petak, 23. studenoga 2012.

Čemu služi strujni limitator?

Sam naziv "limitator" znači sprava koja nešto ograničava, spriječeva . U slučaju strujnog ili naponskog limitatora podrazumijeva se uređaj koji se ugrađuje na razvodnu ploču gdje se nalaze osigurači i zaštitna sklopka FID.
Limitator prema svojim karakteristikama ima zadaću da u momentu prekoračenja potrošnje struje, isključuje napon. Prije ugradnje limitatora trebamo izračunati ukupnu angažiranu snagu svih potrošača u kući ili radionici. Dakle, uključenjem svih potrošača istovremeno, doći ćemo do neke cifre koja pokazuje snagu svih potrošača. To znači da ako je npr snaga svih potrošača 8 kW, onda ćemo dimenzionirati tako i limitator. Idealno bi bilo da je snaga limitatora 6 kW. Ta snaga će spriječiti korištenje svih uređaja istovremeno što mu je i svrha. Prekoračenjem snage od 6 kW, isključit će limitator i time nas upozoriti da smo "pretjerali" sa snagom.

Evo prikaza najvećih potrošača snage u kućanstvu.


  1. Glačalo                        1200 W 
  2. Sušilo za kosu (FEN)       2000 W
  3. Štednjak (pećnica)         2000 W
  4. Štednjak (Ploča)            1000 W
  5. Vešmašina (iskuhavanje)  1500 W
  6. Perilica suđa (grijanje)    1500 W
Dakle, ukoliko imamo ugrađen limitator od 5 ili 6 kW, trebamo izračunati koje ćemo aparate i kada uključivati.

Napomena: Računica se odnosi na jednofaznu instalaciju.

srijeda, 21. studenoga 2012.

Najveća legla bakterija u vašem stanu.

Obično se kao najprljavije mjesto gdje ima najviše bakterija smatra WC školjka.
Varate se, to je samo uvriježeno mišljenje ali najčešće netočno. Nravno ne misli se tu kao onaj prizor WC-a iz filma "Desperados", već na prosječno čistu WC školjku. Međutim, u vašem stanu ima izvora bakterija više i na više raznih mjesta. Prema nekim istraživanjima, Chuck Gerba, profesor mikrobiologije na sveučilištu u Arizoni, proučava prenošenje bolesti u okolini. To njegovo istraživanje podrazumijeva i mjerenje koliko bakterija sadrži koja površina u kućanstvu. Uglavnom je u potrazi za bakterijama poput E. coli ili stafilokoka. poredak "izvora" bakterija u vašem stanu najčešće izgleda ovako:

  1. Daska za rezanje mesa  oko 1000000 bakterija/červorni inch
  2. Spužva za suđe ili  čišćenje umivaonika oko 700000
  3. Odvodi kade i sudopera oko 400000
  4. WC školjka oko 150000
  5. Vaš mobitel oko 50000
  6. Vaša usna šupljina oko 25000
Redovitim čišćenjem ova koncentracija će se smanjiti. Najčišće sredine i predmete koje sam nabrojio imaju Kanada i Australija.

ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Podaci o nepoznatim filmovima

Koliko puta ste gledali neki film, pa vam nikako na pamet nije mogla pasti ideja kako se zove glavni glumac. Da o datumu snimanja filma te ostalim glumcima i ne govorimo.

Google će pronaći mnogo podataka, ali toliko podataka o svim filmovima, serijama, kazališnim i ostalim predstavama nigdje nećete naći kao na ovom mjestu.
Mnogima će se ovo činiti deplasirano, ali ima mnogo ljudi koji neznaju gdje tražiti podatke koji ih interesiraju. Pogodili ste, radi se o IMDB (Internet Movies Database) WEB portalu, na kojem je pohranjeno na milijune filmskih naslova, podataka o njima.

Osim svjetskih filmskih brojeva, ima tu i Hrvatskih te EX YU produkcija.

Za pronalazak željenog filmskog broja dovoljno je u Google-u upisati IMDB i dobit ćete ovo:

http://www.imdb.com/

Dobit ćete tematski popis filmova, zatim najviše pozivanih, najpopularnijih u doba prikazivanja.





Kako "zapaliti" ženu?

Teorije kako prići ženi, kako je zainteresirati za sebe, postoje otkad je svijeta i vijeka. Moderni načini ophođenja i zavođenja su sve suvremeniji, sve moderniji i bazirani na tehnologiji a sve manje na šarmu.

Svaki muškarac ima svoj način ophođenja, zavođenja žene.

Ipak, ovaj prikazan na videu je jedinstven. Pritom je uporabljena i sila i tehnologija ona benzinska.
Drvosječe će najprije prodrijeti u tajne takvog načina zavođenja.

Pogledajte, poslije zavođenja, stvorio se i dim kao popratna pojava..

Ready to start make love!


subota, 17. studenoga 2012.

Kako izbrisati neželjeni blog?

Era pisanja blogova zbog vlastite promocije, neke sitne zarade ili nekih drugih razloga danas je omiljena zabava i starih i mladih. Međutim, u toj namjeri često ili nema dovoljno inspiracija ili ih ima previše, pa se tu nađe svega i svačega. Obično dođe neka ideja ali nakon nekoliko postova nema više niti volje, ali ni sadržaja. Takav Blog nije od neke koristi ni čitateljima ni autoru, pa samo zauzima nepotrebne domene na Serverima. Neželjeni Blog ili Blog koji ste pogrešno postavili može se ukloniti.
Takav način može biti trajno ili privremeno izbrisani sadržaji Bloga.
Pošto ima danas mnogo upita o uklanjanju Blog sadržaja i cijele domene sa različitim i dobronamjernim i zloonamjernim odgovorima, nastojat ću ovdje odgovoriti kako najbezbolnije uklanjanje cijelog Bloga sa Servera.  Postupak je slijedeći:
Logirajte se u blogger.com  na vašu domenu. Dakle, na kartici s lijeve strane "Postavke", kliknite "Ostalo" (skroz dolje sa lijeve strane). Gore desno (vidi sliku) otkrit će vam se opcija "Brisanje Bloga". Razmislite prije dali stvarno želite obrisati, jer se time uklanja sav sadržaj.
Ipak, Google je razmislio o tome , pa je ostavio mogućnost vraćanja Bloga. Skrivene postavke i sadržaji neće biti vidljivi na Serveru, ali će biti u roku 90 dana moguće sve vratiti natrag.

Neko vrijeme će još uvijek biti sadržaj vidljiv čitateljima jer se dio sadržaja pohranjuje u kolačiće "Cookies". Kako bi i to maknuli, potrebno je u Browseru u kartici "povijest" (history), izbrisati kućicu sa kolačićima. Ne zaboravite da će biti izbrisani svi kolačići, ne samo od Bloga.













četvrtak, 15. studenoga 2012.

Što ako se elektromotor vrti unatrag?

Elektromotori sa kaveznim sustavom  (asinhroni motori) vrte se uvijek u određenom pravcu. Jednofazni motori (npr od vešmašine) se mogu vrtjeti na obje strane, što ovisi o spoju namotaja sa kondenzatorom.
Međutim, trofazni motori se isto vrte na oba načina ali za njihovo pokretanje nije potreban kondenzator.
Jednofazni motori imaju napon napajanja 230 V AC

, dok trofazni motori imaju napon napajanja 380 V AC. Jednofazni motori se napajaju faznim i Neutralnim vodičem, dok za trofazni nije potreban neutralni vodič. To zbog toga što je napon između Faznog i Nultog vodiča 230V, a između različitih faznih vodiča napon je 380V. Ukoliko npr elektromotor za kružnu pilu (cirkular) uključimo i on se vrti u suprotnom smjeru, ispravan smjer vrtnje ćemo postići ako 2 krajnje žice međusobno zamijenimo.

nedjelja, 11. studenoga 2012.

Zašto automobil troši ulje?

Mnogi vozači se hvale kako njihov automobil ne troši ulje. Potpuno netočno, svaki auto mobil treši ulje jer je namjena ulja da zaštiti površine koje su podložne trenju, Dakle, u svom radu motor troši male količine ulja, negdje optimalno 1 dcl /2000 km. Ova potrošnja ovisi od vrste automobila, stanju motora, način vožnje.


Zašto motor troši ulje? Površine u motoru koje se taru, moraju biti nauljene da se spriječi grijanje i oštećivanje površina.
Motorno ulje hladi tarne površine unutar cilindara i klipova.
Ulje brtvi, spriječava prolaz plinova između stijenki cilindra i klipova.
Ulje spriječava začepljenje utora od gareži između klipnih prstenova.
Svaki automobil ima tvorničku deklaraciju kojom je određena količina ulja koje će motor potrošiti na određeni broj kilometara. Neka prosječna potrošnja unutar  5.000 km je oko 0,4 do 0,7, lit.
Prekomjerna potrošnja ulja kod automobila rezultira istrošenim automobilom, itrošenim klipnim prstenovima, oštećenim gumicama na ventilima.
Takovo prekomjerno trošenje ulja očituje se bijelim dimom iz ispušne cijevi, te intenzivnim oštrim mirisom iz automobila koji troši ulje.

Kako radi izmjenična naponska sklopka?

 Često imamo potrebu da se jedna svjetiljka pali sa 2 različita mjetsa, npr na početku i kraju stepeništa.
Tada se ugrađuju izmjenični prekidači kojim se takva svjetiljka pali sa 2 mjesta

Takva sklopka izgleda izvana kao i svaka druga, osim što s druge strane osim 2 kleme za žice ima 3.
Njeno ime govori da se izmjeničnim paljenjem i gašenjem može paliti sijalica sa 2 mjesta .
Za funkcioniranje izmjeničnih sklopki, potrebno je da u priključnoj kutiji u zidu imamo 3 žice.
Jedna od tih žica obavezno treba biti Fazni vodič a druge dvije slobodne. Nulti vodič se u sijalicu vodi direktno iz RO (Razvodni ormar).
 
Prije ikakovih intervencija na žicama, isključimo FID sklopku (ne osigurače).
Razdvojimo žice tako da su sve 3 odvojene. u obje priključne kutije.
Nakon toga uključimo napon i faznim ispitivačem ustanovimo koji je fazni vodič.
Prema standardima on bi trebao biti crne ili smeđe boje. Ostale 2 žice bi trebale biti druge boje ali da budu iste. Na primjer, ako je fazni vodič crne boje, ostale 2 žice bi trebale biti smeđe.
 
U prvoj priključnoj kutiji na srednju klemu sklopke spojimo fazni vodič, a na druge dvije ostale žice.
U drugoj priključnoj kutiji slobodnu žicu (ne fazu) spojimo na srednju klemu, fazu na jednu a ostalu slobodnu klemu drugu žicu.
Ako smo dobro spojili, uključimo napon.
Svjetlo bi se trebalo paliti i gasiti na oba mjesta.
U prilogu dajem električnu shemu spoja izmjeničnih sklopki.


Kako ispeći janjca ili odojka na ražnju?

Janjetina i odojak, autohtoni su "hrvatski" prehrambeni proizvod. Kad se razvije diskusija o tome dali je bolja janjetina ili odojak, uvijek ima "pro et contra" za jedno ili drugo. Bez obzira dali netko više voli prasca ili janjca, važno je znati kako ga pripremiti i ispeći.

  • Janjetina se priprema za ražanj na način da se oguljeni i očešćeni janjac (idealno očišćeni težine do 20 kg) osgtavi da se ocijedi i osuši cca 2 sata. Tada se nasoli iznutra i izvana. Neki preporučuju soljenje krupnom solju, iako vlada mišljenje da sitna sol bolje ulazi u tkivo tako da se bolje rasporedi. Za jedno janje od cca 15 kg, treba otprilike 1,5 kg soli. Nasoliti najprije iznutra zako da sol dospije po mogućnosti u sve dijelove iznutra. Nasoliti i izvana, dobro utrljati sol te janjca zašiti špagom ili to neki čine i sitnim kostima od rebara.  Janje se najkvalitetnije ispeče u dobrim krušnim pećima koje se moraju dobro zagrijati do cca 230 stupnjeva. Kako ćemo odrediti otprilike koja je to temperatura?. Vrlo lako. Kad u peći više nema drva koje gori nego je sam žar, u peć stavljamo novinski papir koji lagano izgužvamo. Ako papir odmah plane, temperatura je previsoka, sve dok papir ne nestane ali bez plamena. Tada janjca stavimo u peć na pladanj, ali tako da cijeli stane na pladanj da mast ne kaplje direktno u žar. Ulaz peći zazidamo ciglom, ili još bolje da izrežemo komad tvrde mineralne vune na dimenzije otvora peći te da ploču omotamo alufolijom. Treba imati iskustva sa pečenjem jer se peć tijekom procesa nesmije otvarati. Ako smo postupili prema naprijed navedenom, peć ćemo otvoriti nakon 2,5 sati. Za to vijeme će pečenje biti idealno pečeno izvana i iznutra.
  • Odojka pečemo na isti način i istim postupkom, samo vrijeme pečenja produžimo na 3 sata.
Pečenje na ražnju, dakle na otvorenom prostoru razlikuje se po tome što se proces pečenja nadzire i proba tijekom cijelog postupka pećenja. Ražanj na kojem se nalazi janjac ili odojak treba osigurati tako da se pečenje ne okreće dok se peče. To se postiže na način da ražanj drveni ili metalni ima 2 "križa" obrnuto stavljena koji iznutra spriječavaju dase pečenje ne vrti na samom ražnju. Ispod pečenja staviti veliku kadu za otjecanje mati koja kaplje sa pečenja. Ložište se založi dobrim i kvalitetnim drvima (bukva, grab) Izbjegavati drvo koje ima u sebi tanin (kesten) a u svakom slučaju izbjegavati četinjače koje sadrže kalofonij i smole. Kad se nakupi dosta žara isti se nakupi ispod ili najbolje malo sa strane mesa koje se peče. NIKAKO meso ne peći u dodiru sa plamenom.
kako se žar polako gasi, a drva koja izgaraju sa strane, povremeno žar lopaticom nanesti bliže pečenju.
Okretanje ražnja je danas obično električnim načinom a sama izvedba motora će biti opisano u slijedećem postu. Može se okretati i ručno ali tada treba biti više osoba kako bi se mijenjali. To nije nikakav problem jer je pečenje ražnja manifestacija kojoj obično prisustvuje mnogo ljudi.
Proces pečenja ovisi o više faktora, kao masa koja se peče, kvaliteti drva, kvaliteti ražnja (pečenjare)
starosti mesa.