Prirodni pčelinji med |
Naime, pravi pčelinji med ponekad će kristalizirati ali to ne umanjuje njegovu kvalitetu i hranjivost.
Ako želimo ed dovesti opet u stanje gela, stavimo limenku u toplu vodu na +40 stupnjeva.
Sasvim je druga pjesma što nam sve podvaljuju u trgovinama, specijalno stranim trgovačkim lancima.
Hrvatski med koji se izvozi ili u EU ili izvan nje, mora proći biološke, kemijske i zdravstvene analize.
Međutim kod uvoza, naročito iz EU nema nikakve kontrole, dok je kontrola izvan EU samo svedena na zdravstvenu kontrolu, dok je sastav nažalost nepoznat..
Provjera sa 100% sigurnošću može se ustanoviti jedino DNK analizom.
Evo, kako ćemo lako (barem sa postojećim "rekvizitima" prepoznati pravi od lažnog meda.
Žlicu meda u fluidnom stanju (gel) stavimo na papirnati ručnik (ubrus).
Ako je med pravi, neće probiti sloj papira, a ako je "fake" voda iz njega zajedno sa razrijeđenim šećerom brzo će probiti sloj papira.
Drugi način je ako žličicu meda kapnemo u čašu sa mlakom vodom.
Pravi med će potonuti na dno, dok će krivotvorena plutati na površini vode.