ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Kako zamijeniti puknutu traku na prozorskoj roletni?

Često nam se dešava da je prilikom dizanja roletne na prozoru, traka jednostavno ostane u ruci:
Izgled prozorske roletne
Sustav za podizanje rolete na prozoru sastoji se od osovine na koju se namata roleta, traka za spuštanje i dizanje, te zapinjač za sprečavanje pada rolete.
Uslijed svakodnevnog i višekratnog spuštanja, traka struže po nosaču i kolutu te se s vremenom istroši dok ne pukne.Može se dogoditi i da je jedna lamela roletne puknula.
Zamjena izgleda teško, međutim, svatko može izvršiti izmjenu ili popravak trake. Sav alat koji vam treba za tu operaciju je čekić, kliješta, 2 čavlića.
Presjek unutrašnjosti rolet-kutije
Puknutu traku, ako nije previše puta mijenjana i ako nije trula i oštećena, netrebamo kupovati novu jer je ista namotana na kolut i ima dovoljno da se namjesti.
Postupak izmjene je slijedeći:  Skinemo poklopac roletne kutije koji ima obično 2 do 4 vijka kojima je poklopac pričvršćen za kutiju. Ručno namotamo roletnu na osovinu i izvadimo iz kutije na stol. Roletnu odmotamo do kraja i kliještima izvadimo čavle kojima su bile pričvršćene trake za podizanje odnosno kojima je bila pričvršćena lamela roletne.
Kolut za namatanje trake rolete
Skinemo oštećenu lamelu izvlačeći je iz druge lamele. Tada odrežemo puknuti dio trake i zabijemo je za osovinu čavlima.
Tada je najvažnije da prije montaže rolete u kutiju namotamo traku za podizanje do kraja. Ostavimo toliko trake da se može izvlačiti traka kod podizanja.
Kolut za namatanje roletne
Drgi kraj trake učvrstimo čavlićem za kutiju i namotamo roletu na osovinu.
To je sva mudrost. Posao je gotov za pola sata a ostat će vam najmanje 100 Kn u džepu. Osim toga, vaše zadovoljstvo uspješnog popravka biti će iznad svega.