nedjelja, 30. ožujka 2014.

Kako učvrstiti posađenu voćku?

Vrijeme je sadnje voćaka i trsova vinove loze. Uz sve "mudrolije" i filozofije kojima barataju ljudi koji se time bave, evo jednog savjeta koji će vam dobro doći.
Korijen voćke u iskopanoj rupi

Prilikom sadnje voćke, kad iskopate rupu, na dno stavite stajski gnoj (ako ga imate), Pokrijte sloj gnoja rahlom zemljom i dobro ugazite
Iskopana rupa

. Nikada nemojte stavljati korijen voćke direktno na sloj gnoja jer će se brzo osušiti uslijed djelovanja dušikovih spojeva (amonijak i dušik).
Zatrpavanje rupe
Važno je da sloj po sloj zemlje kad zatrpavate dobro ugazite kako nebi zrak dolazio u dodir sa korijenom.

Rupu zatrpajte tako da nagažena bude oko 10 cm viša od nivoa zemlje. Sloj će se ionako sleći za neko vrijeme. Bez obzira na vlažnost zemlje, posađenu voćku treba dobro zaliti. Po mogućnosti, svakoj voćki treba dati barem 10 litara vode.
Voćku treba učvrstiti čvrstim kolcima. Najbolje je da svaka voćka ima 2 kolca koja su kad se zabiju visoka koliko i cijela voćka. Kolce treba za voćku svezati elastičnom vezicom, i to na način da se dvostruko omota oko voćke sa jedne strane, isto tako sa druge.Time se spriječava da vjetar naginje voćku na jednu stranu.  


Kolci ako je ikako moguće trebaju biti bukovi, kestenovi, a najbolji su kolci od bagrema.
Kolci

Kolce obavezno treba oguliti od kore. Do koji će biti u zemlji, treba na vatri spaliti, ali tako sve dok vatra ne počinje (nagrizati) drvo. Time ćemo u drvu stvoriti karbonizirani sloj dubine par mm, koji odbija crve i ličinke te će takav kolac potrajati nekoliko godina.
Izbjegavati jelove, bazgove i ostale mekane kolce jer oni brzo istrunu.

četvrtak, 6. ožujka 2014.

Gdje u Hrvatskoj ima ukletih mjesta?

Uklete kuće, pojava duhova u raznim objektima, neobjašnjive pojave, mistične priče, nisu samo plod mašte filmskih režisera i pisaca romana strave.
Ako se sjetimo samo Hitchckokova filam "Psycho", stara kuća čudaka Batesa koji je imao malo prenoćište uz cestu, a žene ubijao na stravičan način.
On je "razgovarao" sa svojom mrtvom majkom, oblačio se u njene haljine.

Take se na francuskom Ebay-u prodaje već duže vrijeme jedna kuća duhova. Iako je cijena kuće samo 1  USA $, kuća do danas nije prodana.
No ako mislite da u Hrvatskoj nema ukletih mjesta, kuća, otoka, prometnica, varate se:
Kako donosi "Večernji list", postoji nekoliko ukletih mjesta na raznim lokacijama u Hrvatskoj.
Stara vila kod Rokovog groblja



Vila koja se nalazi u blizini križanja Nazorove i Rokove ulice u Zagrebu izgrađena je na nekadašnjem Rokovom groblju, pored mrtvačnice. Dizajnirao ju je arhitektViktor Kovačić, a dugo je zjapila prazna, zapuštena i u ruševnom stanju, dok je napokon nije kupio novi vlasnik. Iako susjedi vole reći da je na idealnom mjestu i da je najbolja nekretnina u blizini, brojni su oni koji se s time ne bi složili jer vjeruju da je ukleta. Oni koji su uspjeli zaviriti u nju kažu da osim znakova propadanja, oljuštenih tapeta i drvenih stepenica u raspadu, ima dodatnu jezivu 'vibru' kojoj moraju pripisati paranormalni ton jer nemaju drugo objašnjenje. 

Gizelina kuća
U podsljemenskoj zoni smještena je Gizelina kuća, u koju nitko osim vlasnice nikad nije ni zakoračio. Gizela je navodno bila udovica, ali naši pradjedovi i prabake znali su je kao staricu u crnini koja se uvijek držala povučeno. Kružile su i priče da je bila vještica, uglavnom zato što su joj se oko kuće okupljale crne mačke, a ona je uvijek mirisala na sumpor, amonijak i trave. Uz pomoć svojih pripravaka, navodno je uspjela nadživjeti nekoliko generacija, a nitko nikad nije zakoračio u njezinu kuću. Početkom '90-ih kuća se jednostavno urušila, ali u ruševinama nije bilo niti traga Gizeli. Na zemljištu je od tada trebalo izniknuti nekoliko stambenih objekata, ali svi su na kraju propali, dok na okolnim lokacijama već desetljećima uredno niču nove kuće i zgrade. 
Tunel Učka sa Istarske strane

Od početka 1988. godine stanovnici Istre i Hrvatskog primorja bili su opsjednuti misterioznom ženom u crnom. U svjedočenjima s mjesta događaja reporteri su se pozivali na medicinsko osoblje Stanice za hitnu pomoć u Pazinu. Navodno su i oni vidjeli misterioznu neznanku. Zaustavljala je automobile koji su prolazili kod današnjeg tunela Učka. U razgovoru s vozačima proricala im je sudbinu, a potom bi misteriozno nestajala iz automobila. Čak je i talijanska televizija snimila dokumentarac o ovoj pojavi, a kasnija nagađanja upućivala su na shizofrenu dvadesetogodišnjakinju iz Istre koja je lunjala uz cestu. U svakom slučaju, s gradnjom tunela kroz Učku fatalnoj tajnovitoj crnki gubi se svaki trag. 
Otok Lokrum
Ovaj prekrasan otok blizu Dubrovnika ima dugu i mračnu prošlost. Iako je služio kao oaza plemićima i bogatašima, izgleda da im nije donio sreću, nego samo smrt i patnju. Prokletstvo Lokruma očitovalo se i u suvremenoj povijesti kad je u samostanu snimljen duh. Ipak, vjerojatno su impresivniji događaji s kraja 19. i početka 20. Jedan od posjetitelja otoka bio je Ludovik II., koji je po povratku u domovinu svrgnut s prijestolja i proglašen ludim. Ništa bolje nije prošao ni prestolonasljednik Rudolf, koji je na Lokrumu proveo medeni mjesec, da bi nakon toga po povratku u domovinu ubio svoju 17-godišnju ljubavnicu, a sebi pucao u glavu. No, vjerojatno je najpotresnija priča ona o Franji Ferdinandu, koji je prije odlaska na Lokrum 'svratio' u Sarajevo, gdje je na njega izvršen atentat, što je dovelo do Prvog svjetskog rata. 


Podzemne vode, magnetska polja ili neke daleko mračnije sile, navodno, djeluju na dionici autoceste Zagreb – Slavonski Brod, kod Nove Gradiške. Vozači se redovito žale da upravo na tom mjestu doživljavaju nevjerojatne stvari, poput gašenja radija, osjećaja paralize, gubitka koncentracije i doživljaja kao da im neka sila vuče auto na drugu stranu ceste. Neki od vozača doživjeli su i halucinacije ili možda susrete s duhovima, a jednom prilikom jedan je vozač zaustavio auto jer je vidio malu bebu na jastuku nasred ceste. Kad joj je prišao, jednostavno je nestala. Na mjestu na kojem je i Toše Proeski
Toše Proeski, stradao u prometnoj nesreći kod N. Gradiške

otišao u legendu, mnogi su putnici ostavili svoje živote, a drugi ponovno pričaju o crnoj prikazi koja se pojavljuje na cesti i nestaje u retrovizoru. 

Jedna od vjerojatno najpoznatijih ukletih lokacija, o kojoj se mnogo pisalo, pričalo i istraživalo, kuća je pored Vrbovca, u mjestu Škrinjari.
"Ukleta kuća" Škrinjari kod Vrbovca
Obiteljski dom navodno je izgradio njemački 
gastarbajter za svojeg sina i njegovu obitelj. No, zbog jezive atmosfere, krikova i sličnih pojava, obitelj se nikad nije uselila u kuću. Kuća je do danas nenastanjena jer, unatoč simboličnoj cijeni, nitko nije uspio provesti noć u njoj. Jedno vrijeme nuđena je čak i besplatno ako netko u njoj uspije provesti noć, no ostala je prazna unatoč i takvim nastojanjima. U izazovu se okušala grupa policajaca, grupa taksista i neki pustolovi, a oni koji nisu odustali, završili su u ludnici, neki i s amnezijom. Tako barem kažu priče. Izvor prokletstva navodno je staro groblje na kojem je kuća sagrađena.


***Izvor: Večernji list

nedjelja, 2. ožujka 2014.

Otrovi u našim dvorištima

Dolazi period proljeća, zapravo idućih 6 mjeseci cvatnje i plodonošenja ukrasnih biljaka i cvijeće u našem voćnjaku, dvorištu, vrtu.
Za neke znamo da su otrovne, za neke neznamo, a ima i takovih koje su i smrtnonosne.
Naročito treba posvetiti pažnju djeci koja se igraju vani. najosjetljivija je kategorija djece od 2 do 5 godina koja se mogu otrovati jedući razne bobice, cvijeće ili listove biljaka.
Sa djecom treba ozbiljno porazgovarati, prošetati s njima na mesta gdje postoje takve biljke, i na slikovit način ih upoznati da te biljke nisu za jelo i da im se zapravo netreba ni približavati.
Ovdje ću navesti nekoliko otrovnih, ali i smrtonosnih biljaka, od kojih su gotovo sve sa prekrasni cvjetovima, zamamnim plodovima, divnog mirisa i kao takve su privlačne za djecu.

Đurđica (convalaria majalis), niska biljka zanosnog mirisa, sa bijelim zvončićima.
 Izrazito otrovna biljka sa svojim svim dijelovima. Unesena direktno u probavni sustav, izaziva jake grčeve i može zaustaviti rad srca.

Naprstak (Digitalis purpurea) ukras su ladanjskih vrtova i livada.
 Otrovna je naročito lukovice. Gorkog su okusa pa ja menje vjerojatno da će ih dijete pojesti, ali mlijeko koje se cijedi iz njih ako dospije u probavu može izazvati  otrovanje krvi.

Bršljan (hedera helix), poznata penjačica koja se hvata za zidove i stabla, pa je dekorativna kao ukras i zaštita protiv sunca .

 Svi njeni dijelovi su otrovni. Djeluje razarajuće na sluznicu želuca  crijeva.

Žutika (berberis), ima veliko trnje, pa se ubodom može jjezin otrov proširiti u tijelo.
 Nije smrtonosna ali je iznimno bolna.
Božikovina (berberis), ukrasni zeleni grm sa crvenim plodovima koji su vrlo otrovni.


Glicinija(wisteria sinensis), penjačica sa prekrasnim grozdovima, roze, plave ili bijele boje.

Otrovni su svi njeni sastojci, pogotovo plod mahune koja nastaje u kasnu jesen.

Azaleja i Rododendron, popularne vrtne i sobne biljke, prekrasnih cvjetova, otrovni svi sastojci.
Okus vrlo gorak pa je odbojan

Tisa (taxus communis), zimzelena biljka ujesen ima primamljive crvene bobice koje su vrlo otrovne..

 Obično dolazi kao ukrasno.ogradna biljka ili kao živica.Veća koncentracija može izazvati i smrt.

Kako produljiti trajanje baterije na Mobitelu i Tabletu?

Moderni mobilni telefoni su u principi računala u malom. Da ne govorimo o tabletima koji imaju još i više opcija.
Što je uređaj suvremeniji sa više opcija, to mu baterija više "trpi".
Naročiti potrošači baterija su:

- GPS (ako ih uređaj ima)
- Wireless
- Navigacija.
-Razne notifikacije

Svakako da se ti programi izvršavaju i obavljaju korisne operacije. Međutim, ukoliko neki od njih ne koristimo, ili ih koristimo rijetko, preporučljivo ih je isključiti.


Naroćito je preporučljivo isključiti razne "sinhronizacije" i "notifikacije".

Tako će vijek trajanja baterije biti i dvostruko duži..