elaborat sa upisom u katastar i zemljišne knjige oko 4000,00 Kn.
Ukupno, cca 42.000 Kuna.
Živce, vrijeme i ostale troškove slobodno zaboravite.
Tek kada to sve riješite, dobit ćete dokumenat koji se zove Uporabna dozvola.

Građevinska dozvola iz gornjeg napisa vrijedi samo ako je građevina građena prije 15.2.1968, onakva kakva je tada građena. Sbvaka dogradnja, pregradnja ili izmjena  bez određenog akta o gradnji, poništava tu dozvolu.

Ovaj zakon treba shvatiti vrlo ozbiljno. Bez legaliziranog objekta nećete moći isti prodati, pokloniti, zamijeniti.
Vrijeme za prijavu legalizacije istječe 30.6. ove godine. Važna je prijava a dokumenti će se moći priložiti naknadno.
Važno je napomenuti. Dana 21. lipnja 2011. izvršeno je zračna snimanje cijele površine RH sa svakim cm2 zemlje. Tu se vidi svaki objekat.
Ukoliko se tlocrtno razlikuje objakat koji se vodi u katastru od onoga na snimci, onda je situacija komplicirana.

nedjelja, 7. travnja 2013.

Kako na tačkama napraviti ručnu kočnicu?

Vožnja tereta u ručnim tačkama po ravnom terenu nije nikakav problem.
Međutim na padinama i strminama vožnja nizbrdo može prouzročiti probleme.
Ako koristite takve terene, iz običnih tački možete preurediti da možete kočiti ručnom kočnicom.
Za to ćete trebati prednji kotač od nekog starijeg rashodovanog skutera kakovih ima na otpadima.
Prednji kotač ima kočione obloge (ferode). Za kočenje trebate običnu ručnu kočnicu od bicikla, sajlu te malo mašte.
Omogućite si udoban rad. Uživati ćete i hvaliti se pred vašim poznanicima, susjedima i prijateljima, vašim uratkom.



Tačke s ručnom kočnicom

Čišćenje kamenca sa keramičkih površina


Zvuči nevjerojatno, ali kombinacijom 4 volumna dijela octa (9%) i jednog volumnog dijela limunske kiselinedobivate sredstvo za skidanje kamenca sa keramike, emajla, rostfrei-a i drugog. Sredstvo koje ćemo nazvati "OLS" se u probnom roku pokazalo dobrim. Ne nagriza rostfrei i emajl na kadama. Neka sredstva, koja se mogu nabaviti u prodavaonicama, mogu vam lako uništiti emajliranu kadu i kromirane pipe (provjereno u praksi).
Moramo vas ipak upozoriti da OLS nagriza mesing i bakar te ga nije preporučljivo koristiti na takvim i sličnim metalima. Također OLS u kombinaciji sa kuhinjskom soli nagriza i rostfrei.

Prednost OLS-a je u cijeni i poznatom sastavu. Komponente za OLS su barem duplo jeftinije od tvorničkih sredstava za skidanje kamenca u domaćinstvu. Limunska kiselina se može jeftino kupiti u pakovanju od 200 grama (AGZ 5,7kn). Od jedne litre octa (ARO 4,25kn) se odlije 2 dl i zamijeni sa 200 grama limunske kiseline. Time dobivate 1L OLS-a za 9,95kn. Slična tvornička sredstva koštaju 18..32kn po litri. OLS se dozira kao i ostala tvornička sredstva za skidanje kamenca (jednako je djelotvoran i brz). Osim toga, budući da je to ocat i limunska kiselina, čak i da ga popijete (gutljaj) nećete se otrovati.

Evo i malog trika kojim će te povećati uštedu OLS te time još profitirati. Za čišćenje pločica, umivaonika, kade, čaša i pipa koristite raspršivač. Raspršivačem stvarate finu maglicu koja se dobro lijepi za površinu. Nemojte pretjerivati jer previše maglice izaziva grupiranje u kapljice i otjecanje sredstva. Staklene čaše pošpricajte i ostavite preko noći da se čiste. Pipe prešpricajte i nakor par minuta isperite (kada se radi o redovitom tjednom čišćenju). Za deblje slojeve preporučam povremeno došpricavanje.
Oklopljeni kromirani plašt od tuša možete također očistiti sa OLS-om. Postupak će najvjerojatnije trebati nekoliko puta ponavljati kada su deblji slojevi kamenca. Druga metoda je da ga preko noći uronite u obični ocat. Treba pritisnuti cijev sa nemetalnim pritiskačem da bi ostala potpuno u octu. Posuda mora biti plastična. Pritiskač ne smije biti udubljen odozdo !!
OLS kontinuirano koristimo od 01.07.2007. i pokazao se izvrsnom zamjenom za skupa tvornička sredstva.
Upozorenje: OLS nagriza kožu te preporučamo izbjegavati dulji kontakt sa sredstvom za čišćenje. Kod djelovanja OLS-a na većoj površini potrebno je provjetravati prostoriju (npr. kod pranja kade).
OLS koristite na vlastitu odgovornost. Za moguće štete ne preuzimamo odgovornost.

Kako zaštititi vaše uređaje od atmosferskog pražnjenja (groma)?

Mada će slijedeći savijeti biti stručnijim osobama nepotrebni, iz iskustva vam mogu reći da je jedina 100% zaštita od groma isključivanje uređaja sa mrežnog napona izštekavanjem mrežnog utikača


. Za sisteme koji imaju vanjsku antenu potrebno je iskopčati i antenu i staviti je podalje. Ako imate satelitski prijemnik, također iskopčajte i njegovu antenu. Ako imate antenu sa pojačalom, tada obavezno izštekajte adapetr iz struje. Kada se koristite sa telefonima koji imaju AC adaptetre vrijedi isto pravilo. Iskopčajte AC adapter iz struje i ulaz telefonske linije.Time će te minimalizirati moguću štetu od udara groma. To osobito vrijedi kada idete na dulji odmor ili se najavljuje jače grmljavinsko nevrijeme. Nedavno sam imao prilike vidjeti da je udar groma u samo jednoj kući onesposobio 3 TV-a, antensko pojačalo (adapter je ok), digtalni SAT prijemnik, DVD player, kućno kino i dva telefona. Na SAT prijemniku je poslije udara groma ostala rupa na limu promjera 5mm (kao kod varenja sa 75A na tankom željeznom limu). Ako mislite da se to ne događa u vašem mjestu stanovanja, imamo lošu vijest za vas. Zadnjih nekoliko pogubnih udara groma se dogodilo tamo gdje nikad toga nije bilo desetljećima. Zato vam je bolje da u nekoliko minuta spriječite moguću štetu. Učite na tuđim greškama.

Kako spriječiti posljedice od opeklina?

   Desetljećima provjerena metoda za ublažavanje opekotina i njihovo bezbolno zacijeljivanje.


 Opekline od lemilice, vrućeg ulja, vrelog tinola i sl., a koje nisu odmah izazvale otvorenu ranu lako ćete riješiti ako odmah namažete opečeno mjesto sa gustom sapunicom od običnog sapuna. Nasapunano mjesto nikako ne ispirite nakon sapunanja, već ga ostavite da se osuši. Rezultat sapunanja je obično smanjenje peckanje rane i zarastanje bez tipičnog cijeđenja. Mjesto opekotine nakon par dana obično dobije tamnosmeđu fleku, koja sa vremenom nestane bez ožiljka. Ovaj trik pali za opekline veličine do 1cm2. U praksi primjenjeno i provjereno pomoglo kod opeklina od vruće masti i ulja do pojedinačne površne od 1cm2. Ako primjetite neoubičajene komplikacije javite se svom liječniku. Ovaj savjet koristite samo na svoju odgovornost !

Kako ispitati ispravnost daljinskog upravljača?

Daljinski upravljač za vaše omiljene elektronske uređaje odjednom vam je otkazao poslušnost.
Razloga za to ima više. Daljinskim se često igraju djeca, pada sa stola, dira se prljavim rukama.
Međutim, njegova elektronika isto tako može otkazati.
Da bi odmah detektirali njegovu ispravnost, ako su baterije ispravne možete na vrlo jednostavan način.
Danas gotovo svaka osoba posjeduje mobilni telefon ili digitalnu kameru, ili digitalni fotoaparat.
Ispravnost daljinskog upravljača isprobat ćemo na slijedeći način.

Mnogi ne znaju da se sa kamerom na mobitelu ili digitalnim fotoaparatom može detektirati rad IC LED emitera. Dovoljno je u polumraku usmjeriti objektiv u testirani izvor IC svijetla i na LCD tražilu će se moći vidjeti svijetloplava svijetlost iz IC emitera. Tako lako možete provjeriti da li vam daljinski upravljač radi ili ne.
          Na desnoj slici se vidi primjer testa rada daljinskog upravljača od TV-a.

utorak, 26. ožujka 2013.

Kako se zaštititi od prevaranata?


Dobar dan, dobila sam broj od kolege, trebala bi vas nešto. Možete mi se javiti na ovaj broj ili na posao, broj centrale je 060****, tražite Anu', piše u SMS poruci kojom prevaranti opet pokušavaju nasamariti građane.

Pazite na čudne SMS Poruke
edan je građanin tako u zadnjih mjesec dana dva puta na mobitel dobio poruku ovog sadržaja. "Prvi put sam nasjeo, nazvao broj i dobio tarot koji mi je, iako sam odmah prekinuo vezu, s računa skinuo šest kuna. Drugi put, naravno, nisam nasjeo", ispričao je čitatelj Glasa Istre, koji je svoju priču poželio podijeliti s drugima kao upozorenje. 

Provjerom na internetu može se doznati da je tvrtka koja ima zaveden sporni 060 broj, lani bila pod lupom nadzora HAKOM-a, i to zbog oglašavanja u medijima kad nije bilo istaknuto koliko koštaju pozivi na navedene brojeve te da nisu namijenjeni djeci. 

S obzirom da prevare s brojevima 060 nisu rijetkost, dobro promislite prije nego odgovorite na poruku ili poziv koji dolazi s nepoznatih brojeva jer postoji mogućnost da budete prevareni i pokradeni. 
***Izvor: Glas Istre.

nedjelja, 17. ožujka 2013.

Zašto ne odgovarati na nepoznate čudne propuštene pozive?

Na svaki poziv u svakom slučaju ne stigne se odgovoriti. Najčešće su to pozivi od osoba koje su u imeniku (phone book). Ima i poziva koji nisu arhivirani ali su im pozivni brojevi sasvim normalni (+38598442***) i slični. Međutim, ukoliko ovi pozivi koji ste dobili kao "Tko me zvao" pčinju sa nekim neobičnim brojevima a najčešće su to +390, +391, +392, ili +393, ni u kom slučaju ne pozivajte taj broj. Međunarodni kriminalci su razvili mobilni software koji djeluje tako, ako ga pozovete na broj koji počinje sa gore navedenim brojkama, "nabija" vam troškove, koji rastu strelovitom brzinom.
Najgore je to što taj poziv ne možete prekinuti, čak i ako prekinete poziv.
Jedino u slučaju ako brzo izvadite bateriju i pričekate nekoliko minuta, onda se poziv prekida. Međutim nitko nema ni pojma da je tako ukoliko nije pročitao ovo upozorenje. Bilo je slučajeva da je korisnik mobilne mreže dobio račun i preko 15.000 kuna, nemajući pojma odakle troškovi.
Oprez kod nepoznatog broja
Nažalost, tu nema pomoći jer su hakeri nepoznati, a trošak "razgovora" morat ćete pokriti. Operator vaše mreže vam tu ništa neće moći pomoći, jer je poziv s vašeg mobilnog telefona upućen vašom željom i namjerom.
MUP o tome pojma nema, tako da treba biti vrlo oprezan.

petak, 15. ožujka 2013.

Dali je vaš životni prostor uredniji?

Intencija je da je prostor u kojem živimo, spavamo, boravimo, kupamo se, obavljamo nuždu što je moguće uredniji. Na to se potroši dosta vremena, novaca, živaca i stpljenja. No, dali je to uvijek tako.
Nadam se da niste za stolom dok gledate ove fotografije jer bi vas to moglo odvesti ovdje:
A što ako treba u par skokova do školjke?
Ako ste pušač, vjerojatno nastojite da uredno praznite pepeljare, odnosno da čim manje pušite u stambenom prostoru. Cigarete i dim smetaju djeci, odraslim osobama koje su nepušači. Pušenje od strane gostiju u vašem domu bez vašeg odobrenja je stvarno pomanjkanje osnovne kulture u ponašanju, dakle, ako gost izvadi cigaretu i zapali bez pitanja i vašeg odobrenja, kulturno ga zamolite da puši van stambenog prostora ili da je u zatvorenom prostoru vašeg doma pušenje zabranjeno. Ukoliko to gost ponovi u ubuduće na isti način, najbolje je potražiti novog prijatelja-gosta.Ako pak vi pušite u stanu, te vam je svejedno kako će vaš prostor izgledati nakon duhanskog "party", onda vam vjerojatno ovakvo stanje neće zasmetati:
Ma, samo smo malo gledali utakmicu i pušili
Dnevni boravak je prostor u vašem stanu ili kući prostor koji se najduže koristi (osim možda spavaće sobe ako ste spavalica). Kad vaši gosti odu, ili ste završili sa dnevnim odmorom i krenuli u šetnju, ili u posjetu prijateljima, zašto ga držati urednim, ako će sutra takav nered opet bude isti kao i jučer. Zato ostavite to onako sve kao na ovoj slici.
Ma koji nered, pronađi psa na slici!
Možda to netko drugi počisti, ili kad slijedeći puta sjednete pred TV aparat samo malo odmaknuti 
predmete od sebe. Jer, čistoća čini pola zdravlja, a ako hoćete cijelo zdravlje, trebate i drugu polovicu.
Pranje rublja je po "defaultu" ženski posao. Dok žene pripremaju rublje za pranje, peglanje, sušenje ili slaganje u ormar nakon svih ovih operacija, muški dio populacije obično drijema (ako ima iznimaka, ja se ispričavam tim vrijednim muškarcima). No, ako se muškarci okrenu ka tim kreativnim poslovima, onda ima je jednostavnije ovako, jednom na godinu. To će doduše izgledati ovako, nakon par mjeseci, ali tko će gledati baš na savršenu harmoniju i čistoću svakog dana,
Prati veš svaki dan, kaj god!
I konačno, ako radite u uredu, i vaš se šef baš ne brine o urednosti vašeg radnog prostora, onda se odrecite uređenja i čišćenja. Ako je vaša firma u financijskim problemima, vjerojatno nema novaca za čistačicu, pa si svaki djelatnik čisti ured sam. A u tom slučaju, vaš ured može u svakom momentu izgledati kao ovaj na slici:
My office in total mess

Poanta cijelog posta koji čitate je slijedeća: "Sve što se mora, nije teško, a ako je teško ne mora se"

petak, 8. ožujka 2013.

Poslijepodne se ne isplati umrijeti!


Komunalno društvo Kozala iz Rijeke podiglo je cijene svojih usluga od 1. ožujka 2013. za 50 posto izvan radnog vremena. Tako je sprovod tijekom vikenda ili u popodnevnim satima od sada pravi luksuz.

Pogled na groblje Kozala
Belveder
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je nove cijene usluga komunalnog društva Kozala, koje su od 1. ožujka 2013. godine poskupjele gotovo za 50 posto izvan radnog vremena, odnosno za umiranje izvan radnog vremena šaltera gradske tvrtke u stopostotnom gradskom vlasništvu, a to je od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati, trebat će izdvojiti puno više novca nego što je do sada bio slučaj. Primjerice, ispraćaj i sahrana umrle osobe bila je usluga za koju je trebalo platiti 885,60 kuna, ali od 1. ožujka za tu uslugu izvan radnog vremena valja izdvojiti 1.328,40 kuna. Iskop jame za odraslu umrlu osobu naplaćivao se 1.845 kuna, a izvan radnog vremena sada će taj posao biti naplaćivan 2.767,50 kuna. 
Gradska tvrtka zatražila je poskupljenje zbog toga što su troškovi radne snage i goriva porasli dvostruko od 1997. godine do 2012. godine. I to baš sada kada građanima nikada u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo gore. 

''Obzirom da stranke mogu, ovisno o slobodnim terminima, odlučiti koju će pogrebnu uslugu odabrati i vrijeme njenog izvršenja, u mogućnosti su naručiti uslugu u redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, ili izvan tog vremena uz uvećane troškove'', poručili su iz Kozale te dodaju kako se komunalne usluge preuzimanja umrle osobe s mjesta smrti, preuzimanja umrle osobe u teško oštećenom stanju, preuzimanja umrle osobe s teško pristupačnih mjesta, te autoprijevoz do groblja ili KBC-a izuzete su iz prijedloga povećanja cijene za izvršenje izvan radnog vremena. 

Kozala prošle godine ostvarila dobit


Dodaju da Služba za pogrebne i grobarske poslove tijekom godina ostvaruje negativne rezultate poslovanja jer su prihodi ove službe usko vezani na unaprijed zadanu visinu cijene komunalne i nekomunalne usluge. 

Valja podsjetiti da smisao postojanja komunalnih društava nije stvaranje ekstraprofita i dobiti već omogućavanje kvalitetne i dostupne komunalne usluge građanima. Kada se pogleda zadnje izvješće o poslovanju Komunalnog društva Kozala od prije godinu dana iz njega je vidljivo da je to gradsko poduzeće ostvarilo dobit od 80-ak tisuća kuna u 2011. godini. Podataka za 2012. godinu još nema, ali ako se nije nešto dramatično pogoršalo, neshvatljivo je da gradska vlast vrši ovakav financijski udar na kućne budžete građana Rijeke, piše Novi list

Tjeranjem ljudi da ispraćaj i sahranu umrle osobe obavljaju dok rade šalteri Komunalnog društva Kozala od 8 do 16 od ponedjeljka do petka riječko pogrebno poduzeće uvodi umiranje po jeftinoj i skupljoj tarifi, a sahrana subotom i izvan radnog vremena postaje čisti luksuz. 


Izvor: Novi List

srijeda, 27. veljače 2013.

Što treba znati o kamerama i snimanju?

Kako odrediti koju leću- objektiv postaviti na kameru ?PDFIspisE-mail
Kamera za unutarnji nadzor
Pogled na stranu sa kontaktima
Objektiv - leća za kameru bira se s obzirom na dvije osnovne stvari:
1.udaljenost kamere od objekta koji se nadzire
2.širina objekta koji se snima
Važno je znati da li je kamera za vanjsku ili unutarnju upotrebu ( da se odredi ev. potreba za autoiris objektivom ).

Objektiv je dio optičkog instrumenta s lećom, usmjeren prema predmetu promatranja.

FIXNI IRIS objektivi upotrebljavaju se kada nema i ne očekuju se veće promjene u osvjetljenju, a posebno ne direktno svjetlo prema njima. Tada je potrebno uključiti AES ( Auto Electronic Shuter ) na kameri koji elektronski upravlja osvjetljenjem i zatamnjenjem slike.

MANUELNI IRIS objektivi upotrebljavaju se kada nema i ne očekuju se veće promjene u osvjetljenju, a posebno ne direktno svjetlo prema njima. Dakle slično kao i FIXNI IRIS s tom razlikom što manualnim irisom mi možemo fino podesiti osvijetljenost slike. Možete kombinirati ovaj tip irisa sa Auto Electronic Shutterom

AUTO IRIS objektivi koriste se, kada se očekuju promjene svjetla. Oni tada automatski otvaraju ( ako je slabo svjetlo ) ili zatvaraju ( ako je intenzitet svjetla velik ) zaslon. Ujedno i najbolje štite i produžuju vijek trajanja senzora slike. Tom prilikom preklopnik za vrstu irisa mora biti prebačen na AUTO IRIS. Postoje dvije vrste auto irisa. D.D. ( Direkt Drive ) Auto iris upravljan je elektronikom direktno iz kamere , i V.D. (Video Drive ) Auto Iris koji u sebi sadrži upravljačku elektroniku. Prilikom odabira D.D ili V.D. provjerite da li Vaša kamera ima mogućnost priključka za D.D. ili V.D. ili obje vrste Auto Irisa.

FIXNA ŽARIŠNA DALJINA kao što i sama riječ kaže to su objektivi koji koriste samo jednu žarišnu daljinu za koju su optimizirani. Imaju najmanja odstupanja jer nemaju pokretnih dijelova osim podešavanja oštrine.

VARIJABILNA ŽARIŠNA DALJINA ( varifocal ) to su objektivi ( često zvani i zoom objektivi ) koji koriste varijabilnu žarišnu daljinu od npr. 3,5mm do 8mm. Konstrukcija takvih objektiva prilično je komplicirana , a dodatnu komplikaciju unose pomicanje grupa leća prilikom zoomiranja. Današnji zoom objektivi postali su vrlo popularni , a i cijena im je prihvatljiva. Ipak za perfekcioniste još uvijek bolji su objektivi sa fiksnom žarišnom udaljenosti.
 

Kako napraviti (dobre) domaće kobasice?

Opća je teorija da su kobasice manje vrijedni komadi mesa koje se stavlja u njih.
Pogrešno, za dobru kobasicu treba najbolje od mesa.
Češnjovke
Ovdje ćemo se posvetiti izradi domaće kobasice od svinjskog mesa. Slavonci su majstori za pravljenje kobasica od kojih su poznati kuleni i kulenove seke. Kulen je postao izvorni hrvatski brand zaštićen međunarodnim patentima. Ovdje neće biti napisa o pravljenju kulena već obične domaće, kvalitetne kobasice. Dakle, krenimo redom:
Sušenje i dimljenje
Meso od svinje, poželjno slavonske vrste svinja "pikača" kako ih zovu, ili ostalih vrsta nemasnih svinja je idealno za pravljenje domaćih kvalitetnih kobasica. Meso se nareže na trake, i to najbolje od šunke, vratine i lopatice, na način da se uzmu komadi koji nisu skroz bezmasni, već da traka ima i malo masnih dijelova na sebi. Treba izbjegavati komade koji imaju "konce" u sebi, odnosno žilice.
Meso tako narezano treba se ohladiti jer se tako hladno lakše reže. Pravi poznavatelji kobasica neće meso mljeti nego ga sitno rezati na kockice čim manje. Mljevenjem se postiže brže i lakše pripremanje smjese za kobasice. Ipak ćemo to ostaviti majstoru za izbor.
Dakle, meso koje je ohlađeno izrežemo na što manje kvadratiće i tako narezano najprije posolimo.
Suha bukova drva
Neki preferiraju krupnu sol, ali može i sitna. Treba biti oprezan sa dodavanjem soli, jer se prevelika količina nemože oduzeti. Istovremeno treba dodavati i ostale mirodije poput paprike ljute i slatke, češnjaka, lovora mljevenog, papra u zrnu.
Crvenu papriku dodajemo za boju, a ljutu crvenu zbog okusa. Isto tako treba paziti sa ljutom paprikom ne pretjeramo jer u protivnom neće biti za konzumaciju.
Dodavanje mirodija treba vršiti uz stalno miješanje kako bi se dodaci ravnomjerno rasporedili.
Sastojke treba kušati jer je to najbolji način koliko čega treba. Kad ste odredili količinu mirodija prema vašem okusu, ostavite dobro izmiješanu da odstoji 24 sata.
Nakon toga smjesa će pustiti još nešto tekućine sa kojom će izaći i dio mirodija.
Tada treba na okus provjeriti još jednom sastojke sa više pozicija iz smjese, i ako je sve dobro, tada se prelazi na punjenje smjese u prirodna crijeva.
Najbolja su svinjska, ovčja ili goveđa crijeva ovisi kakve ćete kobasice raditi. Goveđa crijeva su deblja, a ovčja u vrlo dugačka i tanka.
Kobasice se nadijevaju ručno ili strojno.
Strojno se smatra ako je veća količina, odnosno ako se kobasice prave industrijski.
Ručno nadijevanje se vrši na mašini za mljevenje mesa, sa koje se maknu noževi i sita a dodje se tuljac na koji se stavi crijevo. Punjenje se obavlja tako da se pazi na optimalnu količinu smjese koja se puni, da nebude previše kako crijevo nebi puklo. Isto tako, poluprazna criva ili ona u kojima je ostao zrak nisu dobra jer će sa sušenjem ostati prazan prostor.
Kobasice se slažu u poluparove, odnosno takva dva komada sačinjavaju par.
Željena duljina kobasice, obično od 15 do 30 cm se vežu koncem ili se presavijaju, okretanjem crijeva oko svoje osi za 180 stupnjeva. Treba paziti da se zaokretanjem zbog prenapunjenosti ne dođe do pucanja crijeva.
Kad su kobasice nadjevene, krajevi se mogu zavezati ali nije neophodno.
Tako napravljene kobasice se objese na neki štap i stave se na hladno, prozračno mjesto da se ocijede, najmanje 24 sata. Ni u kojem slučaju NE DIMITI kobasice koje su mokre izvana.
Kad se kobasice malo osuše, prilazi se dimljenju.
Mjesto za dimljenje treba izabrati tako (najbolje u zatvorenom prostoru) da ima dovod zraka, najbolje od ispod, i odvod za dim iznad kobasica. Dimljenje je proces koji ne treba podcijeniti jer od pravilnog dimljenja ovisi kvaliteta i trajnost kobasica za konzumaciju.
Vrlo je važan izbor drveta za dimljenje. Najbolje je bukovo suho drvo, grab, joha.
Svakako treba izbjegavati drva sa mnogo tanina (kesten, hrast,) a nikako ne upotrebljavati četinjače jer sadrže mnogo smole. Dimljenje treba vršiti tako da  dimna masa bude kao blaga izmaglica, a nikako kao gusta magla od koje se ništa ne vidi. Nikako ne ložiti vatru da se postigne visoka temperatura od koje se dimljeni materijal topi i cijedi. Svakako treba izbjegavati pojavu otvorene vatre.
Prostor za dimljenje
Može se dimiti i suhom, ali posve suhom bukom piljevinom, koja se postavi u metalnu posudu.
Ako je piljevina imalo vlažna, dolazi do pojave gustog dima koji šteti materijalu.
Dimljenje treba vršiti najdulje 3 - 5 dana i to po pet do 7 sati na dan.
Nakon toga se kobasice skidaju i premještaju na prostor gdje će imati dosta zraka na kojem će se osušiti. Ukoliko imamo prostor za specijalnu pripremu kobasica i mesa za dimljenje onda je taj prostor podoban za dimljenje i sušenje mesa i kobasica.
Kobasice se trebaju sušiti na zraku toliko dugo dok se mogu rukom prelomiti na 2 dijela bez usukavanja. Taj proces u idealnim uvjetima traje do 4 mjeseca.
Tek kad je kobasica suha da se može prelomiti zajedno sa crijevom, može se slobodno konzumirati kao suha trajna kobasica.
Kobasice se mogu konzumirati u bilo kojoj fazi sušenja ako se dobro iskuhaju.




nedjelja, 17. veljače 2013.

Svemoguća VHS kazeta za video snimanje.

TIME LAPSE VIDEO RECORDER

Prvi počeci snimanja datiraju još iz 1935 godine kada je tvrtka AEG proizvela uređaj za snimanje zvuka pod nazivom "Magnetophone" . Proces snimanja sastoji se u tome da traka prolazi u neposrednoj blizini zavojnice sa promjenjivim magnetskim poljem koju inducira izvor signala. Traka je premazana slojem željeznog oksida te se magnetizira. Prilikom reprodukcije zavojnica očitava sa trake promjenjivost magnetskog zapisa, pretvara ga u električne impulse koji pomoću zvučnika proizvode zvuk.
Na sličnom principu počeo je razvoj uređaja za snimanje video zapisa. međutim da bi se uspjela snimiti velika količina podataka koju nosi u sebi video signal, bilo je potrebno ubrzati kretanje trake. Za snimanje frekventnog raspona od samo 3 Mhz traka se morala kretati brzinom od 3metra/sek. što je u praksi iznosilo 10,8 km trake za samo jedan sat snimanja.
Slijedeči važan korak napravili su inženjeri tvrtke AMPEX koji su 1950ih godina proizveli snimač koji je uspijevao snimati frekventni raspon od 15 Mhz pomoću 4 rotirajuće glave ( transverse-scan ). Izrada takvih uređaja bila je izuzetno skupa , pa su je koristili samo televizijski studiji.
Krajem 1950ih promoviran je novi koncept snimanja slike nazvan Helical Scanning , koji je potaknuo daljnji razvoj tehnologije snimanja.
1970ih SONY predstavlja U-MATIC standard koji je odlično prihvaćen u TV industriji zbog kvalitete i upotrebe kazete sa trakom , što je bilo daleko praktičnije od traka na kolutima.
Ubrzo dolazi do naglog razvoja snimanja video zapisa od poznatih tvrtki kao što su Phillips , Matsushita, JVC, Sony, itd. Na tržište izlaze tri potpuno nekompatibilna sistema : Sony - Beta sistem , Matsushita-JVC VHS sistem , Phillips - Video 2000. Nakon borbe u zauzimanju tržišta najbolje je bio prihvaćen VHS koji je ostao i danas.
1987 predstavljen je Super VHS video recorder , a nakon njega počela je digitalna era.
Međutim važan dio za zaštitarsku industriju bio je razvoj Time Lapse Video recordera. Taj namjenski video recorder omogućava da na jednu traku od 180 minuta snimimo do 960 sati ( fragmenata ) video zapisa. To se postiže pomoću step motora koji pokreće traku u točno određenim vremenskim razmacima dok se rotirajuće glave stalno kreću.
U doljnjoj tabeli prikazan je odnos dužine snimanja na jednu traku od 180 minuta i vrijeme intervala snimanja.

Maksimalna mogućnost snimanja na 180 min traku
Maksimalna mogućnost snimanja na 240 min traku
Intervali snimanja po slici
3 sata
4 sata
0,02 sek / slika
12 sati
16 sati
0,08 sek / slika
24 sata
32 sata
0,16 sek / slika
48 sati
64 sata
0,32 sek / slika
72 sata
96 sati
0,48 sek / slika
96 sata128 sati0,64 sek / slika
120 sati160 sati0,80sek / slika
168 sati224 sati1,12 sek / slika
240 sati320 sati1,60 sek / slika
480 sati640 sati3,20 sek / slika
720 sati960 sati4,80 sek / slika
960 sati1280 sati6,40 sek / slika

Ako koristite traku od 240 minuta umjesto 180 minuta dužina snimanja na time lapse video recorderu povećava se za 1/3 na svim vremenima ( od 24 do 960 sati ) tada posebno obratite pažnju na kvalitetu trake i kupujete samo od provjerenih proizvođača najbolju kvalitetu.
Video trake MORAJU biti visoke kvalitete jer u protivnom ćete bitno smanjiti vijek trajanja recordera, a i Vaše snimke biti će lošije kvalitete nego što bi trebale biti ( pogotovo sa trakama od 240 minuta )
Najveća razlika između kučnih i profesionalnih Time lapse video recordera je upravo u mogućnosti dugotrajnog snimanja na jednu traku. Kučni video recorderi omogućavaju snimanje u Long Play modu dvostruko duže od normalne vremenske dužine trake ( do 8 sati ). Najnoviji kučni video recorderi omogućavaju snimanje u Super long Play modu koji je trostruko duži i iznosi oko 12 sati. Profesionalni VCR odlikuju se i kvalitetnom izvedbom , te trajnošću koja bitno premašuje trajnost kućnih recordera. Mogućnost povezivanja sa alarmnim uređajima , te druge dodatne opcije pri traženju određenih snimaka itd daju veliku prednost Time Lapse recorderima kod i malo ozbiljnije upotrebe.
Pri podešavanju Time Lapse recordera , vodite računa koliko vrijeme snimanja Vas zadovoljava . Najbolje ga je podesiti na najmanje - dovoljno vrijeme jer ćete prilikom pregledavanja imati kvalitetniju i realniju sliku.
VHS i Super VHS recorderi su čisti analogni uređaji. Korak naprijed bilo je snimanje digitalnog signala na traku. Sistem je rađen na temelju VHS i nazvan je D-VHS. Odlike su mu manji gubitci kod reprodukcije te bitno poboljšana rezolucija na preko 500 HTVL. Kao što je za očekivati odlikuje ga i prilično visoka cijena , a i visoka cijena posebnih traka. Momentalno se već i Hard Disk recorderi mogu nabaviti povoljnije nego D-VHS recorderi pa je upitna D-VHS ekonomičnost.
Posljednjih godina najveći uspon doživjelo je snimanje na Hard Disk. Zahvaljujući izradi pouzdanih a relativno jeftinih HD velikog kapaciteta, te novih načina kompresije digitalnog signala ovaj način snimanja-arhiviranja podataka zauzima sve značajnije mjesto na tržištu zaštitarske opreme . Padom cijena na svjetskom tržištu kvalitetni uređaji ovog tipa zamjenjuju Time Lapse VHS recordere , a samo je pitanje vremena kada će ih potpuno istisnuti sa tržišta. U svakom slučaju Time lapse VHS recorderi više nije za preporuku za nove sustave video nadzora jer to je tehnologija prošlosti. Uz Hard Disk najnovija tehnologija snimanja bazira se na optičkom zapisu. Radi se o CD i DVD uređajima koji su sporiji od HD ali njihovim razvojem povećava im se kapacitet ( DVD ) i raste brzina , a cijena značajno pada.


srijeda, 13. veljače 2013.

Kako vaša video kamera može postati LIVE?

Snimanje video kamerom danas je dostupno gotovo svakome. Era digitalnih igračaka toliko je razvijena da je ponuda video kamera i fotoaparata gotovo svakodnevna pojava u dnevnom tisku i reklamnim brošurama. Video kamera kojom snimate vani u dvorištu, na livadi u šumi, sprema snimljeni materijal u analognom ili digitalnom obliku. Snimanje se vrši na video vrpce, DVD medije ili Micro SD Memorijske kartice velikih kapaciteta. Micro SD kartice imaju danas već i do 128 Gb memorije, tako da mogu pospremiti čak i do 100 sati snimljenog matetrijala.
Digitalna HD video kamera
Međutim, da bi mogli taj materijal pogledati, treba video kameru povezati video kablom sa TV ili računalom. Tek tad se mogu materijali uređivati, presnimavati, editirati, dodavati titlove i ostale radnje.
Razvitkom tehnologije i digitalnih komunikacija, vašu video kameru možete pretvoriti u "živu" kameru koja će IN REAL TIME direktno prenositi sliku i ton na vaše računalo, monitor ili TV prijemnik.
Da bi to postigli treba vam jednostavan i jeftin dodatak.
Komplet za bežični prijenos video signala
Kameru treba prikopčati na Wireless (bežični predajnik) koji će na određenoj frekvenciji, obično 1,2 ili 2,4 GHz odašiljati sliku i ton na Wireless prijemnik koji se nalazi u vašem stanu. Na otvorenom prostoru ta udaljenost može biti do 300 m a ako je kroz zidove onda manje.
Bežični prijemnik spajate na TV, računalo ili monitor A/V kablom i...voilla!!!.
Slika i ton su tu. Najvažnije je da se taj komplet predajnik i prijemnik mogu nabaviti za cca $40, što iznosi oko 250 Kn.Taj dodatak izgleda ovako!


srijeda, 6. veljače 2013.

Koliko mjesečeva svjetlost putuje do Zemlje?

Uzevši u obzir poznatu činjenicu da je brzina svjetlosti otprilike 300.000 km/sec, lako je izračunati koliko toj svjetlosti treba da se odbijanjem od površine Mjeseca svjetlost reflektira na Zemljinu površinu.
Površina Sunca
Tu udaljenost Mjeseca od Zemlje (približno 364.000 km) svjetlost prijeđe otprilike za 1,2 sekunde.
Kako je to izračunato? Astronauti Apola 15 na svojem putu do Mjeseca mjerili su tu udaljenosti posebnim instrumentima. Oni su zapravo sa Mjesečeve površine slali informaciju o odaslanoj svjetlosti na Zemlju i njenoj refleksiji natrag na Mjesec . To vrijeme je iznosilo otprilike 2.45 sekundi.
To se vrijeme svake godine povećava za malene vrijednosti jer se Mjesec u svojoj rotaciji godišnje udaljava oko 40 milimetara.
Da bi Mjesec došao na istu udaljenost kao i Sunce bilo bi mu potrebno godina
Dnevna Sunčeva svjetlost
10 na 96 potenciju. Ova cifra se čak nemože niti napisati.
Ako je izračunato da Sunce pošalje svoju svjetlost na površinu Zemlje za cca 8,5 minuta, pokušajte izračunati udaljenost Sunce - Zemlja.
To bi otprilike izgledalo ovoliko:

1 minuta = 60 sekundi
8,5 minuta  = 510 sekundi x 300.000 otprilike 153 milijuna kilometara

utorak, 5. veljače 2013.

Kako instalirati video nadzor?

Video nadzor danas nije više luksuz već potreba. Sam način života, kriza, siromaštvo i ostale nedaće koje nas pritišću, generira sve veću nesigurnost. Mnogi su u potrazi za egzistencijom u nemogućnosti poštenog pronalaska egzistencijalnih izvora preživljavanja, pribjegavaju često i nepoštenim čak i kriminalnim načinima. Novinski stupci su puni napisa o raznim prijevarama, provalama, krađama, otimačinama pa čak i ubojstvima.
Kamera i DVR snimač
Video nadzor stana, kuće, poslovnih objekata, vozila, plovila tako postaje sve više prisutna u svakodnevnom životu. Prije nekoliko godina to je bio apsolutni luksuz, skup, i nedostupan.
Danas je veoma velika konkurencija opreme tako da su cijene sasvim dostupne.
Proizvođači opreme su najčešće sa Dalekog Istoka (Tajvan, Kina, Japan)

Da bi se odlučili o postavljanju video nadzora svoje imovine, trebamo znati osnovne stvari:

1. Stvarne potrebe: Uzalud je kupiti skupu opremu ili opremu koja nam zaista ne treba. Video nadzor koji ćemo nabaviti može biti CCTV (Closed Circuit TV) je ustvari zatvoreni krug više kamera spojenih na uređaj za snimanje DVR (Digital Video Recorder), USB PC Card, TV prijemnik ili PC monitor.

To su obično analogne kamere koje daju nešto manje kvalitetniju sliku ali su zato jeftinije
Bolji je izbor Digitalnih kamera koje su nešto skuplje ali daju znatno kvalitetniju sliku (Za usporedbu: Stari TV analogni signal je bitno slabiji od novog Digitalnog signala na današnjim TV prijemnicima.

IP Kamere su predviđene za spajanje na WIFI bežični sustav pa na Internet, pa se sve može gledati i upravljati sa bilo kojeg mjesta gdje ima pristup Internetu

Danas većina kamera ima ugrađen IR (Infra Red) sustav dioda za snimanje u potpunom mraku.
Noćni način bilo koje kamere daje crno bijelu sliku a domet IR snopa je od 5 do 100 m, ovisno o kvaliteti i cijeni.
2. Zakonska regulativa: Prilikom postavljanja video nadzora bitno je znati što o tome kaže Zakon:
"Članak 131.
(1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje ili snimi razgovor ili izjavu koji mu nisu namijenjeni ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana ili tko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustav se u.
(3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(4) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka pokreće se povodom prijedloga.
(5) Posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka oduzet će se."

Osim toga, nadzirani prostor mora biti označen na način da se vidljivo istakne obavijest da je prostor pod nadzorom. Ta obavijest trebala bi biti u otprilike ovakovom obliku:

Objekat je pod video nadzorom, Objekat se snima 00-24, Nasmijte se, snima vas kamera.
Da bi se snimljeni podaci u slučaju potrebe mogle koristiti kao dokaz, postavljanje nadzora mora izvršiti osoba koja je licencirana od strane MUP-a.

Za privatne potrebe iako to prodavači opreme naglašavaju nije potrebna nikakva dozvola ili odobrenje.

nedjelja, 3. veljače 2013.

Zašto se suncokret okreće za suncem?

Poznata je činjenica da su biljke ovisne o svjetlu ,vlazi i toplini. Tako će listovi biljaka biti uvijek okrenuti u pravcu izvora svjetlosti koliko je to moguće.
Takva pojava naziva se heliotropija.(helios = Sunce, trophos = krug)
Cvijet suncokreta
U suncokretovoj se stabljici nalazi hormon auxin koji omogućava prilagodbu okreta stabljike, odnosno cvijeta suncokreta.
Ustvari okretanje se vrši na slijedeći način:
Sunčeva svjetlost se upire u stabljiku i djeluje na način da auxin potiče brži rast na osvjeljenoj strani stabljike, tako se ona pod silom rasta zakreće.
Najočitija je pojava heliotropije suncokret. Ta biljka uljarica se redovitio dnevno okreće prema suncu, odnosno prati njegovo "putovanje" nebeskim svodom.
Sjemenke suncokreta
Interesantno je da je stabljika suncokreta toliko snažna da je odrastao čovjek teškom mukom okrene na silu. Ipak, Sunčevo je svjetlo toliko privuče da se cvijet jednostavno rotira u pravcu sunčeve svjetlosti.
U tijeku noći cvijet se vraća natrag, tako da ujutro opet dočeka izvor sunčevog svjetla. Taj fenomen do danas nije objašnjen.Usput, suncokret je samo jedna od mnogo biljaka koje ispoljavaju heliotropiju tako očito, a sve biljke imaju neki vid heliotropije jer veoma ovise od procesa fotosinteze. Tako većina biljaka bez dovoljno svjetla zatvara latice cvijeta, neke skupljaju lišće, sve je to djelovanje auxina na svjetlost.

petak, 1. veljače 2013.

Zašto se med nikada ne pokvari?

Jedina namirnica među mnogobrojnima koja može izdržati sve vremenske uvjete a da se ne pokvari je med. Ta čudesna žućkasto-crvenkasta želatinska smjesa produkt je marljivih pčela. Milijuni izleta i povratka u košnicu potrebno je da bi se dobio slasni i slatki med.
Siva pčela (Apis mellifica var. carnica Pollm)
 Kvaliteta, izgled, okus i oblik meda ovisi o mjestu na kojem su pčele boravile za vrijeme paše kao i "materijal" od kojeg je med napravljen. Tako se najviše cijeni kestenov, bagremov i livadski med, dok ima i poseban koji je napravljen od cvijeta uljene repice kao i kombinacija svih ovih cvjetova. Bitno je da su pčele postavljene daleko od urbanih sredina gdje nema zagađenja iz prirode (dim, smog i ostala zagađenja koja prate velike gradove i industrijske komplekse). Nadalje, poželjno je da se košnice postave na mjesta gdje nije u samoj blizini poljoprivredna površina koja se tretira pesticidima, herbicidima i insekticidima.
Pletena košnica
Priznajem da je danas teško kombinirati prirodno stanište za pčele i voćnjaci ili polja koja se moraju tretirati kemijskim sredstvima..
Med
Dobiveni med se prirodnim putem izvlači iz saća u košnicama putem stroja koji se zovu vrcaljke. To je bačva u kojem je postavljena osovina na koju se postavljaju okviri sa saćem. Osovina se vrti a med uslijed centrifugalne sile izlazi iz saća i salijeva se na dno bačve i dalje van u posude.
Pčelinjak
Tako dobiveni med je prirodna, čista i zdrava namirnica kojoj netreba nikakav dodatak. Med može kristalizirati u posudi uslijed niske ili visoke temperature, ali se vraćanje u normalnu temperaturu njegovo agregatno stanje vraća u prirodnu želatininsku masu. Poznato je da se je med pronašao u faraonskim grobnicama gdje je boravio i više od 2000 godina.
Kristalizirani med može izgledati odbojno, ali znalci na to neće obraćati pažnju.