utorak, 6. prosinca 2016.

Instalacija Android operativnog sustava na računalo

Vlasnicima mobilnih uređaja sa Android platformom poznato je da je taj sustav ugrađen u srce njihovih mobilnih ljubimaca.
Manje njih zna da je Android operativni sustav sastavni dio Linux produkcije, a gotovo neznatan dio vlasnika zna da je od sada moguće Android instalirati na svako računalo bez obzira dali je to Tablet, Laptop ili desktop računalo.

Ovdje ću u deset koraka objasniti kako se Android instalira na računalo, kao pomoćni, glavni ili double boot operativni sustav.

Poznato je da Linux operativni sustav postoji od prvih početaka računalnih sustava, još iz vremena prastarih IBM mašina koje su bile veličine trokrilnih ormara koji su imali čak i vodeno hlađenje za kontrolu procesora, napajanja i ostalih ogromnih komponenti.
Linux ni danas na nekim sustavima ne posjeduje GUI (Graphic User Interface), iliti po domaće one sličice na ekranu na koje smo svi navikli.
Ali sada to nije predmet o kojem ovdje raspravljamo.

Android je najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje koji je dugogodišnjim usavršavanjem doveden gotovo do perfekcije, ali kako ovaj OS funkcionira na PC mašinama (laptop, desktop)?

Zahvaljujući entuzijastima iz developerske zajednice "Android-x86 Project" možemo isprobati sve beneficije mobilnog sistema na običnim laptopima.

Laptopi i desktopi koji ne podržavaju touchscreen neće imati problema, Android je odlično prilagođen trackpadu i tastaturi, kao i USB periferijama. Google Play Store je integriran u sistem, tako da većinu aplikacija i igara sa marketa možete uspješno instalirati i koristiti, ali ipak jedan manji dio nije prilagođen x86 platformi.

Sistem možete "standardno" instalirati na hard disk, a imate mogućnost da ga bez instalacije pokrenete sa USB-a (Live-CD način) i isprobate bez formatiranja HDa.

Instrukcije:
Skinite posljednji "live & installation’ ISO file" sa Android x86 stranice, preporučujem Android-x86-4.4-r2.iso

2. Skinite UNetbootin softver

3. Potreban vam je USB stick (preporuka 4-8 Gb)

Ubacite USB drive u PC i formatirajte ga u FAT32 fajl sistem (sve sto se nalazi na USB-u bit će obrisano)

Pokrenite UNetbootin softver i "navedite" ISO fajl i USB drive u predviđena mjesta na intuitivnom interfaceu ovog softvera (slika 2).

Klikom na "OK" UNetbootin će prebaciti Android na USB stick i učiniti ga "bootabilnim". Kada se proces završi, isključite UNetbootin i izvadite USB drive iz računala.

Drugi dio : Boot sa USB diska

Isključite računalo i ubacite USB drive u PC. Potrebno je da uđete u BIOS računala, u "Boot" podsekciji BIOSa postavite USB drive na prvo mjesto bootabilnih komponenti (slika 3). Način ulaska u BIOS zavisi od modela i proizvođača računala, a najbolje je da "proguglate" za vaš model PCa.

Ako ste sve uradili kako treba, prilikom "podizanja" računala treba da vidite "bootscreen" (slika 4) . Preporučujem da prvo odaberete "Live CD - run Android-x86 without installation", da isprobate kako sustav radi, a bez potrebe za "rušenjem" postojećeg OSa na vašem računalu.

Ukoliko sve komponente PC-a funkcioniraju normalno, a želite Android operativni sistem na svom laptopu, odaberite opciju "install android to hard disk". Prilikom instalacije odaberite drive i veličinu particije za instalaciju. Nakon instalacije ugledat ćete poznati "ekran" za namještaje postavki Android sistema. Sve ostalo je čisti Android...




6. Sada je vrijeme za pokretanje virtuelnog uređaja. U VirtualBox prozoru izaberite Android virtuelni uređaj i pritisnite iznad na “Start”. Kada se virtuelni uređaj pokrene kao na slici ispod, izaberite i pritisnite enter na “Installation – Install Android-X86 to harddisk”.

7. U sljedećem prozoru (slika ispod) potvrdite opciju “Create/Modify partitions”.


8. Nakon toga potrebno je kreirati novu primarnu boot-abilnu particiju. Potrebno je jedno pomicanje udesno strelicom na “New” pa enter, nakon toga potvrdite “Primary” i veličinu koja vam se nudi, koju ste prethodno izabrali. Prvo je učinite “Bootable” pritiskom na tu opciju, pa kao na slici ispod, izaberite i potvrdite opciju “Write”, i ukucajte “yes”. Na kraju preostaje samo da dođete do opcije Quit i potvrdite je.


9. Nakon izlaska, na prvom mjestu će vam se pojaviti opcija sda1 Linux VBOX HARDDISK na koju ćete instalirati Android. Potvrdite tu opciju i nakon toga izaberite ext3 sistem datoteka, dalje potvrdite “Yes”, još jednom “Yes” kada vam se pojavi opcija “install boot loader GRUB?”, i zadnja “Yes” potvrda.
10. Nakon instalacije, isključite virtuelni uređaj i uklonite iso datoteku, kao što smo je dodali na koraku 5. Sada konačno možete da pokrenete virtuelni uređaj i uđete u Android 4.2.2

Sada preostaje da se igrate sa Android-om na vašem računalu. Ako zapnete na nekom koraku, ili vam nešto nije jasno, slobodno napišite u komentarima.

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Radioamaterski uređaji sa cijevima (lampaši) podešavanje

Premda su tranzistorski radioprijemnici potisnuli stare uređaje sa lampama (elektronskim cijevima), još ih dosta ima u uporabi.
YAESU FT 902DM

Ti stari radioamaterski uređaji imaju nekoliko prednosti i nedostataka:

Prednosti:  Imaju ugrađen ispravljač, te ne zahtijevaju snažne ispravljače za napajanje uređaja.
Gotovo svi ti radioamaterski uređaji za kratkovalno područje imaju izlaznu snagu oko 100 W ili nešto više.
Za normalan rad uređaja sa 100 W izlazne snage potreban je ispravljač od cca 20A, dobro dimenzioniran, sa svim mogućim zaštitama (zaštita od prenapona, zaštita od prevelike struje, zaštita od pogrešnog polariteta i kratkog spoja).
Nerijetko je cijena takovog ispravljača jednaka ako ne i viša od samog uređaja.

Skoro svi uređaji te vrste (najkvalitetniji su YAESU, KENWOOD, ICOM i drugi opremljeni su COUPLERIMA, tj prilagodnim uređajima pomoću kojih se prilagođava impedancija antene na impedanciju predajnika (50 Ohma).

Takov coupler omogućava da se razlika u impedanciji antene točno prilagodi predajniku a time je osiguran najbolji prijem signala i najveća snaga izlaznog stupnja.
Ujedno je neprilagođenje opasnost za izlazni stupanj (lampe)

Lampaški uređaji imaju "topliji" sound, bolje prirodan od tranzistorskih.

Nedostaci: Ti uređaji su glomazni, teški (i preko 15 kg) što je rezultat masivnog transformatora za ispravljanje napona te ostalih sklopova u ispravljaču.

Ti uređaji se trebaju zagrijati na radnu temperaturu dok cijevi ne postignu efektivno stanje za predaju.
Istovremeno je potrebno podesiti uređaj na najmanju mirnu struju grijanja cijevi (oko150 - 200 mA)
te prilagoditi izlazni stupanj na antenski izlaz.

Upravo ovdje ću opisati kako se ti radioprimopredajnici podešavaju korak po korak.
PROCEDURA PODEŠAVANJA I PRIPREME UREĐAJA YAESU FT902DM ZA RAD

Početak: Odrediti područje rada (BAND)

Primjer: Željeno područje (frekvencija 14.210 Mhz)

Uključimo uređaj ON te HEAT (grijanje cijevi)

Pričekati 3 minute da se postigne režim zagrijavanja cijevi

Prekidač PRESELECT postaviti u područje 20M (sa najjačim prijemom)

Prekidač PLATE podesiti također u područje 20 M

Prekidač LOAD postaviti na položaj između 3 i 4


PODEŠAVANJE PREDAJNIKA

Prekidač MODE postaviti na položaj FSK

Preklopnik postaviti na položaj PO (Power Output)

Potenciometar VOX u području PTT postaviti na položaj MOX

U roku 5-8 sekundi (VAŽNO!!!!!) postaviti PRESELECT na MAKSIMALNI otklon kazaljke

ISKLJUČITI MOX i pričekati 10 sekundi

Ponovno uključiti MOX položaj, te PLATE postaviti na maksimalni otklon kazaljke (vrijeme 5-8 sekundi) Isključiti MOX

Nakon 5 – 10 sekundi uključiti MOX i sa LOAD naći maksimalni otklon kazaljke.

PODEŠAVANJE MIRNE STRUJE UREĐAJA

Prekidač MODE postaviti u USB položaj (ili LSB, ovisno o frekvencijskom području)

Preklopnik postaviti na IC položaj, uključiti prekidač TUNE, te PLATE podesiti na MINIMALNI otklon kazaljke.

Prekidač TUNE se automatski vraća u početni položaj nakon 9 sekundi!

Preklopnik uključiti u položaj PO i sa TUNE tražiti MAKSIMALNI otklon instrumenta

Ovim postupcima je uređaj podešen za rad

VAŽNA NAPOMENA!!

Svaka promjena frekvencijskog područja MODE zahtijeva ponovno podešavanje.